Učenici

Škola topline, sigurnosti i odgovornosti


Škola znanja, a ne škola ocjena
Učite za sebe, a ne za ocjenu
Učiti bez straha od ocjena

O našem sloganu

Svjesni smo da u 21. stoljeću na napredak i uspjeh u budućnosti mogu računati samo zemlje koje ekonomiju baziraju na znanju. Naše škola se opredijelila za strategiju „Škola znanja, a ne škola ocjena.“ Tu zadaću škola može ostvariti jedino profesionalnim angažmanom svih uposlenih koji rade na osmišljavanju, realizaciji i nadgradnji odgojno-obrazovnog sistema. Nova znanja su neophodna za tržišni sistem privređivanja. Obrazovanje mora osposobljavati učenike da žive i rade u stvarnom svijetu sadašnjice, ali i sutrašnjice. Tako učenici moraju biti podučeni kako da pristupaju rješavanju svakodnevnih problema i donošenju odluka, ali i tome da je najvažnije znanje, a ne ocjena.

Je li moguće naučiti bez straha od ocjene?

Pokušaj učiti radi sebe, a ne radi ocjene. Shvatite vrijednost stvarnog znanja, jer ono nije potpuno ovisno o ocjenama.

„Uči, uči, primijeni!“ – ovo zvuči dosadno i bespotrebno. Dobro naučeno gradivo ulijeva sigurnost, ali i u slučaju bolje ocjene i u slučaju slabije ocjene budi zadovoljan/na i ponosan/na na sebe jer imaš znanje, a to zaslužuje pohvalu i nagradu.

ZAPAMTI i sjeti se svog krajnjeg cilja, a to je znanje. Kakva god ocjena bila treba se nositi s njom i prihvatiti je kao dio spremnosti u datom trenutku. Ocjene jesu bitne, ali znanje je bitnije. Čovjeka ne gradi i ne krasi ocjena na papiru već znanje koje može svima pokazati jer neće stalno sa sobom nositi diplomu da pokaže kako je on/ona bio/la pametan/na.

Stoga, drage učenice/učenici i roditelji nemojte biti opterećeni ocjenom i prosjekom ocjena. Ocjene su samo pokazatelj da je neko učio ili nije.

Učite za sebe, a ne za prosjek. Učite za sebe i živite učeći.

Znanje je jedina garancija za sigurnu budućnost. Ono je ulaznica bez koje ne možete na životnu utakmicu.

Vaši upjesi u školi i van nje potvrda su da su napori imali smisla.