Novosti

Škola topline, sigurnosti i odgovornosti

Posjeta Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju TIKA

Dana 11. 12. 2019. g. direktoricu naše škole, Amiru Kadrispahić ugostio je koordinator TIKE , Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju za B i H , gospodin Omer Faruk Alimci. Sastanku je prisustvovao i rektor Internacionalnog univerziteta IUS , prof. dr Ahmet Yildirim.

Cilj sastanka je bio međusobna saradnja na polju odgoja i obrazovanja, kao i pomoć u obnovi infrastrukture i nabavci nastavnih sredstava, kako bi realizacija nastave bila što kvalitetnija.

Carousel imageCarousel image

Posjeta Sajmu privrede, poljoprivrede, zanastva u Skenderiji

Dana 11. 12. 2019 .g . učenici IV 1 i IV 2 odjeljenja su u pratnji direktorice Amire Kadrispahić i profesorice Lejle Šaković su posjetili Šesti sajam privrede, poljoprivrede, zanastva i 43. Sajam roba široke potrošnje.

Na Sajmu je učestvovalo 236 izlagača i održan je pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“ gdje je bila je prilika je da se na jednom mjestu predstavi više segmenata privredne djelatnosti, te su naši učenici mogli vidjeti šta je to što nudi privreda BiH.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

IV-5 DOČEKAO MIRZU NIKOLAJEVA

Nakon velikog uspjeha našeg učenika Mirze Nikolajeva, koji je osvojio sedmo mesto na svjetskom juniorskom sankaškom kupu, njegovi drugari iz odjeljenja IV5 priredili su mu svečani doček. Srdačne čestitke uputila mu je i direktorica Škole, gospođa Amira Kadrispahić. Dio atmosfere sa tog lijepog događaja prenosimo ovim putem.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

Posjeta Naide Ribić

Srednja ekonomska škola, Sarajevo, dana 12.12.2019. godine u 9.00 h ugostila je gospođu Naidu Ribić, vlasnicu Radio BiH dijaspore i predsjednicu Biznis kluba BH privrednika u Holandiji, koja je održala predavanje na temu "Je li otići iz B i H jedino rješenje?".

Predavanju su prisustvovali direktorica Amira Kadrispahić, koja je ujedno bila i domaćin , direktori srednjih skola Kantona Sarajevo, učenici, profesori i ostali uposlenici.

Cilj ovog predavanja je da se na sve moguće načine, potaknu mlade da ostanu u BiH, gdje mogu kreirati svoju bolju i svjetliju budućnost.

Posto smo svjedoci masovnog odlaska mladih iz naše domovine koji se školuju sa ciljem da odu da rade u neku EU državu, cilj je da educiramo mlade o tome da u Evropi ne teče med i mlijeko, da su tamo stranci, često građani drugog reda i da rade poslove koje njihovi stanovnici ne žele da rade. Nase ratne izbjeglice su bile primorane tamo da potraže spas, nisu imali drugog izbora, a naši mladi ga imaju. Svoju energiju i znanje treba da usmjere afirmaciji BiH i kreiraju svoje buducnosti i skupe snagu da se izbore za bolje sutra. Uz pomoć naših ljudi koji žive van BiH i koji žele i mogu da budu dio tog procesa.

Svi zajedno treba da se uključimo i zaustavimo prestanak odliva naše mladosti. Ako to ne uradimo sada, uskoro ćemo biti država bez mladosti.

Carousel imageCarousel image

MIRZA NA SEDMOM MJESTU SVJETSKOG JUNIORSKOG KUPA

Naš Mirza Nikolajev, učenik četvrtog razreda i jedan od najperspektivnijih bosanskohercegovačkih sportista, na takmičenju Svjetskog juniorskog kupa u njemačkom Altenbergu osvojio je odlično sedmo mjesto, ostavivši iza sebe predstavnike svjetskih sila u ovom sportu: Njemačke, Rusije, SAD i Italije.

Nikolajev je značajne rezultate počeo ostvarivati još od proše godine, kada je skrenuo pažnju na sebe značajnim rezultatima u Svjetskom juniorskom kupu.


17.12.2019.

Carousel imageCarousel image

POSJETA II5 CARINARNICI U HALILOVIĆIMA

Učenici II5 odjeljenja, u okviru projekta "Upoznaj privredu Kantona Sarajevo", a u pratnji profesorica Indire Zeković i Jasenke Rončević, posjetili su Carinarnicu u Halilovićima 28. novembra 2019. godine. Saznali su da je spajanje carinskih administracija i prijenos međusobnih ovlasti izvršeno 2004. godine, a Uprava počela funkcionirati kao jedinstvena cjelina početkom 2005. godine.

Uposlenici Carinarnice su naše učenike upoznali sa ključnim zakonima na kojima se zasniva rad ove institucije, sa organizacionom strukturom UIO, carinskim postupcima - tehnikom carinjenja, institucionalnim okvirom Uprave, ciljevima koje pred Upravu postavlja proces približavanja Evropskoj uniji, a to su

 • ubrzanje protoka roba i ljudi, uz istovremeno pojačanje kontrole,
 • podizanje nivoa bezbjednosti građana, razvijanje saradnje s drugim domaćim i međunarodnim institucijama, s ciljem harmonizacije procedura i usklađivanja zakonodavstva prema zahtjevima EU,
 • bolja razmjena informacija s drugim institucijama i efikasna borba protiv ilegalne trgovine i bilo kojeg oblika carinskih ili poreskih prevara.

Zahvaljujemo uposlenicima Uprave za odlično organiziranu i sadržajnu posjetu, te njihov doprinos edukaciji naših učenika.

Carousel imageCarousel image

UČEŠĆE NAŠIH UČENICA U PROMOCIJI „ZBORNIKA PROZNIH I POETSKIH RADOVA SARAJEVSKIH SREDNJOŠKOLACA“

I ove godine tradicionalno su organizirani Dani Matice hrvatske u Sarajevu. U okviru višednevnog programa održano je predstavljanje „Zbornika proznih i poetskih radova sarajevskih srednjoškolaca“.

Naša škola se predstavila literarnim radovima učenica:

1. Amila Srna IV4 – „Grad u kojem se živi vječno“,

2. Amila Keško IV3 – „Snaga riječi“,

3. Merisa Bijelonja II2 – „ Priča, ljubavna ...“,

4. Adelina Kalkan II6 – „Most mog života“,

5. Sara Kurtović II1 – „Moja životna priča“.

Učenice i njihova profesorica Dženana Tanović–Hamzić su prisustvovale svečanoj promociji u kojoj su im uručeni zbornici proznih i poetskih radova sarajevskih srednjoškolaca, u kojem su objavljeni i njihovi radovi. Kako naša škola već godinama doprinosi promociji ove manifestacije, dobili smo i zahvalnicu za prijateljstvo i učešće u ovim značajnim aktivnostima. Veliko je zadovoljstvo bilo biti dio ovih aktivnosti.

SEŠ E NOVOSTI

PRIPREMILA: Keško Amila, IV3

PROGRAM RAZMJENE UČENIKA

UČENICI SREDNJE EKONOMSKE ŠKOLE U NJEMAČKOJ

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Učenici Srednje ekonomske škole, u pratnji profesorice Senide Čeljo, učestvovali su u Programu razmjene učenika (SHL Exchange – Connecting Youth, Sharing Experience) sa učenicima iz škole Ilse-Löwenstein-Schule, Hamburg, a u organizaciji fondacije Schüler Helfen Leben. U razmjeni su također učestvovali učenici iz Srednje škole Čapljina. Učesnici u ovoj razmjeni iz Sarajeva i Čapljine su prilikom putovanja do Njemačke posjetili Prag i Bratislavu. Vrijeme provedeno u Njemačkoj od 22.10.2019. do 30.10.2019. proveli su sa svojim vršnjacima, radeći na projektu “Common Visions For The Future”. Inspiraciju za rad na projektu, koji se bavi klimatskim promjenama i zaštitom planete, dobili su od švedske djevočice Grete Thunberg, ekološke aktivistice, koja se proslavila pokretanjem Školskog štrajka za klimu i tako postala ikona globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena. Ona je zajedno sa stotinama hiljada učenika, koji su napustili učionice i izišli na ulice širom svijeta, zahtijevala akciju za spas planete od ljudski uzrokovanog globalnog zagrijavanja.

Svakog petka u svim velikim gradovima održavaju se demonstracije pod nazivom „Fridays For Future“. Naši učenici, zajedno sa svojim domaćinima, imali su priliku učestvovati na demonstracijama u Hamburgu, gdje su izrazili svoje nezadovoljstvo nemarnim odnosom prema planeti, koji ima za posljedicu velike klimatske promjene i uticaj na ljude, životinje i prirodu.

Razgledali su i znamenitosti Hamburga, koji je drugi grad po veličini u Njemačkoj. Često se naziva vratima Njemačke, zbog luke na rijeci Elbi. Posjetili su poznatu zgradu filharmonije Elbphilharmonie, zatim muzej Miniatur Wunderland i Elbe Tunnel, koji se nalazi 20 metara ispod rijeke Elbe.

Ipak, najveću pažnju je privukla posjeta interaktivnom muzeju The Klimahaus u Bremerhafenu, mjestu koje pruže jedinstveno iskustvo i znanje o klimatskim zonama na planeti po kontinentima, simulirajući hladnoću, vrućinu i vlagu, tipičnu za određena područja svijeta.

Vratili su se kući puni utisaka, obogaćeni novim prijateljstvima i upoznavanjem drugačije kulture i običaja. Uzvratna posjeta njemačkih učenika i profesora Bosni i Hercegovini predviđena je za mart 2020. godine, kada će se nastaviti rad na projektu i kada će domaćini dragim gostima pokazati znamenitosti naše zemlje.

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

25. novembra 1943. godine, postavljeni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj datum jedan je od najvažnijih u historiji naše zemlje. Tim povodom u JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo, 22.11.2019. godine održana je Svečana akademija uoči predstojećeg Dana državnosti BiH. Proslavu je otvorila direktorica škole, Amira Kadrispahić, koja je u svom govoru navela važnost obilježavanja ovog dana.

Akademiji su prisustvovali mnogobrojni gosti koji su uživali u raznovrsnom programu. Posjetioci su mogli pogledati izložbu koju su pripremili učenici u koordinaciji sa pedagogicom Delilom Ramić, bibliotekarkom Amrom Lagumdžijom, prof. Senidom Čeljo i prof. Sandom Dupovac, pod nazivom "Bosna i Hercegovina kroz historiju". Izložba je sadržavala eksponate iz perioda srednjovjekovne Bosne i Huma, pa sve do savremenog doba naše zemlje. U okviru programa prikazane su dvije predstave koje je režirala prof. Ermina Muratović, „Bosanska refleksija“ i "Bosna prkosna". Folklorni ansambl naše škole predstavio je tradicionalne igre naše domovine. Hor i orkestar izveo je numere, "Mojoj dragoj BiH" i „Sarajevo ljubavi moja". Izveden je nastup plesne grupe Culture club.

Direktorica Amira Kadrispahić uručila je diplome učenicima i prof. Ermini Muratović za osvojeno prvo mjesto u Kantonu Sarajevo za film "Ti vrijediš". Koordinatorica za nastavu Edina Kopić uručila je diplome učenicima eTwinning projekta koje su učenici realizovali sa prof. Lejlom Hujdur. Ovi projekti nagrađeni su evropskom oznakom kvaliteta.

U koordinaciji sa prof. Sandom Dupovac vrijedni učenici IV1 u okviru izbornog predmeta Bankarsko poslovanje, na zanimljiv i inovativan način prezentirali su projekat pod nazivom "BH moneta kroz vrijeme".

Naša škola ugostila je likovnog umjetnika Taiba Kovača i pjesnika Sabita Bektu, te predstavila poetski rad pjesnika i upriličila izložbu slika sa motivima Bosne i Hercegovine.

U program su bili uključeni mnogobrojni učenici naše škole. Preko stotinu učenika učestvovalo je u realizaciji obilježavanja Svečane akademije povodom Dana državnosti BiH, a njih 64. dobilo je diplome za izuzetan rad. To je dokaz da BiH ima talentovane mlade ljude koji su i sadašnjost i budućnost naše domovine.

Svim Bosancima i Hercegovcima, želimo sretan Dan državnosti!!!

Carousel imageCarousel image

Posjeta izložbi „Zagrljaji“, akademskog slikara Safeta Zeca

U okviru projekta „Za život bez nasilja“ i u svrhu jačanja svijesti o važnosti muzeja za kulturni identitet bosanskohercegovačkog društva, 26. novembra 2019. godine, učenici I1 u pratnji razrednice Ermine Muratović posjetili su Historijski muzej BiH. Pogledali su izložbu akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca iz opusa „Zagrljaji“. Slike ovog opusa su inspirisane i posvećene Admiri Ismić i Bošku Brkiću, njihovoj ljubavi i stradanju devedesetih godina 20. vijeka.

Učenici su pogledali i izložbe: „Zidovi“ i „Opkoljeno Sarajevo“, te saslušali predavanje o kulturnom i povijesnom značaju muzejskih zbirki.

Ermina Muratović, prof.

UČENICI PRVOG RAZREDA U SARTRU

U utorak, 19. novembra 2019., učenici prvog razreda, u pratnji profesorice Minje Hozo, prisustvovali su drugoj reprizi zanimljive pozorišne predstave „Bullyng collection“ u sarajevskom pozorišu SARTR. Predstava, nastala prema tekstovima grupe autora (Nejra Babić, Aleš Kurt, Sam Guzman, Ian McWethy). sačinjena je od sedamnaest scena, koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Istinski su uživali u maestralnoj izvedbi grupe glumaca, koji kao da su prezentirali prizore iz njihovog života i savremenog svijeta u kojem žive i prizore vršnjačkog nasilja, sa kojima se svakodnevno susreću. Ipak, sve je bilo prikazano u prenesenoj umjetničkoj formi, kakvom se inače služe u ovom pozorištu.. Glumačka ekipa na kraju je pozdravljena gromkim aplauzom i ovacijama, a našim učenicima dali su temu za razmišljanje: kako svojim pozitivnim i aktivnim stavom mogu svijet u kojem žive učiniti boljim?

SEŠ E NOVOSTI

UČENICI II2 POSJETILI TVORNICU „ARGETA“

Učenici odjeljenja II2 19. novembra 2019. godine posjetili su tvornicu "Argeta", ATLANTIC-GRUPA DD, SARAJEVO. Imali su priliku upoznati njihove najpoznatije proizvode, te saznati više o organizacionoj strukturi tvornice. Upoznali su se i sa tržištima na kojima su prisutni, sa raširenošću brendova, proizvodnjom, vrhunskom tehnologijom, distribucijom, te društvenom odgovornošću i uticajem na društveno okruženje. Ova tvornica poznata je po promociji pravih vrijednosti i potrebi da se dio profita uloži u zajednicu, internim programima za podsticanje edukacije, razvoju inovativnosti i napretka zaposlenih i njihovih karijera. Kreativnost iskazuju idejama i inovacijama, što dovodi do toga da se mogu pohvaliti pozicijom najjačih brendova široke potrošnje u regiji i titulom jedne od vodećih prehrambenih i distributivnih kompanija, koja značajan dio poslovanja ostvaruje u Evropskoj Uniji. Njihovi uposlenici, promišljena strategija, fleksibilnost i snažni brendovi su uporišta ubrzanog razvoja još od 1991. godine.

Zahvaljujemo zaposlenicima ove kompanije za odlično organiziranu posjetu i njihov doprinos edukaciji naših učenika. Želimo im mnogo uspjeha u daljem radu i poslovanju. Posjeta je realizirana u okviru projekta "Upoznaj privredu Kantona Sarajevo", čiji su voditelji profesorice Indira Zeković i Jasenka Rončević.

17. 11. MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA

17.11.MEDUNARODNI_DAN_SREDNJISKOLACA.mp4

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini jucer je u popodnevnim satima organizovala je Okrugli stol na temu "Kako unaprijediti pristup i odnos između učenika i profesora".

Skupu su se obratili prof. Vedran Zubić i prof. Mevludin Maličević, nakon čega je održan Okrugli stol, na kojem su prisustvovali predstavnici: Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo - gospođa Lejla Lihovac, direktorica Srednje ekonomske škole, Sarajevo - prof. Amira Kadrispahić i prof. Sanda Dupovac, Srednjoškolskog centra Hadžići - prof. Stanislava Matić, Treće gimnazije - prof. Mevludin Maličević, Gimnazije Dobrinja - prof. Vedran Zubić, Srednje škole primjenjenih umjetnosti - prof. Đulduna Kurtović, i Richmond škole - prof. Azra Ahmić.

Direktorica Srednje ekinimske škole, Sarajevo Amira Kadrispahić i prof. Sanda Dupovac, svojim prisustvom podržale su sastanak Asocijacije srednjoškolaca BiH i čestitale im Međunarodni dan srednjoškolaca. Direktorica je učestvovala u diskusiji za Okruglim stolom i pored drugih učesnika, odgovarala na pitanja mladih vezano za obrazovnu problematiku u nastavi.

VET SCHOOL PARTNERSHIP NETWORK

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Srednja ekonomska škola, Sarajevo, bila je domaćin Konferenciji VET SCHOOL PARTNERSHIP NETWORK, održanoj 02.10.2019. godine. Konferencija je imala za cilj predstavljanje škola partnera i novog projekta, koji je rezultat predanog rada naše škole na uspostavljanu dualnog sistema obrazovanja u sklopu novog bankarskog smjera.

Na početku prisutne je pozdravila gospođa Amira Kadrispahić, direktorica Srednje ekonomske škole, Sarajevo. Zatim su se prisutnima obratili prof. Dr. Wolfgang Schuster, predsjedavajući Evropske fondacije za obrazovanje, i Ramona Neuse iz Predstavništva njemačke industrije i privrede u BiH. Konferenciju je vodila Dr. Ágnes Sebestyén, direktorica projekta iz Evropske fondacije za obrazovanje, a gospodin Peter Lehle iz Kreisberufsschulzentrum govorio je o iskustvu njegove škole na polju stručnog obrazovanja i praktične nastave (VET). Predstavljeno je šest škola, koje učestvuju u projektu „Stručno obrazovanje i praktična nastava u evropskoj strategiji za područje Podunavlja“ („Vocational Education and Training in the European Strategy for the Danube Region“). Tri su škole iz Njemačke: iz Ulma, Ellwangena i Geislingena, a partnerske škole iz BiH su: Elektrotehnička škola iz Orašja, Medicinska škola iz Mostara i Srednja ekonomska škola iz Sarajeva. Historiju postojanja, dugogodišnji rad, postignute rezultate, kao i osvojene nagrade naše škole predstavila je prof. Senida Čeljo.

Radne grupe partnerskih škola govorile su o svojim očekivanjima i napravljena je mapa realizacije zajedničkog projekta, a jedan od prvih koraka je svečano potpisivanje partnerstva u prisustvu Ministrice privrede iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg, Therese Schopper.

Gosti su obišli našu školu i posjetili nekoliko časova, razgovarajući sa učenicima i profesorima.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

SREDNJA EKONOMSKA ŠKOLA POTPISALA UGOVOR O PARTNERSTVU U OKVIRU PROJEKTA STRUČNO OBRAZOVANJE I PRAKTIČNA NASTAVA U EVROPSKOJ STRATEGIJI ZA PODRUČJE PODUNAVLJA - VET SCHOOL PARTNERSHIP NETWORK

Mjesec oktobar je bio u znaku potpisivanja veoma važnog partnerstva naše škole u okviru projekta "Mreža partnerstva stručnih škola Baden-Württemberg - Bosna i Hercegovina", koji finansira Državno Ministarstvo Baden-Württemberga. Ovim ugovorom o partnerstvu pružaju se bolje profesionalne šanse mladim ljudima u njihovim matičnim zemljama. Jača se saradnja između škola i kompanija, koje pružaju praktičnu nastavu. Projekat podržava izgradnju mreže škola za zajedničko usavršavanje nastavnog osoblja i razvoj nastavnih planova i programa. Ovim se također produbljuje prijateljski odnos između Bosne i Hercegovine i njemačke pokrajine Baden-Württemberga i istodobno se doprinosi evropskoj integraciji naše zemlje.

Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, uz prisustvo velikog broja zvanica iz Njemačke i BiH, direktorica Srednje ekonomske škole, Sarajevo, Amira Kadrispahić je potpisala partnerski ugovor o saradnji i učešću u pomenutom Projektu sa predstavnicima Komercijalne škole iz Geislingena, Njemačka. Potpisivanje je izvršeno uz posredovanje ministrice privrede njemačke pokrajine Baden-Württemberga, Therese Schopper.

Skupu se obratio i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. Dr. Rifat Škrijelj, prof. Dr. Wolfgang Schuster, predsjedavajući Evropske fondacije za obrazovanje, i Ramona Neuse, ispred Predstavništva njemačke industrije i privrede u BiH.

Predstavljeno je šest škola, koje učestvuju u Projektu VET SCHOOL PARTNERSHIP NETWORK iz Njemačke i BiH. Našu školu predstavila je u svom izlaganju prof. Senida Čeljo, koja je govorila o uspjesima škole, poput titule Microsoft Innovative school i titule E-Twinning school. Ta titula se dodjeljuje školama za dokazani rad i zalaganje na putu integriranja u evropsku edukativnu zajednicu, s ciljem podizanja kvaliteta rada nastavnika, učenika i nastavnog procesa u cjelini. Profesorica je govorila o školi koja je prva uvela on-line učenje. Škola je dobitnica velikog broja internacionalnih nagrada, kao što su EU Dialogue Award za rad na projektu “Hopes and Fears of Young People in Europe”, “Njemačko–poljska omladinska nagrada” za izradu dokumentarnog filma “Friends and Enemies – Trinational Road through the history to freedom”, Nagrada Evropskog parlamenta “The European Citizens' Prize” za projekat "It's normal to be different!", “Young Europeans with and without the Down Syndrome Facing Human Rights in the Past and Present“.

Carousel imageCarousel image

Učešće Srednje ekonomske škole Sarajevo u Okruglom stolu na temu dualno obrazovanje

U okviru posjete njemačke delegacije Baden-Württemberg Bosni i Hercegovini, na čelu sa ministricom privrede Theresom Shopper, obavljeno je potpisivanje Ugovora o partnerstvu tri njemačke škola sa tri škole iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i Srednja ekonomska škola, Sarajevo.

Tom prilikom je održan Okrugli stol u kojem su učestvovali: njemačka ministrica privrede Theresa Schopper, prof. Dr. Wolfgang Schuster iz Evropske fondacije za obrazovanje, Ramona Neuse, ispred Njemačke privredne komore u BiH, Muamer Mahmutović, ispred privredne komore Kantona Sarajevo, Peter Lehle iz Kreisberufsschulzentrum iz Ellwangena; Alisa Gekić, iz Udruge privrednika LiNK Mostar. Srednju ekonomsku školu, Sarajevo predstavljala je prof. Senida Čeljo. Okrugli sto su pratili mnogobrojni privrednici iz Njemačke i BiH, predstavnici ambasade Njemačke u BiH, kao i drugi gosti, koji su imali priliku učesnicima postavljati i pitanja.

Tema Okruglog stola je bilo dualno obrazovanje. Srednja ekonomska škola Sarajevo je prva škola u BiH koja je otpočela dualno obrazovanje, po uzoru na njemačko i austrijsko. Učesnici Okruglog stola su govorili o prednostima ovakvog obrazovanja, te pomoći i podršci Njemačke privredne komore u BiH pri realizaciji dualnog obrazovanja u Srednoj ekonomskoj školi.

Gospodin Muamer Mahmutović govorio je o Zakonu o dualnom sistemu obrazovanju, koji još nije usvojen, a prof. Senida Čeljo je rekla da se čeka usvajanje Zakona, koji bi riješio mnoge nedoumice za banke u kojima se obavlja praktična nastava. Govorilo se i o izazovima i očekivanjima od dualnog obrazovanja, jer su kompanije koje učestvuju u obuci voljne da zapošljavaju učenike nakon završetka škole. U tom smislu je potrebno je osigurati održivost Projekta i proširiti broj partnera. Informiranost javnosti i roditelja o važnosti i prednostima dualnog sistema obrazovanja je prioritet. Banke, koje su do sada partneri: Raiffeisen Bank, NLB Bank, ProCredit Bank i Sparkasse bank, imaju veliku ulogu u promociji I realizaciji ovog pilot projekta. Njemačka će i dalje pružati pomoć i ohrabrivati I druge škole da prihvate ovaj sistem obrazovanja.

NasiljeNadDjecomSES.mp4

Još jedno priznanje za Srednju ekonomsku školu, Sarajevo

Učenici Kerim Mehičić (I1), Sarah Ramić (I1), Dalal Sokolović (I1), Silma Musić (I1), Tajra Trešnjo (I1), Amna Tiro (I1), Sajra Cerić (I1) i prof. Ermina Muratović snimili su film povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječijih prava i 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta. Osim filma koji je dio projekta, profesorica je sa učenicima osmislila i kampanju za društvene medije koja na inovativan način teži podići svjesnost o važnosti provedbi dječijih prava u Bosni i Hercegovini. Ovom kampanjom JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo postala je učesnik za natječaj na temu „Dižem glas za MOJE pravo“ na kojem učestvuju nevladine organizacije, udruženja i fondacije koje rade sa djecom, te osnovne i srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine.

06. novembra. 2019. godine, stručni žiri sastavljen od članova organizacija Save the Children, Hope and Homes for Children, Snažniji glas za djecu, World Vision International BiH i žiri koji su činila djeca i mladi iz cijele BiH dodijelio je poseban pomen za relevantnost teme Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo, za kampanju koja zagovara zabranu tjelesnog kažnjavanja djece.

Javno prezentiranje kampanje bit će realizirano 20. novembra 2019. godine.

Ermina Muratović, prof.

Carousel imageCarousel image

„OBRAZOVANJE I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE – NOVI POGLEDI I IZAZOVI“

Direktorica Srednje ekonomske škole, Sarajevo, Amira Kadrispshić, u društvu sa profesoricama Lejlom Hujdu, Edinom Kopić i Nelom Busuladžić, prisustvovala je drugoj Međunarodnoj konferenciji „Obrazovanje i informacione tehnologije – novi pogledi i izazovi“, posvećenoj digitalnim kompetencijama nastavnika i digitalnoj transformaciji obrazovanja.

Konferencija je organizirana od strane Udruženja nastavnika i profesora informatike u Kantonu Sarajevo (eduIT), u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Univerzitetom u Sarajevu, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, privrednim subjektima iz oblasti IKT-a i poduzetništva.

Uzbudljivo programiranje, primjenjivo u nastavi uz upotrebu Micro:bita i Arduina, Teams kao podrška savremenom podučavanju u Office365 for education, STEM u primjeni u srednjoj školi, softverska podrška inovacijama i računarska infrastruktura, te prevencija nasilja na internetu, samo su neke od tema koje su bile predstavljene na ovoj konferenciji.

Cilj organiziranja Konferencije je unapređenje kvaliteta obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini, kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebom cjelovite digitalne transformacije poslovanja škola i nastavnih procesa. Krajnji cilj je stvaranje digitalno zrelih škola za 21. stoljeće, kao osnove za razvoj i napredak društva u cjelini.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

Dana 31. 10. 2019. godine u Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo, obilježen je Svjetski dan štednje. U projektu su učestvovali učenici četvrtih razreda izbornog predmeta bankarsko poslovanje: Emina Hasković, Almedina Durak, Adna Duran, Sumeja Krupalija, Adna Ljubović, Džana Uglješa, Naida Turčalo, Sajra Hadžić, Nermina Pjano, Kenan Hodžić i Lamija Lešo. Projekt su realizirale profesorice Arijana Izmirlija i Sanda Dupovac.

U prepunoj multimedijalnoj sali učenici su prezentirali historijat ovog dana, predočili rezultate ankete koja je provedena među učenicima naše škole, prikazali dnevnik štednje (način na koji mogu akumulirati novčana sredstva), te su razgovarali sa prisutnim o vrstama i mogućnostima iste. Na taj način su došli do zajedničkih spoznaja, razmijenili mišljenja i iskustva.

Da bi se o projektu informirali svi koji nisu prisustvovali ovom događaju, kreativni učenicu su im pomoću plakata i poučnih izreka o štednji: na stepenicama, mostu i podu škole, dali motivaciju da postanu buduće štediše.

Obilježavanje Svjetskog dana štednje svojim prisustvom su uveličali čanovi eTwinning-a, direktorica Srednje ekonomske škole Amira Kadrispahić, te profesori i učenici Škole.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA

Dan 25. oktobar je Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama. Naša škola već drugu godinu uzima učešće u ovom projektu.

Obilježavanje ovog dana dogodilo se u školskoj biblioteci, jer je imperativ na biblioteci, kao na mjestu gdje dolazimo zbog informacije, znanja, čitanja, učenja i druženja. Knjiga se u školskim bibliotekama nalazi najčešće u štampanoj formi, ukoričena u različite okvire. Budućnost nosi promjene, koje su već počele, jer pisanu riječ sada čitamo na tabletu, mobitelu, laptopu i na različitim mjestima: u kući, javnom prevozu, parku. Cilj nam je da biblioteka ostane mjesto gdje ćemo se sastajati, izučavati, družiti i mjesto koje ćemo uvijek zvati riznica znanja.

Tog dana u prostoru naše biblioteke uživali smo u literarnim radovima učenika naše škole. To su radovi koji su nagrađeni: rad učenice Merise Bjelonja, koji je osvojio prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju na temu „Sarajevski mostovi“, i radovi učenica Adeline Kalkan i Sare Kurtović, koji su nagrađeni na školskom takmičenju. Članice literarne sekcije Selma, Šejla, Hanea, Adna, Emina, Nejra, učenice odjeljenja IV5, čitale su pomenute radove, a Nusret je recitovao poeziju Abdulaha Sidrana. Sve to na gitari je pratio učenik Mak Alijević.

Ovom prelijepom literarnom trenutku prisustvovali su učenici, profesori i direktorica škole, a članovi literarne sekcije su pročitali radove na emotivan i nesvakidašnji način i svim prisutnim priuštili nezaboravan doživljaj. Sve se odvijalo pod budnim okom voditeljice ovog projekta, bibliotekarke Amre Lagumdžije. Pohvale upućujemo učenicima članicama literarne sekcije, a posebno profesorici Dženani Tanović–Hamzić, koja literarnu sekciju uspješno vodi već godinama.

30.10.2019.

Finale atletskog kupa

Na poligonu atletskog kluba"Sarajevo" 17.10.2019. održano je finale Atletskog kupa. Nedim Šuvalija, učenik III 4, kao prerdstavnik naše škole, postigao je zapažen rezultat u disciplini skok udalj za srednje škole - treće mjesto, sa dužinom skoka od 5,65 m. Ekipu na finalu je predvodila profesorica Ankica Zulčić. Najljepše čestitke učeniku za ovaj izvrstan rezultat!


28.10.2019.

Dan jabuke

Projekat etwinning1.mp4

Povodom obilježavanja 20. oktobra- Dana jabuke ,učenici naše škole su realizovali nekoliko aktivnosti u sklopu projekta e-Twinninga. Jedna od njih je i kreativno povezivanje jabuke sa Newtonovim zakonom gravitacije i Sunčevim sistemom. Pomoću edukativnog igrokaza učenici I i II razreda su pod mentorstvom profesorice fizike Larise Kekić, pokazali kako fizika može biti zanimljiva i privlačna. Video ovog edukativnog igrokaza možete pogleati ovdje.

POSJETA SVRZINOJ KUĆI

U okviru projekta „Upoznajmo bosanskohercegovačku tradiciju“, učenici odjeljenja IV-4 i IV-5, sa profesoricama Jasenkom Rončević i Lamijom Šabanović, 23. I 24. oktobra 2019. posjetili su Svrzinu kuću.

Ovaj kulturni spomenik svjedočanstvo je o načinu života gradske muslimanske porodice na prijelazu XVIII i XIX stoljeća. Sagradila ga je ugledna sarajevska porodica Glođo, čiji je član, kadija Munib ef. Glođo bio poznat kao borac za autonomiju Bosne u okviru Osmanskog carstva. Kada ostaje bez muških nasljednika, porodičnim vezama kuća prelazi u vlasništvo porodice Svrzo, koja čuva tipični primjer arhitekture tog vremena: podjelu na selamluk (javni dio) i haremluk (porodični dio). Za javnost je otvorena šezdesetih goduna prošlog stoljeća, a, nakon opsade Sarajeva, rekonstruirana 1997. godine.

25.10.2019.

Carousel imageCarousel image

U PENZIJU ISPRAĆENA PROFESORICA VESNA ŠOKČEVIĆ

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

U četvrtak, 24. oktobra 2019. godine, na sjednici Nastavničkog vijeća Srednje ekonomske škole, Sarajevo, u zasluženu penziju ispraćena je naša dugogodišnja profesorica, zaštitni znak Škole, Vesna Šokčević. Nebrojene generacije učenika, među kojima i nekoliko sadašnjih profesorica, uvijek će se sjećati njenog širokog osmijeha i vedrog duha, kojim ih je kroz svoju dugogodišnju karijeru uvodila u tajne ekonomije, ali i i upoznavala sa životnim istinama. Uz poljupce i poneku suzu, svoj je rad u našoj školi završila onako kako ga je i provela, sa osmijehom i dostojanstveno, uz obećanje da će se često vraćati u, kako je rekla, „svoju drugu kuću“.

25.10.2019.

NAŠA UČENICA POSTIGLA USPJEH U STRELJAŠTVU

Džaferović Emina, učenica odjeljenja IV-5 naše škole, osvojila je treće mjesto na Kantonalnom takmičenju u stresljaštvu. Postavili smo joj nekoliko pitanja o ovom iskustvu.

Koliko dugo se baviš ovim sportom?

 • Streljaštvom se bavim 7 mjeseci, ali mislim da je to veoma kratak period treniranja za ovaj sport.

Gdje i kada je održano takmičenje?

 • Takmičenje je održano u Hadžićima, krajem mjeseca jula.

Da li si imala jaku konkurenciju, s obzirom na to da ovim sportom baviš kraće od ostalih?

 • Konkurencija je bila jača nego što sam očekivala, ali to mi nije predstavljalo problem.

Ko su treneri zaslužni za tvoj uspjeh ?

 • Prije takmičenja sam bila pod rukovodstvom trenera Ramiza Bakije I Mithada Čamdžije .

Koji je naziv tvog kluba?

 • Klub u kojem treniram nosi naziv “Željezničar”.

Da li je ovo tvoje prvo takmičenje ili ih je bilo još?

 • Ovo je bilo moje prvo takmičenje ali početkom sljedeće sezone planiram učestvovati na njih još.

Kada se održavaju treninzi?

 • Treninzi se održavaju svakim radnim danom u periodu od 19:00 do 22:00h.

Da li treninzi utiču na tvoje školovanje i obaveze, s obzirom na to da su tvoje ocjene odlične?

 • Imam previše obaveza i teško je sve uklopiti, ali se trudim da sve postignem.

Nakon ovog zanimljivog razgovora, Emini smo zaželjeli puno sreće i uspjeha u daljim takmičenjima.


SEŠ E NOVOSTI

Pripremile: Ema i Dena Fetinci I-2

25.10.2019.

Razglednica iz Praga

Profesorica Senida Čeljo sa učenicima na svom putovanju u Hamburg u sklopu razmjene učenika, zastala je na trenutak u prelijepom češkom glavnom gradu Pragu, odakle su poslali pozdrave.

22.10.2019.

POSJETA UČENIKA HOMEWORKHUBU

Carousel imageCarousel image

Učenici odjeljenja I5, u pratnji prof. Adnana Čolića su 16.10.2019. godine posjetili multifunkcionalni prostor za studente, srednjoškolce i freelancere. Prostor je moderno opremljen i namijenjen za učenje, pisanje zadaće, grupni rad, pripremanje ispita i testova, održavanje sastanaka, seminara, treninga i radionica.

Njihova svrha je razgovor o problemima mladih u Bosni i Hercegovini i pokušaji pronalaženja rješenja za te probleme, u svrhu osiguravanja bolje budućnosti. Učenici su se upoznali sa ovim zanimljivim prostorom i proveli ugodne trenutke u njemu.

SEŠ E NOVOSTI

21.10.2019.

„Kavkaski krug kredom“ u Narodnom pozorištu

Carousel imageCarousel image

Kao česti gosti Narodnog pozorišta, Sarajevo, učenici četvrtog razreda naše škole 16. oktobra 2019. godine, u pratnji profesorice Dženane Tanović-Hamzić, imali su priliku gledati predstavu „Kavkaski krug kredom“ u režiji Paola Magellija.

„Kavkaski krug kredom“ jedan je od posljednjih, ali i najintrigantnijih dramskih komada Bertolta Brechta, dramatičara drugačijeg, pjesnika različitog, pripovjedača, režisera i teoretičara, koji je pokrenuo epsko pozorište.

Ekspresionistički rukopis i zanos Kruga, ove okrutne bajke u šest slika, kojom u igru uvlačimo kulturološke, intelektualne, socijalne, političke i sve druge dimenzije prostora, zanos je u kojem Gruša, mlada žena, žrtvuje sve kako bi zaštitila napušteno dijete u vrtlogu građanskoga rata, susrećući se pri tom sa čitavom galerijom različitih likova.

Predstava prikazuje nepravdu i društvenu nejednakost, a krajnja poruka se vrti oko pitanja može li čovjek imati dovoljno snage i zajedničke volje kako bi se izborio za plemenitije društvo, ustao protiv terora nad ljudima, nad ljudskom slobodom i naravno nad slobodom duha, iz koje se, na kraju krajeva, stvara i umjetnost i slobodno društvo.

Predstava nas je ostavila bez teksta, jer je potpuno drugačija u odnosu na ono što smo do sada gledali, te je tako i nas uspjela uvući u osjećaj tog avangardnog pokreta.

Seš e novosti

Pripremila: učenica Emina Hasković

21.10.2019.

Posjeta Despića kući

Carousel imageCarousel imageCarousel image

Učenici odjeljenja IV4 i IV5 su 16. I 17. 10. 2019. u okviru projekta „Upoznajmo bosanskohercegovačku tradiciju“ u pratnji profesorica Jasenke Rončević i Lamije Šabanović posjetili Despića kuću u Sarajevu. Mogli su vidjeti i naučiti mnogo toga o spoju orijentalne i austrougarske kulture, te tradiciji i načinu života u našem gradu tog vremena. U narednom periodu realizirat će se posjete Despića i Svrzinoj kući za ostale učenike naše škole.

21.10.2019.

Čitaonica na otvorenom

Carousel imageCarousel image

U utorak 15. oktobra 2019. godine učenici odjeljenja I6 sa razrednicom profesoricom Minjom Hozo prisustvovali su otvaranju prve čitaonice na otvorenom u našem gradu. U Velikom parku, na slavnoj Hipi klupi, ljubiteljima pisane riječi nudi se mogućnost besplatnog korištenja knjiga i njihovog čitanja na otvorenom, mađu zelenilom, a opet u srcu grada. Građani mogu slobodno otvoriti drveni sanduk, izvaditi knjigu, čitati je, a zatim ponovo vratiti. Planirano je otvaranje ovakvih čitaonica na više lokacija u gradu.


21.10.2019.

eTwinning

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak 10. oktobra održana je velika konferencija povodom pet godina eTwinning programa u BiH - najveće mreže nastavnika na svijetu.

Već pet godina ova platforma, koja djeluje u sklopu Erasmus+ programa, povezuje nastavnike iz različitih zemalja, s ciljem unapređenja učenja na jedan novi, i, kako kažu korisnici - zabavniji način.

Iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje APOSO koja je organizator konferencije i nosilac eTwinning projekta u BiH, s ponosom ističu da je do sada u ovu mrežu uključeno preko 1400 registriranih nastavnika, te 479 registriranih škola iz naše zemlje.

"Danas obilježavamo pet godina djelovanja eTwinninga programa u Bosni i Hercegovini, koji je dio Erasmus programa Evropske unije. To je najveća mreža među nastavnicima širom EU, koja im omogućava da sarađuju, izmjenjuju iskustva. Preko 1400 nastavnika iz BiH do sada je unaprijedilo svoje vještine kroz sudjelovanje u eTwinningu. Ova platforma je veoma važna jer na ovaj način učitelji i učenici mogu unaprijediti svoja znanja i vještine, koji na ovaj način postaju dio jednog sistema" rekao je Gianluca Vannini, šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH.

U sklopu konferencije obratili su se ambasadori eTwinning programa u BiH - uspješni nastavnici i nastavnice, a dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim pojedincima i institucijama.

Lejla Hujdur, profesorica matematike u Srednjoj ekonomskoj školi i eTwinning ambasadorica od 2016. godine, ističe da je ovaj program višestruko djeluje na rad nastavnog kadra u školama:

"U prvom redu na portalu imate mogućnost za kontinuirano profesionalno usavršavanje, koje je besplatno, dakle ne moramo čekati na pedagoške zavode i neke druge instance iz naše zemlje. Takođe, eTwinning nam omogućava projektnu nastavu u koju uključujemo učenike i zaista ih na kreativan način maksimalno angažujemo i motivišemo za rad. Djeca i nastavnici sve više prepoznaju značaj eTwinninga, što mi je posebno drago", istaknula je profesorica Hujdur.

U ime Srednje ekonomske škole, Sarajevo Konferenciji su prisustvovali direktorica Amira Kadrispahić, profesorica Lejla Hujdur, te učenice: Berina Mrdić, Irma Alajim, Selma Džano i Naida Krajina, koje su prezentirale svoj rad u okviru eTwinning projekta „Famous Female Mathematicians 2“.

Oko 1400 nastavnika i nastavnica u našoj zemlji pokazuju izuzetnu motiviranost da ovu platformu koriste u cilju unapređenja svog rada. Na konferenciji je upućen poziv i drugim nastavnicima da se priključe velikoj porodici eTwinning, u cilju podizanja kvalitete obrazovanja za novo vrijeme.

16.10.2019.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

JOŠ JEDAN PLANINARSKI POHOD

Naša Planinarska sekcija pod vođstvom prof. mr. Sejada Šenderovića je proteklog vikenda organizirala pohod na: Tjentište, prašumu Perućicu, Prijevor i podnožje naše najveće BH planine Maglić ( 2386 m.n.v.).

Grupa od dvadeset jednog učenika trećeg razreda. sa učenicima Treće gimnazije, uživala je u prekrasnim predjelima Nacionalnog parka Sutjeska, uz obilazak spomenika poginulim borcima iz Pete neprijateljske ofanzive, Omladinskog parka, Muzeja sakupljenog oružja i alata iz bitke iz 1944 godine na ovim prostorima. Pored toga, bili su u prilici vidjeti čistoću i ljepotu rijeka Sutjeske i Hrčavke, te jedinu prašumu u Evropi – Perućicu, sa 170 vrsta drveća, visine stabala preko 50 metara. Tu se nalazi i vodopad Skakavac, visine 70 metara.

Boravak je krunisan fudbalskom utakmicom na Tjentištu, uz stalnu pjesmu u odlasku i povratku.

15.10.2019.

POSJETA MINISTRICE BOGUNIĆ SREDNJOJ EKONOMSKOJ ŠKOLI SARAJEVO POVODOM OBILJEŽAVNJA SVEČANOG POČETKA DUALNOG OBRAZOVANJA U BOSNI I HERCEGOVINI

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Sa početkom nove školske godine učenici dualnog odjeljenja bankarski tehničar Srednje ekonomske škole Sarajevo kreću i sa praktičnom nastavom u bankama. Učenici drugog razreda će dva dana sedmično biti na praktičnoj nastavi u Raiffeisen BANK, ProCredit Bank, NLB Banka d.d., Sarajevo i Sparkasse Bank. U višim razredima broj dana praktične nastave se povećava na tri.

Na svečanom obilježavanju početka praktične nastave za bankarske tehničare, učenicima, uposlenicima Škole i predstavnicima banaka obratila se i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić koja je istakla važnost i korist praktične nastave te je izrazila zadovoljstvo što je upravo Srednja ekonomska škola prva škola koja je otpočela proces dualnog obrazovanja po uzoru na Njemačku ali koji je prilagođen bosanskohercegovačkim uslovima.

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni I Hercegovini, Raiffeisen BANK, Srednja ekonomska škola i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS su već ranije potpisali Memorandum o saradnji koji je omogućio uvođenje novog smjera.

Učenici prve generacije bankarskih tehničara nisi krili uzbuđenje."Približava se vrijeme prakse i jedva čekam da uđem u banku i započnem sa obukom. Krećem na praksu sa velikim entuzijazmom i nadam se da ću naučiti mnogo od naših mentora", kazala je učenica Adna Kalača.

Emina Sarač, direktorica resornih poslova iz RaiffeisenBANK istakla je da je jedan od ključnih ciljeva ovog programa učenicima povećati šanse za zaposlenje, kao i vršiti pripremu za njihov prelazak na tržište rada.

“Posebno nam je drago da smo dio novog sistema dualnog obrazovanja te da na ovaj način možemo dati priliku mladim osobama da steknu prva radna iskustva za vrijeme trajanja njihovog obrazovanja, te se iskreno nadamo da će neki od njih postati naše buduće kolege", istakla je Mevlida ĐečevićKoštrebić, predstavnica ProCreditBank.

Lejla Mulalić iz Sparkasse Bank zaključila je da najmanje što mogu učiniti, u vrijeme intenzivnog odlaska mladih, jeste da ih osnaže iskustvom i znanjem, potaknu u razvoju radnih navika i pokažu im jednu novu, pozitivnu perspektivu poslovnog života koji mogu izgraditi u ovoj zemlji.

Uvođenje novog smjer podržalo je Predstavništvo njemačke privrede u Bosni I Hercegovini u okviru Skills Experts programa kojeg finansira Savezno ministarstvo za privredu i energiju Njemačke.

Preuzeto iz Poslovne novosti, 05.09.2019

Dan jabuke - posjeta Poljoprivrednom institutu i Gerontološkom centru u Sarajevu

Učenici odjeljenja I6, III4 i IV3 09. oktobra 2019. u okviru e Twinning projekta „Dan jabuke“, u pratnji profesorica Merime Likić i Nele Busuladžić, posjetili su Poljoprivredni institut u Sarajevu. Uz toplu dobrodošlicu i kratko predavanje o sortama jabuka i njihovom uzgoju, učenici su obišli voćnjak jabuka i ostatak vremena proveli družeći se i berući jabuke. Sve ubrane jabuke odmah su donirane Gerontološkom centru u Sarajevu.


14.10.2019.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

ATLETSKI KUP 2019

Dana 03. oktobra 2019. godine na poligonu Atletskog kluba "Sarajevo" po veoma lošim vremenskim uslovima održan je Atletski kup. Takvi uslovi ipak nisu uticali na učenike našeg školskog tima, koji su postigli zapažene rezultate na Općinskom nivou.

Drugo mjesto u utrci na 100m osvojila je Elma Sokolović, pobjedu u utrci na 400m Ajla Gerin, a drugo mjesto na 600m Adana Čolo. U takmičenju u skoku udalj Nedžla Bešlija osvojila je treće mjesto, Nermina Čoralić drugo mjesto u bacanju kugle, dok je štafeta u utrci 4x100m u sastavu: Elma Sokolović, Minela Džihan, Nora Maslo i Erna Tukić osvojila drugo mjesto. U utrci na 100m Selmin Sejdović osvojio je drugo mjesto, Mahir Trnka na 400m treće mjesto, a Inan Fakić na 1000m drugo mjesto. Nedim Šuvalija pobijedio je u skoku udalj, u bacanju kugle Kerim Vlahovljak osvojio drugo mjesto, a vrhunac takmičenja bila je štafeta 4x100m za mladiće, gdje je naš tim u sastavu: Dino Šaljić, Nedim Šuvalija, Adnan Aljić i Eldin Piknjač zauzeo drugo mjesto.. Sve čestitke učenicima školskog tima i više sreće i uspjeha na narednim takmičenjima!

Ekipu je predvodila profesorica Ankica Zulčić.

14.10.2019.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

PROFESORICA LEJLA HUJDUR – UČITELJ GODINE!

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dana 04. oktobra 2019. godine, povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, organiziralo u Domu mladih manifestaciju posvećenu učenicima, nastavnicima i odgajateljima. Na svečanosti su uručene nagrade najboljim učenicima i učiteljima. Za nastavnika godine u kategoriji predmetne nastave u srednjoj školi za školsku 2018./2019. proglašena je naša profesorica matematike Lejla Hujdur. Okupili su se učenici, učitelji, nastavnici i svi oni koji su dio obrazovnog sistema, kako bi prigodnim programom i nagradama obilježili svoj dan.

Skupu se obratila ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, koja je istakla je da je obilježavanje Dana učitelja prilika da se istakne važnost rada svih učitelja i nastavnika, te njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, kao i da se naglasi važnost te profesije i samog obrazovanja čiji su oni nosioci.

Srećna zbog laskave titule, profesorica je ponosno ponovila ono što je stajalo i u njenoj prijavi za ovo priznanje: „Moja omiljena poslovica po kojoj me i učenici znaju je: „Kad ima volje, ima i načina.“. Vođena njome stalno pronalazim neke nove načine da djeca uče, ali da se pri tome i dobro zabave, te da uvide da je matematika zanimljiva i primjenjiva u svim sferama života.“ Kolektiv Srednje ekonomske škole, od kojeg je veliki broj Lejlinih kolega prisustvovao dodjeli nagrade, ponosan je što u svojim redovima ima ovako inovativnog i predanog profesora.

Svečano obilježen 107. rođendan Srednje ekonomske škole

Srednja ekonomska škola je 01.10.2019. proslavila 107. rođendan. Povodom te svečanosti, novinarski tim naše škole porazgovarao je s nekoliko uposlenika. Evo kakva osjećanja oni imaju vezano za ovaj dan:

Prvo smo zaustavili direktoricu Amiru Kadrispahić, te je na pitanja šta za nju predstavlja Dan škole i da li smatra da je Srednja ekonomska škola ugodno i zdravo okruženje za učenike dala sljedeći odgovor:

“Dan škole za mene predstavlja veliku svečanost. Proslavljamo sveukupnu aktivnost naših učenika, kolega profesora, koji daju ogromni doprinos ovoj školi i dosadašnja postignuća. Jednom rječju, to je naš dan. S obzirom na moja ranija iskustva i rad s učenicima, prepoznala sam da oni ovaj prostor doživljavaju kao drugi dom. Osjećaju se sigurno i voljeno, jer svi mi činimo sve da to bude tako.”

Naša bibliotekarka, Amra Lagumdžija kaže da je Dan škole za nju doista svečan trenutak, te da u Srednjoj ekonomskoj školi učenici, osim klasičnog učenja, u prostoru biblioteke mogu zaista kvalitetno provesti vrijeme, jer je ona jedna od rijetkih u Kantonu Sarajevo koja sadrži čitaonicu, mjesto za druženje, te brojne naslov lektira i literature.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti, Vedina Širbegović, o Danu škole i općoj atmosferi u našoj školi rekla je sljedeće:

“Dan škole je spoznaja proticanja vremena i generacija kroz ove zidove, donošenje i odnošenje znanja. Naša škola je poprilično zdravo i ugodno okruženje za učenike, ali naravno uvijek može bolje i pri tome smatram da to nije samo stvar škole i nas uposlenika već i vas mladih koji se ovdje školujete.”

Atmosfera u Školi na ovaj dan bila je zaista svečana, a osmijeh na licima svih prisutnih bio je najbolji dokaz o važnosti ovog dana za sve nas.

Ema Fetinci I2

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Nezaboravno logorovanje

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Mnogobrojnim aktivnostima naših učenika na početku školske godine učenici trećeg razreda dodali su i logorovanje u organizaciji Planinarskog društva „Zlatni ljiljan“ iz sarajevske općine Novi grad. Logorovali su na jugoistočnim padinama planine Jahorine, lokalitetima Ruda Glava, Borovac i Klek. U sklopu dvodnevnih aktivnosti savladali su osnove planinarenja: podizanje šatora, vezivanje čvorova, kretanje po nepoznatom terenu, penjanje pomoću užeta, te stigli do planinskih vrhova Borovac (1750 mnv) i Klek (1748 mnv). Najveći doživljaj predstavljalo je paljenje logorske vatre, koja je zapaljena u noći sa subote na nedjelju i gorjela sve do jutarnjih sati.

Voditelj planinara, prof Sejad Šenderović sa učenicima izražava veliku zahvalnost Planinarskom društvu „Zlatni ljiljan“ na izvanrednoj organizaciji izleta.

Voditelj projekta:

prof. mr. Sejad Šenderović

Pobjednički film „Ti vrijediš“

Srednja ekonomska škola Video FINAL.mp4

U okviru projekta „Za život bez nasilja“ koji provodi Fondacija lokalne demokratije u saradnji sa Udruženjem BH novinari, a uz podršku Medicus Mundi Mediterania iz Barselone i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, naša škola odazvala se pozivu za učešće u natječaju kratkog filma na temu „Prevencija nasilja na osnovu spola“.

U koordinaciji sa profesoricom Erminom Muratović učenici su snimili film pod nazivom „Ti vrijediš“. Prevashodna namjera filma je da na originalan i kreativan način senzibilizira i utiče na prevenciju nasilja na osnovu spola.

Učenici koji učestvuju u realizaciji filma su: Lamija Alagić, Eldar Musić, Boris Jovanović, Lara Rastoder, Seada Šahman, Merisa Bijelonja, Amar Hasović, Ilma Spahić, Al Dino Hasanović, Vanja Boljanović, Elmedina Idrizović, Nejla Đonko, Erna Aleta, Iman Usardi, Nejla Čelik i Kerim Fadžan.

Na kantonalnom takmičenju, 18. 9. 2019. godine, komisija za izbor pobjednika progasila je film Srednje ekonomske škole, Sarajevo najboljim na ovogodišnjem takmičenju i dodijelila mu prvo mjesto. Video će biti nosilac kampanje za senzibilizaciju adolescenata po pitanju nasilja na osnovu spola u Kantonu Sarajevo.

Zahvaljujemo direktorici Amiri Kadrispahić na nesebičnoj podršci prilikom realizacije projekta.

Ermina Muratović, prof.

Nezaboravna ekskurzija 2019.godine

VENECIJA – LLORET DE MAR – BARCELONA – MILANO

Teško je pisati o svemu što je donijela nezaboravna ekskurzija generaciji trećih razreda Srednje ekonomske škole ove godine. Sigurno se ne mogu podijeliti sve emocije, ali putopisna reportaža je izgledala čarobno.

Na ekskurziju smo krenuli sa profesoricama Almom Busuladžić i Dženanom Tanović-Hamzić, profesorom Sejadom Šenderovićem i direktoricom Jadrankom Kolar.

Samo putovanje počelo je u večernjim satima kada smo ispraćeni sa najljepšim željama naših najdražih.

Vožnja se odvijala preko Zagreba, Ljubljane, Trsta.Dolazak u luku Punta Sabione, obilazak Venecije.Polazak za Veronu-gradu Romea i Julije. Razgledanje Verone.. Nastavak vožnje preko Brescie, Piacenze, Savone, Obalom cvijeća, Cannesa, Arlesa, Montpellier. Dolazak na divne plaže Italije.Noćenje.Nastavak vožnje.

Dolazak u jutarnjim satima u Lloret de Mar. Slobodno vrijeme.Katamaran Sensation – nevjerovatno atraktivna i relaksirajuća vožnja katamaranom. Plovidba pored Costa Brave uz prelijepu panoramu obale, muziku i ples, kao i korištenje vodenih atrakcija. Odlazak u diskoteku TROPICS (svaku noć party iznenađenja).

Posebno uživanje na Katamaranu i u diskoteci priuštio nam je naš drug Mak Alijević koji je bio DJ na ovim žurkama.Na ovo smo posebno ponosni.

Posjeta Barceloni. (Crkva Sagrada Familia, Av.Diagonal). Stadion Nou Camp. Nakon toga krećemo prema Kolumbovom spomeniku.. Uživanje u Magičnim fontanama koje izbacuju vodu u ritmu muzike prožetu duginim bojama. Povratak u hotel. DISCO TROPIC

Odlazak u zabavni park Port Aventura i spektakularni provod pun adrenalina i čarolije...

Vožnja kroz Francusku. Nastavak putovanju prema gradu Cannes, obilazak filmske palate i šetnja poznatim svjetskim šetalištem La Croisette.Nastavak vožnje prema kneževini Monaco – Monte Carlo. Uživanje u čarima grada i kneževine.

Dolazak u Milano. Slobodno vrijeme za razgledanje.Šoping. Nastavak vožnje kroz Italiju, preko Slovenije I Hrvatske. Dolazak na odredište u ranim jutarnjim satima narednog dana.

Nakon skoro deset dana ponovo vidimo lica naših roditelja, braće, sestara, nana, baka...i znamo da vide radost na našim licima. Ekskurzija je bila divna, edukativna i atraktivna. Uvijek ćemo je se sjećati sa nostalgijom... Hvala našim profesorima, direktorici, roditeljima, kolegama, drugovima, vodiču, vozačima, BISS TOURSU...

Adna Ljubović III3

U „Holidayu“ ispraćena još jedna generacija maturanata

U sarajevskom hotelu „Holiday“ 07. juna je upriličena proslava maturske večeri generacije 2015.-2019. Veoma dotjerani, raspoloženi i sretni zbog završetka još jedne životne etape, ovogodišnji maturanti su, uz lijepo druženje, pjesmu i poneku suzu, označili kraj srednjoškolskog obrazovanja. U tome su ih podržali i profesori, koji su se tokom boravka u Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo smjenjivali u obrazovnom procesu, trudeći se da im na najbolji mogući način prenesu što više znanja. U vezi s tim obratila im se i direktorica Jadranka Kolar, koja ih je istakla kao posebnu generaciju i zaželjela im, uime svih prisutnih, mnogo sreće i uspjeha u predstojećim životnim iskušenjima.

Direktorica škole čestitala i primila nagrađene učenice i njihovu profesoricu

Na Prvom kantonalnom takmičenju iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, koje je održano ove godine, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo učenica Emina Hasković, pod mentorstvom profesorice Dženane Tanović-Hamzić, osvojila je drugo mjesto u kategoriji učenika trećih razreda srednjih tehničkih škola.

Također, pod mentorstvom profesorice Dženane Tanović-Hamzić, na Prvom kantonalnom takmičenju održanom u aprilu 2019. u pisanju priče o temi: „Od obale moje, do obale tvoje, sarajevski mostovi ponosno stoje“, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda učenica naše škole Merisa Bijelonja osvojila je prvo mjesto u kategoriji svih srednjih škola Kantona Sarajevo.

Iskrene čestititke nagrađenim učenicama, kao i njihovoj profesorici mentorici uputila je direktorica škole Jadranka Kolar. Ovim povodom direktorica je istakla da je ponosna na uspjehe naših učenica i da se nada da će škola i u narednom periodu osvajati ovako zapažene rezultate. Samo predan i odgovoran odnos prema školi daje ovakve rezultate. Učenice su izrazile zadovoljstvo što su imale priliku da na ovaj način promovišu školu i njene uspjehe.

05.6.2019.

Dan otvorenih vrata i

Sajam srednjih škola Kantona Sarajevo

Naša škola je otvorila svoja vrata za učenike osnovnih škola 08. maja 2019. godine pod motom : „Škola mogućnosti-izbor budućnosti!“.

Tom prilikom organiziran je bogat program u trajanju od 3 sata. Bilo je pjesme, modernog plesa, folklora, tradicionalnog plesa, literarnog stvaralaštva, recitala, sportskih vještina, prezentacije škole, video priloga, prezentacije banaka i e-Twinning programa, bankarskog i ekonomskog smijera, kao i sajam preduzeća za vježbu.

Svi učesnici su pokazali visok nivo odgovornosti i požrtvovanosti za zajedničke ciljeve, tako da se naša škola predstavila u najboljem svjetlu što potvrđuje i izuzetna posjećenost Dana otvorenih vrata.

Zahvaljujemo svim profesorima i profesoricama, kao i učenicima i učenicama, na realizaciji ovog kompleksnog i važnog projekta.

Također, zahvaljujemo se i svim profesorima i profesoricama, kao i učenicima i učenicama, koji su izuzetno kvalitetno i afirmativno predstavljali i promovisali našu školu prilikom posjeta osnovnim školama.

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo organizira se Sajam srednjih škola u ponedjeljak, 27. maja 2019. godine u periodu od 12,00 do 18,00 sati. Kako ćemo uzeti učešče na ovoj manifestaciji, kao završnu aktivnost našeg djelovanja na promociji škole, pozivamo učenike i profesore da podrže ove aktivnosti i posjete Sajam srednjih škola i naš štand ispred BBI centra.Rukovodioci projekata i direktorica Jadranka Kolar.

23.5.2019.

Prvo mjesto na literarnom takmičenju u pisanju priče na prvom kantonalnom takmičenju srednjih škola

Na Prvom kantonalnom takmičenju održanom u aprilu 2019. u pisanju priče o temi: „Od obale moje, do obale tvoje, sarajevski mostovi ponosno stoje“ , u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, učenica naše škole Merisa Bijelonja, pod mentorstvom prfesorice Dženane Tanović-Hamzić, osvojila je prvo mjesto u kategoriji svih srednjih škola Kantona Sarajevo.

U okviru Literarne sekcije profesorica Dženana Tanović-Hamzić pozvala je učenike prvih razreda da uzmu učešće u pisanju literarnih radova o zadatoj temi. Zahvaljujući značajnom odzivu učenika profesorica je izvršila selekciju i izdvojila radove tri učenice za takmičenje. Najuspješnije su bile Merisa Bijelonja I2, Adelina Kalkan I6 i Sara Kurtović I 1. Nakon selekcije učenice su sa voditeljicom projekta i sekcije radile na konačnom kreiranju priča koje su imale precizno utrđene kriterije.

Sve srednje škole iz Kantona Sarajevo su mogle poslati po tri rada pod šiframa. Nakon što je stručna komisija Prosvjetno-pedagoškog zavoda izvršila ocjenjivanje radova, prvo mjesto zauzela je naša škola, a drugo i treće Prva gimnazija i Škola za stručno osposobljavanje.

Iskrene čestitke svim učenicima, a posebno nagrađenoj učenici, koja je rad čitala na manifestaciji Dani Kantona Sarajevo.

Čestitke učenici Merisi Bijelonji i njenoj profesorici mentorici upućuje i direktorica škole Jadranka Kolar.

Voditeljica Literarne sekcije,

Dženana Tanović-Hamzić

23.5.2019.

Drugo mjesto na Prvom kantonalnom takmičenju srednjih škola iz maternjeg jezika i književnosti

Na Prvom kantonalnom takmičenju iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, koje je održano 09. aprila 2019. godine, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo učenica naše škole Emina Hasković, pod mentorstvom profesorice Dženane Tanović-Hamzić, osvojila je drugo mjesto u kategoriji učenika trećih razreda srednjih tehničkih škola. Od mogućih 85 bodova Emina Hasković osvojila je 83 boda, prvoplasirani 84, a trećeplasirani učenik 78.

Odlasku na kantonalno takmičenje prethodile su intenzivne pripreme, instrukcije, dodatna nastava i školsko takmičenje. Na takmičenju su učestvovali učenici trećih razreda. Treće mjesto osvojila je Danijela Kvesić III1, drugo mjesto Adna Ljubović III3, a prvo mjesto i plasman na kantonalno takmičenje Emina Hasković III3.

Predmetna profesorica Dženana Tanović-Hamzić upućuje čestitke svim učenicima koji su pokazali odgovornost i znanje, a posebno učenici Emini Hasković koja je ovim uspjehom potvrdila visok kvalitet naših učenika.

Ministarstvo će nagrade najboljim učenicima srednjih škola, kao i njihovim profesorima, uručiti u mjesecu junu.

Iskrene čestitke nagrađenoj učenici i njenoj predmetnoj profesorici upućuje direktorica škole Jadranka Kolar.

Predmetna profesorica,

Dženana Tanović-Hamzić

23.5.2019.

JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo

„Škola mogućnosti-izbor budućnosti!“

Dan otvorenih vrata

srijeda, 08.5.2019.god., 12,00-15,00

PROGRAM

12,00-13,00 hol škole

Sajam preduzeća za vježbu,

e Twinning, muzika, ples, folklor,muzika, obilazak škole

13,00 – 13,30 Multimedijalna učionica-program

za profesore, roditelje, goste, učenike

pozdravna riječ, video, prezentacija, kratki autorski film,

muzička tačka i recital

13,30-14,00 Učionica Vijeća učenika

Koktel

14,00-15,00 hol škole

autorski recital-priče

muzika, ples, folklor, muzika, sportske vještine, obilazak škole, učionica, nastavnog procesa

Dobro nam došli!

BUSINESS CHALLENGE 2019 – 7. državno takmičenje mladih u poduzetništvu

Dana 7. aprila 2019. održano je državno takmičenje za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom „Munja Business Challenge“. Ovo takmičenje se realizira po međunarodnoj metodologiji najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva „Junior Achievement“, koji djeluje u preko 100 zemalja. Učenici podijeljeni u mješovite timove, sa vršnjacima iz drugih gradova, u sklopu timskog rada i uz pomoć mentora osmislili su najbolja poslovna rješenja i zatim ih prezentirali stručnom žiriju i ostalim učesnicima. U protekih šest godina ovo takmičenje okupilo je više od 800 srednjoškolaca iz 146 škola i 74 grada.

Našu školu uspješno je predstavljala Elmedina Idrizović iz odjeljenja I1.

25.4.2019.

Maturantski proljećni izlet u Mostar

U skladu sa Nastavnim planom i programom za ovu školsku godinu, u petak, 19. aprila 2019. godine, organiziran je izlet učenika četvrtog razreda i njihovih razrednika u hercegovački biser, grad Mostar. Prije dolaska u ovaj prelijepi grad, učenici su obišli stari Počitelj, kada su obilašli njegovu tvrđavu, sačuvanu još iz XV stoljeća, za koju se smatra da je izgradio bosanski kralj Tvrtko I. Po veoma lijepom vremenu, uputili se u višesatnu šetnju Mostarom. Umorni, ali prepuni utisaka, u Sarajevo su se vratili u prevečernjim satima.

Profesorica Minja Hozo

Foto: profesorica Sanda Dupovac, Dženeta Helać, IV-4

25.4.2019.

Konferencija projekta ENABLE BIH

U organizaciji Save the Children International, vodeće nezavisne međunarodne organizacije za djecu u svijetu, održana je Konferencija projekta „Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini / Enhancing And Advancing Basic Learning And Education In Bosnia And Herzegovina – ENABLE BIH“ podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID.

Konferencija je održana 16. i 17. aprila 2019. godine u Mostaru, u prostoru Tehnološkog parka INTERA Mostar.

Profesor naše škole Sandi Tafro, kao STEM/PPDM trener/mentor u okviru ENABLE BiH projekta, učestvovao je na Konferenciji.

STEM je skraćenica koja označava prirodne nauke, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku (Science, Technology, Engineering, Matematics). Ovaj koncept podrazumijeva da se matematika, fizika, hemija, biologija, geografija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi na stvarni život. Na taj način razvija se kritičko mišljenje, samostalnost, sposobnost rješavanja problema i jača dugoročna svrha učenja.

STEM princip će zamijeniti tradicionalni ex katedra pristup baziran na memorisanju i reprodukciji činjenica, u korist praktične provjere i primjene znanja tokom i nakon školovanja.

Ekonomija zasnovana na znanju je neophodna za održivost društva. STEM nastava podstiče učenike da razvijaju ključne kompetencije i vještine kako bi učestvovali u ekonomiji znanja, ne samo kao radnici, već kao kreatori poslova u budućnosti.

Omogućiti uvođenje STEM principa u sistem obrazovanja u BiH je glavni cilj projekta ENABLE BIH.

24.4.2019.


Naši učenici učesnici u izložbi „Kaleidoskop teatra kroz objektiv mladih“ u Narodnom pozorištu Sarajevo

U sklopu projekta „Upoznaj Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima“ i u saradnji sa likovnom i dramskom sekcijom naše škole, grupa od šest učenica prisustvovala je zajedno sa profesoricom Minjom Hozo važnom događaju: otvaranju izložbe, na kojoj su bili izloženi učenički radovi sarajevskih srednjih škola. Tema izložbe bila je viđenje pozorišta mladih ljudi, koji su svoju ljubav pokazali u raznim likovnim i savremenim tehnikama. Zanimljivost ovogodišnje izložbe bila je prezentacija frizura kroz stoljeća, koju je upriličila Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo. Naši učenici predstavili su se sa nekoliko vrlo uspješnih radova, a ekipu naše škole činile su:

1. Alibašić Džejla,

2. Begović Lamija,

3. Filan Nejra,

4. Holjan Berina,

5. Konjhodžić Matea i

6. Lešo Lamija.

Zahvaljujemo se prof Lejli Šaković i pedogu Delili Ramić, voditeljima likovne sekcije, a učenicima čestitamo na uspješnoj prezentaciji radova.

Profesorica: Minja Hozo

12.4.2019.

Sportski uspjeh našeg učenika

SARAJEVO BJJ EAST EUROPEAN CHAMPIONSHIP 2019.

U subotu, 06.4.2019.g. održano je prvenstvo Istočne Evrope u brazilskoj jiu jitsu-i. Učestvovalo je oko 300 takmičara, među kojima je bio i naš učenik Alen Kljuno iz III-2 odjeljenja. Alen je osvojio bronzanu medalju u kategoriji 89+ kg. Čestitamo Alenu na postignutom uspjehu i želimo mu još više uspjeha u narednim takmičenjima.

Ankica Zulčić, prof.

12.4.2019.

Liga srednjih škola KS za muškarce u malom nogometu

Dana 31.3.2019. godine održano je finalno takmičenje, u kojem se naša ekipa borila za treće mjesto protiv ekipe Saobraćajne škole.

Za ekipu naše škole nastupili su:

 1. Edis Ćišija (cap.)
 2. Faris Pandžić
 3. Kenan Sipović
 4. Nedim Husejnović
 5. Anes Džafić
 6. Mirnes Podgorica
 7. Anel Muratović
 8. Eldin Piknjač
 9. Amar Alispahić
 10. Azmir Lukovac
 11. Selmin Sejdović
 12. Emir Mulaosmanović
 13. Faruk Brkanić
 14. Adnan Aljić

Ekipa naše škole je ostvarila pobjedu sa rezultatom 3:2. Golove su postigli sljedeći učenici: Azmir Lukovac, Adnan Aljić i Emir Mulaosmanović. Također, sve pohvale zalužio je naš golman Kenan Sipović sa izvrsnim odbranama. Čestitamo našim učenicima na postignutom rezultatu, kao i na požrtvovanoj igri i zalaganju tokom takmičenja.

Voditelj tima:

Mirnes Zec, prof.

3.4.2019.

Međunarodna atletska gradska trka Vivicitta 2019.

U nedjelju 31.3.2019. godine održana je međunarodna atletska gradska trka Vivicitta 2019. U sklopu njenog rekreativnog dijela, takmičila se i manja grupa naših učenika. Najbolji plasman je ostvario Mirza Nikolajev iz odjeljenja III1.

Čestitamo Mirzi i ostalim učenicima na učešću i iskazanom entuzijazmu.

Voditelj tima:

Ankica Zulčić, prof.

3.4.2019.

Univerzitetski skijaški kup „UNSA SKI KUP 2019“

Univerzitetski skijaški kup „UNSA SKI KUP 2019“ održan je 8. marta 2019. godine na Bjelašnici u organizaciji Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, koji su ovaj događaj prepoznali kao odličnu priliku za sportsko druženje akademskih radnika, saradnika i studenata, te kako bi zajednički doprinijeli povratku olimpijskog duha, kao i izgradnji savremenog i humanog identiteta Bosne i Hercegovine.Osnovna ideja Univerzitetskog skijaškog kupa „UNSA SKI KUP 2019“ je promocija Univerziteta u Sarajevu, Skijaškog centra Bjelašnica, te okupljanje akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu kroz jedinstvene sportske sadržaje.

Našu školu su perdstavljali : Čolić Adnan, prof. (III mjesto) , Benjamin Zukanović, Alijević Mak, Trnka Sara, Kreštalica Dejna i Aleta Erna (III mjesto).02.4.2019.

TAKMIČENJE IZ PRUŽANJA PRVE POMOĆI

U subotu 23. marta 2019. godine u prostorijama JU OŠ “Kovačići”, u organizaciji Crvenog križa Općine Novo Sarajevo, održano je općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći osnovnih i srednjih škola.

Ekipa naše škole osvojila je 2. mjesto.

Našu školu predstavljala je ekipa u sastavu:

1. Ilma Semić I-2

2. Merjem Dautović I-3

3. Mersiha Baltić I-4

4. Berina Mrdić II-3

5. Nejla Brković II- 3

6. Mahir Trnka III-3

Čestitamo učenicima na ostvarenom rezultatu, a posebno za dostojanstveno predstavljanje naše škole.

Azemina Hujdur, prof.

02.4.2019.

EKONOMIJADA 2019. god.

Srednja ekonomska škola, Sarajevo je i ove godine učestvovala na „Ekonomijadi“ od 14.-17. marta, četverodnevnom druženju i razmjenjivanju znanja i iskustva iz ekonomske grupe predmeta. Ove godine domaćin je bila ekonomska škola „Jane Sandanski“ u Strumici, Sjeverna Makedonija.

Našu školu predstavljale su učenice Adna Karović IV-1 i Elma Hadžić IV-5 u pratnji voditeljice dijela nastavnog procesa, profesorice Arijane Izmirlija.

U toku posjete osim užeg gradskog jezgra, posjetili smo i okolna izleteišta. Gostoprimljivi domaćini su se trudili da nam pokažu prirodne ljepote svoga grada i okoline.

U takmičarskom dijelu u konkurenciji 11 škola iz zemalja naše regije, učenice naše škole Adna Karović i Elma Hadžić zauzele su odlično četvrto mjesto. Radi se o međunarodnom takmičenju u znanju pod nazivom Pametna ekonomija.

Čestitamo našim učenicama!

21.03.2019.

Naši učenici uspješni u borbi protiv korupcije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, održano je takmičenje osnovnih i srednjih škola u pisanju eseja o temi:“Uptreba/zloupotreba“. Naša škola je uzela učešće u ovoj značajnojnoj kampanji u okviru projekta „Literarne radionice“.

U konkurenciji 60 radova, koji su pristigli iz srednjih škola BiH, naši učenici su se plasirali među prvih 10. Emina Hasković zauzela je 8. , a Nusret Ibrahimagić 9. mjesto.Čestitamo našim učenicima na osvojenim rezultatima. Posebno pohvaljujemo želju naših učenika za učešćem u ovakvim projektima, koji stavljaju u prvi plan moralne vrijednosti društva kao najefikasnije sredstvo u prevenciji koruptivnog ponašanja. Ovom temom afirmišemo etičko ponašanje i razmišljanje. Naše ponašanje je često vođeno navikama ili predrasudama, a ne razmišljanjem o posljedicama. Prilikom donošenja odluka trebali bismo imati u vidu da sve što uradimo danas određuje našu budućnost sutra.

Voditeljica projekta: profesorica Dženana Tanović-Hamzić

13.3.2019.

Sportski uspjeh našeg učenika

Učenik naše škole, Nedim Šuvalija iz II-4 razreda, je u periodu 08.02. - 10.02.2019. kao član karate reprezentacije Bosne i Hercegovine učestvovao na 46. Evropskom prvenstvu u Aalborgu, Danska. Nedim je u ukupnom plasmanu osvojio visoko 5. mjesto u kategoriji od 40 učesnika (Juniori do 76 kg). I sam odlazak na jedno ovakvo grandiozno prvenstvo je ogroman uspjeh i iskustvo za njega.

Čestitamo našem zmaju i želimo puno uspjeha u budućnosti.7.3.2019

EYOF SARAJEVO 2019.

U periodu 17.12.2018-09.02.2019. grupa učenika iz naše škole se pripremala za ceremoniju svečanog otvaranja zimskih evropskih olimpijskih igara mladih - EYOF SARAJEVO 2019. Učenici su bili posvećeni do maximuma u toku priprema kako bi njihovo učešće, na ceremoniji otvaranja 10.02.2019. godine, bilo na očekivanom nivou. Školski tim je bio u sastavu:

 • Razred IV1 - Husarkić Irma, Holjan Berina, Maslan Merima, Karović Adna, Hadžić Adna, Hadžić Adnan i Pamuk Mirnela;
 • Razred IV3 - Begović Eldina, Fejzić Melina, Ćišija Neira, Vraneš Lejla, Rizvo Anida, Hodžić Vildana i Karšić Ilvana
 • Razred IV4 - Redžić Irma, Demirović Irma i Muslim Emina
 • Razred IV6 - Čubara Neira i Husejnović Nedim
 • Razred III1 - Koro Bakir
 • Razred III3 - Turković Amila
 • Razred III5 - Turčalo Naida, Hodžić Ajša i Adilović Irma

Čestitam svim učenicima što su bili dio ove veličanstvene sportske manifestacije i što su školu predstavili u najboljem svjetlu.

Ankica Zulčić, prof.

04.3.2019.

Prvo kolo Lige srednjih škola

Naša muška fudbalska ekipa je u nedelju 03.02.2019. odigrala utakmicu prvog kola Lige srednjih škola protiv ekipe Gazi Husrev-begove medrese.

Rezultat je bio 3-1 za našu ekipu, iako su imali rezultatski zaostatak cijelo prvo poluvrijeme, naši momci su uspjeli preokrenuti rezultat u svoju korist i tako donijeli 3 boda našoj školi. Tome su doprinijeli svi igrači, ali moramo istaknuti najviše zaslužne za preokret, strijelci su bili Mirnes Podgorica, Edis Ćišija i Faris Pandžić, oni su uz golmana Kenana Sipovića koji je imao nekoliko dobrih intervencija i tako spriječio još pogodaka protivnika.

Za našu ekipu su nastupili:

 • Kenan Sipović
 • Faris Kusturica
 • Edis Ćišija (kapiten)
 • Eldin Piknjač
 • Mirnes Podgorica
 • Faris Pandžić
 • Nedim Husejnović
 • Anel Muratović
 • Azmir Lukovac
 • Emir Mulaosmanović
 • Faruk Brkanić
 • Selmin Sejdović
 • Anes Džafić
 • Amar Alispahić
 • Adnan Aljić

Profesor Mirnes Zec

05.02.2019.

BERINA KUNOVAC, DOBITNICA PRVE NAGRADE ZA ESEJ O ROMANU „PROKLETA AVLIJA“ IVE ANDRIĆA

Ovih dana je zatvoren konkurs za učenike četvrtog razreda za najbolji esej na temu: „Ciklični krugovi radnje – kompozicija priče u priči u romanu 'Prokleta avlija' Ive Andrića“. Komisija u sastavu: Dženana Hamzić-Tanović, Minja Hozo i Amra Lagumdžija nagradila je četiri eseja. Prvu nagradu – primjerak knjige „Prokleta avlija“ osvojila je Berina Kunovac, a ostale tri - - ulaznice za sljedeću predstavu u okviru projekta „Upoznaj Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima“, Ajla Čiko, Adna Karović i Selma Zolj. Nagrada je pobjednici uručena u biblioteci Škole. Učenicama upućujemo veliku pohvalu i čestitke za trud i učešće u ovom malom takmičenju.

Profesorica: Minja Hozo

07.02.2019.

Sportski uspjeh našeg učenika

Čast nam je da po prvi put tokom svih generacija naše škole predstavimo učenika naše škole Tarika Ibrulja, koji se dugi niz godina bavi vaterpolom, postižući mnogobrojne medalje i diplome, čime je dostigao titulu perspektivnog sportiste. Pored te titule, odigrao je i 2 utakmice za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Našem Tariku želimo još puno uspjeha u nastavku bavljenja sportom.

05.02.2019.

Moja kosa, tvoja kosa

Učenice naše škole Minela Agović i Ilma Semić su iskazale svoju humanost darujući svoju kosu djeci oboljeloj od karcinoma u okviru projekta „Moja kosa, tvoja kosa“ koji je organizovala Amra Silajdžić Džeko. Kosa se može šišati u frizerskom salonu „Ogledalce“. Nadamo se da će se naši učenici nastaviti odazivati ovakvim humanitarnim akcijama.

05.02.2019.