Razmjena učenika Sarajevo - Trebinje - Hamburg

Škola znanja, a ne škola ocjena

Lijepo je bilo u Hamburgu!

Radujemo se ponovnom susretu u Sarajevu i Trebinju

U periodu od 2.4. do 10.4.2016 godine realizovana je posjeta učenika iz Sarajeva i Trebinja u Hamburg pod pokroviteljstvom fondacije SHL (Schüler Helfen Leben). U projektu je učestvovalo 15 učenika iz naše škole i isto toliko učenika gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja.

Na putovanje smo krenuli iza ponoći i po programu stigli u Prag oko 17 sati gdje smo se smjestili u hotel i poslije kraćeg odmora obišli znamenitosti centra Praga. Ujutro, poslije doručka, nastavili smo put prema Hamburgu.

Za vrijeme čitavog putovanja vladala je opuštena i prijateljska atmosfera. U Hamburg stižemo u kasno poslijepodne uz toplu dobrodošlicu naših domaćina. Poslije interesantnog programa od strane naših domaćina, smještamo se u porodice. Tokom svih pet radnih dana boravka u Hamburgu, imali smo organizovane aktivnosti koje su bile raznovrsne i veoma zanimljive, a ostatak slobodnog vremenena smo provodili izlazeći i družeći se sa našim domaćinima.

Važno je napomenuti da smo se tokom boravka u Hamburgu predstavili vrlo uspješno i da su se svi učenici držali unaprijed propisanih pravila. Organizovano smo obišli važnija mjesta u gradu poput luke, starog dijela i centra grada. Učestvovali smo u zajedničkim radionicama kao i u radu na nekim od projekata. Između ostalog, bili smo u posjeti teatru, zabavnom parku kao i stadionima gradskih rivala HSV-a i St.Pauli-a.

Svi učenici koji su učestvovali u razmjeni imaju samo riječi hvale za svoje domaćine. Na rastanku od naših domaćina primijetili smo tugu na njihovim licima zbog našeg odlaska, što nam daje za pravo da mislimo da smo za kratko vrijeme stekli nove prijatelje. Na povratku u Sarajevo, noćili smo u Bratislavi, a rano ujutro nastavili put ka našoj zemlji. U Sarajevo smo stigli u nedjelju, 10.4. u kasnim večernjim satima.

Ovaj boravak je imao višestruki značaj za svakoga od nas jer smo bili u prilici upoznati jednu novu kultruru, način obrazovanja, ljude kao i steći nova iskustva koja će nam veoma značiti u našoj budućnosti. Ova razmjena će biti u potpunosti realizovana dolaskom učenika iz Hamburga u Sarajevo i Trebinje 3.5.2016. S nestrpljenjem očekujemo njihov dolazak.

Amar Nuhbegović, učenik II-3