Otkrivanje zene u NPS

Škola znanja, a ne škola ocjena

Na predstavi "Otkrivanje žene" u Narodnom pozorištu Sarajevo

U sklopu projekta „Upoznajte Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima“ učenici prvog i drugog razreda, u pratnji voditeljica projekta Minje Hozo i Dženane Tanović-Hamzić, te uz prisustvo još nekoliko profesora, posjetili su prvu reprizu predstave „Otkrivanje žene“ u režiji Harisa Pašovića, koji je i autor, te produkciji East West Centra i Narodnog pozorišta Sarajevo. Njih oko 150 fascinirani su predstavom, njenim avangardnim umjetničkim pristupom i originalnom obradom vječne teme: ulogom i položajem žene kroz stoljeća i u savremenom društvu. Aplauz izuzetnoj glumačkoj ekipi na kraju bio je gromoglasan.

Profesorica Minja Hozo

Nakon posjete pozorišnoj predstavi „Otkrivanje žene“ Harisa Pašovića u Narodnom pozorištu, Sarajevo, učenica Amina Šukalo, II-4, izrazila je svoj doživljaj predstave u kratkom pozorišnom prikazu:

Odlazak u pozorište

Prije nekoliko dana sa školom sam posjetila Narodno pozorište i gledala predstavu „Otkrivanje žene“. Predstava mi se mnogo svidjela, naročito glumci, koji su se mnogo potrudili da nam što bolje dočaraju položaj žene kroz stoljeća. Narodno pozorište samo po sebi je bilo nevjerovatno. Pozornica velika i prostrana, što je odmah privuklo moju pažnju. Sva sjedišta su bila popunjena, što je u meni probudilo znatiželju oko toga šta će se u predstavi dogoditi. Na samom početku mi se činilo da neće biti baš tako zanimljivo. Scene koje sam gledala su bile tužne, jer se radilo o zlostavljenju nevinih žena, koje su bile primorane da trpe zlo koje ih je snalazilo. Kako su prolazile scene, a u predstavi godine, vratila mi se nada da će žena uspjeti da se izbori sa svakom preprekom i napokon uspjeti da postane samostalna. Kroz godine, decenije, stoljeća, žena je uspjela da se izbori sa svim izazovima, koje joj život donosi i postane „nad ženama žena“. Ona je ujedno žena, majka, kraljica, jer je uspjela, i dan-danas uspijeva, zadržati bazu društva, porodicu, za koju kažu da je svetinja. Ono što me se najviše dojmilo u predstavi i ono što bih izdvojila jeste trenutak kada žena napokon nauči cijeniti sebe i ono što posjeduje. To se dešava na samom kraju predstave.

Na kraju bih izdvojila pouku o snazi žene i svakom preporučila da predstavu pogleda. Pronaći će svoju ličnu pouku, kao što sam je i ja pronašla, i izaći sa predstave ispunjen zadovoljstvom.