Obilazak olimpijske planine Igman 2017

Škola znanja, a ne škola ocjena

Nezaboravno iskustvo na olimpijskoj planini Igman

Za vrijeme online nastave, 29.3.2017. i 30.3.2017. godine, učenici drugih razreda naše škole, zajedno sa profesorom Dževdetom Džinovićem, obišli su našu olimpijsku planinu Igman.

Polazak je bio u 08:00h ispred Zemaljskog muzeja. Tamo smo stigli u 10:30h. Smjestili smo se u planinarski dom Prijatelj prirode, kod Malog polja. Kada smo ostavili naše stvari u sobe slijedila je kratka pauza, doručak.

Nakon doručka sastali smo se ispred doma sa profesorom i polahko krenuli prema Velikom polju. Tamo nas je dočekao gospodin Selver Ajrulahi, predstavnik Orijentiringa Bosne i Hercegovine. Postavio nam je manji poligon u kojem smo svi učestvovali da bi se upoznali sa radom Orijentiringa. Također, ovaj poligon nam je pomogao da se bolje snalazimo u čitanju geografskih karti.

Nakon odrađenog poligona napravili smo malu pauzu i krenuli prema skakaonicama na Malom polju. Kada smo stigli na Malo polje, popeli smo se na skakaonicu i uživali u prelijepom pogledu. Poslije obilaska krenuli smo prema našem domu. Dok smo čekali roštilj imali smo vremena za odmor, društvene igre i sportske aktivnosti. Oko 21:00h smo se sastali u zajedničkoj prostoriji i priredili manju zabavu.

Kad smo se probudili, imali smo doručak i poslije smo krenuli rano u oblizak Igmanske ratne džamije. Kada smo se vratili, imali smo vremena za slobodne aktivnosti. Spremili smo stvari i sišli na Malo polje. Tu smo imali najviše slobodnog vremena za sportske aktivnosti i društvene igre. Na Malom polju smo sačekali naš prijevoz za Sarajevo. Autobus je stigao u 16:45h i u 17:00h smo polahko krenuli prema Sarajevu. U Sarajevo smo stigli 18:00h.

Nama, učenicima drugih razreda, je bilo nezaboravno iskustvo. Svako od nas bi želio ponovo da ode gore i svima koji su u prilici preporučujemo da posjete planinarski dom „Prijatelj prirorde“ i olimpijsku planinu Igman.

Nežla Škaljić i Enes Bukarić, II4

Profesor Dževdet Džinović

14.4.2017.