Komedija iz koje se može izvući pouka

Škola znanja, a ne škola ocjena

Naida Turčalo o "Ožalošćenoj porodici"

U petak, 03. marta 2017. godine, profesorice bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti su organizirale ponovni odlazak u Narodno pozorište. Predstavi su prisustvovali učenici prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda.

Drama Ožalošćena porodica u režiji Ahmeda Imamovića, autora Branislava Nušića, oduševila je sve prisutne. Predstava je opravdala svoj žanr, komediju, i tokom cijele predstave na licima publike bio je osmijeh, čemu je zaslužna izuzetno kvalitetna glumačka ekipa.

Ovo je bilo jedno veoma zanimljivo veče, koje je odlikovalo i pristojno ponašanje naših učenika. Moj lični stav je da je predstava bila interesantna za sve četiri generacije, a bilo nas je oko dvije stotine. Bila sam oduševljena mnogo čime, a posebno načinom na koji su je glumci iznijeli pojedine uloge. Svi su dali svoj doprinos predstavi na najbolji mogući način.

Ovo nije bio moj prvi odlazak u Narodno pozorište, ali svaki put se osjećam kao da jeste. Prostrana pozornica, prekrasan enterijer, isto toliko i eksterijer samog pozorišta.

Predstava je počela na zanimljiv način i odmah smo se svi na samom početku zainteresirali za nju. Ne mogu, a da ne spomenem i to da je kostimografkinja Vanja Popović odradila odličan posao. Naravno, i ostatak tima je zaslužan da je sve proteklo u savršenom redu. Sama tematika ove drame je dobra, i to je tema s kojom se mnogi mogu poistovijetiti. Želja za bogatstvom te želja za imanjem preovladava nad poštenjem, moralom i poštovanjem. Međutim, svaka ozbiljna tema predstavljena na komičan način tjera nas da se zamislimo nad tim. Smiješno je i zanimljivo, ali istovremeno nas uči nekim bitnim životnim stvarima. Kao iz svakog besmrtnog umjetničkog djela, i iz ove predstave se može izvući pouka.

Pohlepa nas neće odvesti nigdje. Želja za čašću i poštenjem treba da bude jača od želje za bogatstvom i imanjem. Na kraju krajeva, sve se može kupiti, osim dostojanstva i morala.

Naida Turčalo, učenica I-4

21.3.2017.