Novosti

Škola znanja, a ne škola ocjena

OBAVJEŠTENJE

Dopunska nastava za učenike trećeg razreda iz predmeta Informatičke tehnologije bit će organizovana svaki dan od 14.01. do 17.01. u 11.00 u kabinetu informatičkih tehnologija

profesorica Amra Hodžić

I Razredi.pdf
II Razredi.pdf
III Razredi.pdf
IV Razredi.pdf

BH moneta kroz vrijeme

Povodom obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti BiH, vrijedni učenici IV1 razreda Srednje ekonomske škole, Sarajevo su u okviru izbornog predmeta Bankarsko poslovanje sa profesoricom Sandom Dupovac sproveli niz aktivnosti. Kako bi upriličili ovaj dan, pripremili su izložbu “BH moneta kroz vrijeme” na kojoj su izložili svoje radove, te su u multimedijalnoj učionici naše škole održali prezentaciju na istu temu. Cilj ovog rada bio je hronološki obraditi promjenu valute u BiH od prvih pronađenih novčića na njenom tlu koji datiraju još iz 2. stoljeća p.n.e, do današnjeg dana. Ovaj rad im je pružio znanje kako iz njihove struke, tako i znanje o samoj historiji naše domovine.

Rad na ovom projektu pomogao im je da ispolje svoju kreativnost, unaprijede proces učenja i svoje istraživačke aktivnosti, te da na što uspješniji način upriliče Dan državnosti Bosne i Hercegovine i ovom prilikom joj čestitaju rođendan.

BH MONETA KROZ VRIJEME - prezentacija (FINAL).pptx
BH moneta kroz vrijeme.MOV
Svjetski dan stednje.MOV

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

Svjetski dan štednje obilježava se 31. oktobra, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. godine u Milanu. Tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici tog kongresa usaglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.

Kroz projekat „Obilježavanje Svjetskog dana štednje“ učenici IV-1 i IV-2 razreda u okviru izbornog predmeta Bankarsko poslovanje sa profesoricama Izmirlija Arijanom i Dupovac Sandom sproveli su niz aktivnosti kako bi probudili društvenu svijest. U sklopu projekta anketirali su učenike naše škole, historijski obradili nastanak ovog dana, te načine štednje. Također, vodili su dnevnik štednje u kojem su navodili sve uštede na nivou sedmice, te su uz pomoć njega došli do zaključka da svi možemo štedjeti ukoliko pronađemo način koji je u skladu sa našim mogućnostima, te da štednja ne predstavlja isključivo odricanje od nekih stvari, već pametno raspolaganje sredstvima koje imamo.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

DODIJELJENE ZAHVALNICE PROFESORIMA UČESNICIMA U ORGANIZACIJI EYOFA

U Vijećnici 26. decembra 2019. godine upriličen je susret nastavnika, koji su učestvovali u organizaciji EYOF-a u februaru ove godine, sa gradonačelnikom Sarajeva, Abdulahom Skakom. Tom prilikom gradonačelnik se biranim riječima zahvalio nastavnicima, koji su predvodili učenike prilikom svečanog otvaranja Evropskih zimskih olimpijskih igara mladih. Zahvaljujući prisustvu velikog broja učenika osnovnih i srednjih škola, svečano otvaranje Igara tada je izgledalo mnogo ljepše. Istakao je požrtvovanost i ljubav, koju nastavnici svakodnevno, pa i u ovoj prilici, iskazuju prema svojim učenicima, postajući tako važna karika na njihovom putu kroz život.

Zahvalnice je dobila i grupa profesora naše škole, pa ovdje prenosimo dio svečane atmosfere.

30.12.2019.

Carousel imageCarousel image

Dan ljudskih prava

Dana, 10.12.2019. god. u 11:00 sati u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH upriličena je prigodna ceremonija obilježavanja Dana ljudskih prava, koju svake godine na ovaj datum organizuje Mreža za izgradnju mira i EU info centar u BiH. Tim povodom, učenice drugog razreda: Kurtović Sara II1, Arifhodžić Iman II2, Bijelonja Merisa II2, Bajramović Amna II3, Kučinar Medina II3, Skorupan Ema II3, Baltić Mersiha II4, Bekrija Edna II4, Muraja Enesa II4 i Bužo Belma II4 u pratnji koordinatorice Kopić Edine prisustvovale su ovoj konferenciji.

Ljudska prava, demokratija i vladavina prava, principi Evropske unije i poštivanje ljudskih prava su preduvjet za zemlje koje teže pridruživanju EU. Ovaj događaj je podrška učenicima i mladim aktivistima širom Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da zaštite ljudska prava.

Ovogodišnji događaj bio je upečatljiv upravo zbog obraćanja djevojčice iz Sirije, Nimet Adday, koja već devet godina putuje u potrazi za novim domom.

Zvanicama su se obratili i ambasador Johann Sattlerm koji je otvorio događaj, potom, Jasminka Džumhur, ispred organizacije Human Rights Ombudsperson. Imali smo priliku čuti i riječ predsjednika Mreže za izgradnju mira, Gorana Bubala.

Pravo nije nešto što vam drugi daju, pravo je nešto što vam drugi ne mogu oduzeti!

Učenica: Bijelonja Merisa, II2

SRETNO, ZIHNIJA!

Na svečanoj sjednici Zbora radnika, održanoj u prostorijama Škole 19. decembra 2019., u zasluženu penziju ispraćen je naš dugogodišnji domar Zihnija Selimović. Zihnija je poznat među uposlenicima i učenicima kao čovjek sa širokim osmijehom na licu, uvijek spremen da se svima nađe pri ruci, bez obzira na to kakav se zadatak postavljao pred njega. Zbog toga je na svečanosti u zbornici Škole pozdravljen gromkim aplauzom.

Posjeta Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju TIKA

Dana 11. 12. 2019. g. direktoricu naše škole, Amiru Kadrispahić ugostio je koordinator TIKE , Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju za B i H , gospodin Omer Faruk Alimci. Sastanku je prisustvovao i rektor Internacionalnog univerziteta IUS , prof. dr Ahmet Yildirim.

Cilj sastanka je bio međusobna saradnja na polju odgoja i obrazovanja, kao i pomoć u obnovi infrastrukture i nabavci nastavnih sredstava, kako bi realizacija nastave bila što kvalitetnija.

Carousel imageCarousel image

Posjeta Sajmu privrede, poljoprivrede, zanastva u Skenderiji

Dana 11. 12. 2019 .g . učenici IV 1 i IV 2 odjeljenja su u pratnji direktorice Amire Kadrispahić i profesorice Lejle Šaković su posjetili Šesti sajam privrede, poljoprivrede, zanastva i 43. Sajam roba široke potrošnje.

Na Sajmu je učestvovalo 236 izlagača i održan je pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“ gdje je bila je prilika je da se na jednom mjestu predstavi više segmenata privredne djelatnosti, te su naši učenici mogli vidjeti šta je to što nudi privreda BiH.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

IV-5 DOČEKAO MIRZU NIKOLAJEVA

Nakon velikog uspjeha našeg učenika Mirze Nikolajeva, koji je osvojio sedmo mesto na svjetskom juniorskom sankaškom kupu, njegovi drugari iz odjeljenja IV5 priredili su mu svečani doček. Srdačne čestitke uputila mu je i direktorica Škole, gospođa Amira Kadrispahić. Dio atmosfere sa tog lijepog događaja prenosimo ovim putem.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

Posjeta Naide Ribić

Srednja ekonomska škola, Sarajevo, dana 12.12.2019. godine u 9.00 h ugostila je gospođu Naidu Ribić, vlasnicu Radio BiH dijaspore i predsjednicu Biznis kluba BH privrednika u Holandiji, koja je održala predavanje na temu "Je li otići iz B i H jedino rješenje?".

Predavanju su prisustvovali direktorica Amira Kadrispahić, koja je ujedno bila i domaćin , direktori srednjih skola Kantona Sarajevo, učenici, profesori i ostali uposlenici.

Cilj ovog predavanja je da se na sve moguće načine, potaknu mlade da ostanu u BiH, gdje mogu kreirati svoju bolju i svjetliju budućnost.

Posto smo svjedoci masovnog odlaska mladih iz naše domovine koji se školuju sa ciljem da odu da rade u neku EU državu, cilj je da educiramo mlade o tome da u Evropi ne teče med i mlijeko, da su tamo stranci, često građani drugog reda i da rade poslove koje njihovi stanovnici ne žele da rade. Nase ratne izbjeglice su bile primorane tamo da potraže spas, nisu imali drugog izbora, a naši mladi ga imaju. Svoju energiju i znanje treba da usmjere afirmaciji BiH i kreiraju svoje buducnosti i skupe snagu da se izbore za bolje sutra. Uz pomoć naših ljudi koji žive van BiH i koji žele i mogu da budu dio tog procesa.

Svi zajedno treba da se uključimo i zaustavimo prestanak odliva naše mladosti. Ako to ne uradimo sada, uskoro ćemo biti država bez mladosti.

Carousel imageCarousel image

MIRZA NA SEDMOM MJESTU SVJETSKOG JUNIORSKOG KUPA

Naš Mirza Nikolajev, učenik četvrtog razreda i jedan od najperspektivnijih bosanskohercegovačkih sportista, na takmičenju Svjetskog juniorskog kupa u njemačkom Altenbergu osvojio je odlično sedmo mjesto, ostavivši iza sebe predstavnike svjetskih sila u ovom sportu: Njemačke, Rusije, SAD i Italije.

Nikolajev je značajne rezultate počeo ostvarivati još od proše godine, kada je skrenuo pažnju na sebe značajnim rezultatima u Svjetskom juniorskom kupu.


17.12.2019.

Carousel imageCarousel image

POSJETA II5 CARINARNICI U HALILOVIĆIMA

Učenici II5 odjeljenja, u okviru projekta "Upoznaj privredu Kantona Sarajevo", a u pratnji profesorica Indire Zeković i Jasenke Rončević, posjetili su Carinarnicu u Halilovićima 28. novembra 2019. godine. Saznali su da je spajanje carinskih administracija i prijenos međusobnih ovlasti izvršeno 2004. godine, a Uprava počela funkcionirati kao jedinstvena cjelina početkom 2005. godine.

Uposlenici Carinarnice su naše učenike upoznali sa ključnim zakonima na kojima se zasniva rad ove institucije, sa organizacionom strukturom UIO, carinskim postupcima - tehnikom carinjenja, institucionalnim okvirom Uprave, ciljevima koje pred Upravu postavlja proces približavanja Evropskoj uniji, a to su

  • ubrzanje protoka roba i ljudi, uz istovremeno pojačanje kontrole,
  • podizanje nivoa bezbjednosti građana, razvijanje saradnje s drugim domaćim i međunarodnim institucijama, s ciljem harmonizacije procedura i usklađivanja zakonodavstva prema zahtjevima EU,
  • bolja razmjena informacija s drugim institucijama i efikasna borba protiv ilegalne trgovine i bilo kojeg oblika carinskih ili poreskih prevara.

Zahvaljujemo uposlenicima Uprave za odlično organiziranu i sadržajnu posjetu, te njihov doprinos edukaciji naših učenika.

Carousel imageCarousel image

UČEŠĆE NAŠIH UČENICA U PROMOCIJI „ZBORNIKA PROZNIH I POETSKIH RADOVA SARAJEVSKIH SREDNJOŠKOLACA“

I ove godine tradicionalno su organizirani Dani Matice hrvatske u Sarajevu. U okviru višednevnog programa održano je predstavljanje „Zbornika proznih i poetskih radova sarajevskih srednjoškolaca“.

Naša škola se predstavila literarnim radovima učenica:

1. Amila Srna IV4 – „Grad u kojem se živi vječno“,

2. Amila Keško IV3 – „Snaga riječi“,

3. Merisa Bijelonja II2 – „ Priča, ljubavna ...“,

4. Adelina Kalkan II6 – „Most mog života“,

5. Sara Kurtović II1 – „Moja životna priča“.

Učenice i njihova profesorica Dženana Tanović–Hamzić su prisustvovale svečanoj promociji u kojoj su im uručeni zbornici proznih i poetskih radova sarajevskih srednjoškolaca, u kojem su objavljeni i njihovi radovi. Kako naša škola već godinama doprinosi promociji ove manifestacije, dobili smo i zahvalnicu za prijateljstvo i učešće u ovim značajnim aktivnostima. Veliko je zadovoljstvo bilo biti dio ovih aktivnosti.

SEŠ E NOVOSTI

PRIPREMILA: Keško Amila, IV3

PROGRAM RAZMJENE UČENIKA

UČENICI SREDNJE EKONOMSKE ŠKOLE U NJEMAČKOJ

Učenici Srednje ekonomske škole, u pratnji profesorice Senide Čeljo, učestvovali su u Programu razmjene učenika (SHL Exchange – Connecting Youth, Sharing Experience) sa učenicima iz škole Ilse-Löwenstein-Schule, Hamburg, a u organizaciji fondacije Schüler Helfen Leben. U razmjeni su također učestvovali učenici iz Srednje škole Čapljina. Učesnici u ovoj razmjeni iz Sarajeva i Čapljine su prilikom putovanja do Njemačke posjetili Prag i Bratislavu. Vrijeme provedeno u Njemačkoj od 22.10.2019. do 30.10.2019. proveli su sa svojim vršnjacima, radeći na projektu “Common Visions For The Future”. Inspiraciju za rad na projektu, koji se bavi klimatskim promjenama i zaštitom planete, dobili su od švedske djevočice Grete Thunberg, ekološke aktivistice, koja se proslavila pokretanjem Školskog štrajka za klimu i tako postala ikona globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena. Ona je zajedno sa stotinama hiljada učenika, koji su napustili učionice i izišli na ulice širom svijeta, zahtijevala akciju za spas planete od ljudski uzrokovanog globalnog zagrijavanja.

Svakog petka u svim velikim gradovima održavaju se demonstracije pod nazivom „Fridays For Future“. Naši učenici, zajedno sa svojim domaćinima, imali su priliku učestvovati na demonstracijama u Hamburgu, gdje su izrazili svoje nezadovoljstvo nemarnim odnosom prema planeti, koji ima za posljedicu velike klimatske promjene i uticaj na ljude, životinje i prirodu.

Razgledali su i znamenitosti Hamburga, koji je drugi grad po veličini u Njemačkoj. Često se naziva vratima Njemačke, zbog luke na rijeci Elbi. Posjetili su poznatu zgradu filharmonije Elbphilharmonie, zatim muzej Miniatur Wunderland i Elbe Tunnel, koji se nalazi 20 metara ispod rijeke Elbe.

Ipak, najveću pažnju je privukla posjeta interaktivnom muzeju The Klimahaus u Bremerhafenu, mjestu koje pruže jedinstveno iskustvo i znanje o klimatskim zonama na planeti po kontinentima, simulirajući hladnoću, vrućinu i vlagu, tipičnu za određena područja svijeta.

Vratili su se kući puni utisaka, obogaćeni novim prijateljstvima i upoznavanjem drugačije kulture i običaja. Uzvratna posjeta njemačkih učenika i profesora Bosni i Hercegovini predviđena je za mart 2020. godine, kada će se nastaviti rad na projektu i kada će domaćini dragim gostima pokazati znamenitosti naše zemlje.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image
Carousel imageCarousel image

Posjeta izložbi „Zagrljaji“, akademskog slikara Safeta Zeca

U okviru projekta „Za život bez nasilja“ i u svrhu jačanja svijesti o važnosti muzeja za kulturni identitet bosanskohercegovačkog društva, 26. novembra 2019. godine, učenici I1 u pratnji razrednice Ermine Muratović posjetili su Historijski muzej BiH. Pogledali su izložbu akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca iz opusa „Zagrljaji“. Slike ovog opusa su inspirisane i posvećene Admiri Ismić i Bošku Brkiću, njihovoj ljubavi i stradanju devedesetih godina 20. vijeka.

Učenici su pogledali i izložbe: „Zidovi“ i „Opkoljeno Sarajevo“, te saslušali predavanje o kulturnom i povijesnom značaju muzejskih zbirki.

Ermina Muratović, prof.

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

25. novembra 1943. godine, postavljeni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj datum jedan je od najvažnijih u historiji naše zemlje. Tim povodom u JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo, 22.11.2019. godine održana je Svečana akademija uoči predstojećeg Dana državnosti BiH. Proslavu je otvorila direktorica škole, Amira Kadrispahić, koja je u svom govoru navela važnost obilježavanja ovog dana.

Akademiji su prisustvovali mnogobrojni gosti koji su uživali u raznovrsnom programu. Posjetioci su mogli pogledati izložbu koju su pripremili učenici u koordinaciji sa pedagogicom Delilom Ramić, bibliotekarkom Amrom Lagumdžijom, prof. Senidom Čeljo i prof. Sandom Dupovac, pod nazivom "Bosna i Hercegovina kroz historiju". Izložba je sadržavala eksponate iz perioda srednjovjekovne Bosne i Huma, pa sve do savremenog doba naše zemlje. U okviru programa prikazane su dvije predstave koje je režirala prof. Ermina Muratović, „Bosanska refleksija“ i "Bosna prkosna". Folklorni ansambl naše škole predstavio je tradicionalne igre naše domovine. Hor i orkestar izveo je numere, "Mojoj dragoj BiH" i „Sarajevo ljubavi moja". Izveden je nastup plesne grupe Culture club.

Direktorica Amira Kadrispahić uručila je diplome učenicima i prof. Ermini Muratović za osvojeno prvo mjesto u Kantonu Sarajevo za film "Ti vrijediš". Koordinatorica za nastavu Edina Kopić uručila je diplome učenicima eTwinning projekta koje su učenici realizovali sa prof. Lejlom Hujdur. Ovi projekti nagrađeni su evropskom oznakom kvaliteta.

U koordinaciji sa prof. Sandom Dupovac vrijedni učenici IV1 u okviru izbornog predmeta Bankarsko poslovanje, na zanimljiv i inovativan način prezentirali su projekat pod nazivom "BH moneta kroz vrijeme".

Naša škola ugostila je likovnog umjetnika Taiba Kovača i pjesnika Sabita Bektu, te predstavila poetski rad pjesnika i upriličila izložbu slika sa motivima Bosne i Hercegovine.

U program su bili uključeni mnogobrojni učenici naše škole. Preko stotinu učenika učestvovalo je u realizaciji obilježavanja Svečane akademije povodom Dana državnosti BiH, a njih 64. dobilo je diplome za izuzetan rad. To je dokaz da BiH ima talentovane mlade ljude koji su i sadašnjost i budućnost naše domovine.

Svim Bosancima i Hercegovcima, želimo sretan Dan državnosti!!!

UČENICI PRVOG RAZREDA U SARTRU

U utorak, 19. novembra 2019., učenici prvog razreda, u pratnji profesorice Minje Hozo, prisustvovali su drugoj reprizi zanimljive pozorišne predstave „Bullyng collection“ u sarajevskom pozorišu SARTR. Predstava, nastala prema tekstovima grupe autora (Nejra Babić, Aleš Kurt, Sam Guzman, Ian McWethy). sačinjena je od sedamnaest scena, koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Istinski su uživali u maestralnoj izvedbi grupe glumaca, koji kao da su prezentirali prizore iz njihovog života i savremenog svijeta u kojem žive i prizore vršnjačkog nasilja, sa kojima se svakodnevno susreću. Ipak, sve je bilo prikazano u prenesenoj umjetničkoj formi, kakvom se inače služe u ovom pozorištu.. Glumačka ekipa na kraju je pozdravljena gromkim aplauzom i ovacijama, a našim učenicima dali su temu za razmišljanje: kako svojim pozitivnim i aktivnim stavom mogu svijet u kojem žive učiniti boljim?

SEŠ E NOVOSTI

UČENICI II2 POSJETILI TVORNICU „ARGETA“

Učenici odjeljenja II2 19. novembra 2019. godine posjetili su tvornicu "Argeta", ATLANTIC-GRUPA DD, SARAJEVO. Imali su priliku upoznati njihove najpoznatije proizvode, te saznati više o organizacionoj strukturi tvornice. Upoznali su se i sa tržištima na kojima su prisutni, sa raširenošću brendova, proizvodnjom, vrhunskom tehnologijom, distribucijom, te društvenom odgovornošću i uticajem na društveno okruženje. Ova tvornica poznata je po promociji pravih vrijednosti i potrebi da se dio profita uloži u zajednicu, internim programima za podsticanje edukacije, razvoju inovativnosti i napretka zaposlenih i njihovih karijera. Kreativnost iskazuju idejama i inovacijama, što dovodi do toga da se mogu pohvaliti pozicijom najjačih brendova široke potrošnje u regiji i titulom jedne od vodećih prehrambenih i distributivnih kompanija, koja značajan dio poslovanja ostvaruje u Evropskoj Uniji. Njihovi uposlenici, promišljena strategija, fleksibilnost i snažni brendovi su uporišta ubrzanog razvoja još od 1991. godine.

Zahvaljujemo zaposlenicima ove kompanije za odlično organiziranu posjetu i njihov doprinos edukaciji naših učenika. Želimo im mnogo uspjeha u daljem radu i poslovanju. Posjeta je realizirana u okviru projekta "Upoznaj privredu Kantona Sarajevo", čiji su voditelji profesorice Indira Zeković i Jasenka Rončević.

17.11.MEDUNARODNI_DAN_SREDNJISKOLACA.mp4

17. 11. MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini jucer je u popodnevnim satima organizovala je Okrugli stol na temu "Kako unaprijediti pristup i odnos između učenika i profesora".

Skupu su se obratili prof. Vedran Zubić i prof. Mevludin Maličević, nakon čega je održan Okrugli stol, na kojem su prisustvovali predstavnici: Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo - gospođa Lejla Lihovac, direktorica Srednje ekonomske škole, Sarajevo - prof. Amira Kadrispahić i prof. Sanda Dupovac, Srednjoškolskog centra Hadžići - prof. Stanislava Matić, Treće gimnazije - prof. Mevludin Maličević, Gimnazije Dobrinja - prof. Vedran Zubić, Srednje škole primjenjenih umjetnosti - prof. Đulduna Kurtović, i Richmond škole - prof. Azra Ahmić.

Direktorica Srednje ekinimske škole, Sarajevo Amira Kadrispahić i prof. Sanda Dupovac, svojim prisustvom podržale su sastanak Asocijacije srednjoškolaca BiH i čestitale im Međunarodni dan srednjoškolaca. Direktorica je učestvovala u diskusiji za Okruglim stolom i pored drugih učesnika, odgovarala na pitanja mladih vezano za obrazovnu problematiku u nastavi.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

VET SCHOOL PARTNERSHIP NETWORK

Srednja ekonomska škola, Sarajevo, bila je domaćin Konferenciji VET SCHOOL PARTNERSHIP NETWORK, održanoj 02.10.2019. godine. Konferencija je imala za cilj predstavljanje škola partnera i novog projekta, koji je rezultat predanog rada naše škole na uspostavljanu dualnog sistema obrazovanja u sklopu novog bankarskog smjera.

Na početku prisutne je pozdravila gospođa Amira Kadrispahić, direktorica Srednje ekonomske škole, Sarajevo. Zatim su se prisutnima obratili prof. Dr. Wolfgang Schuster, predsjedavajući Evropske fondacije za obrazovanje, i Ramona Neuse iz Predstavništva njemačke industrije i privrede u BiH. Konferenciju je vodila Dr. Ágnes Sebestyén, direktorica projekta iz Evropske fondacije za obrazovanje, a gospodin Peter Lehle iz Kreisberufsschulzentrum govorio je o iskustvu njegove škole na polju stručnog obrazovanja i praktične nastave (VET). Predstavljeno je šest škola, koje učestvuju u projektu „Stručno obrazovanje i praktična nastava u evropskoj strategiji za područje Podunavlja“ („Vocational Education and Training in the European Strategy for the Danube Region“). Tri su škole iz Njemačke: iz Ulma, Ellwangena i Geislingena, a partnerske škole iz BiH su: Elektrotehnička škola iz Orašja, Medicinska škola iz Mostara i Srednja ekonomska škola iz Sarajeva. Historiju postojanja, dugogodišnji rad, postignute rezultate, kao i osvojene nagrade naše škole predstavila je prof. Senida Čeljo.

Radne grupe partnerskih škola govorile su o svojim očekivanjima i napravljena je mapa realizacije zajedničkog projekta, a jedan od prvih koraka je svečano potpisivanje partnerstva u prisustvu Ministrice privrede iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg, Therese Schopper.

Gosti su obišli našu školu i posjetili nekoliko časova, razgovarajući sa učenicima i profesorima.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

SREDNJA EKONOMSKA ŠKOLA POTPISALA UGOVOR O PARTNERSTVU U OKVIRU PROJEKTA STRUČNO OBRAZOVANJE I PRAKTIČNA NASTAVA U EVROPSKOJ STRATEGIJI ZA PODRUČJE PODUNAVLJA - VET SCHOOL PARTNERSHIP NETWORK

Mjesec oktobar je bio u znaku potpisivanja veoma važnog partnerstva naše škole u okviru projekta "Mreža partnerstva stručnih škola Baden-Württemberg - Bosna i Hercegovina", koji finansira Državno Ministarstvo Baden-Württemberga. Ovim ugovorom o partnerstvu pružaju se bolje profesionalne šanse mladim ljudima u njihovim matičnim zemljama. Jača se saradnja između škola i kompanija, koje pružaju praktičnu nastavu. Projekat podržava izgradnju mreže škola za zajedničko usavršavanje nastavnog osoblja i razvoj nastavnih planova i programa. Ovim se također produbljuje prijateljski odnos između Bosne i Hercegovine i njemačke pokrajine Baden-Württemberga i istodobno se doprinosi evropskoj integraciji naše zemlje.

Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, uz prisustvo velikog broja zvanica iz Njemačke i BiH, direktorica Srednje ekonomske škole, Sarajevo, Amira Kadrispahić je potpisala partnerski ugovor o saradnji i učešću u pomenutom Projektu sa predstavnicima Komercijalne škole iz Geislingena, Njemačka. Potpisivanje je izvršeno uz posredovanje ministrice privrede njemačke pokrajine Baden-Württemberga, Therese Schopper.

Skupu se obratio i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. Dr. Rifat Škrijelj, prof. Dr. Wolfgang Schuster, predsjedavajući Evropske fondacije za obrazovanje, i Ramona Neuse, ispred Predstavništva njemačke industrije i privrede u BiH.

Predstavljeno je šest škola, koje učestvuju u Projektu VET SCHOOL PARTNERSHIP NETWORK iz Njemačke i BiH. Našu školu predstavila je u svom izlaganju prof. Senida Čeljo, koja je govorila o uspjesima škole, poput titule Microsoft Innovative school i titule E-Twinning school. Ta titula se dodjeljuje školama za dokazani rad i zalaganje na putu integriranja u evropsku edukativnu zajednicu, s ciljem podizanja kvaliteta rada nastavnika, učenika i nastavnog procesa u cjelini. Profesorica je govorila o školi koja je prva uvela on-line učenje. Škola je dobitnica velikog broja internacionalnih nagrada, kao što su EU Dialogue Award za rad na projektu “Hopes and Fears of Young People in Europe”, “Njemačko–poljska omladinska nagrada” za izradu dokumentarnog filma “Friends and Enemies – Trinational Road through the history to freedom”, Nagrada Evropskog parlamenta “The European Citizens' Prize” za projekat "It's normal to be different!", “Young Europeans with and without the Down Syndrome Facing Human Rights in the Past and Present“.

Carousel imageCarousel image

Učešće Srednje ekonomske škole Sarajevo u Okruglom stolu na temu dualno obrazovanje

U okviru posjete njemačke delegacije Baden-Württemberg Bosni i Hercegovini, na čelu sa ministricom privrede Theresom Shopper, obavljeno je potpisivanje Ugovora o partnerstvu tri njemačke škola sa tri škole iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i Srednja ekonomska škola, Sarajevo.

Tom prilikom je održan Okrugli stol u kojem su učestvovali: njemačka ministrica privrede Theresa Schopper, prof. Dr. Wolfgang Schuster iz Evropske fondacije za obrazovanje, Ramona Neuse, ispred Njemačke privredne komore u BiH, Muamer Mahmutović, ispred privredne komore Kantona Sarajevo, Peter Lehle iz Kreisberufsschulzentrum iz Ellwangena; Alisa Gekić, iz Udruge privrednika LiNK Mostar. Srednju ekonomsku školu, Sarajevo predstavljala je prof. Senida Čeljo. Okrugli sto su pratili mnogobrojni privrednici iz Njemačke i BiH, predstavnici ambasade Njemačke u BiH, kao i drugi gosti, koji su imali priliku učesnicima postavljati i pitanja.

Tema Okruglog stola je bilo dualno obrazovanje. Srednja ekonomska škola Sarajevo je prva škola u BiH koja je otpočela dualno obrazovanje, po uzoru na njemačko i austrijsko. Učesnici Okruglog stola su govorili o prednostima ovakvog obrazovanja, te pomoći i podršci Njemačke privredne komore u BiH pri realizaciji dualnog obrazovanja u Srednoj ekonomskoj školi.

Gospodin Muamer Mahmutović govorio je o Zakonu o dualnom sistemu obrazovanju, koji još nije usvojen, a prof. Senida Čeljo je rekla da se čeka usvajanje Zakona, koji bi riješio mnoge nedoumice za banke u kojima se obavlja praktična nastava. Govorilo se i o izazovima i očekivanjima od dualnog obrazovanja, jer su kompanije koje učestvuju u obuci voljne da zapošljavaju učenike nakon završetka škole. U tom smislu je potrebno je osigurati održivost Projekta i proširiti broj partnera. Informiranost javnosti i roditelja o važnosti i prednostima dualnog sistema obrazovanja je prioritet. Banke, koje su do sada partneri: Raiffeisen Bank, NLB Bank, ProCredit Bank i Sparkasse bank, imaju veliku ulogu u promociji I realizaciji ovog pilot projekta. Njemačka će i dalje pružati pomoć i ohrabrivati I druge škole da prihvate ovaj sistem obrazovanja.

NasiljeNadDjecomSES.mp4

Još jedno priznanje za Srednju ekonomsku školu, Sarajevo

Učenici Kerim Mehičić (I1), Sarah Ramić (I1), Dalal Sokolović (I1), Silma Musić (I1), Tajra Trešnjo (I1), Amna Tiro (I1), Sajra Cerić (I1) i prof. Ermina Muratović snimili su film povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječijih prava i 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta. Osim filma koji je dio projekta, profesorica je sa učenicima osmislila i kampanju za društvene medije koja na inovativan način teži podići svjesnost o važnosti provedbi dječijih prava u Bosni i Hercegovini. Ovom kampanjom JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo postala je učesnik za natječaj na temu „Dižem glas za MOJE pravo“ na kojem učestvuju nevladine organizacije, udruženja i fondacije koje rade sa djecom, te osnovne i srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine.

06. novembra. 2019. godine, stručni žiri sastavljen od članova organizacija Save the Children, Hope and Homes for Children, Snažniji glas za djecu, World Vision International BiH i žiri koji su činila djeca i mladi iz cijele BiH dodijelio je poseban pomen za relevantnost teme Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo, za kampanju koja zagovara zabranu tjelesnog kažnjavanja djece.

Javno prezentiranje kampanje bit će realizirano 20. novembra 2019. godine.

Ermina Muratović, prof.

Carousel imageCarousel image

„OBRAZOVANJE I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE – NOVI POGLEDI I IZAZOVI“

Direktorica Srednje ekonomske škole, Sarajevo, Amira Kadrispshić, u društvu sa profesoricama Lejlom Hujdu, Edinom Kopić i Nelom Busuladžić, prisustvovala je drugoj Međunarodnoj konferenciji „Obrazovanje i informacione tehnologije – novi pogledi i izazovi“, posvećenoj digitalnim kompetencijama nastavnika i digitalnoj transformaciji obrazovanja.

Konferencija je organizirana od strane Udruženja nastavnika i profesora informatike u Kantonu Sarajevo (eduIT), u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Univerzitetom u Sarajevu, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, privrednim subjektima iz oblasti IKT-a i poduzetništva.

Uzbudljivo programiranje, primjenjivo u nastavi uz upotrebu Micro:bita i Arduina, Teams kao podrška savremenom podučavanju u Office365 for education, STEM u primjeni u srednjoj školi, softverska podrška inovacijama i računarska infrastruktura, te prevencija nasilja na internetu, samo su neke od tema koje su bile predstavljene na ovoj konferenciji.

Cilj organiziranja Konferencije je unapređenje kvaliteta obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini, kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebom cjelovite digitalne transformacije poslovanja škola i nastavnih procesa. Krajnji cilj je stvaranje digitalno zrelih škola za 21. stoljeće, kao osnove za razvoj i napredak društva u cjelini.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

Dana 31. 10. 2019. godine u Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo, obilježen je Svjetski dan štednje. U projektu su učestvovali učenici četvrtih razreda izbornog predmeta bankarsko poslovanje: Emina Hasković, Almedina Durak, Adna Duran, Sumeja Krupalija, Adna Ljubović, Džana Uglješa, Naida Turčalo, Sajra Hadžić, Nermina Pjano, Kenan Hodžić i Lamija Lešo. Projekt su realizirale profesorice Arijana Izmirlija i Sanda Dupovac.

U prepunoj multimedijalnoj sali učenici su prezentirali historijat ovog dana, predočili rezultate ankete koja je provedena među učenicima naše škole, prikazali dnevnik štednje (način na koji mogu akumulirati novčana sredstva), te su razgovarali sa prisutnim o vrstama i mogućnostima iste. Na taj način su došli do zajedničkih spoznaja, razmijenili mišljenja i iskustva.

Da bi se o projektu informirali svi koji nisu prisustvovali ovom događaju, kreativni učenicu su im pomoću plakata i poučnih izreka o štednji: na stepenicama, mostu i podu škole, dali motivaciju da postanu buduće štediše.

Obilježavanje Svjetskog dana štednje svojim prisustvom su uveličali čanovi eTwinning-a, direktorica Srednje ekonomske škole Amira Kadrispahić, te profesori i učenici Škole.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA

Dan 25. oktobar je Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama. Naša škola već drugu godinu uzima učešće u ovom projektu.

Obilježavanje ovog dana dogodilo se u školskoj biblioteci, jer je imperativ na biblioteci, kao na mjestu gdje dolazimo zbog informacije, znanja, čitanja, učenja i druženja. Knjiga se u školskim bibliotekama nalazi najčešće u štampanoj formi, ukoričena u različite okvire. Budućnost nosi promjene, koje su već počele, jer pisanu riječ sada čitamo na tabletu, mobitelu, laptopu i na različitim mjestima: u kući, javnom prevozu, parku. Cilj nam je da biblioteka ostane mjesto gdje ćemo se sastajati, izučavati, družiti i mjesto koje ćemo uvijek zvati riznica znanja.

Tog dana u prostoru naše biblioteke uživali smo u literarnim radovima učenika naše škole. To su radovi koji su nagrađeni: rad učenice Merise Bjelonja, koji je osvojio prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju na temu „Sarajevski mostovi“, i radovi učenica Adeline Kalkan i Sare Kurtović, koji su nagrađeni na školskom takmičenju. Članice literarne sekcije Selma, Šejla, Hanea, Adna, Emina, Nejra, učenice odjeljenja IV5, čitale su pomenute radove, a Nusret je recitovao poeziju Abdulaha Sidrana. Sve to na gitari je pratio učenik Mak Alijević.

Ovom prelijepom literarnom trenutku prisustvovali su učenici, profesori i direktorica škole, a članovi literarne sekcije su pročitali radove na emotivan i nesvakidašnji način i svim prisutnim priuštili nezaboravan doživljaj. Sve se odvijalo pod budnim okom voditeljice ovog projekta, bibliotekarke Amre Lagumdžije. Pohvale upućujemo učenicima članicama literarne sekcije, a posebno profesorici Dženani Tanović–Hamzić, koja literarnu sekciju uspješno vodi već godinama.

30.10.2019.

Finale atletskog kupa

Na poligonu atletskog kluba"Sarajevo" 17.10.2019. održano je finale Atletskog kupa. Nedim Šuvalija, učenik III 4, kao prerdstavnik naše škole, postigao je zapažen rezultat u disciplini skok udalj za srednje škole - treće mjesto, sa dužinom skoka od 5,65 m. Ekipu na finalu je predvodila profesorica Ankica Zulčić. Najljepše čestitke učeniku za ovaj izvrstan rezultat!


28.10.2019.

Dan jabuke

Projekat etwinning1.mp4

Povodom obilježavanja 20. oktobra- Dana jabuke ,učenici naše škole su realizovali nekoliko aktivnosti u sklopu projekta e-Twinninga. Jedna od njih je i kreativno povezivanje jabuke sa Newtonovim zakonom gravitacije i Sunčevim sistemom. Pomoću edukativnog igrokaza učenici I i II razreda su pod mentorstvom profesorice fizike Larise Kekić, pokazali kako fizika može biti zanimljiva i privlačna. Video ovog edukativnog igrokaza možete pogleati ovdje.

POSJETA SVRZINOJ KUĆI

U okviru projekta „Upoznajmo bosanskohercegovačku tradiciju“, učenici odjeljenja IV-4 i IV-5, sa profesoricama Jasenkom Rončević i Lamijom Šabanović, 23. I 24. oktobra 2019. posjetili su Svrzinu kuću.

Ovaj kulturni spomenik svjedočanstvo je o načinu života gradske muslimanske porodice na prijelazu XVIII i XIX stoljeća. Sagradila ga je ugledna sarajevska porodica Glođo, čiji je član, kadija Munib ef. Glođo bio poznat kao borac za autonomiju Bosne u okviru Osmanskog carstva. Kada ostaje bez muških nasljednika, porodičnim vezama kuća prelazi u vlasništvo porodice Svrzo, koja čuva tipični primjer arhitekture tog vremena: podjelu na selamluk (javni dio) i haremluk (porodični dio). Za javnost je otvorena šezdesetih goduna prošlog stoljeća, a, nakon opsade Sarajeva, rekonstruirana 1997. godine.

25.10.2019.

Carousel imageCarousel image