Novosti

Škola znanja, a ne škola ocjena

OBAVJEŠTENJE

Dana 17.5.2019. godine nastava u drugoj smjeni će se održati po redovnom rasporedu.


Direktorica:

Kolar Jadranka, prof.

JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo

„Škola mogućnosti-izbor budućnosti!“

Dan otvorenih vrata

srijeda, 08.5.2019.god., 12,00-15,00

PROGRAM

12,00-13,00 hol škole

Sajam preduzeća za vježbu,

e Twinning, muzika, ples, folklor,muzika, obilazak škole

13,00 – 13,30 Multimedijalna učionica-program

za profesore, roditelje, goste, učenike

pozdravna riječ, video, prezentacija, kratki autorski film,

muzička tačka i recital

13,30-14,00 Učionica Vijeća učenika

Koktel

14,00-15,00 hol škole

autorski recital-priče

muzika, ples, folklor, muzika, sportske vještine, obilazak škole, učionica, nastavnog procesa

Dobro nam došli!

OBAVIJEST

Sutra 01. maja 2019. godine se obilježava Praznik rada, te zbog toga neradni dani su 01. i 02. maj 2019. godine.

U petak 03. maja je redovan radni dan i nastava će se realizirati prema uobičajenom rasporedu.

Prema školskom kalendaru, a prema potrebnom broju časova po predmetima, u utorak 07.5.2019. godine nastava će se realizirati po rasporedu od petka.

Svim učenicima i uposlenicima čestitam 1. maj Praznik rada

30.4.2019.

BUSINESS CHALLENGE 2019 – 7. državno takmičenje mladih u poduzetništvu

Dana 7. aprila 2019. održano je državno takmičenje za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom „Munja Business Challenge“. Ovo takmičenje se realizira po međunarodnoj metodologiji najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva „Junior Achievement“, koji djeluje u preko 100 zemalja. Učenici podijeljeni u mješovite timove, sa vršnjacima iz drugih gradova, u sklopu timskog rada i uz pomoć mentora osmislili su najbolja poslovna rješenja i zatim ih prezentirali stručnom žiriju i ostalim učesnicima. U protekih šest godina ovo takmičenje okupilo je više od 800 srednjoškolaca iz 146 škola i 74 grada.

Našu školu uspješno je predstavljala Elmedina Idrizović iz odjeljenja I1.

25.4.2019.

Maturantski proljećni izlet u Mostar

U skladu sa Nastavnim planom i programom za ovu školsku godinu, u petak, 19. aprila 2019. godine, organiziran je izlet učenika četvrtog razreda i njihovih razrednika u hercegovački biser, grad Mostar. Prije dolaska u ovaj prelijepi grad, učenici su obišli stari Počitelj, kada su obilašli njegovu tvrđavu, sačuvanu još iz XV stoljeća, za koju se smatra da je izgradio bosanski kralj Tvrtko I. Po veoma lijepom vremenu, uputili se u višesatnu šetnju Mostarom. Umorni, ali prepuni utisaka, u Sarajevo su se vratili u prevečernjim satima.

Profesorica Minja Hozo

Foto: profesorica Sanda Dupovac, Dženeta Helać, IV-4

25.4.2019.

Konferencija projekta ENABLE BIH

U organizaciji Save the Children International, vodeće nezavisne međunarodne organizacije za djecu u svijetu, održana je Konferencija projekta „Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini / Enhancing And Advancing Basic Learning And Education In Bosnia And Herzegovina – ENABLE BIH“ podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID.

Konferencija je održana 16. i 17. aprila 2019. godine u Mostaru, u prostoru Tehnološkog parka INTERA Mostar.

Profesor naše škole Sandi Tafro, kao STEM/PPDM trener/mentor u okviru ENABLE BiH projekta, učestvovao je na Konferenciji.

STEM je skraćenica koja označava prirodne nauke, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku (Science, Technology, Engineering, Matematics). Ovaj koncept podrazumijeva da se matematika, fizika, hemija, biologija, geografija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi na stvarni život. Na taj način razvija se kritičko mišljenje, samostalnost, sposobnost rješavanja problema i jača dugoročna svrha učenja.

STEM princip će zamijeniti tradicionalni ex katedra pristup baziran na memorisanju i reprodukciji činjenica, u korist praktične provjere i primjene znanja tokom i nakon školovanja.

Ekonomija zasnovana na znanju je neophodna za održivost društva. STEM nastava podstiče učenike da razvijaju ključne kompetencije i vještine kako bi učestvovali u ekonomiji znanja, ne samo kao radnici, već kao kreatori poslova u budućnosti.

Omogućiti uvođenje STEM principa u sistem obrazovanja u BiH je glavni cilj projekta ENABLE BIH.

24.4.2019.

Naši učenici učesnici u izložbi „Kaleidoskop teatra kroz objektiv mladih“ u Narodnom pozorištu Sarajevo

U sklopu projekta „Upoznaj Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima“ i u saradnji sa likovnom i dramskom sekcijom naše škole, grupa od šest učenica prisustvovala je zajedno sa profesoricom Minjom Hozo važnom događaju: otvaranju izložbe, na kojoj su bili izloženi učenički radovi sarajevskih srednjih škola. Tema izložbe bila je viđenje pozorišta mladih ljudi, koji su svoju ljubav pokazali u raznim likovnim i savremenim tehnikama. Zanimljivost ovogodišnje izložbe bila je prezentacija frizura kroz stoljeća, koju je upriličila Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo. Naši učenici predstavili su se sa nekoliko vrlo uspješnih radova, a ekipu naše škole činile su:

1. Alibašić Džejla,

2. Begović Lamija,

3. Filan Nejra,

4. Holjan Berina,

5. Konjhodžić Matea i

6. Lešo Lamija.

Zahvaljujemo se prof Lejli Šaković i pedogu Delili Ramić, voditeljima likovne sekcije, a učenicima čestitamo na uspješnoj prezentaciji radova.

Profesorica: Minja Hozo

12.4.2019.