Novosti

Škola topline, sigurnosti i odgovornosti

MEĐUNARODNI DAN DJETETA


Naše/i vrijedne učenice i učenici obilježile/i su Međunarodni dan djeteta raznolikim aktivnostima. Poseban značaj zavrijedila je tema o pravima djeteta, koju su posebno istakli članovi debatne sekcije. Prisutne/i su uživale/i u iznošenju argumenata, kako afirmacijske, tako i negacijske ekipe.


Afirmacijski tim predstavljali su učenici: Emir Jelešković, Adnan Sarajlić, Ilhan Mekić i Mehmed Korić, dok je negacijski tim bio u sastavu: Alem Peštek, Vekas Međedović, Nijaz i Harun Hajder. Učenik Ardan Bečić imao je ulogu sudije.


Učenici su pokazali spremnost da vrhunski brane vlastite stavove uz izuzetnu dozu samopouzdanja i sposobnosti kritičkog promišljanja, čime su podstakli prisutnu publiku da dodatno istraže činjenice o pravima djece, da li se i u kolikoj mjeri, ista poštuju.Učenice i učenici II-4 razreda su sa razrednicom Larisom Kekić pokazale/i kakvo je djetinjstvo bilo nekada. Bogatstvom društvenih igara koje su povezivale drugare, širile međusobnu ljubav i suosjećanje, mamile dječije osmijehe, uspjele/i su evocirati uspomene onih koji su svoju radost pronalazili u zajedničkim susretima. Također, bili smo u prilici pogledati kako djeca i tinejdžeri provode svoje vrijeme danas, nakon čega je uslijedila anketa u kojoj je ključno pitanje glasilo: "čije je djetinjstvo bilo ljepše"? Nije nas iznenadilo kada je uslijedio odgovor da je nekadašnje djetinjstvo bilo puno ljepše.

Zamjena uloga učenica/učenika i profesorica/profesora izazvala je posebno oduševljenje svih. Učenice i učenici su tokom sedmice realizovali nastavu kako je vide iz svoga ugla, te dali značajan doprinos borbi za očuvanjem nastavničke profesije. Mogućnost da tokom sedmice budu u časnoj ulozi onih koji odgajaju i obrazuju možda bude razlogom njihove profesionalne orijentacije usmjerene ka nastavnom procesu.


UČENICI NAŠE ŠKOLE POSJETILI SU ŠKOLSKI BAZAR ŠKOLE ZA SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE I RADNO OSPOSOBLJAVANJE

Dana 03.11.2022. godine učenici naše škole, u pratnji pedagogice Delile Ramić, socijalne radnice Almine Hodžić i profesorice Edine Kopić, posjetili su školski bazar Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje.

Bio je ovo jedan u nizu susreta sa dragim prijateljima i prilika za druženje, podršku, ali i dogovor nekih novih sastanaka i zajedničkih aktivnosti. Susreti su to koji nas podjednako oplemenjuju i donose osmijehe na lica.

Hvala dragim prijateljima Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje na srdačnom dočeku.


PLASMAN U FINALE MEĐUNARODNOG FESTIVALA POEZIJE ZA SREDNJOŠKOLCE „BANJALUČKI PJESMOBOJ 2022.“

Pokrenuti stvaralaštvo u edukativnom radu jedan je od mojih ciljeva. Zato mi je iznimno drago vidjeti mlade ljude koji kreiraju umjetnička djela, a posebno kada stvaraju književnoumjetnički tekst, pišu prvu pjesmu, novelu ili dramu na času bosanskog jezika i književnosti. Pojedini nastave pisati i van nastavnog procesa, jedan od njih je i učenik drugog razreda, Emir Kopić.

Nije lako pisati poeziju, niti biti mentor, interpretirati i izabrati od sjajnih pjesama one sjajnije. Međutim, rad vodi uspjehu i kao mentorica sam počastvovana da su Emirov istančan poetski izraz prepoznali i članovi eminentnog međunarodnog žirija, te je regionalni finalista Festivala poezije za srednjoškolce u organizaciji KultArta.


prof. Ermina Muratović

OBILJEŽAVANJE DANA MENTALNOG ZDRAVLJA

U mjesecu oktobru naše učenice i učenici su realizovale/i aktivnosti koje su imale za cilj naglašavanje važnosti očuvanja mentalnog zdravlja.

Prvi dio radionica na temu "Kako brinuti o svom mentalnom zdravlju" održan je u našoj školi. Imali smo zadovoljstvo ugostiti učenice i učenike, profesorice i profesore iz Prve gimnazije i Gimnazije Obala. Učenice i učenici su bile/i u prilici učiti i družiti se sa svojim vršnjacima.


Nastavak aktivnosti organizovan je u Prvoj gimnaziji. U pratnji psihologinje Marine Rubić, naše/i učenice i učenici su sudjelovale/i u radionicama, te naučile/i kako razni okolinski faktori mogu uticati na funkcije našeg nervnog sistema.


Nacionalni dan svjesnosti o Bibliotekama

Dana 28. 10. 2022. g. obilježava se Nacionalni dan svjesnosti o Bibliotekama.

Naša Škola tradicionalno se uključila u obilježavanje svojim aktivnostima. U biblioteci su učenici s profesoricama Širbegović Vedinom i Lagumdžija Amrom učenicima pojasnili obilježavanje ovog dana kao i značaj knjige, učenja i čitanja i biblioteke kao mjesta u kojem sva ta bogatstva mogu da prikupe.

Ovim povodom je gostovao pjesnik Bekto Sabit koji je nakon kratkog obraćanja prisutnim pročitao svoju emotivnu poemu „Hava majko, koliko ti je srce“.

Učenicama i učenicima se obratila i direktorica Škole Kadrispahić Amira i pozvala sve prisutne da što više čitaju, izučavaju, uče jer znanje je ono što nam niko ne može oduzeti.

Kreativna učionica bosanskog jezika i književnosti

Na časovima bosanskog jezika i književnosti oživjeli smo borce za mir i pravdu, Don Quijota i njegovog vjernog Sancho Panzu. Sjajni mladi ljudi, kreativci, oplemenili su pomenute likove, dizajnirali lutke, pažljivo kreirali scenarije i scenografiju. Na tradicionalan i savremen način predstavili borbu protiv vjetrenjača, najpoznatije poglavlje romana Bistri vitez Don Quijote od Manche, slavnog Miguela de Servantesa Saavedre. Izvedeno je 17 lutkarskih predstava.

U nadi da će nekome ovakav didaktičko‐metodički pristup biti inspiracija, postavit ćemo i kratki video.

Do neke nove edukativne pustolovine, Ermina Muratović, prof.

10000000_5279314212178742_5586664877226136491_n.mp4

ŠKOLSKI IZLET VOZOM U MOSTAR I VISOKO

U ponedjeljak, 17.10. 2022. godine, učenice i učenici naše škole, organizovano su, u pratnji svojih razrednica/razrednika i predmetnih profesorica/profesora, posjetile/i Mostar. Mostar je uvijek turistički i edukativni izazov, ali ovog puta je to bio posebno, jer smo putovali vozom. Za mnoge učenike ovo je bila prva ovakva vožnja tako da nisu krili zadovoljstvo. U Mostaru smo obišli historijske znamenitosti, uživali u ljepotama Neretve i Starog mosta, kao i u hercegovačkoj kuhinji. Na proljeće se nadamo nekoj isto tako zanimljivoj destinaciji.

Svoje zadovoljstvo odlaska u Visoko vozom, iako je vožnja trajala znatno kraće, istakle/i su sve/i koje/i su se odlučile/i za ovu destinaciju.

„U Visokom smo, pored uživanja u prelijepoj čaršiji, koja nas svaki put oduševi svojom arhitekturom i posebnim duševnim smirajem, posjetili i park Ravne i obišli tunel, kojeg svakodnevno posjećuju mnogi domaći i strani gosti. Za neke od nas ovo je bio prvi put da posjetimo tunel, uživamo u ljepotama prirode i doživimo potpunu relaksaciju.“ - istakle su učenice i učenici.


IZVJEŠTAJ – EXKURZIJA 2022. godine


Na početku četvrtog razreda učenici SEŠ- a imali su priliku da provedu devet nezaboravnih dana družeći se sa učenicima iz svog odjeljenja, učenicima iz generacije, kao i sa profesorima.

Po izboru učenika maturalna ekskurzija 2022. godine za učenike IV razreda je organizovana na destinaciji Italija - Španija - Francuska u trajanju od devet dana tj. od 23.9. do 02.10.2022. godine.

Na putovanje je krenuo 81 učenik iz 6 odjeljenja u pratnji profesora u organizaciji turističke agencije Biss-tours Zenica.

Još jednom se pokazalo tačnim da je putovanje za njih bilo mnogo više od onoga što su vidjeli, ali i manje od osjećanja koje je u njima pobudilo ovo putovanje.

Učenici su imali priliku da posjete gradove: Veneciju, Veronu, Monte Carlo, Barcelonu, Kan i Milano. U Italiji su boravili u ljetovalištu Lido di Jesolo, a u Španiji u Lloret de Mar.

Od ponuđenih fakultativnih izleta svi su organizovani za broj učenika koji ih je izabrao:

Sundance, plovidba katamaranom, posjeta akvarijumu u Barceloni, kao i stadionu Nou Camp, zabavni park Port Aventura... i svakako, svaku večer odlazak u Disco!

U hotelu „Gran Garbi“ učenici su bili smješteni za vrijeme boravka u Španji. U svakom slobodnom trenutku koristili su otvoreni i zatvoreni bazen kao i sportske sadržaje koje nudi hotel. U slobodno vrijeme su uživali na plaži i osvježenju u moru. Divne staze uz pješčanu plažu koristili su za šetnju.

Smatramo da je ovo jedna od najbolje organizovanih ekskurzija profesionalno odrađena od strane agencije.

Naše najveće pohvale ipak idu našoj djeci, učenicima koju su bili više nego dobri, ispoštovali su sve ono što smo se dogovorili prije i za vrijeme exkurzije.

Treba napomenuti da su i učenici zadovoljni svojom maturalnom ekskurzijom. Produbili su svoja prijateljstva, ali i stekli neka nova. Nose puno divnih uspomena i kako su sami rekli: „Ovo putovanje ćemo pamtiti cijeli život“.

Želimo da kroz ove slike podijelimo sa vama barem djeliće utisaka sa ovog putovanja koje će, vjerujemo, zauvijek ostati urezano u njihovo sjećanje kao jedno od najljepših životnih iskustava.


8. GODIŠNJA ETWINNING KONFERENCIJA

U četvrtak i petak, 6. i 7. oktobra 2022. godine, je u Banja Luci održana 8. godišnja eTwinning konferencija pod nazivom “eTwinning era za zajednička nastavnička djela”. Konferenciju je organizovao tim Državne agencije za podršku eTwinningu u Bosni i Hercegovini, koji djeluje unutar Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO).

Uz više od 70 učesnika, eTwinning nastavnika, provedeno je šest eTwinning radionica. Radionice su se bavile temama poput: škola iz snova, profesionalni razvoj pomoću eTwinninga, formativno praćenje, ESEP platforma.

U ime Srednje ekonomske škole, Sarajevo konferenciji su prisustvovale učenice IV razreda Azra Karišik i Amna Đurđević, u pratnji profesorice Lejle Hujdur. Učenice su prezentirale svoj rad “Škola iz snova” za koji su osvojile prvo mjesto na istoimenom konkursu. Učestvovale su i u radionicama, te se družile sa eTwinnerima Bosne i Hercegovine.

Profesorica Lejla Hujdur je održala radionicu na temu “eTwinning – način i mogućnosti profesionalnog usavršavanja”. Primila je i priznanje za eTwinning projekat “World Saving Day 2021”, koji se već dugi niz godina uspješno realizuje u našoj školi. Ovaj projekat, iz godine u godinu, okuplja nastavnike i učenike iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, promovišući finansijsku pismenost među učenicima. Kroz realizaciju projekta se ostvari saradnja sa nekoliko škola iz regije, te učenici dio njegovih aktivnosti realizuju putem online kvizova i online radionica.

Učenicama i profesorici je ovo bilo izuzetno iskustvo i veliki podsticaj da i u nastavku svog rada veliku pažnju posvete kontinuiranom razvijanju ličnih i društvenih kompetencija.


Svjetski dan prosvjetnih radnika - heroji sa kredom

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo te ureda gradonačelnice Sarajeva, 04. 10. 2022. godine u Vijećnici, svečano je obilježen 5. oktobar - Svjetski dan prosvjetnih radnika.

Cilj je bio istaći značaj prosvjetnih radnika i prigodno ispratiti one koji ove školske godine odlaze u penziju.

Naša škola je uzela učešće u realiziranju zanimljivog programa i učenica, III 4 razreda, Amra Gogalić je za ovu priliku napisala i pročitala izuzetno nadahnut esej: Svjetski dan prosvjetnih radnika - heroji sa kredom. Uz zahvalnost što se podiže svijest o značaju profesije nadamo se da će ovakvo obilježavanje u narednom periodu dobiti još veću dimenziju.


Sretan Dan škole!

Profesorica Larisa Kekić poklonila izuzetno vrijednu kolekciju novčanica u povodu Dana škole. Kolekcija, koja je ujedno i simbol Škole, krasit će naš hol. Hvala profesorici Lari za ovako vrijedan poklon.

Svim radnicama i radnicima Škole, roditeljima, učenicama i učenicima, želimo sretan Dan škole uz želje da dugo slavimo zajedničke uspjehe!


OBAVIJEST

U skladu s Nastavnim kalendarom za školsku 2022/2023. godinu srijeda, 05.10.2022. godine je radni, nenastavni dan.

U četvrtak, 06.10.2022. godine nastava će se realizovati po rasporedu od srijede.


OBAVJEŠTENJE

Obavještavamo cijenjene roditelje, učenice i učenike da je formirano odjeljenje prvog razreda za zanimanje Bankarski tehničar, a prema najvišem općem uspjehu postignutom u osnovnim školama.

Učenice i učenici koje/i nisu zadovoljili kriterij za zanimanje Bankarski tehničar, po automatizmu pohađaju zanimanje Ekonomski tehničar.

Želimo puno uspjeha u našoj budućoj saradnji!

Spisak učenika i učenica za zanimanje Bankarski tehničar

 1. Pajo Dalila

 2. Hasić Belma

 3. Omerović Amina

 4. Bunjo Sandira

 5. Džananović Hana

 6. Dželko Lejla

 7. Kujović Sani

 8. Drina Azra

 9. Korjenić Lajla

 10. Dupovac Emina

 11. Čaušević Hana

 12. Botulja Meho

 13. Husanović Amina

 14. Mutapčić Amina

 15. Džigal Nedim

 16. Mujezinović Mak

 17. Šehović Amina

 18. Oruć Nađa

 19. Tufo Lamija

 20. Crnovšanin Džejla

 21. Aljić Sajra

 22. Dizdarević Adna

 23. Hanjalić Lamija

 24. Ibrica Sumeja

EKONOMSKA OLIMPIJADA

Dana 27.08.2022. (subota), u prostorijama Sarajevo school of science and technology - SSST održan je finalni (državni) krug Ekonomske olimpijade u organizaciji Liberalnog foruma - pokreta za slobodno društvo i SSST-a. Od preko 400 učesnika, u finalnom krugu je bilo 20 učenika i učenica iz BiH.

Srednju ekonomsku školu, Sarajevo predstavljalo je čak 6 finalista. I to: Benjamin Lipovac, Ardan Bečić, Haris Ibrišagić, Ajdin Demir, Amina Džihanić i Medina Kučinar.

Poslije tri serije pitanja odabrano je pet učenika/ca koji će činiti delegaciju BiH na međunarodnom takmičenju. Haris Ibrišagić je zauzeo treće mjesto, a Ardan Bečić je petoplasirani takmičar, te zajedno sa učenicima Druge gimnazije i Srednjoškolskog centra Vogošća, predstavljaju BiH na međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi koja će od 06. do 09. septembra biti održana u Budimpešti.

Naš profesor Emir Ustavdić dobio je posebno priznanje i nagradu za najuspješnijeg profesora / koordinatora, te će i on činiti delegaciju BiH na međunarodnoj rundi Ekonomske olimpijade u Budimpešti.

Upućujemo iskrene čestitke učenicima/učenicama i profesoru Emiru Ustavdiću. Te, želimo mnogo sreće i uspjeha na međunarodnom takmičenju.


ses sajam.mp4
ses video-2.avi

SAJAM PRIVREDE EKSPERT I DAN OTVORENIH VRATA 2022/2023. GODINE

Dana, 30.5.2022. godine, u JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo organizovan je Edukativno-kreativni sajam privrede, ekonomije, rada i trgovine - Ekspert u saradnji sa Privrednom komorom KS i Udruženjem „Prijatelji Srednje ekonomske škole“, te Dan otvorenih vrata.

Cilj Sajma je bio učenicima i učenicama predstaviti primjere dobrih praksi uspješnih privrednika, te im i na ovaj način omogućiti da teorijska znanja povežu sa praktičnim radom, uče o poduzetništvu i stvaranju jake konekcije između Škole i ekonomske zajednice.

Ključna namjera nam je mladima ponuditi što više sadržaja u skladu sa vlastitim mogućnostima i dati vlastiti doprinos da ih zadržimo u našoj dragoj domovini, koju baš oni, mogu „podići iz pepela“ i spriječiti da postane Zemljom treće životne dobi i pored svih prirodnih ljepota kojim obiluje.

Neki od sadržaja koji su ponuđeni posjetiocima, pored izložbenih artikala, bile su edukativno-interdisciplinarne radionice među kojima je „Hasanaginica“ koju su pripremale/i učenice i učenici sa profesoricama Dženanom Tanović-Hamzić i Azeminom Hujdur, a koja je izazvala posebno oduševljenje i bujicu emocija kod prisutnih.

Zahvalnost za pripremu i implementaciju drugih kreativnih radionica dugujemo, kako vrijednim učenicama i učenicima, tako i profesorici Lejli Avdagić.

Upriličili smo i Panel diskusiju na kojoj su, između ostalih učesnica i učesnika, posebno oduševljenje prisutnih prouzrokovali: voditeljica televizije OBN - Maja Munda, prof.dr. sa Ekonomskog fakulteta - Lejla Turulja i advokat Senad Lagumdžija.

Svečano smo otvorili i Kabinet za praktičnu nastavu, sa ciljem vršnjačke edukacije u kojem će, pored profesorica i profesora stručnih predmeta, učenice i učenici dualnog zanimanja - Bankarski tehničar, svojim iskustvima rada u poslovnicama banaka partnerica: ProCredit banke, Sparkasse banke, NLB banke, Raiffeissen banke, ASA banke, BBI banke i Addiko banke, educirati svoje vršnjake.

Počašćeni smo prisustvom direktorice Centra za edukaciju i informatičke poslove Privredne komore KS - Lejlom Halkić, Stručne savjetnice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje ispred Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS - Indire Mešković, direktorice Instituta za razvoj preduniverzitetskog odgoja i obrazovanja - Senade Salihović, stručnih savjetnica Instituta za razvoj preduniverzitetskog odgoja i obrazovanja - Sedžide Hadžić i Azerine Muminović, Pomoćnici načelnika Općine Novo Sarajevo za upravljanje lokalnim razvojem Jasni Nikšić sa saradnicima, predstavnicima HO „Crveni polumjesec“ koji su naši donatori Kabineta za vjeronauku, stručne saradnice ProCredit banke Mevlide Đečević-Koštrebić, te prisustvom svih drugih cijenjenih posjetilaca i posjetiteljki.

Posjetu našim aktivnostima, svojim prisustvom, krunisala je voditeljica televizije Hayat - Šejla Cocalić.

Izuzetnu zahvalnost dugujemo našim cijenjenim sponzorima Sajma i Dana otvorenih vrata: „Sprindu“, „Klasu“, „Milkosu“, „Vispaku“, štampariji „Megaprint“, ćevabdžinici „Braća Zmajevi“, ćevabdžinici „Zmaj“, „Complexu“, „Avdić 3A“, pekari „Sito“, „Interclimi“, buregdžinici „Sofra“.

Posebnu zahvalnost dugujemo izuzetnoj pažnji medijskih pokrovitelja: TVSA, BHRT, Radio Federacije, Radio Sarajevo, Alfa TV, Klix, Patria, Oslobođenje, Akta, Hayat TV, TV magazin Radio Slobodna Evropa.

Također, zahvaljujemo svim cijenjenim izlagačima Sajma čija je prvenstvena namjera bila podržati nas u našim nastojanjima da uradimo nešto više za bolje sutra svih nas: ProCredit banka, Sparkasse banka, BBI banka, ASA banka, NLB banka, Salon bankarske opreme, MKF Partner, Dobra knjiga, Turistička zajednica KS, Biss tours, Hollistica, Mars holding, Zlatno zrno-pekara, DermaLab, Ećo company, Pčelarstvo Strgačina, Ulker.

Za veoma uspješnu organizaciju gore pomenutih dešavanja i maksimalnu požrtvovanost u radu i pripremi zahvaljujemo: direktorici Amiri Kadrispahić, koja je, pored organizacijske uloge, nesebično i predano radila i cjelokupnu pripremu zajedno sa profesoricama: Indirom Zeković, Lamijom Šabanović, Almom Živojević, Selmom Jusić, koordinatoricom Edinom Kopić, pedagoginjom Elvirom Velić-Muftić, te profesorom Emirom Ustavdićem.

Zahvalnost za iscrpnu pripremu digitalne školske brošure dugujemo direktorici Amiri Kadrispahić i profesoru Nihadu Mehmedoviću.

Za kontinuiranu podršku i prisustvo kada god je trebalo zahvaljujemo profesorici Larisi Kekić i profesoru Senu Čolo. Zahvalnost iskazujemo i profesoricama Lejli Šaković, Merimi Likić i profesoru Edinu Selmanoviću, kao i domaru Almiru Hurki, koji su se, zajedno sa učenicama i učenicima, potrudili da dodatno ukrase dvorište Škole.

Najvišu zahvalnost dugujemo našim divnim učenicama i učenicima bez kojih nijedan naš uspjeh ne bi bio moguć.


DAN OTVORENIH VRATA I SAJAM PRIVREDE EKSPERT

Edukativno - kreativni sajam privrede, ekonomije, rada i trgovine - 30. maj 2022. godine, od 10:00 do 18:00 sati.


Izuzetna nam je čast pozvati Vas da svojim prisustvom uveličate Edukativno - kreativni sajam privrede, ekonomije, rada i trgovine - EKSPERT, u organizaciji JU Srednje ekonomske škole, Sarajevo i Udruženja "Prijatelji Srednje ekonomske škole", Sarajevo, u saradnji sa Privrednom komorom KS.


Namjera nam je da mladima predstavimo primjer dobre prakse naših uspješnih privrednika, te dati vlastiti doprinos da ih i ovim putem pokušamo zadržati u jedinoj nam domovini.


Dobro nam došli!

reklamni spot.mp4
ses video-2.avi

Prvo mjesto na kantonalnom takmičenju

Na kantonalnom takmičenju za učenike drugih razreda srednjih škola iz nastavnog predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost u školskoj 2021/22. godini, u organizaciji Ministarsta odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, učenica II4 razreda Amra Gogalić osvojila je prvo mjesto. Ovim uspjehom smo potvrdili izuzetne rezultate koje godinama ostvarujemo na ovakvim i sličnim takmičenjima. Zapažen uspjeh, sedmo mjesto, ostvarila je učenica II5 razreda Nejla Čutuna. Kantonalnom takmičenju prethodilo je školsko takmičenje na kojem je učestvovalo 20 talentovanih učenika, a predmetna profesorica i mentorica Dženana Tanović-Hamzić izabrala je dva najuspješnija, koja su predstavljala našu školu i od kojih je jedan ponio titulu najboljeg. Upućujemo iskrene čestitke svim učesnicima i učenicama, a posebno nagrađenoj učenici i želimo da se ovakvi uspjesi uvijek ponavljaju..

Dženana Tanović-Hamzić, predmetna profesorica i mentorica


Naša škola na 33. Internacionalnom sajmu knjiga

Nakon dužeg vremena epidemiološke prilike su postale povoljnije pa su učenici i profesori prvih i drugih razreda naše škole sa radošću dočekali mogućnost odlaska na 33. Internacionalni sajam knjiga, koji se tradicionalno održava u sarajevskoj Skenderiji. Ovogodišnji Sajam pod motom: Moć knjige, vratio se u Sarajevo u punom kapacitetu, kako bi potvrdio svoj značaj, kako u državi, tako i u regiji.

Učenici su pokazali da su spremni za čitanje i kupovinu knjiga te podržavanje kulturnih događaja ovog karaktera. Učenici su imali priliku da prisustvuju zanimljivim promocijama i upoznaju značajne autore i književnike. Moć knjige se vidjela na svakom dijelu izložbenog prostora i svjedočila je činjenici da uprkos informatičkim izazovima knjiga ima svoje čitaoce i svoje mjesto u društvu, a posebno u Srednjoj ekonomskoj školi.


PRVO MJESTO NA KANTONALNOM TAKMIČENJU SREDNJIH ŠKOLA U ODBOJCI

Na Kantonalnom takmčenju srednjh škola (odbojka M) koje se održalo od 26.04. do 06.05.2022. godine u dvorani "GORAN ČENGIĆ" Novo Sarajevo, Srednja ekonomska škola, Sarajevo je osvojila I mjesto u konkurenciji 15 ekipa.

Učenici koji su nastupali na Kantonalnom takmičenju su:

Mak Arnautović, Ajdin Efendić, Omar Bilanović, Edin Bašić, Emir Spahić, Alan Čaušević, Ali Pirija, Amar Hasović, Mak Robović, Sanjin Istrefi.


5. maj.pptx

5. maj - Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

U periodu agresije na našu državu od 1992. do 1995. godine, Sarajevo je preživjelo najdužu opsadu u novijoj historiji i najdužu opsada jednog glavnog grada ikada. Postao je grad opasanog življenja čiji su branitelji kao i građani svaki na svoj način pružili otpor agresoru.

Opsadu koja je trajala 1.425 dana, Sarajevo je preživjelo bez oružja za odbranu, bez hrane, vode, struje, plina, sa svakodnevnim granatiranjem i snajperskim pucnjima.

Tokom opsade bilo je izloženo neprekidnoj paljbi zločinaca sa okolnih brda, koji su sistematski i planski, ubijali njegove stanovnike, među kojima i djecu. Djeca su ubijana u svojim stanovima, u svojim ratnim školama, u redu za hljeb, vodu, u inkubatorima, u podrumima, u kratkom bezbrižnom igranju za vrijeme varljivog primirja…

Pitamo se: Zašto? Kome djeca mogu nauditi?

Međunarodno humanitarno pravo štiti djecu od bilo kakvog napada, kako u miru tako i u uslovima rata. Međutim, dešavanja u periodu agresije na našu državu potvrđuju da se garancije za zaštitu djece ne poštuju.

Od 1992. do 1995. godine u Sarajevu su izvršeni svi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava nad djecom koja prema pravilima međunarodnog humanitarnog prava uživaju zaštitu.

Tokom opsade Sarajeva ubijen je 11.541 civil, od čega 1.601 dijete.

Pamtimo, sjećajmo se, to je naša dužnost i obaveza.


OBAVIJEST

Povodom obilježavanja 1. maja - Međunarodnog praznika rada, neradni dani su 02. i 03. maj 2022. godine.

Instrukcijom Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, srijeda 04. 05. 2022. godine je nenastavni dan - Bajram.


Povodom nastupajućih praznika upućujemo vam iskrene čestitke.


OBAVIJEST

U četvrtak, 28.04.2022. godine nastava će se realizovati po rasporedu od ponedjeljka.


OBAVIJEST


U skladu sa školskim kalendarom za školsku 2021/2022. povodom obilježavanja Vaskrsa, ponedjeljak, 25. 04. 2022. godine je nenastavni dan.

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želimo sretan Vaskrs!


UČENICI POSJETILI NARODNO POZORIŠTE I PREDSTAVU „PROTEKCIJA“

Nakon dvije godine pauze i praćenja pozorišne umjetnosti online, učenici drugog i trećeg razreda su konačno u petak, 15. aprila, u sklopu aktivnosti sekcije „Pozorište u kući i školi“, posjetili Narodno pozorište, Sarajevo i urnebesnu predstavu „Protekcija“. Predstava je rađena po motivima komedija Branislava Nušića, posebno njegove istoimene komedije, kojom je prije stotinu godina sa radom započelo Narodno pozorište. Današnja „Protekcija“ zamišljena je kao angažirana kritika savremenog bosanskohercegovačkog društva i nepravilnosti u njemu.

Uz izvrsnu režiju i izuzetne glumačke kreacije, učenici su se dobro zabavili, ali i zamislili nad mnogim pojavama, koje su karakteristične za savremeni svijet. Nakon predstave, prisustvovali su panel-diskusiji, u kojoj su učestvovali učenici Srednje ekonomske škole, Srednje škole primijenjenih umjetnici, glumci i glumice, te članovi autorskog tima predstave: Mona Muratović (glumica), Mak Čengić (glumac), Merima Lepić-Redžepović (glumica), Dario Kos (muzičar), Džejna Hodžić (dramaturginja), te ispred Službe marektinga i propagande Nikolina Petković-Jalovičić, koja je zadužena već dugi niz godina za komunikaciju sa predstavnicima srednjih škola. Posjetu predstavi organizirala je profesorica Minja Hozo, a s učenicima panel diskusiji prisustvovala profesorica Dženana Tanović – Hamzić.


OBAVIJEST

U skladu sa školskim kalendarom za školsku 2021/2022. povodom obilježavanja Uskrsa, ponedjeljak, 18. 04. 2022. godine je nenastavni dan.

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti želimo sretan Uskrs!


Ekonomska olimpijada

U ponedjeljak 11. 04. 2022. godine održano je prvo školsko takmičenje iz Ekonomske olimpijade. Na takmičenju iz ekonomije i finansija namijenjenom za sve srednjoškolce, naši/e učenici/e su se masovno odazvali, a 11 najboljih učenika/ca se plasiralo u drugu rundu takmičenja.

Čestitamo učenicima i učenicama za odlične rezultate, kao i profesorima i profesoricama Aktiva ekonomske grupe predmeta, koji/e su pripremali/e učenike/ce.


POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU

SREBRENICA - POTOČARI

U okviru realizacije projekta Ministarstva za odgoj i obrazovanja Kantona Sarajevo: "Njegovanje kulture sjećanja", u ponedjeljak, 04. 04. 2022. godine, učenice i učenici drugog razreda naše škole, u pratnji razrednika, predmetnih profesora i profesorice Historije, posjetili su Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

Nakon potresnog i tužnog obilaska mezarja, u prostoru musale prisustvovali su historijskom času, a zatim se uputili prema prostoru nekadašnje Fabrike akumulatora u kojoj je bio smješten holandski bataljon UNPROFOR-a. Posjetili su "Muzej sjećanja na žrtve genocida" gdje su obišli stalnu izložbenu postavku. Pored fotografija, izložba sadrži i višesatni video snimak na kojem je zabilježen horor, užas i genocid koji su doživjeli stanovnici Srebrenice i izbjeglice iz okolnih mjesta.

U sklopu izložbene postavke nalazi se i postavka koja se zove "Crna soba - Lične priče" u kojoj je izloženo dvadeset ličnih predmeta žrtava, pronađenih u masovnim grobnicama, a koja je na učenice i učenike ostavila poseban dojam. U sklopu obilaska pogledali su i dokumetarni film o genocidu, te obišli i sam grad Srebrenicu.

Uručili su i skormnu donaciju Biblioteci, kao i profesorice i profesori, te na taj način dali vlastiti doprinos akciji “Knjige za Srebrenicu”. Tokom posjete učenici su pokazali izuzetan stepen odgovornosti i na najbolji način odali počast stradalima.

Azemina Hujdur, profesorica Historije


Izvještaj sa Ekonomijade održane u organizaciji Univerziteta Vitez za šklosku 2021/2022 godinu.

U petak, 25.03.2022. godine, održana je, peta po redu, EkonomijaDA u organizaciji Univerziteta Vitez. EkonomijaDA je takmičenje maturanata srednjih škola u dvije oblasti:


1. Izrada Biznis plana

2. Finansije i računovodstvo.


Srednja ekonomska škola, Sarajevo je uzela učešće sa četiri tima koje su za ovo takmičenje pripremali profesori/ce ekonomske grupe predmeta: Amra Hodžić, Alma Avdić i Emir Ustavdić.

Već drugu godinu zaredom učenici/ce naše škole osvojili/e su prvo mjesto u obje oblasti.

Pobjedničku ekipu iz oblasti računovodstva čine: Amila Hubijar i Muhamed Đozo, dok pobjedničku ekipu iz oblasti izrade Biznis plana čine: Nejla Đonko, Iva Tara Žulj, Nejra Redžović.

Učenici/ce i profesori/ce iskoristili/e su lijepo vrijeme u Travniku, te posjetili i rodnu kuću našeg nobelovca Ive Andrića.

Profesorima/cama i učenicima/cama čestitamo na izvanrednim rezultatima, a domaćinima Univerziteta Vitez zahvaljujemo na odličnoj organizaciji.


Vještine upravljanja ličnim finansijama

16. 03. 2022. u Multimedijalnoj sali naše škole, održana je radionica na temu: Vještine upravljanja ličnim finansijama. Radionica je održana po sistemu vršnjačke edukacije, gdje su učenice Ema Fetinci i Amina Peljto, ranije prošle trening u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, a potom edukovale svoje vršnjake/vršnjakinje iz oblasti finansija.

Ova radionica je sastavna aktivnost koja se realizuje u okviru projekta Promocija finansijske edukacije i inkluzije koji provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Razvojni instrument (European Fund for Southeast Europe – Development Facility)

Radionici su prisustvovali i gosti iz Centralne Banke Bosne i Hercegovine, kao i profesori i učenice/učenici Srednje poslovno - komercijalne i trgovačke škole, Sarajevo koji su partneri naše škole u ovom pilot projektu.

Vrijednim učenicama Emi Fetinci i Amini Peljeto, kao i profesoru Emiru Ustavdiću, koji je koordinator ovog projekta, upućujemo čestitke i zahvalnost za odličnu prezentaciju.

Posebna zahvalnost direktorici Amiri Kadrispahić koja je uspostavila još jednu saradnju od izuzetnog značaja za Srednju ekonomsku školu.


0-02-05-730c04d69ebcba5464fa77198e3887a5d13746c9f9bd9ba939ac59d1db43ff7f_19295f1c1ca42aba.mp4
Moderni ples.mp4

Draga naša domovino, sretan ti Dan nezavisnosti!

Mi štitimo što je naše i mi ćemo štititi tebe. Ostani kakva i jesi - snažna i prkosna!

Vrijedne učenice i učenici naše Škole obilježile/i su ovaj značajan datum za sve nas. Zajedno sa gostima, uživali smo u svečanoj priredbi koju su pripremile/i učenice i učenici horske, plesne, folklorne, dramske, recitatorske i literarne sekcije, zajedno sa direktoricom Amirom Kadrispahić. Program je obogaćen stihovima koje su napisale naše učenice:


Ne diraj!

Ne diraj!

Ne diraj ni u snu,

Moju Bosnu!

A na Hercegovinu

I ne pomišljaj!

To je moj zavičaj…


Domovino moja

Domovino moja, ponosna i mila,

godinama ti si samo suze lila.

Mnogi su za te svoje živote dali,

nadamo se, domovino,

da nisu uzalud pali.


Svim učenicama i učenicima, roditeljima, uposlenicama i uposlenicima Škole i svima koji vole našu dragu i jedinu Bosnu i Hercegovinu, čestitamo Dan nezavisnosti!

O B A V I J E S T

U skladu s Odlukom o izmjeni školskog kalendara za školsku 2021/2022. godinu, koju je donijelo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, ponedjeljak, 28.02.2022. godine je nenastavni dan.

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, utorak, 01.03.2022. godine je neradni i nenastavni dan.

02.03.2022. godine – srijeda – nastava će se realizovati po rasporedu od ponedjeljka.

Dan ružičastih majica

23. 02. 2022. godine naša škola je obilježila Dan ružičastih majica, koji se u velikom broju zemalja obilježava kao dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Sa začetkom u Kanadi, a potom nastavku u drugim zemljama, ovaj dan obilježava se u svrhu prevencije i širenja svjesnosti o vršnjačkom nasilju.

Budite pažljivi jedni prema drugima. Iako nevidljive, vaše riječi ostavljaju tragove na ljudima. Birajte ih pomno i sa razumijevanjem. Ono što ne kažete se ne vidi, ali se pamti.

Nasilje nije samo fizičko. Garanice postoje, poštujmo ih.


„NORA“ U „POZORIŠTU U KUĆI I ŠKOLI“

U multimedijalnoj sali naše škole 14. februara 2022. g. održana je prezentacija rada sekcije „Pozorište u kući i školi“, koju sačinjavaju učenici trećeg razreda, pod vođstvom prof Minje Hozo. U sklopu redovne lektire, popularnu dramu Henrika Ibsena „Nora ili kuća lutaka“ 12 članova sekcije obradilo je uz glumačku interpretaciju ove drame, a zatim izvršilo njenu iscrpnu analizu. To je bio način da se ovo književno djelo približi učenicima, ali i da se uoči značaj borbe za ženska prava, koja je počela u tom periodu, a traje i danas.

Prezentaciji u odjeljenju III2 prisustvovala je i direktorica Škole, gđa Amira Kadrispahić, kao i koordinatorica smjene, gđa Delila Ramić, koje su iznijele sve pohvale na račun ideje o kombinaciji slobodne aktivnosti i redovnog nastavnog procesa. Pohvalile su i učenike, koji su svojom aktivnošću u velikoj mjeri doprinijeli uspjehu ovog inovativnog pristupa obradi književnog djela.


Draga naša djeco, hvala vam za vašu nesebičnu pomoć i podršku u proteklom polugodištu, bez obzira na sve uslove i u svim situacijama!

Velika je blagodat svjedočiti vašoj požrtvovanosti, toplini, emociji, vrijednostima sa kojima dolazite i koje zajedno unaprijeđujemo.

Želimo vam zdravlje, sreću, radost, ispunjenje svih želja u kojima je dobro za vas i još puno zajedničkih i pojedinačnih uspjeha!

Odmorite se, a ujedno iskoristite vrijeme da nešto pročitate, nadoknadite propuštene nastavne sadržaje, jer jedina i istinska vrijednost je u učenju i izučavanju.

Vrijedite onoliko koliko znate, a ne koliko materijalnog posjedujete ili koliko lajkova na društvenim mrežama imate.

Vi ste naša budućnost i vi ste naš potencijal. Sretno!

Učenice i učenici naše Škole novogodišnjim paketićima darovale/i djecu iz SOS Dječijeg sela, Centra Vladimir Nazor i Srednje škole za stručno i radno osposobljavanje

Na inicijativu Vijeća učenika, a posebno učenice Spahović Sanite iz II-5 odjeljenja, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava u Školi, a koja je namijenjena za kupovinu novogodišnjih paketića.

Detaljnom analizom i komunikacijom sa Ustanovama za odgoj i obrazovanje i socijalnu skrb o djeci, odlučili smo da novogodišnje paketiće poklonimo dragoj djeci iz SOS Dječijeg sela, Centra Vladimir Nazor i Srednje škole za stručno i radno osposobljavanje.

Sve/i učenice i učenici su se odazvali pomenutoj akciji, te u periodu od tri dana prikupili oko 1.600,00 KM, od čega je upakovano 160 novogodišnji paketića, čime su pokazali veliku humanost i empatiju prema divnoj djeci iz osjetljivih kategorija stanovništva.

Dana, 29.12. i 30.12., u pratnji direktorice Škole, Amire Kadrispahić, i pedagoginje, Delile Ramić, učenice i učenici su posjetile/i navedene ustanove. Druženje je proteklo u izuzetno toplom i prijatnom ambijentu u kojem niko nije mogao ostati ravnodušan. Pored divnog osoblja i tople dobrodošlice, ističemo i program kojeg su djeca iz Centra Vladimir Nazor pripremila za nas. Ozareni osmijesi i vesela lica unijeli su radost u stresnu svakodnevnicu, ali i oplemenili naša srca.

Velika nam je želja da našu saradnju nastavimo i u budućnosti.

Podjela novogodišnjih paketića za djecu uposlenica i uposlnika Škole

Dana, 23.12., upriličena je podjela paketića za djecu uposlenica i uposlenika Škole. Zahvaljujući simboličnim sredstvima Sindikata i angažmanu naših vrijednih učenica i učenika, najmlađim je uljepšano ovo predpraznično vrijeme.

Posebno ističemo učenice i učenike koje/i su samostalno osmislile/i i obezbijedile/i neophodne rekvizite i kostime za ovo veselo druženje. Zhavaljujemo učenicama i učenicima: Lamiji Alagić, Elmi Homarac, Eldaru Musiću, Azmiru Lukovcu, Alanu Čauševiću i Džejli Čiko.

DONACIJA ZA KABINET VJERONAUKE

Ovdje nismo kako bismo iz života za sebe izvukli sve što možemo,

nego kako bismo pokušali usrećiti druge.

William Osler


Donator, g-din Salih Muhammed El-Ameri iz U.A.E., opremio je Kabinet vjeronauke u našoj Školi. Donacija je realizovana posredstvom HO Red crescent society for U.A.E, Ured za BIH, na čelu sa generalnim direktorom g-din Mahmoud Alyjem.

G-din Halifa Errumejsi donirao je komplet prve pomoći.

U svoje ime i ime svih uposlenica i uposlenika, a posebno u ime učenica i učenika JU Srednje ekonomske škole, želim zahvaliti cijenjenim donatorima uz najiskrenije želje da vam se ova velikodušnost, koja se ne ogleda samo u novcu već i u vašem srcu, mnogostruko uveća.

Posebna zahvalnost uvaženom direktoru g-din Mahmoud Alyju za nesebičnu podršku i realizaciju doniranih sredstava.

Direktorica: Amira Kadrispahić

Srednja ekonomska škola u Sarajevu i Datalab BH potpisali Ugovor o saradnji

U utorak, 14. decembra 2021. godine, predstavnici Srednje ekonomske škole u Sarajevu i Datalab BH su potpisali Ugovor o saradnji. Saradnja se temelji se na digitalizaciji edukacijskog procesa uz pomoć ERP software-a PANTHEON.

Digitalna transformacija počinje u obrazovanju

Potpisnici ugovora gđa Amira Kadrispahić, direktorica Ekonomske škole, i gdin Nedim Pašić, direktor Datalab BH, dogovorili su saradnju s osnovnim ciljem da kroz nastavni proces omoguće budućim knjigovođama i računovođama edukaciju uz savremeni ERP software PANTHEON, kako bi nakon završenog školovanja bili konkurentniji na tržištu rada. Učenici će PANTHEON koristiti u oblasti finansijskog knjigovodstva (proizvodnih i trgovinskih preduzeća) i to na tri predmeta (Informatičke tehnologije, Preduzeće za vježbu i Knjigovodstvo kao izborni predmet), te je u te svrhe stavljeno na raspolaganje 60 PANTHEON edukacijskih licenci.

Digitalizacija edukacijskog procesa

Digitalna transformacija, pored privatnog i javnog sektora, je aktuelna tema i u obrazovanju najkasnije od početka pandemije i prelaska sa tradicionalne na online nastavu, gdje su posebno prednosti tehnologije i znanje korištenja digitalnih alata došli do izražaja i u nastavnom procesu, kako sa strane učenika, tako i nastavnog osoblja.

Prema riječima direktorice Kadrispahić: »Uvođenje programa kakav je PANTHEON je uspjeh u svakom smislu te riječi i veliki doprinos obrazovanju naših učenika na jednom višem nivou, jer podiže svijesti o prednostima korištenja savremene tehnologije u računovodstvu. Ekonomska škola teži stalnom unapređenju i modernizaciji nastave i efektnijem izučavanju ključnih predmeta za budućnost mladog naraštaja. Radimo na tome da se uvede novi nastavni plan, koji će biti uvezan sa Ekonomskim fakultetom, kako bi učenici bili više osposobljeni za visoko obrazovanje, te da mogu iskoristiti puni potencijal svog znanja. Svjesni smo da je digitalizacija budućnost i da se sve više mladih odlučuju da napusti državu iz različitih razloga. Upravo to želimo spriječiti barem na način da trenutni i budući učenici Ekonomske srednje škole znaju da kada uđu na vrata naše škole mogu biti sigurni da ćemo ih pripremiti za novu digitalnu dob, dalje visoko obrazovanje i konkurentnost kako na domaćem, tako i na internacionalnom tržištu.«

Računovođe su generatori digitalizacije u preduzećima

«Kao vodeći ponuđač ERP software-a, Datalab ima veliku odgovornost da ponudi u obliku poslovnih rješenja najbolje odgovore na izazove i prilike digitalne transformacije. Pri tome posebno mislimo na računovodstvenu funkciju i ulogu računovođe kao bitnog generatora digitalizacije u preduzećima. PANTHEON se u nastavnom procesu već više od 10 godina koristi na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, te nam je posebno drago što smo i sa Srednjom ekonomskom školom sklopili EDU partnerstvo. Zajedno sa partnerima oblikujemo i širimo ekosistem koji učenicima, studentima i ostalim, koji se obrazuju i osposobljavaju u mreži naših EDU partnera, omogućava digitalnu konkurentnost.«, istaknuo je direktor Datalab BH.


ODRŽAN PRVI KONSULTATIVNI SASTANAK SAVJETODAVNE GRUPE U OKVIRU IMPLEMENTACIJE PROJEKTA „PODRŠKA USPOSTAVLJANJU SISTEMA ZA PRAĆENJE I PREDVIĐANJE POTREBA ZA ZANIMANJIMA I VJEŠTINAMA U KANTONU SARAJEVO“

U okviru implementacije projekta „Podrška uspostavljanju sistema za praćenje i predviđanje potreba za zanimanjima i vještinama u Kantonu Sarajevo“ održan je 15.12.2021. godine Prvi konsultativni sastanak savjetodavne grupe. Sastanak je organizovan u hibridnoj formi, a sastanku su prisustvovali predstavnici institucija: DVV international – Ured za BiH, Federalni zavod za statistiku, Internacionalni Burch Univerzitet, Internacionalni Univerzitet u Sarajevu, Manpower, MarketMakers, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Srednja ekonomska škola Sarajevo, Srednja mašinska tehnička škola Sarajevo, Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo.

Članovi tima CREDI centra su prisutnima na sastanku predstavili projekat i korištenu metodologiju, što je potaklo diskusiju među članovima savjetodavne grupe. Predmet diskusije bila je važnost predviđanja i identifikacije potrebe za zanimanjima na području Kantona Sarajevo iz perspektive različitih aktera, kao što su obrazovne ustanove ili predstavnici poslodavaca. Prisutni su zaključili, da iako se radi o kompleksnoj i izazovnoj metodologiji, tržište rada, institucije i obrazovne ustanove imaju potrebu za efektivnim analizama, praćenjem i predviđanjem potreba poslodavaca za zanimanjima. Potrebno je da se modeli za praćenje i predviđanje potreba za zanimanjima uvedu kao redovna praksa u donošenju odluka o planovima za angažovanjem radne snage i unaprijeđenju programa formalnog i neformalnog obrazovanja.

Zahvaljujemo se predstavnicima institucija, članovima savjetodavne grupe, na izdvojenom vremenu i učešću na sastanku, te uspostavljenom sistemu za razmjenu znanja i iskustva različitih aktera koji djeluju na lokalnom tržištu rada Kantona Sarajevo.

Dan državnosti BiH - 25. novembar

Naše/i drage/i učenice i učenici su izuzetnim programom uveličale/uveličali Dan državnosti. Prije 67 godina, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, potvrđena je državnost Bosne i Hercegovine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a.

Uvažena publika uživala je u plesu, drami, pjesmi, muzici, kao i u tradicionalnim igrama naše drage domovine, sa posebnim akcentom na najznačajnije historijske datume.

Naši mladi talenti su još jednom pokazali izuzetnu maštovitost, kretivnost, profesionalizam i veliku odgovornost da Školu predstave u najboljem svjetlu. Priredba, koja je upriličena nakon dužeg online nastavnog procesa, a koji je onemogućio govor duše i zajedničko druženje, izazvala je posebne emocije, kako kod učesnica i učesnika programa, tako i kod svih prisutnih.

Zahvaljujemo svima koji su svojim prisustvom i emocijom uveličali ovaj divni događaj, a posebno direktorici, Amiri Kadrispahić, koja je i pored svakodnevnih intenzivnih obaveza, izdvojila vrijeme da pripremi svoju dragu djecu za ovaj nastup.

Svim građankama i građanima naše drage domovine upućujemo najljepše čestitke u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sa željom da obilježavanje ovog datuma u nama probudi i izgradi osjećaj odgovornosti i spremnosti za očuvanje i izgradnju naše domovine.

Domovino naša – sretan ti Dan državnosti!

Stotinu godina Narodnog pozorišta, Sarajevo

U holu Srednje ekonomske škole 17. novembra 2021. na stogodišnjicu postojanja Narodnog pozorišta, Sarajevo, održana je prva prezentacija sekcije „Pozorište u kući i školi“.

Članovi sekcije, koje je koordinirala prof Minja Hozo, načinili su opsežno istraživanje o historijatu pozorišne umjetnosti općenito i, posebno, o stotinu godina postojanja najveće pozorišne kuće u Bosni i Hercegovini.

Prezentaciju su u holu Škole imali priliku vidjeti učenici i prve i druge smjene, a njom su članovi sekcije unijeli duh pozorišne čarolije u svakodnevnicu nastavnog procesa, podsjetivši bar na trenutak koliko umjetnost obogaćuje život svakog čovjeka.


Svjetski dan štednje 31.10.

31. oktobra 1924. profesor Filippo Ravizza, direktor instituta za međunarodne štedionice, posljednji je dan Prvog međunarodnog kongresa štedioničara proglasio Svjetskim danom štednje.

Štednja je čuvanje materijalnih dobara ili novca. Štedi se odgađanjem, odnosno ograničavanjem potrošnje za određeno vrijeme ili tako što se čuvaju dobra od beskorisnog trošenja.

Naša škola dugi niz godina obilježava Svjetski dan štednje s ciljem edukacije učenika o značaju i načinima štednje.

Na pripremi projekta smo vrijedno radili uz pomoć i podršku naših profesorica i profesora: Sande Dupovac, Amre Hodžić i Emira Ustavdića i naše direktorice, uvažene gospođe Amire Kadrispahić.

Projekt je realizovan u ponedjeljak 01.11.2021. godine u holu škole prikazivanjem prezentacije o štednji, obilježavanjem prvog rođendana naših maskota Ekonomija – maskote Srednje ekonomske škole, Sarajevo i Bankija - maskote smjera bankarski tehničar i izbornog predmeta Bankarsko poslovanje, izvedbom pjesme o štednji, prezentacijom rezultata anankete na temu štednje sprovedene među učenicima naše škole, prikazivanjem reklame o štednji i obraćanjem direktorice.

Zahvaljujemo svim profesoricama i profesorima, učenicama i učenicima koji su prisustvovali obilježavanju Svjetskog dana štednje, a posebno našim uvaženim gostima: gospođi Fahreti Brašnić, savjetnici u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, gospođi Keneli Zuko, zastupnici u Parlamentu Federacije BiH i predstavnicima Centralne banke gospodi Almiru Salihoviću i Adnanu Bahtiću, koji su odvojili vrijeme i svojim prisustom uveličali ovaj događaj.

Učesnici programa o Svjetskom danu štednje:

IV-6

Lara Rastoder

Adna Kalača

Azra Feriz

Azra Torlak

Lana Čabaravdić

Adelina Kalkan

Edis Rizvo

Bilal MaljićIV-4


Tara Iva Žulj

Mak RobovićIV-3

Nađa Hasanović

Eldar Musić

Azmir LukovacIII-6


Džejla Sipović

Adna Durmo

Džejna Dević

Kamelija Hadžijusufović

Anesa Čolak

Šejla Vuk

Emrah Efendić

Šaha Tarahija


Tekst napisale učenice IV-6:

Lara Rastoder i Adna Kalača
Projekat „ Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama“

Dana 29. 10. 2021. g. obilježen je Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama.

Naša škola je već petu godinu uključena u obilježavanje ovog dana.

Tim povodom u školskoj biblioteci učenice četvrtog razreda sa bibliotekarkom Lagumdžija Amrom i profesoricom bosanskog jezika i književnosti, Širbegović Vedinom obilježili su ovaj dan kroz čitanje literarnih radova praćeno prigodnom i zanimljivom prezentacijom.

Pored odlomaka poznatih svjetskih pisaca učenice su čitale svoje literarne radove koji su kvalitetom izazvali pozitivne emocije svih prisutnih.

I ovaj put se pokazalo da je biblioteka najbolje mjesto za učenje i druženje.

Nosioci ovog projekta su Lagumdžija Amra i Širbegović Vedina

Učenici Srednje ekonomske škole u posjeti Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i novoj postavci "Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba"

Učenici I1 razreda u pratnji profesorice Historije Azemine Hujdur, 22. oktobra 2021. godine posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i bili među prvim posjetiteljima koji su poslije 1992. godine mogli uživati u novoj postavci "Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba". Nova stalna postavka je jedna od najvažnijih u Evropi, a prikazuje kako je izgledao svakodnevni život čovjeka u prethistorijsko doba na području Bosne i Hercegovine.

Pored nove izložbe učenici su posjetili i ostale, stalne postavke Zemaljskog muzeja. Profesorica je preporučila i drugim razredima da posjete muzej, poštujući epidemiološke mjere i na ovaj način obogate svoje znanje o historiji Bosne i Hercegovine.


Sretan Dan škole – 109. rođendan!

Svaki veliki san započinje sanjara. Uvijek zapamtite, imate unutar sebe snagu, strpljenje i strast da dosegnete zvijezde da promijene svijet. - Harriet Tubman

Vrlina leži u borbi, a ne u nagradi. - Richard Monckton Milnes

Obrazovanje je naša propusnica za budućnost. Jer, sutra pripada ljudima koji ga danas pripremaju. - Malcolm X

Obrazovanje je ono što ostaje nakon što zaboravimo ono što smo naučili u školi. - Albert Einstein

Drage/i učenice/učenici, dragi roditelji, drage uposlenice i uposlenici, sretan 109. rođendan! Želim nam puno uspjeha u daljnjem radu i plemenitoj misiji odgajanja srca i obrazovanja umova budućih nosilaca društva!

Amira Kadrispahić, direktorica

Čestitka za dan Škole JU Srednja ekonomska škola Sarajevo

Uvažene kolege, dragi naši učenici i poštovani roditelji,

danas mi je velika čast čestitati 109. godina Srednje ekonomske škole Sarajevo. Ekonomska škola je kroz svoj rad koji je duži od jednog stoljeća, bez obzira na izazove, ostala najcjenjenija škola ekonomskog profila na ovim prostorima. Drago mi je da se u Ekonomskoj školi čuvaju duh, tradicija i kvalitet obrazovanja koji su uspostavljeni davne 1912. godine. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim bivšim i sadašnjim uposlenicima i učenicima Ekonomske škole na ogromnom doprinosu koji je ulažen i koji je uložen u odgoj i obrazovanje učenika.

Svjesna sam kompleksnosti vremena u kojem danas radimo, a koji je pun izazova sa kojima se svi svakodnevno susrećemo, međutim poznavajući kvalitete uposlenika i sposobnosti učenika Srednje ekonomske škole, sigurna sam da ćete očuvati i unaprijediti kvalitet.

U ime Ministarstva za odgoj i obrazovanje želim vam svima puno zdravlja, sreće i uspjeha u predstojećem periodu.


Vaša ministrica,

Naida Hota-Muminović

Profesorici Senidi Čeljo uručena zahvalnica i nagrada za najbolji primjer dobre online prakse

Jučer, 17.09.2021. godine, ministrica Naida Hota-Muminović uručila je zahvalnice i nagrade prosvjetnim radnicama i radnicima za najbolje primjere online prakse, koje će se naći i u Digitalnom katalogu Ministarstva.

S ponosom ističemo da se i naša profesorica Engleskog jezika i književnosti našla među pet nominovanih, što je veliki uspjeh, kako za profesoricu, tako i za Školu.

Sretni smo što su prepoznata nastojanja prosvjetara da i u najtežim uslovima i preprekama odgojno-obrazovni proces učine zanimljivijim i održivim, te ne štede sebe u bilo kojem segmentu kako bi sačuvali dostojanstvo struke na kojoj počiva budućnost svih nas.

Iskrene čestitke svima koji se časno i čestito bore za svjetliju budućnost!Učenice i učenici Srednje ekonomske škole obilježili 18. septembar - Svjetski dan čišćenja

Učenice i učenici Srednje ekonomske škole, Sarajevo su zajedno sa direktoricom i profesoricama očistili školsko dvorište, prilaz Školi, te dio Vilsonovog šetališta. Pored razvijanja svijesti kod mladih o društveno-korisnom radu, želja nam je razvijati i ljubav prema prirodi i nužnoj ćistoći životne sredine.

Kako nam je namjera promovisati vrijednosti i biti primjerom pozitivne prakse, nadamo se da će ova akcija podstaći, kako naše mlade, tako i drage građane, da daju vlastiti doprinos u borbi za bolje i ljepše sutra.


Direktor Instituta „Yunus Emre“ donirao smart tablu Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo

Direktor Instituta u Sarajevu, Mehmet Akif Yaman, donirao je smart tablu sa projektorom našoj školi.

S obzirom da smo svjesni da su se posljedice pandemije odrazile i na samu ekonomiju, te da je znatno teže realizovati bilo kakve donacije, želimo i javno zahvaliti našim dragim prijateljima iz Instituta za ovu gestu koja je od velike važnosti za našu Školu.

Posebno smo sretni što ćemo djelomično olakšati naša htijenja da odgojno-obrazovni proces učinimo inovativnijim i prilagodljivijim potrebama savremene nastave, a ujedno nastavne sadržaje zanimljivijim, kreativnijim i uzbudljivijim za naše drage učenice i učenike.

Izuzetna nam je čast da se naša saradnja, koja se ogleda i u mnogim drugim prilikama, njeguje i u budućnosti.


Podrška učenicima pri polasku u školu

Nudimo Vam nekoliko savjeta kako da iz opuštenog ljetnog života pređete u svakodnevnicu isponjenu školskim obavezama sa što manje stresa.
Svečana promocija budućih bankara

Sa prvim septembrom, naša škola se okitila najljepšim ruhom. Graja dragih učenica i učenika prekinula je višemjesčnu tišinu i u tamne školske prostorije unijela svjetlost i radost ponovnog povratka u učionice.

Radosni početak nove školske godine uveličali smo i Svečanom promocijom naših budućih bankara i obilježili početak obavljanja praktične nastave u bankama, a sve u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Treća generacija dualnog smjera upoznala je svoje mentorice iz Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, Sparkasse Bank, NLB Banka Sarajevo, Bosna Bank International, Addiko Bank i ASA Banke.

Naše drage predstavnice Predstavništva Njemačke privrede u BiH su i ove godine obradovale učenice i učenike prepoznatljivim ruksacima i lanč paketima, za što smo im neizmjerno zahvalni, kao i za sve što čine da očuvamo i unaprijedimo našu zajedničku saradnju.

Posebnu zahvalnost, pored podrške partnera od samoga početka, iskazujemo našim novim partnerima ASA banci, BBI banci i Addiko banci, koje su u kriznom periodu iznašle načine da ovaj smjer učine održivim, te dodatno omoguće sadašnjim i budućim generacijama da teorijska znanja pretoče u praksu i osposobe naše mlade za buduće životne izazove.

Sa nadom u ljepšu i svjetliju budućnost, želim puno sreće i uspjeha našoj dragoj djeci, roditeljima, profesoricama i profesorima i dragim partnerima! Sretno!!!

Direktorica

Amira Kadrispahić

Izmijenjeni raspored koji se primjenjuje od sutra 3.9.2021. god.

Potpisan memorandum sa BBI bankom

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) i Amira Kadrispahić, direktorica Srednje ekonomske škole (SEŠ) iz Sarajeva potpisali su 11. 06. 2021. godine memorandum kojim je dogovorena saradnja na implementaciji programa dualnog obrazovanja za smjer „Bankarski tehničar“. Memorandumom je dogovoreno uključivanje učenika ove škole u BBI program liderstva i izvrsnosti u okviru kojeg će se takmičiti u pregovaranju, a najbolji i obavljati praksu u BBI banci.

„Uvjeren sam da će učenici kroz ovo partnerstvo i program Liderstva i izvrsnosti steći nova znanja i vještine koje će ih pripremiti i osposobiti za buduće ubrzano radno okruženje. U školama u svijetu praktikuje se aplikativno učenje i drago nam je da smo pokrenuli projekat koji će ovakav način učenja donijeti i u bh. obrazovne institucije. BBI program liderstva i izvrsnosti pokrenuli smo s ciljem da ukažemo na značaj razvoja određenih vještina kako u poslovnom svijetu tako i u svakodnevnom životu“, izjavio je nakon potpisivanja Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Direktorica Ekonomske škole naglasila je kako će saradnja sa BBI bankom unaprijediti odgojno-obrazovni proces.

„Već tri godine u našoj školi postoji smjer bankarski tehničar. Saradnjom sa BBI bankom učenici će dobiti priliku steći praktična znanja što je od neprocjenjive vrijednosti za njihove buduće kompetencije. Inače, naš program kompatibilan je sa programom Ekonomskog fakulteta, na kojem postoji i katedra za islamsko bankarstvo i nadamo se da ćemo ovaj smjer, uskoro moći implemetirati i u našoj školi, ukoliko nadležne institucije daju saglasnost“, kazala je direktorica Kadrispahić.
Online upis

Dragi budući srednjoškolci,

završetkom obrazovanja u osnovnoj školi učenici donose veoma važnu odluku o izboru srednje škole koju žele upisati, a time i izbor budućeg zanimanja. Važno je da se na vrijeme informišete o srednjim školama, kako biste bili u mogućnosti realno odabrati vašu buduću školu, a u skladu sa vašim postignućima i interesovanjima u prethodnom školovanju.

Vrlo je važno kontinuirano pratiti sve informacije koje se objavljuju na internet stranici Ministarstva i stranici: upis.emis.edu.ba, a na kojoj će biti objavljeni uslovi i kriteriji vrednovanja upisa u programe obrazovanja, svi postupci vezani uz prijave, kao i ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad na sistemu.

Online prijava

Provjera podataka u sistemu - https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/obavjestenje-za-ucenike-zavrsnog-9-razreda-osnovne-skole (24.5.2021.)

Link za prijavu na online upis - https://upis.emis.edu.ba

Uputstvo za pristup i video tutorijali - https://upis.emis.edu.ba/#/pomoc/podrska

Ukoliko imate problema sa prijavom - Podrška i pomoć - https://upis.emis.edu.ba/#/pomoc/podrska

Kriteriji i konkurs za upis

 • Prvi konkursni rok: 11.6.2021. - 18.6.2021.

 • Drugi konkursni rok: 24.6.2021. - 28.6.2021.

Odluka o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo (27.05.2021.)

Važne informacije za roditelje i učenike

Učenici koji dolaze izvan Kantona Sarajevo će prijave dostavljati prijave u slijedeće osnovne škole:

 1. Sedma osnovna škola

 2. OŠ „Osman Nakaš“

 3. OŠ „Izet Šabić“

 4. OŠ „Podlugovi“

 5. OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“

 6. OŠ „6. mart“

 7. OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“

Način prijave učenika koji dolaze izvan Kantona Sarajevo - https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/obavjestenje-za-ucenike-zavrsnog-9-razreda-osnovne-skole (26.5.2021.)

Način prijave učenika stranih škola sa područja Kantona Sarajevo - https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/upis-ucenika-u-1-razred-srednje-skole-na-podrucju-kantona-sarajevo-u-skolskoj

Učenici stranih škola sa područja Kantona Sarajevo: Francuska osnovna škola CIFS, OŠ „Al-Amel“ i Quality Schools International – International School of Sarajevo (QSIS Sarajevo), dokumentaciju o završenoj školi dostavljaju samo u OŠ „Čengić Vila I“.

Informacije o upisu učenika u 1. razred srednje škole - https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/upis-u-1-razred-srednje-skole-na-podrucju-kantona-sarajevo-u-skolskoj-20212022

Saradnja sa općinom Novi Grad i JP Lokom d.o.o.

Dana,8 juna 2021 godine u organizaciji JP Lokom d.o.o. započeta je edukacija naših učenika iz plasteničke proizvodnje. U narednoj školskoj godini planiramo na zemljištu koje nam je dodijelila općina Novi Grad početi sadnju povrtlarskih kultura na otvorenom prostoru i u okviru plastenika površine 50 m2.Zamišljeno je da jedan dio dobijenih proizvoda plasiramo na tržište putem prodaje,dok bi ostatak istih bio doniran narodnim kuhinjama i socijalno ugroženim stanovnicima općine Novi Grad.

Prijem Edine Begić u SEŠ-i

Dana,9 juna 2021 godine, u našoj Školi smo ugostili kapitena ženske odbojkaške reprezentacije Edinu Begić kojoj smo poželjeli puno uspjeha u životu i na sportskom planu,te da sa ostalim saigračicama izbori plasman u Zlatnu ligu u predstojećim utakmicama koje će se igrati u Sloveniji.Edina Begić se obratila našim učenicima u amfiteatru Škole gdje ih je upoznala sa svojim životopisom i sportskom karijerom koja je počela u Bratuncu,zatim nastavila u Sarajevu,SAD, Italiji, da bi zadnji profesionalni ugovor potpisala u Rusiji.Iskoristili smo priliku da njoj i odbojkaškoj reprezentaciji BiH čestitamo,po prvi put, odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se održati ove godine u Beogradu.

Etwininng projekat: „Break your chains through speaking English“

U periodu januaru – maj 2021. godine grupa učenika III5 (Iva Tara Žulj, Larisa Hozić, Nejla Džonko, Nejra Redžović, Nejla Čelik, Edna Zejnelagić, Mak Robović i Tea Đumišić) iz Srednje ekonomske škole, zajedno sa profesoricom engleskog jezika Senidom Čeljo, radili su na projektu pod nazivom: „Break your chains through speaking English“ (Raskini okove govoreći engleski). U projektu su, pored naše škole, učestvovale i tri škole iz Turske, jedna škola iz Albanije i jedna škola iz Španije. Ovaj međunarodni projekat se odvijao preko E-twinning platforme.

Cilj projekta je bio pomoći učenicima da prevladaju strah pričanja engleskog jezika. Nedostatak znanja ali isamopouzdanja, strah od ismijavanja, nedostatk motivacije i strah od pogreške samo su neki od razloga.

Kroz projekat je oko 130 učenika iz Bosne i Hercegovine , Turske, Albanije i Španije sudjelovalo u istraživanju zašto se učenici plaše govoriti engleski. Najviše odgovora je bilo - 'Ne znam kako se izgovaraju riječi ' (55 %) i "Strah me je pred drugima pričati / osjećam se neprijatno" ( 49 %).

Uvidjevši da je to najčešće psihološki faktor, cilj projekta je bio ohrabrit učenike da govore i uvjeriti da je pravljenje grešaka normalan proces učenja. Kroz projekat učenici su dobili priliku da razgovaraju sa svojim vršnjacima, podignu svoje samopouzdanje i zajedno prebrode prepreke koje ih sprečavaju da bez usručavanja govore strani jezik.

Rad na projektu „Break your chains through speaking English“, donio je i druge benefite učesnicima. Pored sklapanja novih prijateljstava, učenici su imali priliku poboljšati IT vještine ( web 2.0. tools) - praviti logo, postere, video klipove. Naučili su nešto novo o zemljama o drugim zemljama, međusobno upoznali kulture i tradicije te predstavili svoje škole i gradove. Učenici su mogli izraziti svoju kreativnost kroz različite projektne zadatke koji su često bili intergirani u nastavne planove i programe, samostalne i grupne zadatke poput Speaking Challenge, virtualne izložbe, projektne pjesme, razmjena recepata, predstavljanje filmova koje vole gledati itd. Također su kreirali e-knjigu E-story putem koje su podijelili svoje utiske u vezi projekta, a kao krajnji proizvod rada na projektu je audio riječnik (Audi Dictionary) . Kroz projekat učenici su prisustvovali online sastancima kao i webinarima na temu Speaking Skills, Media Litercy and Disinformation itd.

Profesori su udružili snage i pružili svim učesnicima projekta kvalitetnije obrazovanje posebno u doba pandemije korona virusa u kojem su učenici mnogo naučili i dobro se zabavili. I svi se raduju nekom novom projektu.

Odbojkaši Bosne juniorski prvaci BiH

Na završnom odbojkaškom turniru za juniore u OŠ „Umihana Ćuvidina" u Sarajevu, odbojkaši Bosne postali su prvaci Bosne i Hercegovine. Učestvovale su ekipe koje su kroz entitetska takmičenja izborile plasman na finalno državno takmičenje: OK Bosna Sarajevo, OK Gradina Srebrenik, OK Borac Banja Luka i OK Modriča. Nakon uzbudljivih mečeva titulom juniorskog prvaka BiH okitili su se odbojkaši OK Bosna, u kojoj igraju naši učenici: Emir Spahić, Alan Čaušević, Selen Selmanagić i Mak Robović. Za najboljeg igrača finalnog turnira izabran je odbojkaš Bosne, Hasan Hadžić. Drugo mjesto pripalo je ekipi Modriče, a treće mjesto ekipi Gradine iz Srebrenika. Bosna na ovaj način završava jednu jako uspješnu sezonu. Prvi tim Bosne je izborio učešće u Evropi kroz odbojkaški CEV Challenge cup, a juniori su prvaci BiH.

Odbojkaši Bosne osvojili titulu na krilima naših učenika

U OŠ „Umihana Ćuvidina“ u Sarajevu proteklog vikenda odigrano je finale juniorskog prvenstva za odbojkaše. Igralo se po liga sistemu, svako sa svakim. Organizator je bio odbojkaški klub Bosna iz Sarajeva. Pored OK Bosna igrali su još: OK Gradina, Srebrenik, HOK Domaljevac, Domaljevac/Orašje i OK Kakanj iz Kaknja. Titulu Prvaka Federacije BiH osvojila je ekipa OK Bosna iz Sarajeva u kojoj igraju četiri naša učenika: Emir Spahić, Alan Čaušević, Selen Selmanagić i Mak Robović. Naši odbojkaši su sve utakmice pobijedili sa rezultatom 3:0. Čestitamo i želimo vam puno uspjeha na finalnom turniru sa prve dvije ekipe iz RS-a.

Sandi Tafro, prof.

IN MEMORIAM: ANA KULENOVIĆ (1942-2021)

Draga naša Ana,

Iako znamo da smo svi prolazni i tek kapi u moru života, teško nas pogodi kada ode neko drag, poznat, za koga smo mislili da će uvijek biti tu za nas. A još kada je to neko ko je bio simbol duha, čvrstine i nesalomljivosti, kada je to neko, kome smo vjerovali u ključnim trenucima profesionalne i životne utakmice, bol je još jača. Tolika, da je teško vjerovati da ćemo nastaviti bez vas u ovom vrtlogu najčasnijeg zanimanja, kojim nastaju nove ljudske duše, a u kojem ste Vi znali u svakom trenutku naći pravu mjeru i svakom problemu rješenje, pa ste nam davali pravi smjer i nadu u bolje sutra. Vaš nesalomljivi duh i nesvakidašnja vedrina, kojom ste pristupali životu, pratila Vas je do samog kraja. I takve ćemo Vas se sjećati i često prizivati Vaš lik, kada nestane vjere u smisao, dobrotu i nadu. Jer, to sve ste Vi nosili u sebi, bez dileme i zastajanja. Bila je čast poznavati Vas, sjediti s Vama za velikim stolom u zbornici Ekonomske škole i dijeliti tuge i radosti naše zajedničke misije, zbog koje smo svi dobri ljudi, a Vi ste bili među nama najbolji.

Pronađite svoj mir i spokoj na nekom boljem svijetu, a mi ćemo ostaviti zrno vedrine u sebi, zbog sjećanja na Vas. Neka Vam je slava i hvala.

Kolektiv Srednje ekonomske škole, Sarajevo

Njemačko-bosanskohercegovačka konferencija

08. aprila 2021. godine, održana je online konferencija na temu dualnog obrazovanja - Oblikujemo stručno obrazovanje zajedno.

Pozdravne riječi prisutnima uputile su NJ.E. Margaret Uebber, Ambasada Savezne Republike Njemačke, ministrica Naida Hota-Muminović, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Stefanie Ziska, direktorica Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Pomoćnica ministrice, gosp. Lamija Husić, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, govorila je na temu Uvođenje dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Kao primjer dobre prakse dualnog sistema obrazovanja u okviru konferencije, predstavljena je saradnja naše škole sa Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, Sparkasse Bank i NLB bankom za smjer Bankarski tehničar.

U ime predstavnica banaka govorila je Emina Sarač, direktorica kadrovskih poslova Raiffeisen Bank, koja je, između ostalog, govorila o počecima naše zajedničke saradnje, motivima zbog kojih su banke prihvatile partnerstvo sa Školom i iskustvima u poslovnicama banaka.

Direktorica Škole, Amira Kadrispahić, istakla je da je Srednja ekonomska škola, Sarajevo prva i jedina škola u Bosni i Hercegovini koja radi po dualnom sistemu obrazovanja, te da uz pomoć Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK) kao i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo već treću godinu uspješno upisujemo po jedno odjeljenje za smjer Bankarski tehničar.

Direktorica Amira je istakla prednosti primjene dulanog sistema obrazovanja koje kombinuje praktičan rad kao i učenje u bankama, te stručno i opće obrazovanje u Školi. S obzirom da učenici u sistemu dualnog obrazovanja dobivaju visokokvalitetnu stručnu obuku i obrazovanje, oni su spremni da uđu na tržište rada odmah poslije završetka srednje škole, a banke koje učestvuju u njihovoj obuci pokazuju ozbiljnu namjeru da ih odmah zaposle.

Naglasila je da je posebno važno pružiti novu pozitivnu perspektivu mladima u vrijeme intenzivnog napuštanja naše domovine, te da stečena znanja i iskustva razvijaju kompetencije, vještine i stavove koje jačaju lični razvoj i osnova su za dalje učenje.

Direktorica je navela za primjer odjeljenje trećeg razreda dualnog smjera ističući njihovu primjetnu zrelost i sposobnost da se nose sa životnim izazovima i uspješno odgovore na sve zadatke koji se zahtijevaju.

Posebnu zahvalnost iskazala je predstavnicama AHK, Mii Kotlo i Aidi Šahović, koje nam pružaju nesebičnu podršku i pomoć u svim navedenim aktivnostima.

Konferencija je završena predstavljanjem finalista dualne prakse kratkim filmom.

6. april - Dan oslobođenja Sarajeva

Prošlost je mjesec april “odredila” kao poseban mjesec u historiji našega Grada.

U ovom mjesecu su se desili mnogi značajni događaji, u dalekoj i bližoj prošlosti.

Danas se obilježava Dan Grada Sarajeva.


Sarajevo je na današnji dan, tačno prije 76 godina, zajedničkim naporima patriota u potunosti oslobođeno od fašističke okupacije, pa se u spomen na taj veliki događaj 6. april obilježava kao Dan Grada Sarajeva.

Nakon žestokih borbi 6. aprila 1945. godine slomljen je otpor njemačkih snaga i pripadnika Nezavisne države Hrvatske (NDH) i Sarajevo je oslobođeno.

U istom mjesecu, na isti datum 1992. godine, Sarajevo kreće u novu bitku. Petog, odnosno 6. aprila 1992. godine počela je najduža opsada u modernoj evropskoj historiji, opsada u kojoj je poginulo više od 11.000 građana, od čega više od 1.600 djece.

Ali je i ovog puta, snagama patriota porežen fašizam, i sačuvano i Sarajevo i država Bosna i Hecegovina.

Dugi niz godina Sarajevo – Grad Heroj se susreće sa različitim iskušenjima na svoj rođendan.

I ove godine pandemija koja je zahvatila cijeli svijet onemogućila nas je da rođendan voljenog grada proslavimo onako kako bismo željeli.

Od Eugena Savojskog pa do agresora modernog doba, stojički odoljeva svima, Grad Heroj, Grad Inspiracija, Grad koji ima dušu, Grad koji dočekuje raširenih ruku i u kojem se ostavlja srce…

Jedno je sigurno, Sarajevo će biti, sve drugo će proći!

Svim učenicima, roditeljima, zaposlenicima sretan Dan Grada Sarajeva.

Izvještaj sa Ekonomijade održane u organizaciji Univerziteta Vitez za šklosku 2020/2021 godinu.

Dana 19.03.2021. godine održana je Ekonomijada, u organizaciji Univerziteta Vitez, za školsku 2020/2021 godinu. Učesnici Ekonomijade su bili učenici četvrtih razreda srednjih ekonomskih škola u Bosni i Hercegovini, zajedno sa mentorima-profesorima, koji su ih pripremali za takmičenje. Takmičenje je održano iz oblasti Preduzetništva-Biznis plan, te oblasti Finansije i računovodstvo.

Među mnogobrojnim takmičarima iz cijele Bosne i Hercegovine, JU Ekonomska škola u Sarajevu, osvojila je prva mjesta u obje kategorije.

Učenici Filip Lazić, Elza Bekrija, Nedim Šuvalija sa svojim mentorima-profesorima, Vildanom Čelić i Sandom Dupovac, osvojili su prvo mjesto u kategoriji Biznis plan, te učenici Faruk Brkanić i Sajra Tahirović, sa svojim mentorom-profesorom Harisom Balićem, osvojili su prvo mjesto u kategoriji Finansije i računovodstvo.

Takođe, moramo pohvaliti profesore Emira Ustavdića i Arijanu Izmirliju, koji su u online okruženju spremali učenike za takmičenje, a to su: Vildana Šabanović, Enisa Andelija i Ilma Trako, u kategoriji Biznis plan, te učenici: Eldin Piknjač i Berina Oruč u kategoriji Finansije i računovodstvo i ostvarili učešće i zapažene rezultate u ovoj oblasti.

Uz podršku i omogućene resurse za ovo takmičenje, od strane direktorice škole, Amire Kadrispahić, koja je pružila nesebičnu podršku u cjelokupnom procesu, prva mjesta su došla kao rezultat stalnog team buildinga i timskog rada. Pripreme za takmičenje, kao i samo takmičenje, održano je online, uz vrhunsku organizaciju domaćina, Univerziteta Vitez, te smo time pokazali da i u novom okruženju i novonastalim situacijama, koje su takmičarskog karaktera, imamo učenike, pametnu i obrazovanu mladost, koja može biti vrhunski spremljena i osvojiti prvo mjesto u otežanim uslovima, uslovima pandemije, kada je onemogućena svaka vrsta ličnog kontakta.

JU Ekonomska škola u Sarajevu, ponosna je na sve naše učenike - hvala im.

Prvo mjesto u obje kategorije je veliki uspjeh, međutim, najveće bogatstvo za Ekonomsku školu u Sarajevu, a i BiH, širu i užu društvenu zajednicu, jesu ovi mladi, pametni i vrijedni ljudi, naši učenici, na kojima počiva budućnost svih nas.

MLADI I ALKOHOL NE IDU ZAJEDNO.pdf

MLADI I ALKOHOL NE IDU ZAJEDNO!

U periodu od 24.2. do 2.3. u saradnji sa Udruženjem za psihosocijalnu poromociju i pozitivnu afirmaciju humanih vrijednosti "MOMENTUM" na časovima Odjeljenskih zajednica u III razredima, u okviru projekta "Prevencija maloljetničkog alkoholizma - prioritet zdravstvene zaštite mladih", održana su online predavanja i radionice za učenike. Na radionicama su od strane stručnih osoba učenicima predstavljeni štetni efekti djelovanja alkohola na njihov organizam, a u cilju prevencije konzumiranja istog. Imajući u vidu činjenicu koliko se spušta dobna granica kada mladi počinju konzumirati alkohol i činjenicu koliko štete to konzumiranje nanosi organizmu u razvoju sretni smo da smo imali priliku učenike educirati o ovoj važnoj temi.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1. marta Bosna i Hercegovina obilježava 29. godišnjicu nezavisnosti.

To je dan koji zauzima posebno mjesto u srcima svih Bosanaca i Hercegovaca koji vole svoju domovinu.

Daleke '92. godine čak 64% građana se izjasnilo da želi živjeti u "suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Danas 29 godina nakon kažemo da želimo živjeti u zemlji koja, osim što poštuje ravnopravnost naroda i narodnosti, iznad svega poštuje svoju mladost, ulaže u mlade, u kvalitetno obrazovanje i njihovu perspektivu u budućnosti, jer su oni nova snaga.

Ovim putem svim građanima, a posebno učenicima, roditeljima, nastavnicima i drugim uposlenicima čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i poručujemo - Ne odustajte od svoje domovine, budite promjena koju želite!

Ponedjeljak, 01.03.2021. godine, je neradni nenastavni dan, a u utorak, 02.03.2021. godine, nastava će se realizovati prema rasporedu od ponedjeljka.


Sretan Dan nezavisnosti!

Obavještenje

Od ponedjeljka 8.2.2021. učenici IV razreda dolaze na nastavu u školu.

Učenici su prva smjena.

Nastava će se realizirati na prvom spratu za učenike od IV1 do IV4 (učionice P1 do P4), a u multimedijalnom kabinetu za učenike IV5 odjeljenja.

Nastava će biti realizovana po preporukama Ministarstva za odgoj i obrazovanje i uz poštovanje epidemioloških mjera.

Obavezna je dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u školu.

Napominju se učenici da su obavezni nositi zaštitne maske za vrijeme boravka u školi.

Nije dopušteno napuštanje učionica za vrijeme odmora. Učenici mogu u vrijeme velikog odmora konzumirati hranu i piće koje donesu pri dolasku u školu.

Nije dozvoljeno napuštanje učionica za vrijeme velikog odmora.

Po završetku nastave učenici odmah i bez grupisanja napuštaju školsku zgradu i dvorište škole.

Kada se nastava bude odvijala u drugoj smjeni predčas (sedmi čas prve smjene) realizuje se online.

Projekat: "World Saving Day 2020“

Dana, 30.10.2020. godine, povodom eTwinning projekta „World Saving Day 2020“ upriličena je virtuelna radionica za učenike od strane profesora Miroslava Begića iz Srednje škole Dugo Selo, Hrvatska.

Učenici su tokom virtuelne radionice učili o Evropskoj uniji, euro Moneti i brojnim aspektima štednje, a naučeno su pokazali na online kvizu.

Od pet učenika naše škole, koji su učestvovali u kvizu, učenica Alagić Lamija, III3 odjeljenja postigla je najbolji plasman, 4. mjesto. Kao nagradu osvojila je poklon paket.

Zahvaljujemo se profesoru Begiću na izuzetnoj organizaciji virtuelnog obilježavanja Svjetskog dana štednje i nadamo se da će ovaj događaj postati tradicionalan.

Također, zahvaljujemo se svim učenicima JU Srednje ekonomske škole, Sarajevo na učešću, a Lamiji čestitamo na osvojenoj nagradi.

„Zdrava ishrana srednjoškolske djece“ - Abeceda zdravlja

Tim projekta „Abeceda zdravlja“ je organizovao promociju projekta dana 03.12.2020. godine u sklopu koje je vrhunska nutricionistkinja Amela Ivković O'Reilly održala predavanje na temu „Zdrava ishrana srednjoškolske djece“. Program su vodile učenice Merisa Bijelonja i Ema Fetinci, uz podršku i učešće velikog broja učenika. Predstavljene su dosadašnje aktivosti, te planovi i ciljevi za buduće djelovanje u sklopu projekta. Izuzetno kvalitetno i poučno predavanje je pratio ogroman broj naših učenika kao i profesora, što nas jako raduje. Predavanje je bilo veoma edukativno i dotaklo se tema kao što su zdrava ishrana i njen utjecaj na naš organizam i zdravlje, problemi i uzroci pretilosti kod djece i mladih u Bosni i Hercegovini, te utjecaj ishrane na psiho-fizički razvoj djece. Izneseni su alarmantni podaci o zdravstvenom stanju djece i mladih u našoj državi, uzrokovani upravo nepravilnim i nezdravim prehrambenim navikama. Ključ dobrog zdravlja i dugog života leži u zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama, što svi uz malo truda i dobre volje možemo postići. Probudimo se i postanimo zdravi i sretni ljudi!

Vaš tim Abecede zdravlja

Dan državnosti BiH

Značaj historijskog datuma 25.11. nemjerljiv je za državu Bosnu i Hercegovinu, njene građane i njihovu zajedničku budućnost.

Bosna i Hercegovina je uspjela svih ovih proteklih godina od 1943. pa do danas očuvati svoju multietičnost i baštinu zasnovanu na suživotu svih naroda koji u njoj žive.

Dan državnosti BiH je potvrdio identitet i državnost Bosne i Hercegovine i obavezao sve nas da baštinimo vrijednosti zavnobih-a i da činimo sve kako bismo mladim ljudima koje odgajamo i obrazujemo ostavili zemlju čije je bogatstvo u multikulturalnosti, toleranciji i zajedništvu, zemlju u kojoj svi mogu ostvariti svoje potencijale i uspjeti.

Dragi učenici, roditelji, uposlenici Srednje ekonomske škole i građani sretan vam Dan državnosti jedine nam domovine!

FILM "UDICA", TVSA mladima

U sklopu programa "TVSA mladima" danas je premijerno prikazan film Srednje ekonomske škole, Sarajevo "Udica". O filmu su u emisiji govorili Lejla Brđanin i Armin Mujkić. Tema filma je bazirana na vršnjačkom nasilju i korupciji. Društvo može biti bolje kroz kvalitetan odgoj i obrazovanje, jedan od načina je i projekt koji su u saradnji sa profesoricom Erminom Muratović uradili Lejla Brđanin, Armin Mujkic, Emir Turčalo, Ervin Kulin i Amar Hasović.

O filmu "Udica"

Udica je instrument kojim ribu iz jedne sredine prebacujemo u drugu, u kojoj ona više ne može egzistirati. To je metafora za situaciju koju gradi lik Dagija. Njegov mamac je vozačka dozvola i on ne preza od načina da dođe do cilja. Vršnjačko nasilje vodi ga ka korupciji. Vozačka dozvola je metaforicki prikaz ispita zrelosti, ali i našeg putovanja kroz život, jer život je Odiseja. Mi biramo kakvi ćemo putnici postati. Lik Mahira uviđa svu bijedu u kojoj se nalazi Dagi, sugerišući mu da je sve što radi iluzija, tj. "Praznina", koje će i Dagi postati svjestan.

Početak filma rađen crno-bijelom tehnikom oslikava unutarnje stanje glavnog lika i njegovu perspektivu na događaje i ljude koje on percipira kroz crno-bijelu prizmu. Film poprima kolorit od trenutka u kojem se Dagi počinje suočavati sa realnošću, pa sve do trenutka potpune spoznaje da se upecao na udicu nasilja i korupcije.

"Udica" obiluje simbolikom, poput lajtmotiva šahovske ploče, koja refrenično simbolizuje život kao beskonačnu partiju šaha u kojoj neprestano povlačimo poteze, donosimo odluke. Motiv nebeskog i zemaljskog u čiji je međuprostor smještena radnja, ali i čovjek u realnom prostoru i vremenu, naglašava bizarnost mogućih ljudskih poteza, u kojima pojedinac hrabro, bez znanja o životnom kontekstu drugog čovjeka, postaje direktan kreator ili sudija života koji nije stvorio, niti je njegov.

Pomoć pri realizaciji:

Posebno želimo zahvaliti uvaženoj direktorici Amiri Kadrispahić na inicijativi i nesebičnoj pomoći pri realizaciji projekta.

Zahvaljujemo bendu Feud na ustupanju muzičke podloge kojom smo se koristili na početku i kraju filma.

Naše spoznaje u radu:

Ono što smo mi spoznali u radu na projektu jesu altruističke dužnosti pojedinca da uvažava druge i društvo u cjelini, reagujući i sprečavajući vršnjačko nasilje i korupciju. Kao amateri u svijetu filma, ponosni smo na profesoricu i sve nas, učesnike u realizaciji Triptiha, jer smo u teškim okolnostima dali dobrinos da svijet učinimo ljepšim mjestom za život.

I za kraj, želimo vam mirno more bez udica.

Vaš srednjoškolski tim Triptiha

17. novembar Dan srednjoškolaca

Međunarodno vijeće studenata je 1939. godine u Londonu proglasilo 17. novembar Danom srednjoškolaca i to kao znak sjećanja na studentske demonstracije u Pragu.

Od tada se ovaj dan simbolično obilježava borbom za učenička prava.

Borite se za svoja prava, ali prije svega znajte posložiti prava po važnosti.

Borite se za pravičnost u obrazovanju, borite se za dostupnost informacija, borite se za znanje, jer vrijedite onoliko koliko uložite u svoj um.

Omnia mea mecum porto (lat. sve svoje sa sobom nosim), izreka kojom se želi reći da je čovjekovo jedino bogatstvo u snazi njegovoga uma i plemenitim osobinama.

Sretan vam Dan srednjoškolaca sa željom da vaš dan u narednoj godini slavimo u školskim učionicama, punim vaših dragih osmijeha, zagrljaja i radosti!

TRIPTIH „UDICA“, TVSA mladima

Na inicijativu direktorice Amire Kadrispahić, naša škola je uzela učešće u projektu "TVSA mladima". Teme projekta, vršnjačko nasilje ili korupcija, trebale su biti predstavljene kroz esej, strip ili film. S obzirom na važnost tematike, odlučili smo da obje teme prezentiramo kroz različite umjetničke medije.

Sa profesoricom Erminom Muratović kreirali smo triptih pod nazivom "Udica". Baza triptiha je scenarij koji je napisala profesorica, a koji se sastoji od pripovijetke čija je autorica Ilma Trako, stripa koji je ilustrovala Amila Džuho i filma u kojem učestvuje grupa učenika, Armin Mujkić, Emir Turčalo, Ervin Kulin, Amar Hasović i Lejla Brđanin.

Ovim povodom su u emisiji "Sarajevsko jutro" gostovale direktorica Amira Kadrispahić i učenica Ilma Trako. Direktorica Amira Kadrispahić je naglasila važnost odgojne komponente u obrazovnom sistemu, a učenica Ilma Trako je predstavila dio triptiha "Udica", kao i fenomenalnu pripovijetku čija je autorica.

Zahvaljujemo TVSA na ukazanom povjerenju i učešću u ovako značajnom projektu.

Lejla Brđanin IV2

video-6c14cd0ef012a8f993438632f8b0dd35-V.mp4

ECO natura

U oktobru 2020 -te, desetak učenika četvrtih razreda, očistili su prilaz školi i školsko dvorište u okiru akcije „Očistimo odpad oko svoje škole“. Projekat je vodila prof. Šaković Lejla u saradnji sa organizacijom Eco Natura.

Svjetski dan štednje 31.10.

Svjetski dan štednje obilježava se svake godine krajem oktobra u spomen na Prvi međunarodni kongres štedioničara koji je održan 1924. u Milanu. Tokom kongresa su predstavnici mnogih svjetskih štednih ustanova pokušali pronaći izlaz iz krize prouzrokovane Prvim svjetskim ratom. Sudionici kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva te je ustanovljen i Svjetski dan štednje kao prilog borbi protiv rasipništva.

Kao i prethodnih godina, i ove godine su vrijedni učenici četvrtih razreda (IV1, IV3, IV4, IV5) smjera Bankarsko poslovanje, pod mentorstvom profesorice Dupovac Sande, nekoliko sedmica vrijedno radili na ovom značajnom projektu. Usredotočili su se na istraživanje porijekla Svjetskiog dana štednje, važnosti kao i načinima štednje, izradi prezentacije, proveli anketu među učenicima četvrtih razreda, kreirali elektronsku knjigu, te su upriličili digitalno izvođenje performansa “Izazovi u svijetu novca.” Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana štednje, upotpunit će dvije maskote – Banki i Ekonomi. Banki predstavlja maskotu smjera Bankarsko poslovanje, dok Ekonomi predstavlja maskotu Srednje ekonomske škole.

Maskote su simbol i krajnji rezultat rada na projektu, koje će u narednom periodu krasiti prostorije naše škole. Ponosni smo i sretni što je Srednja ekonomska škola, Sarajevo jedna od prvih škola koja je napravila i kreirala svoje maskote. U budućnosti, Banki i Ekonomi će krasiti prostorije naše škole i s osmijehom na licu će dočekati mnoge generacije koje dolaze.

U projektu su učestvovali slijedeći učenici:

IV-1

Enisa Andelija,

Dinela Drakovac,

Filip Lazić,

Dalila Arapović;


IV-3

Selma Džano,

Irma Alajim,

Almina Omerović,

Naida Krajina;


IV-4

Arnela Čavrk,

Selma Mahmutović,

Melina Dacić;


IV-5

Elza Bekrija,

Adna Brkanić,

Ena Helja.


 • Idejno rješenje za Bankija – maskotu smjera Bankarsko poslovanje, osmislila je Adna Brkanić.

 • Idejno rješenje za Ekonomija – maskotu Srednje ekonomske škole, Sarajevo osmislila je Ajla Skorupan.

 • Elektronsku knjigu i prezentaciju uradili su: Enisa Andelija, Dinela Drakovac, Elza Bekrija, Filip Lazić, Adna Brkanić i Ena Helja.

 • U digitalnom performansu „Izazovi u svijetu novca“ učestvovali su: Filip Lazić, Dalila Arapović, Melina Dacić i Arnela Čavrk.

Tekst za digitalni performans napisao je Filip Lazić.

Posebnu zahvalnost želimo iskazati profesoricama: Ermini Muratović, Amri Hodžić, Vildani Čelić i Lamiji Šabanović.


Voditelj projekta - Sanda Dupovac, prof.

Tekst napisala - Enisa Andelija (IV-1)

Svjetski dan stednje - 31. 10. 2020..pptx
fv - Izazovi u svijetu novca (2).mov

ABECEDA ZDRAVLJA/ALPHABET OF HEALTH

Projekt Abecedu zdravlja pokrenuli su 02. 9. 2019. godine direktorica Amira Kadrispahić, pedagogica Delila Ramić, profesorice Nela Tanović, Ermina Muratović, Lamija Šabanović, Aida Babić i profesori Sejad Šenderović i Seno Čolo. Tim projekta čine mnogobrojni učenici JU Srednje ekonomske škole, Sarajevo.

U fokusu projekta je razvijanje kompetencija o zdravim stilovima života, pravilnoj ishrani, organskoj proizvodnji, tjelovježbi, te psihofizičkom zdravlju. Razvijanje svijesti i motiviranost kod učenika realizirat će se putem radionica i edukacija stručnih lica iz različitih oblasti, te praktičnim radom.

S obzirom da zdravlje predstavlja ključnu vrijednost svakog društva, naša misija je očuvanje i unapređenje zdravlja s akcentom na mlade i djecu, jer je njihovo zdravlje garant zdravlja budućih generacija. Osim zdravlja i zaštite okoliša, misija Abecede zdravlja je i socio-ekonomski razvoj, te stvaranje boljih uslova za život.

S obzirom na značaj projekta, planiran je veliki broj aktivnosti. U dosadašnjem radu osmišljen je logo projekta, maskota projekta „Bey“, animirani film, stikeri za viber Bey, himna „Abeceda zdravlja“, strip o prevenciji pušenja i alkohola, otvorena je instagram stranica Alphabet of health, urađeni su motivirajući filmovi o važnosti tjelovježbe i bavljenja sportom, motivirajući dnevnici učenika o prirodi, planinarenju i zaštiti okoliša, intervjui sa perspektivnim sportistima naše škole, osmišljene su majice Abecede zdravlja, aplikacija za mobitel BMI, igrica „AoH“, te slogani projekta i plakat. Realizirane su radionice o pripremi sirove hrane. Učenici su imali edukaciju na imanju Poljoprivrednog instituta, gdje su usvojili znanje o načinima uzgoja organske hrane. Ideja tima bila je i sadnja školske organske bašte, koju je načelnik općine Novi Grad prepoznao kao inovativnu i značajnu, te smo od općine Novi Grad dobili zemljište u svrhu edukacije učenika o zdravim stilovima života.

Abeceda zdravlja obiluje inovacijama koje su inicirane kreativnošću učenika i profesora-voditelja projekta. Pozivamo sve zainteresirane učenike da postanu dio Abecede zdravlja i da osobnim angažmanom doprinesu razvoju naše škole, ali i zajednice u kojoj živimo.

Šesta godišnja eTwinning konferencija u Bosni i Hercegovini

Šesta godišnja eTwinning konferencija u Bosni i Hercegovini je održana online 08.10. i 09.10.2020. godine. U toku ta dva dana eTwinneri su imali mogućnost čuti najbolje prakse u eTwinningu u BiH, informacije o napretku i uspješnim aktivnostima eTwinnera u toku školske 2019/2020, čuti nove ideje i ponovo zajedno putovati kroz eTwinning avanturu. Iz Srednje ekonomske škole Sarajevo konferenciji su prisustvovale Edina Kopić, prof. hemije i koordinatorica za nastavu, Alma Živojević, prof. ekonomske grupe predmeta i Lejla Hujdur, prof. matematike.

Tokom drugog dana konferencije dodijeljene su i nagrade za uspješne eTwinnere i projekte. Oznaku eTwinning škole za period 2020/2021. godine dobilo je osam škola, među kojima i Srednja ekonomska škola Sarajevo. Među nagrađenim projektima koji su nominovani za eTwinning Evropsku nagradu 2019. je i projekat naše profesorice Lejle Hujdur „World Savings Day 2018“.

Motivisan ovim uspjesima, eTwinning tim Srednje ekonomske škole Sarajevo nastavlja svoje aktivnosti kroz brojne eTwinning projekte koji se realizuju i ove školske godine. Više o tim projektima možete pročitati na linku: https://sites.google.com/a/ses.edu.ba/srednja-ekonomska-skola---etwinning-tim/projektne-aktivnosti/aktivnosti-u-skolskoj-2020-21-godini.

Obavještenje za učenike

U skladu sa odlukom Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade KS obavještavamo vas sljedeće:

Od 12.10. do 06.11.2020. godine za sve učenike od I do IV razreda nastava će se odvijati prema kombinovanom modelu.

U sedmici od 12.10. učenici I i II razreda su prva smjena, a učenici III i IV razreda su druga smjena.

Nastava za učenike I razreda se odvija na prvom, a za učenike II razreda na drugom spratu.

Nastava za učenike IV razreda se odvija na prvom, a za učenike III razreda na drugom spratu.

Razrednici će učenicima dostaviti spiskove grupa učenika i informaciju o tome koji učenici pohađaju nastavu u školi, a koji online.

Nastava će se odvijati prema dosadašnjoj satnici.

Prva smjena počinje u 9:00 sati, a druga u 13:30 sati.

Sedmi čas se realizuje online.

SES presentation.pptx

Dan škole

1.10.2020. godine Srednja ekonomska škola, Sarajevo obilježava 108. godinu postojanja i rada.

Ponosni na našu dugogodišnju tradiciju, na naše učenike i uposlenike, s obzirom na neuobičajene okolnosti u kojima smo se našli ovaj važni datum obilježavamo na drugačiji način, poštujući trenutnu epidemiološku situaciju.

Naša škola i nakon 108 godina postojanja nastavlja svoj rast i razvoj. I dalje zainteresovanost učenika za upis u Srednju ekonomsku školu, Sarajevo raste, a škola kao i dosada nastoji biti lider kada su inovacije i unapređenje nastave u pitanju. U prilog tome govori i činjenica da smo prva škola u državi koja je pokrenula dualni sistem obrazovanja i ponudila učenicima nešto sasvim novo – učenje uz rad i obavljanje praktične nastave.

Napredak naše škole će biti izvjestan i u narednom periodu, jer se kontinuirano osnažujemo novim stručnim kadrom, nastavnici se kontinuirano educiraju kako bi nastavni proces bio što kvalitetniji, a vannastavne aktivnosti se obogaćuju novim sadržajima i projektima.

Draga djeco i dragi uposlenici i uposlenice Srednje ekonomske škole želimo vam sretan 108. rođendan našeg drugog doma!

KNJIŽEVNI RAD UČENICA NAŠE ŠKOLE UVRŠTEN U ZBORNIK „KAPI ROSE“

Na ovogodišnjem književnom konkursu Naučno-umjetničkog udruženja Kritika, uzele su učešće učenice naše škole, Lejla Korać (IV4), Ilma Trako (IV3) i Merisa Bijelonja (III2). Komisija za odabir i kritiku najboljih radova mladih autora odabrala je književne radove naših učenica i uvrstila ih u zbornik pod nazivom "Kapi rose".

Zbornik poezije i proze mladih autora „Kapi rose“ bit će dodijeljen gradskim bibliotekama i bibliotekama srednjih škola.

Čestitamo Lejli, Ilmi, Merisi, te želimo mnogo uspjeha i u budućim putovanjima kroz svijet književnosti.

Ermina Muratović, prof.

Međunarodni dan pismenosti, 08. 9. 2020.

Zajedno sa Asocijacijama srednjoškolaca i Ministarstvom za obrazovanje nauku i mlade obilježili smo Međunarodni dan pismenosti ispred Vlade Kantona Sarajevo. U sklopu Asocijacija srednjoškolaca lokalnog tima Sarajevo učestvovale su i učenice Srednje ekonomske škole Sarajevo, Elmedina Idrizović IV 3, Selma Džano IV 3 i Irma Alajim IV 3. Zadatak je bio da se podigne svijest o važnosti pismenosti. Sa građanima smo razgovarali o historiji i razvoju bosanskog jezika. O ovoj temi govorio je i ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić.

Razgovor sa ljudima je bio veoma prijatan. Mnogi od njih nisu znali da postoji Međunarodni dan pismenosti. Rado su slušali o historiji bosanskog jezika. Za nas je to bilo lijepo iskustvo.

Irma Alajim IV 3

Početak nove školske 2020/2021. godine.

U utorak, 01. septembra 2020. godine, počela je nova školska godina i tom prilikom upriličen je doček prvačića u našoj školi. Poštujući distancu kako je i preporučeno od strane Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Kantona Sarajevo, učenici su se, raspoređeni po odjeljenjima u terminu od 9:00 h do 13:00 h, upoznali sa odjeljenskim starješinama, direktoricom Škole i predmetnim profesorima. Nakon tople dobrodošlice detaljno su informisani o načinu odvijanja online nastave i pravilima Škole.

Prijem je svojim prisustvom uveličao i Ministar obrazovanja, nauke i mladih mr. Anis Krivić, koji se obratio učenicima, zaželio im sretan početak školske godine i zamolio ih da poštuju distancu i pridržavaju se pravila kako bi sačuvali vlastito zdravlje, zdravlje svoje porodice i profesora.

Zahvaljujemo svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj dan i zaželjeli dobrodošlicu našim dragim učenicama i učenicima.

Svim učenicima, učenicama, prosvjetnim radnicima, školskom osoblju i roditeljima, želimo uspješan početak nove školske 2020/2021. godine.

ODJELJENJE: I1 Zanimanje: Ekonomski tehničar

Razrednik: Dženana Tanović-Hamzić

1. Arapović Iman

2. Begić Nadir

3. Belagoši Tarik

4. Biščević Sara

5. Čerkez Dalila

6. Čoko Iman

7. Džindo Amira

8. Efendić Ema

9. Gredić Ajla

10. Havić Ajla

11. Imamović Eman

12. Kazazović Sajra

13. Mahmutović Nerina

14. Mešak Medina

15. Mulić Hatidža

16. Prguda Emina

17. Selimbegović Azra

18. Šahbaz Emana

19. Šišić Emela

20. Totić Nejla

21. Trnka Faris

22. Vraneš Ajla

23. Zeba Amna

24. Zukanović Tarik

ODJELJENJE: I2 Zanimanje: Ekonomski tehničar

Razrednik: Šahović Aida

1. Aljović Amila

2. Alomerović Elma

3. Bilanović Omar

4. Čaušević Mersiha

5. Čolaković Benjamin

6. Glamoč Bakir

7. Halilović Lamija

8. Hodžić Sajra

9. Junuzović Amina

10. Kadić Melina

11. Kadrić Ena

12. Karadža Nedim

13. Ligata Emina

14. Mešević Nejla

15. Mušić Nejra

16. Osmanagić Elvir

17. Priganica Emina

18. Sačić Hana

19. Suljević Amar

20. Šabanović Hena

21. Šehić Ena

22. Šetkić Ajlin

23. Škoro Sarah

24. Titorić Edvin

ODJELJENJE: I3 Zanimanje: Ekonomski tehničar

Razrednik: Kekić Larisa

1. Ahmethodžić Namik

2. Ajanović Mirza

3. Bakaran Džejla

4. Bošnjak Emina

5. Čomor Lamija

6. Ćedić Amina

7. Džaferović Sumeja

8. Džindo Sumeja

9. Đendušić Aida

10. Đendušić Emir

11. Efendić Amela

12. Hadžić Ana Kristina

13. Hasanagić Medina

14. Horman Tarik

15. Huseinović Ilhana

16. Isaković Sara

17. Karić Nejira

18. Karić Nermana

19. Osmanović Amila

20. Podbićanin Isak

21. Serdarević Nejra

22. Velić Ena

23. Vladavić (Hidaet) Lejla

24. Vladavić (Amir) Lejla

ODJELJENJE: I4 Zanimanje: Ekonomski tehničar

Razrednik: Tadić Suada

1. Alagić Anida

2. Alihodžić Danis

3. Bandić Hana

4. Bečić Ardan

5. Begić Eman

6. Bulut Lorena

7. Čomor Ajla

8. Dautović Nejla

9. Đipa Naida

10. Gogalić Amra

11. Halilović Hena

12. Hebibović Mia

13. Hodžić Lamija

14. Ibrišagić Haris

15. Imširović Lejla

16. Jamak Ema

17. Karup Ajla

18. Lipovac Benjamin

19. Mujkanović Amar

20. Mulać Lejla

21. Nesimović Ali

22. Velić Amina

23. Zukanović Arman

24. Ždralović Nedžma

ODJELJENJE: I5 Zanimanje: Ekonomski tehničar

Razrednik: Šljivnjak Sead

1. Biber Aida

2. Bjelica Arijana

3. Bostandžić Tarik

4. Čamdžić Ajla

5. Čaušević Kemil

6. Čutuna Nejla

7. Demir Anida

8. Dizdarević Nadir

9. Đip Ajla

10. Grbo Amina

11. Hukara Hana

12. Ibišević Eldar

13. Jažić Amila

14. Karahmet Samil

15. Lika Tajra

16. Mujadinović Muhamed

17. Muratović Nejla

18. Pašić Nejla

19. Patković Amina

20. Sloboda Ilda

21. Spahović Sanita

22. Suljić Naila

23. Škrijelj Alma

24. Trnka Minela


ODJELJENJE: I6 Zanimanje: Bankarski tehničar

Razrednik: Filipović Sanja

1. Buljubašić Hanna

2. Čajić Delila

3. Čaušević Ema

4. Dedajić Amina

5. Dupovac Lamija

6. Hasanbegović Dalija

7. Ibrahimi Anida

8. Kadrić Nadža

9. Kalabušić Elmina

10. Kapo Azra

11. Karčić Ena

12. Kolubara Tarik

13. Kovačević Farah

14. Kutlovac Emina

15. Mehmedović Amina

16. Mekić Sanida

17. Peljto Amina

18. Podbićanin Ema

19. Sadović Danis

20. Silić Dalija

21. Sulejmanović Eldar

22. Šarić Emina

23. Tatlić Amna

24. Zametica Amina

OBAVJEŠTENJE O POČETKU ŠKOLSKE GODINE

Dragi učenici, poštovani roditelji,

obavještavamo vas da nastava u školskoj 2020/21. godini počinje u utorak 01.09.2020. godine.

Prema uputama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, a na osnovu Smjernica za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nastava će biti prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo i u prve dvije sedmice školske 2020/2021. godine, odvijati će se online.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će, u koordinaciji sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo, u drugoj sedmici mjeseca septembra, razmotriti potrebu izmjene modela izvođenje nastave.

Svi učenici su dužni da se 01.09.2020. godine prijave na platformi google classroom u 12.00 sati na čas odjeljenske zajednice, gdje će od razrednika dobiti sve potrebne informacije.

Sretan početak i uspješna nova školska godina!


OBAVJEŠTENJE ZA UČENIKE PRVIH RAZREDA U ŠKOLSKOJ 2020/21. GODINI

Nasatava u školskoj 2020/21. godini počinje 01.9.2020. godine.

Prijem učenika prvih razreda organizirat će se u holu škole 01.9.2020. godine prema sljedećem rasporedu:

I1 09:00

I2 09:45

I3 10:30

I4 11:15

I5 12:00

I6 12:45

Učenici će ulaziti u školu na ulaz iz dvorišta.

Mole se učenici da poštuju epidemiološke mjere. Prilikom ulaska u školu obavezno je nošenje maski i dezinfekcija ruku i obuće.

Sve potrebne informacije o organizaciji nastave učenici će dobiti od razrednika.


KONFERENCIJA O DUALNOM OBRAZOVANJU U NJEMAČKOJ

VET SCHOOL PARTNERSHIP MEETING ELLWANGEN

U prvoj polovini marta 2020. godine predstavnici naše škole, Senida Čeljo i Amra Lagumdžija, su prisustovali konferenciji o dualnom obrazovanju u Elleangenu u Njemačkoj, a u okviru Vet School Partnership projekta kojeg je naša škola potpisala u oktobru 2019. godine sa srednjom školom iz Geislingena, Njemačka, a pod potkroviteljstvom Evropske fondacije za obrazovanje (EFE).

Cilj konferencije je bio upoznavanje funkcionisanja dualnog sistema obrazovanja kako u Baden-Württemberg pokrajini tako i u cijeloj Saveznoj Republici Njemačkoj. Prisutnima su se obratili: gradonačelnik grada Ellwangena, Volker Grab Ewers, direktorica projekta EFE, dr. Agnes Sebestyen, Andre Louis, direktor privredne komore Baden-Württemberg pokrajine, Martin Pietschmann, ispred zanatske komore grada Ulma; Karl-Heinz Fidelak, ispred agencije za zapošljavanje. Zatim su uzeli učešće u konferenciji i predstavnici kompanija: Arnulf Betzold GmbH, EnBW ODR, VR- Bank, Craft Business i Agencija za njegu starijih osoba i bolesnika.

Profesorice Senida Čeljo i predstavnica Školsog odbora, Amra Lagumdžija su predstavile Srednju ekonomsku školu, te su tom prilikom govorile o počecima dualnog sistema obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Naime, Srednja ekonomska škola, Sarajevo je jedina škola u kojoj već treću godinu učenici bankarskog smjera pohađaju nastavu po dualnom obrazovnom sistemu.

U okviru konferencije uprilićena je posjeta školskom centru Kreisberufsschulzentrum Ellwangen, i kompanijama Arnulf Betzold GmbH koja se bavi proizvodnjom školskog namještaja i EnBW ODR, koja se bavi snadbjevanjem električne energije. Prilikom posjete VR- Bank, domaćini su se potrudili da prenesu svoje iskustvo predstavnicima Srednje ekonomske škole koje će se najviše primijeniti u našem smjeru bankarski tehničar.

POSJETA PARTNERSKOJ ŠKOLI U NJEMAČKOJ

Srednja ekonomska škola je u oktobru 2019. godine u Sarajevu, u prisustvu ministrice privrede Baden -Württemberg pokrajine, potpisala memorandum o saradnji i partnerstvu sa školom Kaufmännische Schule Geislingen iz Njemačke. Partnerstvo se odvija pod pokroviteljstvom Evropske fondacije za obrazovanje.

Početkom marta, predstavnici Srednje ekonomske škole, Senida Čeljo i Amra Lagumdžija su posjetili partnersku školu u gradu Geislingen. Kaufmännische Schule je škola koja je po profilu vrlo slična Srednjoj ekonomskoj školi i zbog toga je otvoren put u saradnji na mnogobrojnim budućim projektima.

Predstavnici naše škole su bili naročito zainteresovani da vide sprovedbu dualnog sistema obrazovanja u praksi. Ljubazni direktor škole, Roland Rimbac, zatim Michael Rohm, koordinator za dualnu nastavu, te profesorice Annika Kirsch i Sibel Tuncerkao kao i svi ostali profesori su se potrudili da podijele svoja iskustva i da što više upoznaju svoje goste sa mogućnostima koje ovaj sistem pruža. Tako je omogućeno prisustvo na časovima kao i razgovor sa učenicima i profesorima.

Također su organizovane posjete jednoj od najpoznatijih njemačkih kompanija WMF koja se bavi proizvodnjom malih kućanskih aparata i ekskluzivnog posuđa visoke kvalitete, a u čijem su sastavu poznati brendovi Silit, Kaiser, Schaerer, Hepp i Curtis. Predstavnici naše škole su imali priliku da vide postrojenja za proizvodnju kao i da razgovaraju sa uposlenicima i učenicima koji obavljaju praktičnu nastavu u kompaniji u različitim sektorima.

Veoma je značajna posjeta Centru za startup G-inno kao i Sparkasse banci u gradu Göppingen. Predstavnici banke su prezentovali svoj rad sa učenicima koji je dio dualnog sistema obrazovanja.

U sklopu posjete, program je obuhvatio i obilazak gradova kao što su: Stuttgart, Ulm, Göppingen, Alem, Ellwangen i Geislingen. Uzvratna posjeta predstavnika škole iz Geislingena planirana je za proljeće 2021.