Novosti

Škola znanja, a ne škola ocjena

OBAVJEŠTENJE

Dopunska nastava iz predmeta informatičke tehnologije održavat će se srijedom za učenike trećeg razreda u 14.55, poslije nastave u prvoj smjeni i u 11.35 prije nastave u drugoj smjeni,

profesorica Amra Hodžić

I Razredi.pdf
II Razredi.pdf
III Razredi.pdf
IV Razredi.pdf
NasiljeNadDjecomSES.mp4

Još jedno priznanje za Srednju ekonomsku školu, Sarajevo

Učenici Kerim Mehičić (I1), Sarah Ramić (I1), Dalal Sokolović (I1), Silma Musić (I1), Tajra Trešnjo (I1), Amna Tiro (I1), Sajra Cerić (I1) i prof. Ermina Muratović snimili su film povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječijih prava i 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta. Osim filma koji je dio projekta, profesorica je sa učenicima osmislila i kampanju za društvene medije koja na inovativan način teži podići svjesnost o važnosti provedbi dječijih prava u Bosni i Hercegovini. Ovom kampanjom JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo postala je učesnik za natječaj na temu „Dižem glas za MOJE pravo“ na kojem učestvuju nevladine organizacije, udruženja i fondacije koje rade sa djecom, te osnovne i srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine.

06. novembra. 2019. godine, stručni žiri sastavljen od članova organizacija Save the Children, Hope and Homes for Children, Snažniji glas za djecu, World Vision International BiH i žiri koji su činila djeca i mladi iz cijele BiH dodijelio je poseban pomen za relevantnost teme Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo, za kampanju koja zagovara zabranu tjelesnog kažnjavanja djece.

Javno prezentiranje kampanje bit će realizirano 20. novembra 2019. godine.

Ermina Muratović, prof.

Carousel imageCarousel image

„OBRAZOVANJE I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE – NOVI POGLEDI I IZAZOVI“

Direktorica Srednje ekonomske škole, Sarajevo, Amira Kadrispshić, u društvu sa profesoricama Lejlom Hujdu, Edinom Kopić i Nelom Busuladžić, prisustvovala je drugoj Međunarodnoj konferenciji „Obrazovanje i informacione tehnologije – novi pogledi i izazovi“, posvećenoj digitalnim kompetencijama nastavnika i digitalnoj transformaciji obrazovanja.

Konferencija je organizirana od strane Udruženja nastavnika i profesora informatike u Kantonu Sarajevo (eduIT), u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Univerzitetom u Sarajevu, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, privrednim subjektima iz oblasti IKT-a i poduzetništva.

Uzbudljivo programiranje, primjenjivo u nastavi uz upotrebu Micro:bita i Arduina, Teams kao podrška savremenom podučavanju u Office365 for education, STEM u primjeni u srednjoj školi, softverska podrška inovacijama i računarska infrastruktura, te prevencija nasilja na internetu, samo su neke od tema koje su bile predstavljene na ovoj konferenciji.

Cilj organiziranja Konferencije je unapređenje kvaliteta obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini, kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebom cjelovite digitalne transformacije poslovanja škola i nastavnih procesa. Krajnji cilj je stvaranje digitalno zrelih škola za 21. stoljeće, kao osnove za razvoj i napredak društva u cjelini.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

Dana 31. 10. 2019. godine u Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo, obilježen je Svjetski dan štednje. U projektu su učestvovali učenici četvrtih razreda izbornog predmeta bankarsko poslovanje: Emina Hasković, Almedina Durak, Adna Duran, Sumeja Krupalija, Adna Ljubović, Džana Uglješa, Naida Turčalo, Sajra Hadžić, Nermina Pjano, Kenan Hodžić i Lamija Lešo. Projekt su realizirale profesorice Arijana Izmirlija i Sanda Dupovac.

U prepunoj multimedijalnoj sali učenici su prezentirali historijat ovog dana, predočili rezultate ankete koja je provedena među učenicima naše škole, prikazali dnevnik štednje (način na koji mogu akumulirati novčana sredstva), te su razgovarali sa prisutnim o vrstama i mogućnostima iste. Na taj način su došli do zajedničkih spoznaja, razmijenili mišljenja i iskustva.

Da bi se o projektu informirali svi koji nisu prisustvovali ovom događaju, kreativni učenicu su im pomoću plakata i poučnih izreka o štednji: na stepenicama, mostu i podu škole, dali motivaciju da postanu buduće štediše.

Obilježavanje Svjetskog dana štednje svojim prisustvom su uveličali čanovi eTwinning-a, direktorica Srednje ekonomske škole Amira Kadrispahić, te profesori i učenici Škole.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA

Dan 25. oktobar je Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama. Naša škola već drugu godinu uzima učešće u ovom projektu.

Obilježavanje ovog dana dogodilo se u školskoj biblioteci, jer je imperativ na biblioteci, kao na mjestu gdje dolazimo zbog informacije, znanja, čitanja, učenja i druženja. Knjiga se u školskim bibliotekama nalazi najčešće u štampanoj formi, ukoričena u različite okvire. Budućnost nosi promjene, koje su već počele, jer pisanu riječ sada čitamo na tabletu, mobitelu, laptopu i na različitim mjestima: u kući, javnom prevozu, parku. Cilj nam je da biblioteka ostane mjesto gdje ćemo se sastajati, izučavati, družiti i mjesto koje ćemo uvijek zvati riznica znanja.

Tog dana u prostoru naše biblioteke uživali smo u literarnim radovima učenika naše škole. To su radovi koji su nagrađeni: rad učenice Merise Bjelonja, koji je osvojio prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju na temu „Sarajevski mostovi“, i radovi učenica Adeline Kalkan i Sare Kurtović, koji su nagrađeni na školskom takmičenju. Članice literarne sekcije Selma, Šejla, Hanea, Adna, Emina, Nejra, učenice odjeljenja IV5, čitale su pomenute radove, a Nusret je recitovao poeziju Abdulaha Sidrana. Sve to na gitari je pratio učenik Mak Alijević.

Ovom prelijepom literarnom trenutku prisustvovali su učenici, profesori i direktorica škole, a članovi literarne sekcije su pročitali radove na emotivan i nesvakidašnji način i svim prisutnim priuštili nezaboravan doživljaj. Sve se odvijalo pod budnim okom voditeljice ovog projekta, bibliotekarke Amre Lagumdžije. Pohvale upućujemo učenicima članicama literarne sekcije, a posebno profesorici Dženani Tanović–Hamzić, koja literarnu sekciju uspješno vodi već godinama.

30.10.2019.

Finale atletskog kupa

Na poligonu atletskog kluba"Sarajevo" 17.10.2019. održano je finale Atletskog kupa. Nedim Šuvalija, učenik III 4, kao prerdstavnik naše škole, postigao je zapažen rezultat u disciplini skok udalj za srednje škole - treće mjesto, sa dužinom skoka od 5,65 m. Ekipu na finalu je predvodila profesorica Ankica Zulčić. Najljepše čestitke učeniku za ovaj izvrstan rezultat!


28.10.2019.

Projekat etwinning1.mp4

Dan jabuke

Povodom obilježavanja 20. oktobra- Dana jabuke ,učenici naše škole su realizovali nekoliko aktivnosti u sklopu projekta e-Twinninga. Jedna od njih je i kreativno povezivanje jabuke sa Newtonovim zakonom gravitacije i Sunčevim sistemom. Pomoću edukativnog igrokaza učenici I i II razreda su pod mentorstvom profesorice fizike Larise Kekić, pokazali kako fizika može biti zanimljiva i privlačna. Video ovog edukativnog igrokaza možete pogleati ovdje.

POSJETA SVRZINOJ KUĆI

U okviru projekta „Upoznajmo bosanskohercegovačku tradiciju“, učenici odjeljenja IV-4 i IV-5, sa profesoricama Jasenkom Rončević i Lamijom Šabanović, 23. I 24. oktobra 2019. posjetili su Svrzinu kuću.

Ovaj kulturni spomenik svjedočanstvo je o načinu života gradske muslimanske porodice na prijelazu XVIII i XIX stoljeća. Sagradila ga je ugledna sarajevska porodica Glođo, čiji je član, kadija Munib ef. Glođo bio poznat kao borac za autonomiju Bosne u okviru Osmanskog carstva. Kada ostaje bez muških nasljednika, porodičnim vezama kuća prelazi u vlasništvo porodice Svrzo, koja čuva tipični primjer arhitekture tog vremena: podjelu na selamluk (javni dio) i haremluk (porodični dio). Za javnost je otvorena šezdesetih goduna prošlog stoljeća, a, nakon opsade Sarajeva, rekonstruirana 1997. godine.

25.10.2019.

Carousel imageCarousel image
Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

U PENZIJU ISPRAĆENA PROFESORICA VESNA ŠOKČEVIĆ

U četvrtak, 24. oktobra 2019. godine, na sjednici Nastavničkog vijeća Srednje ekonomske škole, Sarajevo, u zasluženu penziju ispraćena je naša dugogodišnja profesorica, zaštitni znak Škole, Vesna Šokčević. Nebrojene generacije učenika, među kojima i nekoliko sadašnjih profesorica, uvijek će se sjećati njenog širokog osmijeha i vedrog duha, kojim ih je kroz svoju dugogodišnju karijeru uvodila u tajne ekonomije, ali i i upoznavala sa životnim istinama. Uz poljupce i poneku suzu, svoj je rad u našoj školi završila onako kako ga je i provela, sa osmijehom i dostojanstveno, uz obećanje da će se često vraćati u, kako je rekla, „svoju drugu kuću“.

25.10.2019.

NAŠA UČENICA POSTIGLA USPJEH U STRELJAŠTVU

Džaferović Emina, učenica odjeljenja IV-5 naše škole, osvojila je treće mjesto na Kantonalnom takmičenju u stresljaštvu. Postavili smo joj nekoliko pitanja o ovom iskustvu.

Koliko dugo se baviš ovim sportom?

  • Streljaštvom se bavim 7 mjeseci, ali mislim da je to veoma kratak period treniranja za ovaj sport.

Gdje i kada je održano takmičenje?

  • Takmičenje je održano u Hadžićima, krajem mjeseca jula.

Da li si imala jaku konkurenciju, s obzirom na to da ovim sportom baviš kraće od ostalih?

  • Konkurencija je bila jača nego što sam očekivala, ali to mi nije predstavljalo problem.

Ko su treneri zaslužni za tvoj uspjeh ?

  • Prije takmičenja sam bila pod rukovodstvom trenera Ramiza Bakije I Mithada Čamdžije .

Koji je naziv tvog kluba?

  • Klub u kojem treniram nosi naziv “Željezničar”.

Da li je ovo tvoje prvo takmičenje ili ih je bilo još?

  • Ovo je bilo moje prvo takmičenje ali početkom sljedeće sezone planiram učestvovati na njih još.

Kada se održavaju treninzi?

  • Treninzi se održavaju svakim radnim danom u periodu od 19:00 do 22:00h.

Da li treninzi utiču na tvoje školovanje i obaveze, s obzirom na to da su tvoje ocjene odlične?

  • Imam previše obaveza i teško je sve uklopiti, ali se trudim da sve postignem.

Nakon ovog zanimljivog razgovora, Emini smo zaželjeli puno sreće i uspjeha u daljim takmičenjima.


SEŠ E NOVOSTI

Pripremile: Ema i Dena Fetinci I-2

25.10.2019.

Razglednica iz Praga

Profesorica Senida Čeljo sa učenicima na svom putovanju u Hamburg u sklopu razmjene učenika, zastala je na trenutak u prelijepom češkom glavnom gradu Pragu, odakle su poslali pozdrave.

22.10.2019.

Carousel imageCarousel image

POSJETA UČENIKA HOMEWORKHUBU

Učenici odjeljenja I5, u pratnji prof. Adnana Čolića su 16.10.2019. godine posjetili multifunkcionalni prostor za studente, srednjoškolce i freelancere. Prostor je moderno opremljen i namijenjen za učenje, pisanje zadaće, grupni rad, pripremanje ispita i testova, održavanje sastanaka, seminara, treninga i radionica.

Njihova svrha je razgovor o problemima mladih u Bosni i Hercegovini i pokušaji pronalaženja rješenja za te probleme, u svrhu osiguravanja bolje budućnosti. Učenici su se upoznali sa ovim zanimljivim prostorom i proveli ugodne trenutke u njemu.

SEŠ E NOVOSTI

21.10.2019.

Carousel imageCarousel image

„Kavkaski krug kredom“ u Narodnom pozorištu

Kao česti gosti Narodnog pozorišta, Sarajevo, učenici četvrtog razreda naše škole 16. oktobra 2019. godine, u pratnji profesorice Dženane Tanović-Hamzić, imali su priliku gledati predstavu „Kavkaski krug kredom“ u režiji Paola Magellija.

„Kavkaski krug kredom“ jedan je od posljednjih, ali i najintrigantnijih dramskih komada Bertolta Brechta, dramatičara drugačijeg, pjesnika različitog, pripovjedača, režisera i teoretičara, koji je pokrenuo epsko pozorište.

Ekspresionistički rukopis i zanos Kruga, ove okrutne bajke u šest slika, kojom u igru uvlačimo kulturološke, intelektualne, socijalne, političke i sve druge dimenzije prostora, zanos je u kojem Gruša, mlada žena, žrtvuje sve kako bi zaštitila napušteno dijete u vrtlogu građanskoga rata, susrećući se pri tom sa čitavom galerijom različitih likova.

Predstava prikazuje nepravdu i društvenu nejednakost, a krajnja poruka se vrti oko pitanja može li čovjek imati dovoljno snage i zajedničke volje kako bi se izborio za plemenitije društvo, ustao protiv terora nad ljudima, nad ljudskom slobodom i naravno nad slobodom duha, iz koje se, na kraju krajeva, stvara i umjetnost i slobodno društvo.

Predstava nas je ostavila bez teksta, jer je potpuno drugačija u odnosu na ono što smo do sada gledali, te je tako i nas uspjela uvući u osjećaj tog avangardnog pokreta.

Seš e novosti

Pripremila: učenica Emina Hasković

21.10.2019.

Posjeta Despića kući

Carousel imageCarousel imageCarousel image

Učenici odjeljenja IV4 i IV5 su 16. I 17. 10. 2019. u okviru projekta „Upoznajmo bosanskohercegovačku tradiciju“ u pratnji profesorica Jasenke Rončević i Lamije Šabanović posjetili Despića kuću u Sarajevu. Mogli su vidjeti i naučiti mnogo toga o spoju orijentalne i austrougarske kulture, te tradiciji i načinu života u našem gradu tog vremena. U narednom periodu realizirat će se posjete Despića i Svrzinoj kući za ostale učenike naše škole.
21.10.2019.

Čitaonica na otvorenom

Carousel imageCarousel image

U utorak 15. oktobra 2019. godine učenici odjeljenja I6 sa razrednicom profesoricom Minjom Hozo prisustvovali su otvaranju prve čitaonice na otvorenom u našem gradu. U Velikom parku, na slavnoj Hipi klupi, ljubiteljima pisane riječi nudi se mogućnost besplatnog korištenja knjiga i njihovog čitanja na otvorenom, mađu zelenilom, a opet u srcu grada. Građani mogu slobodno otvoriti drveni sanduk, izvaditi knjigu, čitati je, a zatim ponovo vratiti. Planirano je otvaranje ovakvih čitaonica na više lokacija u gradu.


21.10.2019.

eTwinning

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak 10. oktobra održana je velika konferencija povodom pet godina eTwinning programa u BiH - najveće mreže nastavnika na svijetu.

Već pet godina ova platforma, koja djeluje u sklopu Erasmus+ programa, povezuje nastavnike iz različitih zemalja, s ciljem unapređenja učenja na jedan novi, i, kako kažu korisnici - zabavniji način.

Iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje APOSO koja je organizator konferencije i nosilac eTwinning projekta u BiH, s ponosom ističu da je do sada u ovu mrežu uključeno preko 1400 registriranih nastavnika, te 479 registriranih škola iz naše zemlje.

"Danas obilježavamo pet godina djelovanja eTwinninga programa u Bosni i Hercegovini, koji je dio Erasmus programa Evropske unije. To je najveća mreža među nastavnicima širom EU, koja im omogućava da sarađuju, izmjenjuju iskustva. Preko 1400 nastavnika iz BiH do sada je unaprijedilo svoje vještine kroz sudjelovanje u eTwinningu. Ova platforma je veoma važna jer na ovaj način učitelji i učenici mogu unaprijediti svoja znanja i vještine, koji na ovaj način postaju dio jednog sistema" rekao je Gianluca Vannini, šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH.

U sklopu konferencije obratili su se ambasadori eTwinning programa u BiH - uspješni nastavnici i nastavnice, a dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim pojedincima i institucijama.

Lejla Hujdur, profesorica matematike u Srednjoj ekonomskoj školi i eTwinning ambasadorica od 2016. godine, ističe da je ovaj program višestruko djeluje na rad nastavnog kadra u školama:

"U prvom redu na portalu imate mogućnost za kontinuirano profesionalno usavršavanje, koje je besplatno, dakle ne moramo čekati na pedagoške zavode i neke druge instance iz naše zemlje. Takođe, eTwinning nam omogućava projektnu nastavu u koju uključujemo učenike i zaista ih na kreativan način maksimalno angažujemo i motivišemo za rad. Djeca i nastavnici sve više prepoznaju značaj eTwinninga, što mi je posebno drago", istaknula je profesorica Hujdur.

U ime Srednje ekonomske škole, Sarajevo Konferenciji su prisustvovali direktorica Amira Kadrispahić, profesorica Lejla Hujdur, te učenice: Berina Mrdić, Irma Alajim, Selma Džano i Naida Krajina, koje su prezentirale svoj rad u okviru eTwinning projekta „Famous Female Mathematicians 2“.

Oko 1400 nastavnika i nastavnica u našoj zemlji pokazuju izuzetnu motiviranost da ovu platformu koriste u cilju unapređenja svog rada. Na konferenciji je upućen poziv i drugim nastavnicima da se priključe velikoj porodici eTwinning, u cilju podizanja kvalitete obrazovanja za novo vrijeme.

16.10.2019.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

JOŠ JEDAN PLANINARSKI POHOD

Naša Planinarska sekcija pod vođstvom prof. mr. Sejada Šenderovića je proteklog vikenda organizirala pohod na: Tjentište, prašumu Perućicu, Prijevor i podnožje naše najveće BH planine Maglić ( 2386 m.n.v.).

Grupa od dvadeset jednog učenika trećeg razreda. sa učenicima Treće gimnazije, uživala je u prekrasnim predjelima Nacionalnog parka Sutjeska, uz obilazak spomenika poginulim borcima iz Pete neprijateljske ofanzive, Omladinskog parka, Muzeja sakupljenog oružja i alata iz bitke iz 1944 godine na ovim prostorima. Pored toga, bili su u prilici vidjeti čistoću i ljepotu rijeka Sutjeske i Hrčavke, te jedinu prašumu u Evropi – Perućicu, sa 170 vrsta drveća, visine stabala preko 50 metara. Tu se nalazi i vodopad Skakavac, visine 70 metara.

Boravak je krunisan fudbalskom utakmicom na Tjentištu, uz stalnu pjesmu u odlasku i povratku.

15.10.2019.

POSJETA MINISTRICE BOGUNIĆ SREDNJOJ EKONOMSKOJ ŠKOLI SARAJEVO POVODOM OBILJEŽAVNJA SVEČANOG POČETKA DUALNOG OBRAZOVANJA U BOSNI I HERCEGOVINI

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Sa početkom nove školske godine učenici dualnog odjeljenja bankarski tehničar Srednje ekonomske škole Sarajevo kreću i sa praktičnom nastavom u bankama. Učenici drugog razreda će dva dana sedmično biti na praktičnoj nastavi u Raiffeisen BANK, ProCredit Bank, NLB Banka d.d., Sarajevo i Sparkasse Bank. U višim razredima broj dana praktične nastave se povećava na tri.

Na svečanom obilježavanju početka praktične nastave za bankarske tehničare, učenicima, uposlenicima Škole i predstavnicima banaka obratila se i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić koja je istakla važnost i korist praktične nastave te je izrazila zadovoljstvo što je upravo Srednja ekonomska škola prva škola koja je otpočela proces dualnog obrazovanja po uzoru na Njemačku ali koji je prilagođen bosanskohercegovačkim uslovima.

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni I Hercegovini, Raiffeisen BANK, Srednja ekonomska škola i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS su već ranije potpisali Memorandum o saradnji koji je omogućio uvođenje novog smjera.

Učenici prve generacije bankarskih tehničara nisi krili uzbuđenje."Približava se vrijeme prakse i jedva čekam da uđem u banku i započnem sa obukom. Krećem na praksu sa velikim entuzijazmom i nadam se da ću naučiti mnogo od naših mentora", kazala je učenica Adna Kalača.

Emina Sarač, direktorica resornih poslova iz RaiffeisenBANK istakla je da je jedan od ključnih ciljeva ovog programa učenicima povećati šanse za zaposlenje, kao i vršiti pripremu za njihov prelazak na tržište rada.

“Posebno nam je drago da smo dio novog sistema dualnog obrazovanja te da na ovaj način možemo dati priliku mladim osobama da steknu prva radna iskustva za vrijeme trajanja njihovog obrazovanja, te se iskreno nadamo da će neki od njih postati naše buduće kolege", istakla je Mevlida ĐečevićKoštrebić, predstavnica ProCreditBank.

Lejla Mulalić iz Sparkasse Bank zaključila je da najmanje što mogu učiniti, u vrijeme intenzivnog odlaska mladih, jeste da ih osnaže iskustvom i znanjem, potaknu u razvoju radnih navika i pokažu im jednu novu, pozitivnu perspektivu poslovnog života koji mogu izgraditi u ovoj zemlji.

Uvođenje novog smjer podržalo je Predstavništvo njemačke privrede u Bosni I Hercegovini u okviru Skills Experts programa kojeg finansira Savezno ministarstvo za privredu i energiju Njemačke.

Preuzeto iz Poslovne novosti, 05.09.2019

Dan jabuke - posjeta Poljoprivrednom institutu i Gerontološkom centru u Sarajevu

Učenici odjeljenja I6, III4 i IV3 09. oktobra 2019. u okviru e Twinning projekta „Dan jabuke“, u pratnji profesorica Merime Likić i Nele Busuladžić, posjetili su Poljoprivredni institut u Sarajevu. Uz toplu dobrodošlicu i kratko predavanje o sortama jabuka i njihovom uzgoju, učenici su obišli voćnjak jabuka i ostatak vremena proveli družeći se i berući jabuke. Sve ubrane jabuke odmah su donirane Gerontološkom centru u Sarajevu.


14.10.2019.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

ATLETSKI KUP 2019

Dana 03. oktobra 2019. godine na poligonu Atletskog kluba "Sarajevo" po veoma lošim vremenskim uslovima održan je Atletski kup. Takvi uslovi ipak nisu uticali na učenike našeg školskog tima, koji su postigli zapažene rezultate na Općinskom nivou.

Drugo mjesto u utrci na 100m osvojila je Elma Sokolović, pobjedu u utrci na 400m Ajla Gerin, a drugo mjesto na 600m Adana Čolo. U takmičenju u skoku udalj Nedžla Bešlija osvojila je treće mjesto, Nermina Čoralić drugo mjesto u bacanju kugle, dok je štafeta u utrci 4x100m u sastavu: Elma Sokolović, Minela Džihan, Nora Maslo i Erna Tukić osvojila drugo mjesto. U utrci na 100m Selmin Sejdović osvojio je drugo mjesto, Mahir Trnka na 400m treće mjesto, a Inan Fakić na 1000m drugo mjesto. Nedim Šuvalija pobijedio je u skoku udalj, u bacanju kugle Kerim Vlahovljak osvojio drugo mjesto, a vrhunac takmičenja bila je štafeta 4x100m za mladiće, gdje je naš tim u sastavu: Dino Šaljić, Nedim Šuvalija, Adnan Aljić i Eldin Piknjač zauzeo drugo mjesto.. Sve čestitke učenicima školskog tima i više sreće i uspjeha na narednim takmičenjima!

Ekipu je predvodila profesorica Ankica Zulčić.

14.10.2019.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

PROFESORICA LEJLA HUJDUR – UČITELJ GODINE!

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dana 04. oktobra 2019. godine, povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, organiziralo u Domu mladih manifestaciju posvećenu učenicima, nastavnicima i odgajateljima. Na svečanosti su uručene nagrade najboljim učenicima i učiteljima. Za nastavnika godine u kategoriji predmetne nastave u srednjoj školi za školsku 2018./2019. proglašena je naša profesorica matematike Lejla Hujdur. Okupili su se učenici, učitelji, nastavnici i svi oni koji su dio obrazovnog sistema, kako bi prigodnim programom i nagradama obilježili svoj dan.

Skupu se obratila ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, koja je istakla je da je obilježavanje Dana učitelja prilika da se istakne važnost rada svih učitelja i nastavnika, te njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, kao i da se naglasi važnost te profesije i samog obrazovanja čiji su oni nosioci.

Srećna zbog laskave titule, profesorica je ponosno ponovila ono što je stajalo i u njenoj prijavi za ovo priznanje: „Moja omiljena poslovica po kojoj me i učenici znaju je: „Kad ima volje, ima i načina.“. Vođena njome stalno pronalazim neke nove načine da djeca uče, ali da se pri tome i dobro zabave, te da uvide da je matematika zanimljiva i primjenjiva u svim sferama života.“ Kolektiv Srednje ekonomske škole, od kojeg je veliki broj Lejlinih kolega prisustvovao dodjeli nagrade, ponosan je što u svojim redovima ima ovako inovativnog i predanog profesora.

Svečano obilježen 107. rođendan Srednje ekonomske škole

Srednja ekonomska škola je 01.10.2019. proslavila 107. rođendan. Povodom te svečanosti, novinarski tim naše škole porazgovarao je s nekoliko uposlenika. Evo kakva osjećanja oni imaju vezano za ovaj dan:

Prvo smo zaustavili direktoricu Amiru Kadrispahić, te je na pitanja šta za nju predstavlja Dan škole i da li smatra da je Srednja ekonomska škola ugodno i zdravo okruženje za učenike dala sljedeći odgovor:

“Dan škole za mene predstavlja veliku svečanost. Proslavljamo sveukupnu aktivnost naših učenika, kolega profesora, koji daju ogromni doprinos ovoj školi i dosadašnja postignuća. Jednom rječju, to je naš dan. S obzirom na moja ranija iskustva i rad s učenicima, prepoznala sam da oni ovaj prostor doživljavaju kao drugi dom. Osjećaju se sigurno i voljeno, jer svi mi činimo sve da to bude tako.”

Naša bibliotekarka, Amra Lagumdžija kaže da je Dan škole za nju doista svečan trenutak, te da u Srednjoj ekonomskoj školi učenici, osim klasičnog učenja, u prostoru biblioteke mogu zaista kvalitetno provesti vrijeme, jer je ona jedna od rijetkih u Kantonu Sarajevo koja sadrži čitaonicu, mjesto za druženje, te brojne naslov lektira i literature.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti, Vedina Širbegović, o Danu škole i općoj atmosferi u našoj školi rekla je sljedeće:

“Dan škole je spoznaja proticanja vremena i generacija kroz ove zidove, donošenje i odnošenje znanja. Naša škola je poprilično zdravo i ugodno okruženje za učenike, ali naravno uvijek može bolje i pri tome smatram da to nije samo stvar škole i nas uposlenika već i vas mladih koji se ovdje školujete.”

Atmosfera u Školi na ovaj dan bila je zaista svečana, a osmijeh na licima svih prisutnih bio je najbolji dokaz o važnosti ovog dana za sve nas.

Ema Fetinci I2

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image
Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Nezaboravno logorovanje

Mnogobrojnim aktivnostima naših učenika na početku školske godine učenici trećeg razreda dodali su i logorovanje u organizaciji Planinarskog društva „Zlatni ljiljan“ iz sarajevske općine Novi grad. Logorovali su na jugoistočnim padinama planine Jahorine, lokalitetima Ruda Glava, Borovac i Klek. U sklopu dvodnevnih aktivnosti savladali su osnove planinarenja: podizanje šatora, vezivanje čvorova, kretanje po nepoznatom terenu, penjanje pomoću užeta, te stigli do planinskih vrhova Borovac (1750 mnv) i Klek (1748 mnv). Najveći doživljaj predstavljalo je paljenje logorske vatre, koja je zapaljena u noći sa subote na nedjelju i gorjela sve do jutarnjih sati.

Voditelj planinara, prof Sejad Šenderović sa učenicima izražava veliku zahvalnost Planinarskom društvu „Zlatni ljiljan“ na izvanrednoj organizaciji izleta.

Voditelj projekta:

prof. mr. Sejad Šenderović

Pobjednički film „Ti vrijediš“

U okviru projekta „Za život bez nasilja“ koji provodi Fondacija lokalne demokratije u saradnji sa Udruženjem BH novinari, a uz podršku Medicus Mundi Mediterania iz Barselone i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, naša škola odazvala se pozivu za učešće u natječaju kratkog filma na temu „Prevencija nasilja na osnovu spola“.

U koordinaciji sa profesoricom Erminom Muratović učenici su snimili film pod nazivom „Ti vrijediš“. Prevashodna namjera filma je da na originalan i kreativan način senzibilizira i utiče na prevenciju nasilja na osnovu spola.

Učenici koji učestvuju u realizaciji filma su: Lamija Alagić, Eldar Musić, Boris Jovanović, Lara Rastoder, Seada Šahman, Merisa Bijelonja, Amar Hasović, Ilma Spahić, Al Dino Hasanović, Vanja Boljanović, Elmedina Idrizović, Nejla Đonko, Erna Aleta, Iman Usardi, Nejla Čelik i Kerim Fadžan.

Na kantonalnom takmičenju, 18. 9. 2019. godine, komisija za izbor pobjednika progasila je film Srednje ekonomske škole, Sarajevo najboljim na ovogodišnjem takmičenju i dodijelila mu prvo mjesto. Video će biti nosilac kampanje za senzibilizaciju adolescenata po pitanju nasilja na osnovu spola u Kantonu Sarajevo.

Zahvaljujemo direktorici Amiri Kadrispahić na nesebičnoj podršci prilikom realizacije projekta.

Ermina Muratović, prof.

Srednja ekonomska škola Video FINAL.mp4