Novosti

Škola znanja, a ne škola ocjena

O B A V J E Š T E NJ E

Školski izlet za sve učenike od I do IV razreda će se održati u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko", u petak 20. septembra 2019. godine u 11:00 sati.

Mjesto sastanka sa razrednicima je na ulazu u Centar.

Spisak učenika koji su zadovoljili na testiranju za smjer Bankarski tehničar

IME I PREZIME

 1. Amra Selimović
 2. Kamelia Hadžijusufović
 3. Anesa Čolak
 4. Alisa Đogić
 5. Danin Mujčinović
 6. Merjem Kranja
 7. Adna Durmo
 8. Džejna Dević
 9. Naida Selimović
 10. Šejla Vuk
 11. Adna Čejvan
 12. Emrah Efendić
 13. Din Glavočević
 14. Neila Šabanić
 15. Adisa Podbićanin
 16. Šaha Tarahija
 17. Adi Kujović
 18. Emina Oprašić
 19. Belma Kazić
 20. Džejla Sipović

OBAVIJEST

Popravni ispit će se održati u periodu od 21.8.-28.8.2019. godine

I RAZRED

BOSANSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST /

HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST /

SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST

Pismeni - 21.8.2019. u 10:00h

Usmeni - 22.8.2019. u 10:00h


Geografija i ekonomska geografija

Usmeni - 28.8.2019. u 10:00h

MATEMATIKA

Pismeni - 26.8.2019. u 10:00h

Usmeni - 27.8.2019 . u 10:00h

II RAZRED

MATEMATIKA

Pismeni - 26.8.2019. u 10:00h

Usmeni - 27.8.2019 . u 10:00h

ENGLESKI JEZIK

Pismeni - 21.8.2019. u 10:00h

Usmeni - 23.8.2019. u 10:00h

III RAZRED

INFORMATIČKE TEHNOLOGIJE

Pismeni - 21.8.2019. u 10:00h

Usmeni - 23.8.2019. u 10:00h

MATEMATIKA

Pismeni - 26.8.2019. u 10:00h

Usmeni - 27.8.2019 . u 10:00h

Nezaboravna ekskurzija 2019.godine

VENECIJA – LLORET DE MAR – BARCELONA – MILANO

Teško je pisati o svemu što je donijela nezaboravna ekskurzija generaciji trećih razreda Srednje ekonomske škole ove godine. Sigurno se ne mogu podijeliti sve emocije, ali putopisna reportaža je izgledala čarobno.

Na ekskurziju smo krenuli sa profesoricama Almom Busuladžić i Dženanom Tanović-Hamzić, profesorom Sejadom Šenderovićem i direktoricom Jadrankom Kolar.

Samo putovanje počelo je u večernjim satima kada smo ispraćeni sa najljepšim željama naših najdražih.

Vožnja se odvijala preko Zagreba, Ljubljane, Trsta.Dolazak u luku Punta Sabione, obilazak Venecije.Polazak za Veronu-gradu Romea i Julije. Razgledanje Verone.. Nastavak vožnje preko Brescie, Piacenze, Savone, Obalom cvijeća, Cannesa, Arlesa, Montpellier. Dolazak na divne plaže Italije.Noćenje.Nastavak vožnje.

Dolazak u jutarnjim satima u Lloret de Mar. Slobodno vrijeme.Katamaran Sensation – nevjerovatno atraktivna i relaksirajuća vožnja katamaranom. Plovidba pored Costa Brave uz prelijepu panoramu obale, muziku i ples, kao i korištenje vodenih atrakcija. Odlazak u diskoteku TROPICS (svaku noć party iznenađenja).

Posebno uživanje na Katamaranu i u diskoteci priuštio nam je naš drug Mak Alijević koji je bio DJ na ovim žurkama.Na ovo smo posebno ponosni.

Posjeta Barceloni. (Crkva Sagrada Familia, Av.Diagonal). Stadion Nou Camp. Nakon toga krećemo prema Kolumbovom spomeniku.. Uživanje u Magičnim fontanama koje izbacuju vodu u ritmu muzike prožetu duginim bojama. Povratak u hotel. DISCO TROPIC

Odlazak u zabavni park Port Aventura i spektakularni provod pun adrenalina i čarolije...

Vožnja kroz Francusku. Nastavak putovanju prema gradu Cannes, obilazak filmske palate i šetnja poznatim svjetskim šetalištem La Croisette.Nastavak vožnje prema kneževini Monaco – Monte Carlo. Uživanje u čarima grada i kneževine.

Dolazak u Milano. Slobodno vrijeme za razgledanje.Šoping. Nastavak vožnje kroz Italiju, preko Slovenije I Hrvatske. Dolazak na odredište u ranim jutarnjim satima narednog dana.

Nakon skoro deset dana ponovo vidimo lica naših roditelja, braće, sestara, nana, baka...i znamo da vide radost na našim licima. Ekskurzija je bila divna, edukativna i atraktivna. Uvijek ćemo je se sjećati sa nostalgijom... Hvala našim profesorima, direktorici, roditeljima, kolegama, drugovima, vodiču, vozačima, BISS TOURSU...

Adna Ljubović III3

U „Holidayu“ ispraćena još jedna generacija maturanata

U sarajevskom hotelu „Holiday“ 07. juna je upriličena proslava maturske večeri generacije 2015.-2019. Veoma dotjerani, raspoloženi i sretni zbog završetka još jedne životne etape, ovogodišnji maturanti su, uz lijepo druženje, pjesmu i poneku suzu, označili kraj srednjoškolskog obrazovanja. U tome su ih podržali i profesori, koji su se tokom boravka u Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo smjenjivali u obrazovnom procesu, trudeći se da im na najbolji mogući način prenesu što više znanja. U vezi s tim obratila im se i direktorica Jadranka Kolar, koja ih je istakla kao posebnu generaciju i zaželjela im, uime svih prisutnih, mnogo sreće i uspjeha u predstojećim životnim iskušenjima.

Direktorica škole čestitala i primila nagrađene učenice i njihovu profesoricu

Na Prvom kantonalnom takmičenju iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, koje je održano ove godine, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo učenica Emina Hasković, pod mentorstvom profesorice Dženane Tanović-Hamzić, osvojila je drugo mjesto u kategoriji učenika trećih razreda srednjih tehničkih škola.

Također, pod mentorstvom profesorice Dženane Tanović-Hamzić, na Prvom kantonalnom takmičenju održanom u aprilu 2019. u pisanju priče o temi: „Od obale moje, do obale tvoje, sarajevski mostovi ponosno stoje“, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda učenica naše škole Merisa Bijelonja osvojila je prvo mjesto u kategoriji svih srednjih škola Kantona Sarajevo.

Iskrene čestititke nagrađenim učenicama, kao i njihovoj profesorici mentorici uputila je direktorica škole Jadranka Kolar. Ovim povodom direktorica je istakla da je ponosna na uspjehe naših učenica i da se nada da će škola i u narednom periodu osvajati ovako zapažene rezultate. Samo predan i odgovoran odnos prema školi daje ovakve rezultate. Učenice su izrazile zadovoljstvo što su imale priliku da na ovaj način promovišu školu i njene uspjehe.

05.6.2019.

Dan otvorenih vrata i

Sajam srednjih škola Kantona Sarajevo

Naša škola je otvorila svoja vrata za učenike osnovnih škola 08. maja 2019. godine pod motom : „Škola mogućnosti-izbor budućnosti!“.

Tom prilikom organiziran je bogat program u trajanju od 3 sata. Bilo je pjesme, modernog plesa, folklora, tradicionalnog plesa, literarnog stvaralaštva, recitala, sportskih vještina, prezentacije škole, video priloga, prezentacije banaka i e-Twinning programa, bankarskog i ekonomskog smijera, kao i sajam preduzeća za vježbu.

Svi učesnici su pokazali visok nivo odgovornosti i požrtvovanosti za zajedničke ciljeve, tako da se naša škola predstavila u najboljem svjetlu što potvrđuje i izuzetna posjećenost Dana otvorenih vrata.

Zahvaljujemo svim profesorima i profesoricama, kao i učenicima i učenicama, na realizaciji ovog kompleksnog i važnog projekta.

Također, zahvaljujemo se i svim profesorima i profesoricama, kao i učenicima i učenicama, koji su izuzetno kvalitetno i afirmativno predstavljali i promovisali našu školu prilikom posjeta osnovnim školama.

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo organizira se Sajam srednjih škola u ponedjeljak, 27. maja 2019. godine u periodu od 12,00 do 18,00 sati. Kako ćemo uzeti učešče na ovoj manifestaciji, kao završnu aktivnost našeg djelovanja na promociji škole, pozivamo učenike i profesore da podrže ove aktivnosti i posjete Sajam srednjih škola i naš štand ispred BBI centra.Rukovodioci projekata i direktorica Jadranka Kolar.

23.5.2019.

Prvo mjesto na literarnom takmičenju u pisanju priče na prvom kantonalnom takmičenju srednjih škola

Na Prvom kantonalnom takmičenju održanom u aprilu 2019. u pisanju priče o temi: „Od obale moje, do obale tvoje, sarajevski mostovi ponosno stoje“ , u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, učenica naše škole Merisa Bijelonja, pod mentorstvom prfesorice Dženane Tanović-Hamzić, osvojila je prvo mjesto u kategoriji svih srednjih škola Kantona Sarajevo.

U okviru Literarne sekcije profesorica Dženana Tanović-Hamzić pozvala je učenike prvih razreda da uzmu učešće u pisanju literarnih radova o zadatoj temi. Zahvaljujući značajnom odzivu učenika profesorica je izvršila selekciju i izdvojila radove tri učenice za takmičenje. Najuspješnije su bile Merisa Bijelonja I2, Adelina Kalkan I6 i Sara Kurtović I 1. Nakon selekcije učenice su sa voditeljicom projekta i sekcije radile na konačnom kreiranju priča koje su imale precizno utrđene kriterije.

Sve srednje škole iz Kantona Sarajevo su mogle poslati po tri rada pod šiframa. Nakon što je stručna komisija Prosvjetno-pedagoškog zavoda izvršila ocjenjivanje radova, prvo mjesto zauzela je naša škola, a drugo i treće Prva gimnazija i Škola za stručno osposobljavanje.

Iskrene čestitke svim učenicima, a posebno nagrađenoj učenici, koja je rad čitala na manifestaciji Dani Kantona Sarajevo.

Čestitke učenici Merisi Bijelonji i njenoj profesorici mentorici upućuje i direktorica škole Jadranka Kolar.

Voditeljica Literarne sekcije,

Dženana Tanović-Hamzić

23.5.2019.

Drugo mjesto na Prvom kantonalnom takmičenju srednjih škola iz maternjeg jezika i književnosti

Na Prvom kantonalnom takmičenju iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, koje je održano 09. aprila 2019. godine, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo učenica naše škole Emina Hasković, pod mentorstvom profesorice Dženane Tanović-Hamzić, osvojila je drugo mjesto u kategoriji učenika trećih razreda srednjih tehničkih škola. Od mogućih 85 bodova Emina Hasković osvojila je 83 boda, prvoplasirani 84, a trećeplasirani učenik 78.

Odlasku na kantonalno takmičenje prethodile su intenzivne pripreme, instrukcije, dodatna nastava i školsko takmičenje. Na takmičenju su učestvovali učenici trećih razreda. Treće mjesto osvojila je Danijela Kvesić III1, drugo mjesto Adna Ljubović III3, a prvo mjesto i plasman na kantonalno takmičenje Emina Hasković III3.

Predmetna profesorica Dženana Tanović-Hamzić upućuje čestitke svim učenicima koji su pokazali odgovornost i znanje, a posebno učenici Emini Hasković koja je ovim uspjehom potvrdila visok kvalitet naših učenika.

Ministarstvo će nagrade najboljim učenicima srednjih škola, kao i njihovim profesorima, uručiti u mjesecu junu.

Iskrene čestitke nagrađenoj učenici i njenoj predmetnoj profesorici upućuje direktorica škole Jadranka Kolar.

Predmetna profesorica,

Dženana Tanović-Hamzić

23.5.2019.

JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo

„Škola mogućnosti-izbor budućnosti!“

Dan otvorenih vrata

srijeda, 08.5.2019.god., 12,00-15,00

PROGRAM

12,00-13,00 hol škole

Sajam preduzeća za vježbu,

e Twinning, muzika, ples, folklor,muzika, obilazak škole

13,00 – 13,30 Multimedijalna učionica-program

za profesore, roditelje, goste, učenike

pozdravna riječ, video, prezentacija, kratki autorski film,

muzička tačka i recital

13,30-14,00 Učionica Vijeća učenika

Koktel

14,00-15,00 hol škole

autorski recital-priče

muzika, ples, folklor, muzika, sportske vještine, obilazak škole, učionica, nastavnog procesa

Dobro nam došli!

OBAVIJEST

Sutra 01. maja 2019. godine se obilježava Praznik rada, te zbog toga neradni dani su 01. i 02. maj 2019. godine.

U petak 03. maja je redovan radni dan i nastava će se realizirati prema uobičajenom rasporedu.

Prema školskom kalendaru, a prema potrebnom broju časova po predmetima, u utorak 07.5.2019. godine nastava će se realizirati po rasporedu od petka.

Svim učenicima i uposlenicima čestitam 1. maj Praznik rada

30.4.2019.

BUSINESS CHALLENGE 2019 – 7. državno takmičenje mladih u poduzetništvu

Dana 7. aprila 2019. održano je državno takmičenje za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom „Munja Business Challenge“. Ovo takmičenje se realizira po međunarodnoj metodologiji najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva „Junior Achievement“, koji djeluje u preko 100 zemalja. Učenici podijeljeni u mješovite timove, sa vršnjacima iz drugih gradova, u sklopu timskog rada i uz pomoć mentora osmislili su najbolja poslovna rješenja i zatim ih prezentirali stručnom žiriju i ostalim učesnicima. U protekih šest godina ovo takmičenje okupilo je više od 800 srednjoškolaca iz 146 škola i 74 grada.

Našu školu uspješno je predstavljala Elmedina Idrizović iz odjeljenja I1.

25.4.2019.

Maturantski proljećni izlet u Mostar

U skladu sa Nastavnim planom i programom za ovu školsku godinu, u petak, 19. aprila 2019. godine, organiziran je izlet učenika četvrtog razreda i njihovih razrednika u hercegovački biser, grad Mostar. Prije dolaska u ovaj prelijepi grad, učenici su obišli stari Počitelj, kada su obilašli njegovu tvrđavu, sačuvanu još iz XV stoljeća, za koju se smatra da je izgradio bosanski kralj Tvrtko I. Po veoma lijepom vremenu, uputili se u višesatnu šetnju Mostarom. Umorni, ali prepuni utisaka, u Sarajevo su se vratili u prevečernjim satima.

Profesorica Minja Hozo

Foto: profesorica Sanda Dupovac, Dženeta Helać, IV-4

25.4.2019.

Konferencija projekta ENABLE BIH

U organizaciji Save the Children International, vodeće nezavisne međunarodne organizacije za djecu u svijetu, održana je Konferencija projekta „Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini / Enhancing And Advancing Basic Learning And Education In Bosnia And Herzegovina – ENABLE BIH“ podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID.

Konferencija je održana 16. i 17. aprila 2019. godine u Mostaru, u prostoru Tehnološkog parka INTERA Mostar.

Profesor naše škole Sandi Tafro, kao STEM/PPDM trener/mentor u okviru ENABLE BiH projekta, učestvovao je na Konferenciji.

STEM je skraćenica koja označava prirodne nauke, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku (Science, Technology, Engineering, Matematics). Ovaj koncept podrazumijeva da se matematika, fizika, hemija, biologija, geografija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi na stvarni život. Na taj način razvija se kritičko mišljenje, samostalnost, sposobnost rješavanja problema i jača dugoročna svrha učenja.

STEM princip će zamijeniti tradicionalni ex katedra pristup baziran na memorisanju i reprodukciji činjenica, u korist praktične provjere i primjene znanja tokom i nakon školovanja.

Ekonomija zasnovana na znanju je neophodna za održivost društva. STEM nastava podstiče učenike da razvijaju ključne kompetencije i vještine kako bi učestvovali u ekonomiji znanja, ne samo kao radnici, već kao kreatori poslova u budućnosti.

Omogućiti uvođenje STEM principa u sistem obrazovanja u BiH je glavni cilj projekta ENABLE BIH.

24.4.2019.