Novosti 2015-16

Škola znanja, a ne škola ocjena

Na konferenciji edukatora u Neumu

Profesorice naše škole su učestvovale na 8. konferenciji edukatora, pod nazivom: „Obrazovanje za pravično društvo“. Konferencija je održana u Neumu od 25.08.2016. do 28.08.2016. godine u organizaciji nevladine organizacije Step by step, uz podršku USAID BiH i Fonda otvoreno društvo BiH.

Profesorice: Nela Busuladžić prof. njemačkog jezika, Azemina Hujdur, prof. historije, Lejla Hujdur prof. matematike, Ermina Muratović, prof. bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti su tokom ta četiri dana prisustvovale plenarnim sjednicama, te uzele učešće u brojnim sesijama i radionicama koje su se bavile različitim sferama obrazovanja: od obrazovnih politika, nastavnih planova i programa, inkluzije u obrazovanju do radionica o informatici i kompetencijama za 21. stoljeće.

Saradnja Srednje ekonomske škole Sarajevo sa NVO Step by step će se nastaviti i u predstojećoj školskoj godini kroz projekat „Razvoj kritičkog mišljenja učenika u srednjem stručnom obrazovanju“.

Profesorica Lejla Hudur

2.9.2016.


Sretan početak nove školske godine

U četvrtak, 1.9.2016. godine, počinje nova školska godina - 2016./2017.

Učenici prvog i drugog razreda počinju u 8:00 sati, a učenici trećeg i četvrtog razreda u 14:10 sati.

Prvi čas u svakom odjeljenju će održati razredne starješine i trajat će 45 minuta. Ostali časovi po rasporedu za četvrtak će trajati po 15 minuta. Nakon trećeg časa pauza će trajati 15 minuta.

Objavljujemo spisak učenika prvog razreda kao i školski raspored za sva odjeljenja.

Svim učenicima, profesorima i ostalim uposlenicima sretan početak i uspješan rad! Učenicima prvog razreda srdačna dobrodošlica uz želju da se osjećaju sretno i zadovoljno u našoj školi!

29.8.2016.


Učenici na raspustu, profesori vrijedno rade

Ljetnu školu „Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini“, koju uz partnerstvo Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo provodi Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, pohađao je profesor Adnan Čolić, voditelj nastavnog procesa.

Prije godinu dana na katedri za kriminologiju konstatovano je kako je jedna od oblasti u kojoj je potrebno promptno intervenisati upravo segment nasilje nad djecom, među djecom, u školama i izvan njih.

Profesor Adnan Čolić je, uz zasluženi certifikat, otišao i korak dalje te je svim profesorima naše škole dostavio materijale sa ljetne škole. Tako će svi profesori imati mogućnost da se educiraju u oblasti postupanja u slučaju nasilja nad djecom.

5.7.2016.


Konačna rang-lista za upis u prvi razred

Rok za žalbe na preliminarnu rang-listu za upis u I razred je istekao, a Školski odbor je na današnjoj sjednici usvojio konačnu rang-listu.

Podsjećamo, naša škola u I razred za narednu školsku godinu prima 120 učenika.

Novim učenicima upućujemo toplu dobrodošlicu sa željom da u našoj školi provedu najljepše dane rane mladosti i da ostvare svoje nade, želje i ciljeve!

4.7.2016.


Upis učenika u prvi razred

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavilo je Konkurs za upis u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2016./2017. godini.

Prema tom konkursu naša škola će primiti 120 učenika.

Prijave za upis treba predati u sobu br. 8, a radno vrijeme za predaju dokumenata je od 9 do 14 sati radnim danima do isteka konkursa.

Više informacija o tome šta učenicima pruža upis u našu školu.

Također, obavještavamo učenike da je Vlada Kantona Sarajevo usvojila Izmjene i dopune Odluke sa kriterijima za upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2016/2017. godini:

„Za kandidate koji konkurišu u srednje škole, broj bodova po osnovu rezultata postignutog na ispitima eksterne mature i uspjeha u osnovnoj školi utvrđuje se na slijedeći način:
a) Opći uspjeh u VI, VII, VIII i IX razredu osnovne škole boduje se sa maksimalno 50 bodova, tako da se zbir prosječnih ocjena svedenih na dvije decimale u VI, VII, VIII i IX razredu osnovne škole pomnoži sa brojem 2,50.
b) Uspjeh iz predmeta posebno značajnih za odgovarajuću školu boduje se sa maksimalno 20 bodova, tako da se saberu ocjena dobijene u VIII i IX razredu osnovne škole iz tri predmeta posebno značajna za odgovarajuću vrstu srednje škole - član 9. ove odluke, se pomnoži sa brojem 0,67.
c) Rezultat postignut na ispitima eksterne mature boduje se sa maksimalno 30 bodova.“

24.6.2016.


Diplome za generaciju 2012. – 2016.

Svečanom dodjelom diploma ispratili smo još jednu generaciju učenika naše škole.

U prisustvu rodbine, prijatelja i profesora, u veselom, ali i dirljivom ozračju, podsjetili smo se na dane njihovg obrazovanja, odrastanja i sazrijevanja u našoj školi.

Nagrađene su najbolje učenice generacije, a to su: Elma Sabljica, Adisa Čopra i Dženeta Džanko.

Dodijeljene su diplome, bilo je pjevanja, bilo je suza. Puno lijepog je rečeno o generaciji koju smo ispratili. Pregršt dirljivih zahvala upućeno je profesorima koji nose dio zasluga za njihova postignuća.

Prema višegodišnjoj tradiciji, maturanti su na dodjeli diploma imali šalove sa školskim logotipom. Međutim, prvi put su nosili maturantske kape. Na kraju ceremonije kape su bačene u vazduh. To je bio trenutak koji je popraćen veselim krikom i ovjekovječen stotinama fotografija.

Ispratili smo generaciju 2012. – 2016. sa željom da koračaju stazama sreće, uspjeha i ličnog zadovoljstva.

22.6.2016.


Na otvorenju izložbe u Zemaljskom muzeju

U utorak, 14. juna 2016. godine, grupa učenika trećih razreda prisustvovala je otvorenju izložbe u Zemaljskom muzeju.

Izložba pod imenom “Slobodo, lijepo ti je ime” govori o borbi litvanskog naroda za slobodu od dugogodišnje sovjetske okupacije. Izložbu je predstavio Nacionalni arhiv Litvanije, a brojne goste pozdravila je ambasadorica Litvanije u BiH sa sjedištem u Budimpešti Rasa Kairiene. Također, zvanice je pozdravio i direktor Arhiva Federacije BiH Ademir Jerković, a potom su uručena priznanja ove institucije zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Profesorica Azemina Hujdur

15.6.2016.


Projekat: Od sirovine do finalnog proizvoda

U okviru projekta „Od sirovine do finalnog proizvoda“ 22 učenika prvog razreda SEŠ-e, dana 18.5.2016. u pratnji profesorica posjetili su PD „Butmir“ Ilidža, Sarajevo, kao i Klas d.d. Sarajevo.

Poljoprivredno dobro Butmir se bavi: stočarstvom, voćarstvom, povrtlarstvom, livadarstvom i ratarstvom, te samim tim učenici su imali priliku da vide sirovine, koje se prerađuju u poluproizvode, pa do finalnog (gotovog) proizvoda. Nakon obilaska Poljoprivredenog dobra Butmir učenici su se uputili u Klas d.d. Sarajevo, gdje ih je dočekala vrijedna ekipa uposlenika. Budući ekonomski tehničari su se posebno interesovali o organizaciji procesa rada, od nabavke sirovina do distribucije gotovog proizvoda na tržištu.

Cilj projekta je bio da se uspostavi veza između teoretske i praktične primjene jednog tehnološkog procesa, kao i dobivanje samopouzdanja budućih ekonomista, a na osnovu navedenih informacija, zaključuje se da je projekat uspješno završen.

Preporučujemo da pogledate galeriju fotografija učenika u realizaciji projekta.

Profesorice:
Suada Tadić
Edina Kopić

14.6.2016.


Adis Karaman uspješan u finalu atletskog kupa

Učenik naše škole, Adis Karaman, plasirao se u finale Atletskog kupa srednjih škola Kantona Sarajevo, u disciplini bacanje kugle. Daljina kojom se Adis plasirao u finale bila je 15,50 m.

U veoma jakoj konkurenciji, u finalu održanom na stadionu „Asim Ferhatović – Hase“ na Koševu, Adis je osvojio 5. mjesto.

Čestitke Adisu kao i profesorici Ankici Zulčić koja je pripremala takmičare za atletski kup.

6.6.2016.


Pozdravi s ekskurzije

Učenici III razreda otputovali su na ekskurziju u subotu naveče. I pored napornog putovanja i brojnih obilazaka znamenitosti, svježi su i odmorni za večernje izlaske.

Tokom ekskurzije obići će Beč, Prag, Drezden i Budimpeštu. Naravno, svemu što je lijepo brzo dođe kraj pa ih uskoro očekuje povratak.


Iako je program ekskurzije prebogat, za slanje fotografija uvijek ima vremena. Jedva čekamo da saznamo više o utiscima.

26.5.2016.

Matursko veče – veselo i razigrano

Naši učenici završnog razreda su u petak, 20. maja, proslavili svoje matursko veče u hotelu „Evropa“.

U prisustvu direktorice, Jadranke Kolar, nekadašnjeg direktora Avdije Serdarevića, petnaestak profesora te uz duo „Goriii band“ pjevalo se, plesalo i igralo do ponoći. Nakon toga, zabava je nastavljena na drugim lokacijama. Na „after party“ su bili pozvani svi, ali su se Direktorica, profesori i nekadašnji direktor zahvalili na pozivu i poželjeli da se maturanti lijepo provedu u ostatku noći.

Atmosfera je bila izvanredna i, nije suvišno reći, sve je prošlo bez i najmanjeg incidenta – upravo kako i pristaje djevojkama i mladićima koji uskoro polažu ispit zrelosti.

Društvene mreže su prepune slika maturske zabave, a mi koristimo priliku da podsjetimo maturante na posljednje dane koje su proveli u našoj školi kroz galeriju fotografija maturantskih odjeljenja .

24.5.2016.


Dva dana u Historijskom muzeju

Učenici II-7, u četvrtak, 12. maja, te učenici II-5 i II-6, u petak, 13. maja 2016. godine, posjetili su Historijski muzej, gdje je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata Muzeja ratnog djetinjstva. Svi izloženi eksponati i svjedočenja dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja tokom trajanja agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Svi eksponati Muzeja iza sebe kriju nevjerovatne životne priče. Od velikog su značaja za one koji su bili djeca u ratu, ali i za sve građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i turiste koji žele saznati nešto više o tome kako je izgledao život tokom četvorogodišnje opsade grada.

U petak, 13. maja 2016. godine, grupa učenika iz prvih i drugih razreda posjetili su izložbu „Naoružanje u Drugom svjetskom ratu“, i učestvovali u radionici „Kustos na jedan dan“, u organizaciji Fonda memorijala i Historijskog muzeja.

Cilj održavanja radionice je da se poveća interes za kulturno- historijsko naslijeđe, kao i da se učenicima približi posao kustosa, kroz niz aktivnosti koje su karakteristčne za posao kustosa.

Aida Šalajev, prof.
Azemina Hujdur, prof.

19.5.2016.


Maturanti proveli dan na Igmanu

Maturanti naše škole su, prije posljednjeg zvona, imali slobodan dan, koji su proveli na Igmanu. Organizatori ovog zanimljivog druženja bili su učenici IV4 razreda i njihova razrednica Amra Hodžić. Na izlet su išli svi učenici završnih razreda, kao i njihovi razrednici i predmetni profesori: Sandi Tafro, Dženana Tanović-Hamzić, Sejdela Kadribegović, Nela Busuladžić, Mirza Mahmutović i Aida Sočevica–Kurić.

Učenici su iskoristili vrijeme za šetnju, druženje, društvene igre pa i roštilj. U ovom posljednjem, bilo je uspješnih i manje uspješnih, ali originalnosti nije nedostajalo.

Pozivamo učenike da dostave uredništvu web stranice najzanimljivije slike sa ovog izleta na adresu gordana.adzaip@ses.edu.ba.

Profesorica Dženana Tanović-Hamzić

19.5.2016.


Profesorica Lejla Hujdur na seminaru u Portugalu

Koliko je naša škola uključena u savremene evropske i svjetske tokove u pogledu obrazovanja pokazuje i učešće naše profesorice matematike Lejle Hujdur na dvodnevnom seminaru u organizaciji E-twinniga u Portugalu.

Naime, od 5. do 7. maja 2016. godine je u Bragi, Portugal održan seminar „Coding and Robotics, The future is now!“. Na seminaru je učestvovalo je 143 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz 22 evropske zemlje. Osim ove zvanične teme kodiranja i robotike u školama, naša profesorica je bila u prilici razmijeniti iskustva o radu u razredu sa svojim kolegama i kolegicama iz Evrope, te čuti zanimljive stvari o savremenim nastavnim metodama i tehnikama koje se trenutno primjenjuju širom Evrope.

Ne sumnjamo da ćemo već naredne školske godine biti svjedoci promjena koje će nastupiti u našoj školi, a koje su podstaknute iskustvima profesorice Hujdur stečenima u Bragi.

Pogledajte kratku i duhovitu prezentaciju o boravku u Bragi, koju je profesorica Lejla Hujdur pripremila za naš školski web.

16.5.2016.


Prezentacija realizirane prakse iz bankarskog poslovanja

Za realizaciju projekta planirano je 10 časova, a isto toliko je i ostvareno. U ovaj projekat bilo je uključeno 16 učenika koji su pohađali izbornu nastavu iz predmeta bankarsko poslovanje (IV6) od aktivnog učešća u prezentaciji do izrade plakata, pozivnica, akreditacija, dočekivanja gostiju iz banaka i sl.

Realizacija ovog projekta je ostvarena vrlo uspješno dana 21.3.2016. godine u hotelu "Evropa".

Prezentaciji su prisustvovali direktorica prof. Jadranka Kolar, koordinatorica prof. Arijana Izmirlija, profesor bankarskog poslovanja prof. Emira Avdagić, kao i predstavnici Unicredit banke - naši domaćini: gđa Hajra Borovina, gđica Amina Maglajlija kao i dva direktora regije i 11 direktora poslovnica Unicredit banke na području grada Sarajeva.

Profesorica Emira Avdagić

13.5.2016.


Treće mjesto na malonogometnom turniru

Povodom obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo u ponedjeljak i utorak, 9. i 10. maja ove godine održan je malonogometni turnir srednjih novosarajevskih škola na kojem je učešće uzelo šest srednjih škola: Treća gimnazija, Srednja ekonomska škola, Elektrotehnička škola za energetiku, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn, Srednja saobraćajna škola i Željeznički školski centar.

Finale turnira igrali su ekipa Srednje škole za okoliš i drvni dizajn i Elektrotehnička škola za energetiku, a nakon izvođenja penala prvo mjesto osvojila je ekipa Elektrotehnička škola za energetiku sa rezultatom 2:3.

Treće mjesto pripalo je ekipi naše škole pobjedom nad ekipom Treće gimnazije.

Čestitke našim nogometašima i profesoru Mirzi Mahmutoviću koji ih trenira.

11.5.2016.

Takmičenje u govorništvu – naše učenice laureati!

Naše učenice s mentoricom

Pravni fakultet Univerziteta u Lukavici, u saradnji sa srednjim školama na regiji Sarajeva, organizovao je takmičenje regionalnog karaktera u govorništvu o temi: „Razgovarajmo, ne jedni o drugima, već jedni sa drugima“. U prvoj fazi takmičenja sve naše prijavljene učenice predstavile su svoje eseje i ušle u finale.

Na finalnom takmičenju, koje je održano 09. maja 2016. godine, naša škola osvojila je tri nagrade, čime je ostvarila drugo mjesto u ukupnom plasmanu škola. Učenica Ermina Halilagić osvojila je treće mjesto i novčanu nagradu od 300, 00 KM, a učenice Sabina Čuturić i Naida Isović plasirale su se među 10 najboljih govornika i osvojile novčane nagrade u iznosu od 100,00 KM. Istovremeno, radovi svih finalista su publikovani i objavljeni u Zborniku radova fakulteta, što je, svakako, najveća nagrada za naše učenice i našu školu.

Čestitamo učenicama Ermini Halilagić, Sabini Čuturić, Naidi Isović i Dženani Ramović, kao i njihovoj profesorici-mentorici Dženani Tanović-Hamzić, na postignutom uspjehu i odličnom predstavljanju škole na ovom značajnom regionalnom takmičenju.

Jadranka Kolar, direktorica

11.5.2016.


Investicijski fondovi na drugačiji način

Učesnici i koordinatorice projekta

Dana 09.5.2016. godine, u multimedijalnoj sali Srednje ekonomske škole, Sarajevo, održana je prezentacija projekta „Investicijski fondovi“.

Već tradicionalno, učenici su nastojali na zanimljiv i inovativan način prikazati rad investicijskih fondova, načine investiranja, rizik pri investiranju te rad berzi. Anketa koja je sprovedena među slučajnim prolaznicima svjedoči koliko malo građana zna o pojmovima „investiranje“, „investitor“, „fond“. Stoga su učenici pripremili zanimljive skečeve, video snimke, te prezentacije u kojima su pobliže objasnili pojmove vezane za investiranje.

Prisutni uposlenici, te učenici IV razreda su sa zanimanjem pratili program i učenike nagradili aplauzom.

Koordinatori projekta:
Avdić Alma, prof.
Avdagić Emira, prof.

Za web pripremila Adisa Čopra, IV-5

10.5.2016.


PZV naše škole na sajmu u Bijeljini

Dana 04. maja 2016. godine održan je sajam preduzeća za vježbu na nivou Bosne i Hercegovine u organizaciji Srednje stručne škole u Janji.

Na sajmu je učestvovalo ukupno 27 Preduzeća za Vježbu/Vježbovnih Tvrtki iz 8 gradova širom Bosne i Hercegovine. Sajam preduzeća za vježbu je prilika za sve učenike da svoje stečeno znanje o simuliranju rada preduzeća dopune sa učešćem na sajmu i tom prilikom predstave svoje preduzeće za vježbu i svoju partner firmu.

Ovaj sajam je omogućio preduzećima za vježbu iz Bosne i Hercegovine da se povežu i prezentuju svoje znanje koje su usvojili na časovima Preduzeća za vježbu.

Pogledajte detaljan izvještaj kao i galeriju slika.

Profesor Jasmin Jusić

9.5.2016.


Kutija povjerenja za prevenciju vršnjačkog nasilja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pokrenulo je niz aktivnosti u cilju prevencije i intervencije u slučaju asocijalnih oblika ponašanja kod djece i mladih.

Jedna od tih aktivnosti je i postavljanje KUTIJE POVJERENJA u sve osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo. Kutija je slična poštanskom sandučetu, a u nju će učenici, roditelji i profesori moći priložiti Obrazac za prijavu nasilja ili nekog drugog neprihvatljivog ponašanja u školi.

Za preuzimanje sadržaja iz kutije odgovorni su zaposlenici Ministarstva te će upravo oni preuzeti koordinirajuću ulogu u rješavanju problema i eventualne prijave nasilja ili zlostavljanja u saradnji sa stručnom službom škole.

Cilj postavaljanja Kutije povjerenja je da se svim učenicima, profesorima i roditeljima omogući da i na ovaj način prijave eventualno nasilje u školi ili neki drugi neprihvatljiv oblik ponašanja.

6.5.2016.


Pilot projekat eksterna matura - konačni rezultati

Tokom realizacije pilot projekta eksterna matura, naši maturanti su 25. aprila polagali bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost te matematiku, a 26. aprila engleski jezik.

Rezultati svih ispita su objedinjeni i objavljena je konačna lista rezultata eksterne mature.

Kako je navedeno na web stranicamma Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, "Ministarstvo će u narednom periodu izvršiti analizu procesa rezultata te na taj način detektovati aktivnosti kod kojih su se javljale poteškoće, s ciljem pravazilaženja problema i poboljšanja kvaliteta cijelog procesa eksternog vrednovanja u srednjim školama. S obzirom da je na terenu na licu mjesta vršen uvid u kompletnu organizaciju, ministarstvo je zadovoljno sa ozbiljnim pristupom škola, odzivom i ozbljnošću u pristupu nastavnika i učenika, odnosno pokazateljima da pripreme nisu bile uzaludne."

5.5.2016.

Bronza za Imrana na državnom prvenstvu

Imran Lučarević s bronzanom medaljom

Na prvenstvu Bosne i Hercegovine u judou održanom 9.4.2016. godine u Bihaću, naš učenik, Imran Lučarević, osvojio je 3. mjesto među kadetima, u kategoriji preko 90 kg.

Čestitke Imranu uz želju da osvoji još puno medalja u budućnosti!

Nije to jedini sport kojim se Imran bavi. S velikim uspjehom bavi se i streljaštvom.

Ali tu nije kraj Imranovim talentima. Većina učenika naše škole prepoznaje ga kao jednog od gitarista školskog benda. Uskoro će ga vidjeti i kao bubnjara.

Možda Imran ima još talenata, ali skromnost (osobina koja je gotovo zaboravljena) mu ne dozvoljava da o njima priča. Time je veliki, dobri, pametni Imran još veći, bolji i pametniji u očima okoline. Momak vrijedan divljenja!

27.4.2016.


ExChange - projekat razmjene učenika

Odmor ispred škole u Hamburgu

U periodu od 2.4. do 10.4.2016 godine realizovana je posjeta učenika iz Sarajeva i Trebinja u Hamburg pod pokroviteljstvom fondacije SHL (Schüler Helfen Leben). U projektu je učestvovalo 15 učenika iz naše škole i isto toliko učenika gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja.

Ovaj boravak je imao višestruki značaj za svakoga od nas jer smo bili u prilici upoznati jednu novu kultruru, način obrazovanja, ljude kao i steći nova iskustva koja će nam veoma značiti u našoj budućnosti. Ova razmjena će biti u potpunosti realizovana dolaskom učenika iz Hamburga u Sarajevo i Trebinje 3.5.2016. S nestrpljenjem očekujemo njihov dolazak.

Pročitajte detaljan izvještaj s putovanja u Hamburg

Amar Nuhbegović, učenik II-3

28.4.2016.


Eldina Begović - državna prvakinja u taekwondo-u

Eldina Begović na pobjedničkom postolju

12.03.2016. godine u Bijeljini je održano državno prvenstvno u taekwondo-u, na kojem je učestvovala Eldina Begović, učenica Srednje ekonomske škole, Sarajevo, okitivši se zlatom te titulom državne prvakinje u kategoriji do 44 kg.

„Prvi put sam izašla na državno prvenstvo i bilo je to jedno veliko iskustvo za mene. Otkrila sam neke svoje nedostatke na kojima trebam poraditi. Isplatio se sav trud, rad i utrošeno vrijeme. Kada sam se prvi put susrela sa taekwondo-om nisam sebe mogla zamisliti na ovoj poziciji. Ali samo radom i upornošću možete ostvariti svoje snove!“ – rekla je Eldina Begović.

Tekst pripremila Adna Rahman, učenica I-5

26.4.2016.


Pobjeda na općinskom nivou Atletskog kupa KS

U okviru Atletskog kupa srednjih škola Kantona Sarajevo općinski nivo takmičenja održan je 15.4.2016. godine na stadionu “Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

Tim naše škole osvojio je pehar za prvo mjesto na Općini Novo Sarajevo sa 111,5 bodova, a za prva tri plasmana po disciplinama učenici su dobili diplome.

Čestitke svim učenicima, a posebno za osvajače prva tri plasmana.

Pročitajte detaljan izvještaj s imenima učesnika i plasmanima.


Voditelj tima Ankica Zulčić, profesorica

25.4.2016.


Nastava u posljednjoj sedmici aprila

Zbog održavanja eksterne mature za učenike IV razreda, nastava će se u narednoj sedmici održavati u malo izmijenjenom režimu.

U ponedjeljak i utorak (25.i 26. april) učenici III razreda će imati nastavu u prvoj smjeni, dok će I i II razred biti u drugoj smjeni. Učenici IV razreda će tih dana polagati predmete po već najavljenom rasporedu eksterne mature..

U srijedu i četvrtak (27. i 28. apriil) učenici I i II razreda će imati nastavu u I smjeni, a III i IV razred u drugoj smjeni.

Podsjećamo da će se, prema školskom kalendaru, nastava u utorak odvijati po rasporedu za petak.

U petak, 29. aprila, nastave neće biti radi obilježavanja vjerskog praznika Vaskrsa.

20.4.2016.


Četiri učenice u finalu takmičenja u govorništvu

Pravni fakultet PIM Univerziteta u Lukavici je u saradnji sa srednjim školama, na regiji Sarajeva organizovao takmičenje u govorništvu na zadatu temu: „Razgovarajmo, ne jedni o drugima, već jedni sa drugima“, za koje se prijavilo 37 učenika. Prva faza takmičenja je održana 11. i 12.4.2016. godine u prostorijama Pravnog fakulteta u Lukavici. Stručni žiri od pet članova je imao zadatak, u prvoj fazi, da kroz dva dana takmičenja izabere 20 učenika za finalno takmičenje koje će biti organizovano u maju.

Iz naše škole prijavljene su četiri učenice i sve su ušle u finale! To su: Ermina Halilagić, Dženana Ramović, Sabina Čuturić i Naida Isović.

Čestitamo učenicama i želimo im puno uspjeha u finalu!

20.4.2016.


Izvrsno drugo mjesto na Ekonomijadi 2016

Učenici Srednje ekonomske škole, Sarajevo zauzeli su sjajno drugo mjesto na ovogodišnjoj "Ekonomijadi" trodnevnom natjecanju iz ekonomske grupe predmeta kojem je domaćin bila Srednja škola Novi Marof iz Hrvatske. Uspjeh je još veći kada se zna da su naši učenici zauzeli drugo mjesto u konkurenciji 11 učesnika iz zemalja regije. Riječ je o natjecanju u znanju učenika ekonomskog smjera na srednjoškolskom nivou. Prvo mjesto na ovogodišnjoj 'Ekonomijadi' zauzeli su učenici Srednje ekonomske škole iz Podgorice, dok su treći bili predstavnici domaćina.

Osim takmičarskog dijela, u sklopu svog boravka u Novom Marofu i Varaždinskoj županiji, učenici i njihovi mentori posjetili su Varaždin gdje su se susreli sa zamjenikom župana Alenom Kišićem. Obišli su i varaždinski Fakultet organizacije i informatike te prelijepi dvorac Trakošćan. Našu školu predstavljali su direktorica Jadranka Kolar, profesor Jasmin Jusić te učenici Adisa Čopra i Vedad Halimić.

Čestitamo učenicima!

Profesor Jasmin Jusić

15.4.2016.

Nerimana i Irma - naše pčelice sricanja (Spelling bees)

Nerimana i Irma

Takmičenje "Pčelice sricanja" (Spelling Bees) iz engleskog jezika održano je 08.4.2016. u 14:00 sati u hotelu “Bosnia” pod pokroviteljstvom Američke ambasade. Takmičenje je bilo na kantonalnom nivou te je konkurencija bila veoma jaka. Naše takmičarke, Nerimana Sabljica (II-5) i Irma Redžić (I-3), su se trudile da ostvare što bolje rezultate. Iako nisu ostvarile plasman na regionalno takmičenje, izvrsno su se borile i drago im je da su bile dio jednog takvog takmičenja. Nadaju se da će i sljedeće godine iskoristiti šansu i biti dio ovog projekta.

Voditeljice projekta u našoj školi su profesorice Zdravka Lemez i Danijela Hajdarević.

Irma Redžić, učenica I-3

15.4.2016.


Treće mjesto na takmičenju "Projekat građanin"

Ekipa naše škole na takmičenju "Projekat građanin"

U Srednjoj elektrotehničkoj školi za energetiku 9. aprila ove godine održano je Općinsko takmičenje mladih iz predmeta demokratija i ljudska prava pod nazivom “Projekat građanin“, za učenike novosarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Takmičenju su pristupile četiri srednje i četiri osnovne škole, što čini ukupno osam školskih timova. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je Srednja škola za saobraćaj i komunikacije, drugo mjesto pripalo je Trećoj gimnaziji, treće mjesto Srednjoj ekonomskoj školi, dok je četvrto mjesto osvojila Srednja škola za drvni dizajn i okoliš.

Našu školu predstavljale su Ajla Bajrić, Anisa Kurtanović, Adana Mahir, Adna Pašić, Aida Plivčić, Aida Sućeska, Emina Vranešić i Hana Zeković.

Projekat građanin praktični je dio nastave građanskog obrazovanja u kojem se učenici podstiču na ispitivanje javnih problema i pitanja u zajednici i iznalaženje rješenja, kao i upućivanje inicijativa vlastima i jačanja saradnje „građani – lokalna i više razine vlasti“.

Čestitamo učenicama!

Profesorica Azemina Hujdur

12.4.2016.


Termini pilot projekta eksterna matura

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je objavilo termine realiziranja pilot projekta – eksterna matura, za učenike koji u školskoj 2015/2016. godini pohađaju 4. razred srednje škole.

Eksterna matura će se realizirati 25. i 26. aprila 2016. godine (ponedjeljak i utorak), prema sljedećoj satnici i rasporedu:

25.04.2016. godine - Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, sa početkom u 10,00 sati; - Matematika, sa početkom u 12,00 sati.

26.04.2016. godine – Engleski jezik /Njemački jezik, sa početkom u 10,00 sati.


8.4.2016. Izvor: MONKS


Sedmica učenja na daljinu - online sedmica

Online sedmica

Sedmica učenja na daljinu - Online sedmica će se održati u periodu od ponedjeljka 28.3. do petka 1.4.2016. godine.

Materijali će biti dostupni od nedjelje 27.3 u 24 sata do nedjelje 3.4.2016. na web stranici ses.nastava.ba, kojima možete pristupiti sa svojim korisničkim podacima.

Kako bi postigli puni efekat ove sedmice, podsjećamo na korištenje foruma i razmjenu mišljenja o gradivu koje ćete raditi.

Želimo uspješnu online sedmicu!

Direktorica Jadranka Kolar, prof.
24.3.2016.


Matematičarke kroz historiju

Učenici trećih razreda naše škole su, uz mentorstvo profesorice Lejle Hujdur, realizovale projekat „Matematičarke kroz historiju“.

U projekat su bile uključene tri savremene matematičarke i tri različite institucije iz različitih nivoa obrazovanja: profesorica Lejla Smajlović s Ekonomskog fakulteta, profesorica Lejla Hujdur iz Srednje ekonomske škole Sarajevo i nastavnica Nada Sokolović iz OŠ „Osman Nakaš“.

Završna manifestacija održana je 9.3.2016. godine u multimedijalnoj sali Srednje ekonomske škole na kojoj smo ugostili profesore i učenike naše škole, nastavnicu matematike Nadu Sokolović i njene učenike iz OŠ „Osman Nakaš“, te profesoricu Lejlu Smajlović. Na tom događaju osnovnoškolci su obišli našu školu i kroz razgovor sa učenicima Srednje ekonomske škole upoznali se sa školom i načinom rada u njoj. Maturanti naše škole su kroz razgovor sa profesoricom Smajlović dobili informacije o Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, prijemnom ispitu, načinu spremanja za prijemni itd.

Pročitajte više i pogledajte galeriju fotografija!

Profesorica Lejla Hujdur
23.3.2016.

Bravo nogometaši za drugo mjesto u KS

Ekipa naše škole

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo , u Skenderiji, 20. marta, odigrane su polufinalne i finalne utakmice ROYAL SPORT JELLY LIGE SREDNJIH ŠKOLA KANTONA SARAJEVO, najmasovnijeg amaterskog takmičenja u BiH. U polufinalnoj utakmici naši nogometaši pobijedili su prošlogodišnje prvake Srednju saobraćajnu školu, a u finalnoj utakmici igrali protiv Željezničkog školskog centra. U regularnom dijelu utakmica je završena rezultatom 1:1, nakon čega su odlučivali penali. Uz nešto manje sportske sreće i odličnu igru finale je završeno rezultatom 3:2. Naši momci su tako obezbijedili srebro za našu školu, postali vicešampioni, a naš golman Bakir Pecar je proglašen za najboljeg golmana Lige srednjih škola Kantona Sarajevo .

Ekipa naše škole

Ponosni na naše momke upućujemo čestitke selektoru i treneru, profesoru Mirzi Mahmutoviću i njegovom izabranom timu koji su činili: Armin Vejo, Admir Berilo, Bakir Pecar, Adis Karaman, Adnan Begić, Haris Škandro, Benjamin Kovač, Emin Šahat, Avdo Stambolić, Mustafa Spahić, Amel Hadžić, Adnan Ćimić, Ahmed Nezirović, Tarik Džindo, Mirza Hodžić i Haris Tahirović .

Direktorica škole Jadranka Kolar
JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo

21.3.2016.

Na otvaranju Sajma srednjih tehničkih i stručnih škola

Nastup hora i orkestra u revijalnom programu

Učenici i profesori na izvanredan način su predstavili našu školu na Sajmu srednjih tehničkih i stručnih škola Kantona Sarajevo.

Na otvaranju Sajma upriličen je revijalni program ispred ulaza u Školu metalskih zanimanja. U revijalnom programu su nastupili hor i orkestar naše škole koji su su izveli dvije numere: "Odu radosti" i "Sarajevo, ljubavi moja". Otvaranju Sajma prisustvovali su brojni učenici, roditelji, profesori, direktori srednjih škola kao i ministar obrazovanja u KS, Elvir Kazazović

Naš štand na sajmu

U prostorijama Škole metalskih zanimanja organizirani su štandovi sarajevskih tehničkih i stručnih škola. Uzak prostor za izlaganje nije spriječio našu sajamsku ekipu da predstavi školu u najboljem svjetlu.

Pročitajte detaljan izvještaj s imenima učesnika

21.3.2016.

Pobjednici takmičenja iz engleskog jezika

Dana 17.3.2016. godine u 13:15 sati održano je školsko takmičenje "Pčelice sricanja" (Spelling bees) pod pokroviteljstvom Američke ambasade.

Prvo mjesto osvojila je Nerimana Sabljica, učenica II-5.
Drugo mjesto osvojila je Irma Redžić, učenica I-3.

U aprilu učenice će učestvovati na kantonalnom takmičenju, a zatim i regionalnom. Čestitke Nerimani i Irmi!

Voditeljice projekta su profesorice Zdravka Lemez i Danijela Hajdarević.

18.3.2016.

Podržimo našu ekipu u polufinalu!

Pozivamo navijače da dođu na prvu polufinalnu utakmicu Royal SPORT Jelly Lige srednjih škola za muškarce.

Ekipa naše škole igra protiv Saobraćajne škole u Skenderiji, sala 1, u nedjelju, 20.3.2016. godine, s početkom u 8:30 sati.

Naše nogometaše vodi profesor Mirza Mahmutović.

16.3.2016.

U polufinalu Royal SPORT Jelly Lige srednjih škola

Borbena igra srednjoškolaca

Srednja ekonomska škola, Željeznički školski centar, Peta gimnazija i Saobraćajna škola polufinalisti su ovogodišnje Royal SPORT Jelly Lige srednjih škola za muškarce.

Prvi su plasman u polufinale ostvarili igrači Srednje ekonomske škole koji su rezultatom 3:0 porazili Prvu gimnaziju. Dvostruki strijelac bio je Adnan Begić, a u strijelce se upisao i Amel Hadžić.

Rezultati:
Srednja ekonomska škola – Prva gimnazija 3:0 (Begić(2) i Hadžić)
Druga gimnazija – Željeznički školski centar 1:3 (Hadžialija (2), Sinanović)
Srednjoškolski centar Vogošća – Peta gimnazija 3:3, 3:5 nakon penala (Bošnjak (2))
Saobraćajna škola – Poljoprivredna škola 3:0 (Šito (2), Stomornjak)

14.3.2016.

UNESCO: Međunarodno takmičenje mladih u pisanju eseja

Esej

U okviru UNESCO Opšteg akcionog programa o obrazovanju za održivi razvoj, po 17. put je otvoreno Međunarodno takmičenje mladih u pisanju eseja.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je Obrazovanje za izgradnju bolje budućnosti za sve (Education to Build a Better Future for All).

Takmičenje je otvoreno za mlade ljude do 25 godina starosti.

Eseji trebaju biti izvorni i neobjavljeni te napisani na engleskom, francuskom, španskom ili njemačkom jeziku do 700 riječi ili do 1.600 znakova na japanskom jeziku.

Dobitnici prve i druge nagrade dobiće priznanje i novčanu nagradu. Pobjednika očekuje i put u Tokio gdje će se u novembru održati svečanost dodjele nagrada.

Rok za dostavu eseja je 15.6.2016. godine.

Detaljnije informacije.

11.3.2016.

Sajam srednjih tehničkih i stručnih škola KS

Promotivni poster Sajma

Učenici i profesori sarajevskih srednjih škola pripremaju se da na najbolji način predstave svoju školu na Sajmu srednjih tehničkih i stručnih škola Kantona Sarajevo. Naša reprezentativna ekipa se, također, pažljivo priprema.

Sajam će se održati 19. i 20.3.2016. godine u Srednjoj školi metalskih zanimanja. Cilj Sajma je pružiti informacije budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima o obrazovnim smjerovima za koja se mogu školovati u srednjim tehničkim i stručnim školama u našem kantonu i pomoći im pri ispravnom odabiru škole za nastavak svog obrazovanja odnosno u određivanju svoje buduće profesije.

Sajam će biti tradicionalnog karaktera i svake godine će se održavati u drugoj srednjoj školi. Preporučujemo vam da pogledate promotivni spot Sajma.

11.3.2016.

Projekat „Jedan dan više za odbojku“

Jedan dan više za odbojku

Profesori tjelesnog odgoja Ankica Zulčić, Dževdet Džinović i Mirza Mahmutović organizirali su cjelodnevni odbojkaški turnir na kojem je odigrano 20 utakmica uz učešće 200 učenika naše škole.

Na taj način naša škola se pridružila razvojnim aktivnostima Evropske odbojkaške konfederacija (CEV) koja je inicirala projekat "Jedan dan više za odbojku", a u našoj zemlji se realizira u organizaciji Odbojkaškog saveza BiH.

Cilj projekta je razvoj, afirmacija i promocija odbojkaškog sporta u nacionalnim odbojkaškim federacijama članicama CEV-a i u cijeloj Evropi.

Učesnici su uživali u igri

Osnovna zamisao jeste da se u svakoj zemlji, 29. februara 2016. godine, organizuje i odigra što veći broj odbojkaških utakmica. 

Pravo učešća imaju sve osobe bez obzira na pol i uzrast. Manifestacija ima namjeru da pokaže da je odbojka sport namjenjen apsolutno za sve, bez obzira na njihove fizičke sposobnosti, tehničke vještine, starost, poznavanje odbojke, itd.

Po završetku ove manifestacije i na osnovu uvida u obrasce za izvještaj i drugu popratnu dokumentaciju, Odbojkaški savez BiH će formirati rang listu organizatora na osnovu broja učesnika, načina i kvaliteta organizacije.

Profesor Adnan Čolić,
8.3.2016.

Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju

Projekat vršnjačke edukacije iz oblasti saobraćaja

Projekat vršnjačke edukacije "Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju" je uspješno realiziran 25. februara 2016. godine, u prostorijama Srednje ekonomske škole u Sarajevu.

Naši učenici Naida Isović i Nedim Alibegović su uspješno održali čas u odjeljenju IV1.

Nakon prezentacije i predavanja, učenici su učestvovali u diskusiji i otvoreno razgovarali o uzrocima rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju.

U skladu sa mogućnostima, časovi će biti realizirani na Odjeljenskoj zajednici svakog završnog razreda.

Profesorica Ivana Šokčević
7.3.2016.

Vodiči za eksternu maturu

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je u prethodnom periodu najavilo pokretanje aktivnosti na uvođenju eksterne mature za učenike nakon završene srednje škole.
Tako će u aprilu 2016. godine biti organiziran pilot projekat – polaganje eksterne mature.
Iz Ministarstva naglašavaju da će se pilot projekat odnositi isključivo za učenike koji pohađaju srednje škole u četverogodišnjem trajanju.
Također, rezultati na eksternoj maturi, postignuti kroz pilot projekat ni u kojem smislu i formi neće uticati na ocjene iz predmeta iz kojih se polaže matura, kao ni prilikom upisa na visokoškolske ustanove, te je potrebno o ovome odmah i na adekvatan način informirati učenike, njihove roditelje, kao i nastavnike u školi.
Cilj je da se kroz pilot projekat uvide nedostaci, poteškoće, ali i prednosti polaganja eksterne mature.
Ministarstvo je dostavilo vodiče za tri sljedeća nastavna predmeta iz kojih će se polagati eksterna matura:
a. Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost
b. Matematika
c. prvi strani jezik.
Vodiči za svaki nastavni predmet su koncipirani na sljedeći način, odnosno sadrže sljedeće dijelove:
1. uvodni dio - opći ciljevi ispita
2. oblasti i teme sa ishodima koje su obuhvaćene eksternom maturom
3. tipovi zadataka sa primjerima
4. primjer urađenog testa
5. struktura testa
6. literatura.

20.2.2016.

Romantične poruke za Valentinovo

Dan zaljubljenih, poznatiji kao Valentinovo, je postao svjetski praznik, koji obilježava i naša generacija. Simboli ovog praznika su crvene ruže i čokolade. Naša škola je već poznata po raznim projektima, pa je i ovaj praznik odlučila obilježiti na poseban način. U  petak, 12.2.2016. godine u holu škole bile su postavljene kutije u koje su učenici mogli ubacivati pisma namjenjena njima dragim osobama. U ponedjeljak su pisma dostavljena na navedene adrese. Tako je većina učenika dobila mali znak pažnje koji im je uljepšao ovaj dan.

Koordinator projekta: prof. Zdravka Lemez

Pripremile: Elma Aljović i Anamarija Azinović
18.2.2016.

Usavršavanje njemačkog jezika u Beču

Grupa od 13 učenika Srednje ekonomske škole, Sarajevo sa profesoricama Nelom Busuladžić i Aidom Babić; je posjetila Beč u sklopu projekta Njemački jezik – jezik budućnosti. Cilj posjete je bio usavršavanje njemačkog jezika i upoznavanje sa austrijskom kulturom. U sklopu projekta učenici su sa profesoricama posjetili znamenitosi Beča. Upriličena je i posjeta Univerzitetu u Beču Universität Wien; Institut für Germanistik, kao i srednjoj školi Berufsschule für Industrie, Finanzene und Transport, Wien, gdje su učenici imali priliku da komuniciraju na njemačkom jeziku i tako obogate fond riječi.

Profesorica Aida Babić
18.2.2016.

Školski hor na "Sarajevskoj zimi"

Školski hor ispred katedrale

Dana 07.2.2016. godine muzičkim i plesnim performansom otvoreno je 32. izdanje Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ koji je okupio preko 100 učesnika. Od 35 srednjih škola u Sarajevu, samo četiri škole su sudjelovale u ceremoniji otvaranja ,,Sarajevske zime˝. Hor Srednje ekonomske škole, Sarajevo je započeo ceremoniju ispred Katedrale muzičkom numerom ,,Oda radosti˝, a zatim je ceremonija nastavljena drugim aktivnostima. Naši učenici su još jednom pokazali svoju svestranost i originalnost. Škola je ponosna na uspjehe naših učenika.

Pripremile: Elma Aljović i Anamarija Azinović

11.2.2016.

Roditeljski sastanak

Roditeljski sastanak

U četvrtak, 14.1.2016. godine održat će se roditeljski sastanci za većinu odjeljenja naše škole.

Roditeljski sastanci za pojedina odjeljenja počinju u 17, 17:30 i 18 sati. Na sastanku roditelji će biti upoznati sa uspjehom odjeljenja na prvom polugodištu školske 2015./2016. godine te će im biti uručene učeničke knjižice za njihovu djecu.

13.1.2016.

Zimski raspust

Zimske radosti

U četvrtak, 31.12.2015. godine, završava se I polugodište školske 2015./2016. godine.

Svim učenicima i uposlenicima čestitamo Novu godinu 2016.

Učenicima koji su bili vrijedni želimo da se lijepo odmore u toku zimskog raspusta, a onima koji su bili manje vrijedni da nadoknade propušteno.

Nastava u II polugodištu počine 01.02.2016. godine.

I i II razred – prva smjena

III i IV razred – II smjena

Direktorica Jadranka Kolar, prof.

31.12.2015.

Posjeta sajmu knjiga

Sajam knjiga

Dana 21. decembra 2105. godine učenici prvog razreda naše škole u pratnji profesorice Minje Hozo i u sklopu projekta „Želim biti cool“, posjetili su Novogodišnji sajam knjiga u centru Skenderija. Iako malog obima, Sajam ih je oduševio, jer su shvatili da u njihovom okruženju postoji i drugi način korisnog provođenja slobodnog vremena. Razgledali su nove naslove i neka stara izdanja povoljnijih cijena, pa izašli sa Sajma puni utisaka, koje su u toku redovne nastave podijelili u sklopu debate o razlozima teškog položaja izdavaštva i nedovoljnog interesa mladih za čitanje knjiga. Nekoliko dana ranije, 16. decembra 2015., u pratnji profesorica Dženane Tanović-Hamzić i Azemine Hujdur, učenici trećeg i četvrtog razreda su takođe posjetili Sajam.

Profesorica Minja Hozo

31.12.2015.

Bili smo na konferenciji "Vaša(r) ideja"

Zanimljiva predavanja

Dana 17.12.2015. god. učenici JU Srednje ekonomske škole, Sarajevo su prisustvovali konferenciji – „Vaša(r) ideja“. Konferencija je održana u SARTR-u u 19 sati. Vaša(r) ideja mladima nudi razgovor sa Vesnom Beganović, Tomislavom Cvitanušićem i Zanom Karkin. Kroz smijeh, ali i kroz ozbiljan razgovor učenici su slušali njihova predavanja, a naročito predavanje Tomislava Cvitanušića koji je ostavio najjači utisak. Nakon predavanja mladi su postavljali pitanja što je bio još jedan zanimljiv dio te večeri. Željno ih očekujemo i sljedeće godine!

Irena Vilić

27.12.2015.

Skraćena nastava

Od ponedjeljka, 28.12.2015. godine, pa do kraja prvog polugodišta, 31.12.2015. godine, će se realizirati redovan nastavni proces, uz napomenu da će časovi biti skraćeni, te će umjesto 45 minuta, trajati po 30 minuta.

Prva smjena će se realizirati po sljedećoj satnici:
1. čas – 08,00-08,30
2. čas – 08,35-09,05
3. cas – 09,10–09,40
veliki odmor -10 minuta
4. čas – 09,50–10,20
5. čas – 10,25-10,55
6. čas – 11,00-11,30 sati.

Druga smjena:
1. čas – 12,00–12,30
2. čas - 12,35-13,05
3. čas – 13,10-13,40
veliki odmor – 10 minuta
4. čas – 13,50-14,20
5. čas – 14,25-14,55
6. čas – 15,00-15,30.
Sedmi čas neće biti realiziran niti u jednoj smjeni.

27.12.2015.

Obustava nastave 24.12.2015.

Prema odluci Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nastava u osnovnim i srednjim školama neće biti realizirana 24.12.2015. godine.

Razlog za obustavu je podatak da je povećana zagađenost zraka u dužem periodu (prema nekim informacijama najduži u posljednjim decenijama) uzrokovala zdravstvene tegobe kod velikog broja djece, što se ovim činom pokušava stabilizirati.

O svim promjenama u smislu produženja obustave i slično obrazovne ustanove i javnost će biti blagovremeno obaviješteni.


Izvor: Saopštenje za javnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

23.12.2015.

Jedan slatkiš, jedno dijete

Akcija "Jedan slatkiš, jedno dijete"

U holu naše škole, 23.12.2015. godine, održana je humanitarna akcija pod nazivom „Jedan slatkiš. jedno dijete“.

Akciju je organizirala Mreža vijeća učenika „mreVUK“, a provodi se u cilju da štićenici Doma za nezbrinutu djecu Bjelave dobiju paketiće u periodu nadolazećih praznika. Učenici su zamoljeni da se odazovu na akciju i poklone barem jedan slatkiš te time uljepšaju ovoj djeci praznike.

23.12.2015.

Aida Sućeska - pobjednica na natječaju Ambasade SAD

Aida Sućeska

Na takmičenju u organizaciji Američke ambasade u Sarajevu povodom obilježavanja 20 godina mira od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, učenica III-1, Aida Sućeska, koja je snimila video na temu „Kako ja mogu pomoći da izgradimo bolju BiH?“, osvojila je 1. mjesto.

Na ovom takmičenju učestvovali su učenici iz cijele Bosne i Hercegovine. Iz naše škole prijavljeno je 8 eseja i 1 video.

Pobjeda na ovakvom takmičenju predstavlja ogroman uspjeh za našu učenicu i za našu školu.

Aida Sućeska je do sada snimila nekoliko videa u kojima na poseban način govori o našoj školi, a među njima je i „Zašto je moja škola Cool?“. Ova sjajna pobjeda je kruna Aidinom predanom  radu i istrajnosti te dokaz da takav pristup dovodi do željenog uspjeha.

Srdačne čestitke Aidi Sućeski uz želju da postigne puno uspjeha u daljem radu i školovanju!

Pogledajte Aidin video!

16.12.2015.

Vedadove stilske figure

Nastavno gradivo ponekad je teško shvatiti, pa učenici nalaze razne načine da te teškoće savladaju. Tako je Vedad Bahtanović, učenik odjeljenja I-1 naše škole, u pjesmi koju je napisao olakšao sebi razumijevanje i razlikovanje stilskih figura u sklopu predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost. Pročitajte ovu, veoma originalnu pjesmu! Možda će i vama priča o stilskim figurama biti jasnija.

Pozvala je pjesma jedna,

Na sastanak jedne noći,
Na sastanak sve figure
Što se stilske zovu...

Pročitajte cijelu pjesmu!

Profesorica Minja Hozo
10.12.2015.


U Gradskoj vijećnici

U četvrtak 12.11.2015. godine učenici II-6 u pratnji profesorice Azemine Hujdur posjetili su Gradsku vijećnicu.

Gradska vijećnica se nalazi u Sarajevu nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekt iz austro-ugarskog perioda građen u pseudomaurskom stilu. Učenici su imali priliku da saznaju više o vijećnici uz pomoć ljubaznog vodiča i na trenutak posjete austro-ugarska vremena.

Amna K. II-6, 28.11.2015.

„Challenge and Express Yourself 2015“

Slijeva nadesno: Anida Prasko, profesor Sandi Tafro i Naida Isović

Naša škola je uzela učešće u projektu pod nazivom „Challenge and Express Yourself 2015“  u organizaciji fondacije „Izvor za ljepši život“.

Cilj ovog projekta je da srednjoškolci bolje upoznaju film kao umjestnost te da steknu neka osnovna znanja o historiji filma, scenariju, režiji, snimanju, montiranju...

Učenice naše škole, Naida Isović i Anida Prasko, prisustvovale su četverodnevnom seminaru da bi stekle potrebno znanje da napišu scenarij i knjigu snimanja za kratki film. Mentor ovog projketa bio je profesor Sandi Tafro.

Film je snimljen i montiran i možete ga pogledati na youtube-u pod nazivom „Ta žena“ Srednja ekonomska škola , Sarajevo.

U realizaciji projekta učestovali su, pored navedenih, profesorica  Amira Kadrispahić te učenice: Amna Iseni i Sumeja Muharemović.

Profesor Sandi Tafro, 20.11.2015.

Sedmica učenja na daljinu

Sedmica učenja na daljinu – (online sedmica) će se održati u periodu od ponedjeljka 2. novembra 2015. godine do petka 6. novembra 2015. godine.

Materijali će biti dostupni od nedjelje 1. novembra u 8.00 sati do nedjelje 8. novembra u 24.00 sata, na web stranici ses.nastava.ba, na koju možete pristupiti sa svojim korisničkim podacima.

Ako neko od učenika bude imao problema sa pristupom kursevima, može se javiti na e-mail adresu info.sekcija.ses@gmail.com, koja je ista kao i za prošlu online sedmicu.

Kako bi postigli puni efekat online sedmice, podstičemo vas na korištenje foruma i razmjenu mišljenja s vašim kolegama i profesorima o gradivu koje ćete raditi. želimo vam upješnu sedmicu učenja na daljinu.

29.10.2015.

Posjeta Historijskom muzeju

U srijedu, 28. oktobra 2015. godine učenici prvog razreda u pratnji profesorice Minje Hozo u okviru projekta „Želim biti cool“ posjetili su izložbu „Nikad im bolje nije bilo“ u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Uz pratnju kustosa muzeja, upoznali su se sa predmetima koje su koristli ljudi tog vremena, načinom života mladih u bivšoj državi i mnogim detaljima koji su obilježili to vrijeme. Najljepše se bilo slikati se sa pinirskom kapom i maramom i čuvenim „fićom“.

Profesorica Minja Hozo, 29.10.2015.