Novosti‎ > ‎

2017Učenici donijeli radost štićenicima Gerontološkog centra

Velika grupa učenika naše škole (ukupno 80), predvođena profesoricom Senidom Čeljo, posjetila je Gerontološki centar u Nedžarićima 28.12 2017. godine. Naši učenici, kao i naši zaposlenici, pokazali su veliko srce sakupivši novac od kojeg su kupljeni darovi za štićenike.


Vrijeme u domu prošlo je prebrzo. Stari i mladi su razgovarali, družili se, pjevali… Uživali su i jedni i drugi, a na rastanku je bilo i suza.

Do sljedećeg susreta poželimo im dobro zdravlje i dobro raspoloženje.

29.12.2017.

Značaj reciklaže u zaštiti životne okoline

U utorak, 26.12.2017. godine, u Importane Centru je održana završna izložba projekta Ekologija, Energija, Budućnost II. Učenici srednjih škola sa Općine Novo Sarajevo su izložili i posjetiocima predstavili svoje radove u cilju podizanja ekološke svijesti šire društvene zajednice.

Učenici Srednje ekonomske škole su se fokusirali na reciklažu, te izradili različite predmete od materijala koji bi sigurno već bili na nekoj gradskoj deponiji.

Ovim su učenici još jednom skrenuli pažnju na održivo upravljanje otpadom kao i na značaj reciklaže u zaštiti životne sredine.

Profesorica Merima Voloder

27.12.2017.


Na konferenciji „Vaša(r) ideja“

Učenici Srednje ekonomske škole su pozvani na šesnaestu konferenciju projekta "Vaša(r) ideja", održanoj u Sarajevu, u prostorijama kina Meeting Point. Projekat se realizovao u srijedu, 13.12.2017. godine sa početkom u 19:00 časova. Učenici naše škole su se odazvali projektu. Cilj ove konferencije bio je da potakne mlade ljude, u ovom slučaju srednjoškolce, na razmišljanje o budućem djelovanju u društvu vlastitim trudom i kreativnošću, kao i poticanje obrazovanja u neformalnom smislu.

Glavni govornici na projektu su bili: Dženana Husremović i Arnej Misirlić. Svojom pričom o trnovitom putu ka uspjehu, zahvaljujući vlastitom trudu, volji i želji potakli su više od 50 mladih ljudi koji su prisustvovali projektu.


Zadovoljni i motivisani, puni pozitivne energije, napustili smo prostorije kina. Učenice naše škole koje su učestovale u projektu su: Sara Kurtović (IV5), Nejra Ahmetović, Samija Klipo i Sanja Trivković (IV2).

Sanja Trivković, učenica IV2

22.12.2017.


Radionica „Stereotipi i predrasude“

U četvrtak, 07.12.2017. godine održana je radionica pod nazivom „Stereotipi i predrasude“ sa učenicima IV-2 razreda.

Radionicu su održali učesnici projekta Vijeća mladih Novo Sarajevo „Budi drug/arica, širi znanje“, učenica Srednje ekonomske škole, Nejra Ahmetović, i učenik Srednje elektrotehničke škole za energetiku, Jusuf Merkez.

Zanimljivoj i kreativnoj radionici su, uz razrednog starješinu, profesoricu Suvadu Trako, prisustvovali i gosti iz opštine Novo Sarajevo.

Nejra Ahmetović,, učenica IV-2

18.12.2017.


Kaleidoskop teatra kroz objektiv mladih

Naši učenici ponovo su se okušali u novim kulturnim aktivnostima, kojima naš grad u posljednje vrijeme obiluje. Nakon što je najavljena na press konferenciji, koja je u Narodnom pozorištu, Sarajevo održana 08. decembra 2017., izložba "Kaleidoskop teatra kroz objektiv mladih" svečano je otvorena 13. decembra kratkim obraćanjem direktorice Narodnog pozorišta, gđe Marijele Hašimbegović.

Pohvalivši učenike 19 srednjih škola iz Sarajeva, koji su iskazali svoje viđenje i doživljaj teatra kroz različite vrste radova, pod koordinatorskom palicom gđe Nikoline Petković, direktorica je oduševljeno istakla da se u našem gradu stvara "armija mladih koji će stvoriti svoj odnos prema kulturi i pozorišnoj umjetnosti".

Učenice trećeg razreda naše škole: Sajra Begović III-2, Nihada Memija III-2, Irma Redžić III-3 i Hana Razvalić III-4 predstavile su se likovnim radovima, koji pokazuju njihov doživlajj teatarske umjetnosti i svu očaranost njome. Prisustvujući ovom otvaranju i upoznavši se sa radovima ostalih učenika njihovog uzrasta, oduševljene učenice poželjele su da ovakvih događaja u budućnosti bude još mnogo više.

Pročitajte impresije Sajre Begović.

Profesorica Minja Hozo

14.12.2017.


LED rasvjeta u kabinetu ekologije

U okviru projekta „Ekologija, Energija, Budućnost II“, koji se implementira preko Udruženja za pomoć i razvoj „Hajde“, uz podršku Općine Novo Sarajevo, u kabinetu P3 Srednje ekonomske škole je postavljena LED rasvjeta.

Ovo je jedna od projektnih aktivnosti koja ima za cilj podizanje svijesti o potrebi enegretske efikasnosti. U okviru navedenog projekta postavljena je LED rasvjeta i u kabinetima Treće gimnazije, Srednje škole za ekologiju i drvni dizajn, Elektrotehničke škole za energetiku i Željezničkog školskog centra.

13. decembra ove godine održana je svečana ceremonija puštanja u rad nove LED rasvjete u Elektrotehničkoj školi za energetiku Sarajevo. Svečanoj ceremoniji prisustvovao je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koji je u svom obraćanju ukazao na značaj projekata poput ovoga, koji ima za cilj podizanje ekološke svijesti i prenošenje znanja o ekologiji mlađim generacijama. Općinski načelnik je potom svečano pustio u rad novu LED rasvjetu, nakon čega su se obratili direktori škola koje su učestvovale u zajedničkom projektu.

Profesorica Merima Voloder

13.12.2017.


Posjeta solarnoj elektrani

U utorak, 05.12.2017. godine, učenici Srednje ekonomske škole su bili u posjeti modernoj solarnoj elektrani „Energy“ u mjestu Čaluci kod Kaknja. Godišnja proizvodnja solarne elektrane iznosi 200.000 kWh, a električna energija je usmjerena u mreže visokog napona i sistem snabdijevanja Kaknja električnom energijom.

Obnovljivi izvori energije su prirodni izvori energije koji se mogu obnavljati, a nisu štetni za okolinu. Najčešće se koriste energija sunca, vode i vjetra.


Tokom posjete učenici su imali priliku vidjeti jedan od načina proizvodnje električne energije od solarne energije. Cilj posjete je podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora i zdrave okoline.

Profesorica Merima Voloder

5.12.2017.

Zimska bajka u Narodnom pozorištu

U subotu, 02. decembra učenici naše škole, probijajući se kroz snijeg koji je zabijelio ulice našeg grada, stigli su u Narodno pozorište, Sarajevo, gdje su prisustvovali veoma zanimljivom pozorišnom događaju.

U produkciji MESS festivala i East West centra upriličeno je prikazivanje savremene kriminalističke pozorišne priče, po istoimenoj pripovijeci japanskog pisca Rjunosuke Akutagava.

Predstava, koja preispituje fenomene medijske istine i privida u savremenom svijetu, urađena je na vrlo moderan način, te rediteljski zanimljivo uobličena od strane mladog reditelja Irfana Avdića i grupe mladih glumaca, koji su punom snagom iznijeli veoma zahtjevne uloge. Učenici su se susreli sa kombinacijom savremene tehnologije i modernog teatarskog izraza, koji su im otvorili novi prozor u ovu pozorišnu čaroliju.

Profesorica Minja Hozo

4.12.2017.


O reciklaži sekundarnih sirovina - projekat „Ekologija, Energija, Budućnost II“

U četvrtak, 30.11. 2017. godine, učenici Srednje ekonomske škole su u okviru projekta „Ekologija, Energija, Budućnost II“ posjetili reciklažno dvorište „AIDA COMMERCE“.

Firma Aida Commerce d.o.o. bavi se reciklažom sekundarnih sirovina prvenstveno otpadnog željeza, pet ambalaže, plastike, papira, najlona, kartona, kao i tretmana otpadnih voda,opasnog i medicinskog otpada.

Učenici su, također, posjetili Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda “Butila” koje vrši prečišćavanje otpadnih voda grada Sarajeva i kontrolisano ispuštanje prečišćenih voda u recipijent, rijeku Bosnu, u tačno propisanom obimu i propisanog kvaliteta.

Profesorica Merima Voloder

30.11.2017.


Učenici IV-4 obilježili Svjetski dan štednje

Učenici IV-4 su, zajedno sa profesoricom Emirom Avdagić, 21.11.2017. godine povodom Svjetskog dana štednje realizovali projekat.

Priredbi su prisustvovali profesori i učenici škole.

Ajla Mulaosmanović, učenica IV-4

30.11.2017.


Vrijedne uspomene iz Hamburga kroz razmjenu učenika

U periodu od 30.10.2017. godine do 9.11.2017. godine 9 učenika naše škole u pratnji profesorice Senide Čeljo su učesvtovali u Programu razmjene učenika sa školom Ilse-Lowenstein Schule iz Njemačke, grad Hamburg. U razmjeni je učestvovalo i 9 učenika iz Srednje škole Čapljina.

Učenici iz Bosne i Hercegovine su zajedno putovali i družili se te obišli i druge evropske gradove kao što je Prag i Budimpešta. U okviru Programa razmjene svi učenici su zajedno radili na projektu "Različitost je naša snaga" i tom prilikom oslikali zajednički mural na zidu škole u Hamburgu. Učenici su imali priliku posjetiti mnoge znamenitosti poput Muzeja minijatura (Museum miniatur-wunderland), poznatu Elbphilharmonie, zatim Tibetanski centar, Islamski centar u okviru kojeg se nalazi Plava džamija te crkvu Svetog Mihajla. Posjetili su srednjovjekovni grad Lübeck koji je najveća njemačka luka na Baltičkom moru i koji je poznat po proizvodnji marcipana.

Uzvratana posjeta učenika iz Njemačke Bosni i Hercegovini očekuje se u februaru mjesecu 2018. godine kada će se nastaviti druženje , upoznavanje znamenitosti naše države i kao i dalji rad na projektu "Diversity is our Strength".

Profesorica Senida Čeljo

30.11.2017.


Lajkajmo za uspjeh našeg projekta na Sajmu kreditiranja

O našoj ideji za Sajam kreditiranja učenici trećeg razreda snimili su video. U tom videu možete saznati suštinu ideje našeg projekta.

Film konkuriše za sredstva iz nagradnog fonda na Sajmu kreditiranja. Potrebno nam je što više lajkova, kako bismo došli do sredstava iz nagradnog fonda i realizovali našu ideju.

Lajkajmo našu ideju!

Profesorica Amra Hodžić

25.11.2017.


Novi teatarski doživljaji naših učenika

U sklopu projekta „Upoznajte Taliju, posjeta sarajevskim pozorištima“ učenici prvog, drugog i trećeg razreda, u pratnji profesorica Minje Hozo i Ermine Muratović, posjetili su Sarajevski ratni teatar i prisustvovali izvanrednom izvođenju predstave „Majstor i Margarita“, po besmrtnom romanu ruskog pisca Mihaila Bulgakova.

Bili su oduševljeni izuzetnim glumačkim kreacijama, koje su predvodili glumci Alben Ukaj, Mirsad Tuka i Selma Alispahić i modernim teatarskim izrazom, sa kakvim se do sada nisu sretali. Glumce su na kraju pozdravili i nagradili gromoglasnim aplauzom i poželjeli što skoriji susret u nekom novom pozorišnom događaju.

Profesorica Minja Hozo

25.11.2017.


Srebro za Adina Hadžića na Kantonalnom prvenstvu u karateu

Učenik naše škole, Adin Hadžić (III3), nastavlja da nam donosi radosne vijesti.

Na 6. kantonalnom prvenstvu u karateu, održanom 18.11.2017. godine u Vogošći, nagrađen je srebrnom medaljom za osvojeno drugo mjesto u borbama pojedinačno, kategorija juniori do 61 kg.

Na navedenom prvenstvu učestvovalo je 614 takmičara iz 20 klubova.

Adinu iskrene čestitke i puno sreće na predstojećim takmičenjima.

24.11.2017.


Obilježen Dan srednjoškolaca: Mladi su resurs, a ne problem

Dana 17.11.2017. godine obilježien je Dan srednjoškolaca.

Već dvije godine se srednjoškolci Kantona Sarajevo ovog dana sjećaju srednjoškolaca i studenata, koji su zbog nacističke okupacije njihove zemlje, bez presude strijeljani u Pragu, 17.11.1939. godine. Glavnim ulicama našeg grada šetalo je više od 300 srednjoškolaca.

Učenici Srednje ekonomske škole, Sarajevo su prepoznali značaj ove aktivnosti i odazvali su se istoj u najvećem broju. Cilj ove aktivnosti je da se podsjeti na značaj mladih ljudi i njihovih prava, te da se mladi počnu gledati kao resurs, a ne problem koji država treba rješavati. Sretni i ponosni, učenici naše škole nastavljaju s aktivnim radom.

Sanja Trivković, predsjednica VU SEŠ i mreVUK KS

21.11.2017.


Sabaheta Obradović zakoračila u penzionerske dane

Na posljednjoj sjednici Nastavničkog vijeća, uz uobičajeni dnevni red, imali smo jedan svečani događaj. Ispratili smo našu Sabahetu Obradović u zasluženu penziju, koju je ostvarila nakon 40 godina rada u našoj školi.

Gospođa Sabaheta ili teta Sabaheta, kako joj se obraćaju učenici, ili jednostavno Sabaheta za uoslenike škole, uvijek je pristupačna i spremna da pomogne svima bilo da se radi o najmanjoj sitnici ili o ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U svakom društvu je omiljena zahvaljujući njenom posebnom smislu za humor. Želimo joj da uvijek ima društvo oko sebe koje će nasmijavati i da joj penzionerski dani budu puni radosti. Zaslužila je naša Sabaheta.

10.11.2017.


Maturanti izborne grupe matematika posjetili Zagreb

Učenici četvrtih razreda – matematičkog smjera su za vrijeme online nastave posjetili Zagreb. Učenike su predvodili profesori Suvada Trako, Sandi Tafro i Aldina Eminović.

Za vrijeme trodnevnog boravka učenici su posjetili i Prvu ekonomsku školu u Zagrebu s kojom još od ranije ostvarujemo uspješnu saradnju. Dočekani od strane ljubaznog osoblja, na čelu s direktorom škole, učenici su imali priliku druženja sa svojim vršnjacima iz ove susjedne zemlje.

Naši maturanti, također, donose impresije o posjeti Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“, koji datira još iz sredine prošlog stoljeća. Obilazak ove hrvatske metropole u ugodnoj atmosferi i krugu svojih kolega i prijatelja učenici i profesori će zasigurno pamtiti.

Berina Pandža, učenica IV-3

7.11.2017.


Participacija u troškovima školovanja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je instrukciju o visini participacije u troškovima školovanja za učenike srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

Roditelji/staratelji naših učenika, prema odluci Školskog odbora, treba da participiraju u troškovima školovanja u iznosu od 40 KM za školsku godinu. Ta sredstva se mogu uplatiti u dva dijela. Rok za uplatu prvog dijela je 30. novembar 2017. godine, a za drugi dio 31. mart 2018. godine.

S obzirom na to da je većina učenika uplatila osiguranje, iznos prvog dijela je 15 KM, a drugog dijela 20 KM.

Od plaćanja participacije oslobođeni su učenici koji su u stanju socijalne potrebe, što dokazuju rješenjem nadležne službe za socijalni rad.

Nakon uplate, učenici su dužni donijeti razrednom starješini jedan primjerak uplatnice.

6.11.2017.


Srednja ekonomska škola skoro deceniju realizira projekt učenja inovativnim metodama

Srednja ekonomska škola već osam godina uspješno realizira Online nastavu – Sedmicu učenja na daljinu i to u oba polugodišta, u okviru kreiranja novih nastavnih medoda i novih nastavnih programa. Škola veoma profesionalno obavlja ovaj vid nastave i intenzivno prenosi svoja iskustva srednjim školama u Kantonu Sarajevo i školama u regionu, a svoje dragocjeno iskustvo podijelili smo sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ova inovacija u nastavi jedan je od razloga što nam je Microsoft dodijelio laskavu titulu Mentor škole 2011. godine na Svjetskom forumu o obrazovanju u Washingtonu. Zahvaljujući tome, naša škola je prepoznata u široj regiji kao inovativna što je okrunjeno i dvostrukom dodjelom titule Innovative School od strane Microsofta.

Kao pioniri u ovoj oblasti spremni smo pomoći svima koji žele realizirati ovakav vid nastave i prenijeti im svoja iskustva. Srednja ekonomska škola je omogućila svojim učenicima potpuno nova iskustva u nastavnom procesu, što našu školu svrstava u lidere u ovoj oblasti. Kako su ove godine još neke škole pokrenule ovaj projekt, a u narednom periodu očekuje se to od svih škola u Kantonu Sarajevo ohrabrujemo ih da kroz izuzetna iskustva koja je imala i ima naša škola realiziraju planirano.

Zahvaljujemo se našim vrijednim profesorima i učenicima na kreativnosti i afirmaciji novih znanja i novih vještina. Sretno!

2.11.2017.


„Kraj ljubavi“ na Izvor Film Festivalu

Ove godine (od 27.10. do 29.10) održan je sedmi po redu Izvor Film Festival. Učestvovala je ekipa iz naše škole, koju su sačinjavale Semina Pljakić i Elma Fako, a mentor je bio profesor Sandi Tafro.

O svojim utiscima s ovog festivala Semina Pljakić kaže: „Predavanja koja su održavana 4 dana u septembru mjesecu su bila zanimljiva i zaista smo uživale, a i čule brojne zanimljivosti vezane za umjetnost filma, s kojima smo imali prvi put priliku da se upoznamo. Pored seminara koje smo slušale, uslijedio je i dan snimanja i montaže: Naravno i tada smo uspješno surađivale s timom „Izvor“ i uspjele napraviti film sa kojim smo poprilično zadovoljne. Ovo takmičenje nam je omogućilo nova poznanstva i svakako nam je drago što smo bile učesnice. Također se zahvaljujemo našem mentoru profesoru Sandiju Tafro na savjetima.“

U filmu pod nazivom „Kraj ljubavi“ uloge su povjerene Alenu Kljuni i Amini Džananović.

1.11.2017.


Sedmica učenja na daljinu

Sedmica učenja na daljinu – (online sedmica) će se održati u periodu od ponedjeljka 30. oktobra 2017. godine do petka 03. novembra 2017. godine.

Materijali će biti dostupni od nedjelje 29. oktobra do nedjelje 05. novembra, na web stranici ses.nastava.ba, na koju možete pristupiti sa svojim korisničkim podacima.

Ako neko od učenika bude imao problema sa pristupom kursevima, može se javiti na e-mail adresu jasmin.jusic@ses.edu.ba.

Kako bi postigli puni efekat online sedmice, podstičemo vas na korištenje foruma i razmjenu mišljenja sa vašim kolegama i profesorima o gradivu koje ćete raditi.

Želimo vam uspješnu sedmicu učenja na daljinu.

Direktorica Jadranka Kolar, prof.

27.10.2017.


Učenici naše škole u kraljevskom gradu Jajcu

U petak, 13. oktobra 2017. godine učenici prvih i drugih razreda su sa svojim razrednicima proveli nezaboravan dan u kraljevskom gradu Jajcu.

Prvo smo bili na historijskom času u zgradi gdje je održano II zasjedanje AVNOJ-a. Zatim smo posjetili Etno muzej i Katakombe, te srednjovjekovni kompleks Jajca gdje smo posjetili Tvrđavu grada Jajca i Plivski vodopad kao i ostale kulturno-historijske znamenitosti samoga grada.

Također, posjetili smo Plivska jezera i srednjovjekovne mlinice, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući izuzetno prijatnim vodičima i našim profesorima naučili smo puno o historiji grada i poželjeli ponovo doći.

Na fotografijama možete vidjeti dio atmosfere s ovog nezaboravnog izleta.

Tekst: Emina Hasković, II3
Fotografija: Almedina Durak II3

27.10.2017.


Dvije Evropske oznake kvalitete za naše eTwinning projekte

Na godišnjoj Evropskoj eTwinning konferenciji, koja je juče počela na Malti, profesorica Lejla Hujdur je primila najviša priznanja za dva eTwinning projekta realizirana u našoj školi. Evropsku oznaku kvalitete dobili su projekti „Međunardni dan broja Pi“ i „Family Budget“.

Ovdje je dio pisma kojim su porfesoricu Hujdur obavijestili iz eTwinning tima o nagradi:

Čestitamo! Vašoj školi je dodijeljena Evropska oznaka kvalitete za izuzetan rad u eTwinning projektu "Family budget". To znači da je vaš rad kao i angažman vaših učenika i škole priznat na najvišem evropskom nivou.
Iz tog razloga dobit ćete certifikat koji možete postaviti na vašu web stranicu i na vidno mjesto u školi. Takođe, vaš projekat će biti izložen na posebnom mjestu na evropskom portalu www.etwinning.net.
Čestitamo još jednom na ovom jedinstvenom postignuću uz nadu da ćemo se sresti na nekom od predstojećih eTwinning skupova tokom godine.


Čestitke našoj profesorici Lejli Hujdur, učenicima koji su učestvovali i profesorima koji su sarađivali na ovim projektima.

26.10.2017.


Učenici II-4 se upoznali s radom Sarajevske berze

Dana 19.10.2017. godine , učenici II4 razreda posjetili su Sarajevsku berzu. Ljubazni domaćini su nas upoznali sa historijatom , misijom , vizijom Sarajevske berze, funkcijom berze kao centralnim mjestom povezivanja ponude i tražnje za vrijednosnim papirima – kako se formira tržišna cijena određenih vrijednosnih papira; prezentirali su nam informatičke tehničko-tehnološke mogućnosti Sarajevske berze...

Zahvaljujemo timu Sarajevske berze za odlično organiziranu posjetu. Posjeta je realizirana u okviru projekta “Upoznaj privredu Kantona Sarajevo” koji vodi prof. Indira Zeković.

Profesorica Indira Zeković
Fotografija: Muhamed Helać, učenik II-4

26.10.2017.


Učesnici eTwinnig projekta u Historijskom muzeju

Dana 24.10.2017 godine, u sklopu eTwinning projekta, smo obišli Historijski muzej zajedno sa učenicima Gimnazije Dobrinja i OŠ ''Osman Nakaš''.

Postavku starog novca u Bosni i Hercegovini u Historijskom muzeju učenicima danas su pokazali historičarka Amar Karabuš, viša kustosica i Narcisa Semić, MA historije.

Učenici su razgovarali sa kustosicom i bili veoma zainteresirani za numizmatičku zbirku muzeja. Pored numizmatičke zbirke, obišli smo i postavku „Opkoljeno Sarajevo“ i kustos nam je pokazao kako se čuvaju trodimenzionalni predmeti.

Lamija Lešo, učenica II-4

25.10.2017.


Učenici II-2 i II-3 posjetili Carinarnicu Sarajevo

24.10.2017. godine učenici II-2 i I-I3 posjetili su Carinarnicu Sarajevo. Carinici su ih upoznali s postupkom carinjenja, informatičkim mogućnostima Carinarnice, dokumentacijom u postupku carinjenja, ulogom špeditera...

Posjeta je realizirana u okviru projekta „Upoznaj privredu Kantona Sarajevo“ koji vodi Indira Zeković, prof.

Profesorica Indira Zeković

Fotografija: Džejna Ščetić, učenica II-2

25.10.2017.


Tri sarajevske škole u eTwinning projektu

U ponedjeljak (23.10.2017.) je u prostorijama naše škole održano dvočasovno druženje učenika Gimnazije Dobrinja, OŠ "Osman Nakaš" i Srednje ekonomske škole, Sarajevo. Druženje je organizovano u sklopu realizacije eTwinning projekta "Svjetski dan štednje 2017" koji rade učenici drugog razreda naše škole, pod mentorstvom prof. Lejle Hujdur.

Prilikom druženja u našoj školi smo ugostili i našeg nekadašnjeg učenika, a sada project managera CEO Konferencije u Sarajevu, gosp. Nazifa Holjana. On je upoznao prisutne učenike s ključnim odrednicama kvalitetne promotivne kampanje, te im dao neke praktične smjernice vezane za njihov eTw projekat "Svjetski dan štednje 2017".

U drugom dijelu druženja učenici tri škole su prezentirali historijat o štednji, novcu i bankama, te o pojmu i vrstama štednje. Bilo je i glume i pjesme, te je na kraju druženja dogovorena i zajednička posjeta Historijskom muzeju u Sarajevu.

Profesorica Lejla Hujdur

24.10.2017.


Profesorica Lejla Hujdur - najbolja eTwinning ambasadorica u BiH

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje – APOSO organizirala je Drugu godišnju eTwinning konferenciju u Konjicu 12. i 13. oktobra 2017. godine.

Na konferenciji je prezentiran rad u proteklom periodu i konstatiran napredak koji se očituje u broju realiziranih projekata u odgojno-obrazovnim ustanovama u BiH te porastu broja novih registriranih eTwinnera. Najuspješnijim eTwinnerima za 2016/2017. godinu su dodijeljene nagrade.

Naša profesorica matematike, Lejla Hujdur, dobila je nagradu kao najbolji eTwinning ambasador. Na taj način, naša inovativna profesorica nastavlja da promovira našu školu širom BiH pa i širom Evrope.

Profesorici čestitamo i želimo joj još puno laskavih priznanja.

17.10.2017.


Na izletu u vezirskom Travniku

Petak, 13. oktobra 2017. godine, učenici naše škole proveli su na školskom izletu.

Učenici trećeg razreda posjetili su vezirski Travnik, gdje su po lijepom vremenu uživali nekoliko sati. Pored uživanja u tradicionalnim ćevapima i hladovini Plave vode, posjetili su i Zavičajni muzej, te Rodnu kuću našeg nobelovca Ive Andrića, gdje su se uvjerili u bogati historijat ovog grada i darovitost njegovih ljudi.

Kruna svega bila je šetnja do Travničke tvrđave, među čijim zidinama su se susreli sa pričama o davnim pokoljenjima.

Profesorica Minja Hozo

16.10.2017.


Na sajmu ZEPS u Zenici

U srijedu, 04.10.2017. godine, većina učenika II razreda i nekoliko profesora naše škole su posjetili sajam ZEPS u Zenici.

Učenici su uživali pregledajući različite proizvode, igrajući nagradne igre i kupujući. Nakon pregledavanja, učenici su odlučili malo istražiti Zenicu i prošetati.

U povratku svratili su u tržni centar Suša u Visokom na kratki predah i vratili se u Sarajevo poslije podne.

Džana Briga, učenica III-6

12.10.2017.


Kolektiv SEŠ u kraljevskom gradu Jajcu

Profesori i ostali zaposlenici naše škole jednodnevnim izletom u drevni grad Jajce obilježili su svoj dan – Svjetski dan prosvjetnih radnika.

Izuzetno prijatna vožnja, obilazak kulgurno-historijskih spomenika, divno vrijeme i dobro raspoloženje učinili su da ovo druženje bude nezaboravno.

Upućujući najljepše želje povodom svjetskog praznika koji obilježavaju i naši profesori nadamo se da ćemo ponovo organizirati neko slično, prijatno i edukativno druženje. Do tada, pogledajte djelić atmosfere kroz galeriju fotografija iz Jajca.

Profesorica Dženana Hamzić – Tanović

12.10.2017.


Atletski kup za srednje škole KS: Rijad Pločo treći u bacanju kugle

Dana 02.10.2017. godine, održano je kantonalno takmičenje Atletski kup za srednje škole.

Našu školu su predstavljali učenici u sljedećim disciplinama:

bacanje kugle: Rijad Pločo - 3. mjesto
100 m žene: Merima Kalkan
štafeta 4x100 žene: Merima Kalkan, Elma Hadžić, Leila Pintol i Sara Kurtović.

Čestitamo učenicima na postignutim rezultatima i posebno se zahvaljujemo profesorici Ankici Zulčić na uloženom trudu i podršci koju je pružala tokom cijelog takmičenja.

Merima Kalkan, III-4

10.10.2017.


Adin Hadžić treći na Državnom prvenstvu u karateu

Na Državnom prvenstvu u karateu za kadete, juniore i U21 održanom 29.-30.09.2017. godine u Mostaru, naš učenik Adin Hadžić iz III3 osvojio je treće mjesto u borbama pojedinačno, kategorija juniori do 61 kg. Na navedenom prvenstvu učestvovalo je oko 500 takmičara iz 94 karate kluba.

Osvajanjem medalje na Državnom prvenstvu Adin Hadžić je izborio učešće i pravo nastupa na Balkanskom prvenstvu.

U prethodnim godinama Adin je postigao zapažene rezultate i dobitnik je mnogobrojnih medalja sa raznih takmičenja u karateu, a najznačajnija je srebrna medalja za osvojeno drugo mjesto u borbama pojedinačno, kategorija juniori do 61 kg, na 9. Svjetskom kupu održanom od 27.06.-03.07.2016. godine u Umagu, Hrvatska, na kojem je učestvovalo oko 1.300 takmičara iz 56 zemalja svijeta.

Čestitamo Adinu uz želju da nastavi sa sjajnim uspjesima.

6.10.2017.


Evropski dan jezika

Dana 26. 9. 2017. godine u prostorijama Srednje ekonomske škole, Sarajevo održana je manifestacija Evropskog dana jezika, pod mentorstvom prof. Danijele Hajdarević i prof. Ermine Muratović. Tim povodom posjetitelji su mogli pogledati motivacioni film o važnosti poznavanja drugog i drugačijeg, uživati u recitalima na ruskom, španskom, engleskom, njemačkom i bosanskom jeziku uz zvuke akustične gitare, te pogledati predstavu „Différence“.

Cjelokupan program predstavili su učenici: Sanja Trivković, Edvin Trakić, Stefan Lazić, Nejra Ahmetović, Denisa Tahunić, Elvir Hasanović, Melisa Čaušević, Adi Sinanović, Nejla Imamović, Kerim Klinac, Nejla Poturković, Adnan Beganović, Hamza Kurtčehajić, Nejra Rađo i Ernad Lokvančić.

Profesorica Ermina Muratović

4.10.2017.


105 godina naše škole

Danas slavimo 105 godina naše škole, 105 godina rada koji tri rata nisu uspjela zaustaviti! I pored razaranja, naša škola je i u najtežim danima nastavljala s plemenitim radom obrazovanja i odgoja brojnih djevojaka i mladića.

Ponosni smo na sve one koji su doprinijeli ugledu koji danas uživa Srednja ekonomska škola, Sarajevo. Ponosni i zahvalni. Dostojanstveno nastavljamo put savremenog pristupa nastavi obogaćenoj vrhunskim inovacijama, dostojnim najrazvijenijih svjetskih obrazovnih sistema, u kojima svoj profesionalni i lični razvoj na jedinstven način doživljavaju i učenici i profesori, a to svesrdno odobravaju roditelji.

Sretan ti rođendan, naša voljena školo!

1.10.2017.


Treće mjesto na takmičenju u basketu

Na takmičenju srednjoškolaca u uličnoj košarci, Sarajevo Tower S.ketch Street Basketball 2017, naša ekipa IV razreda osvojila je treće mjesto.

Na putu do tog izvanrednog uspjeha, naši momci su u osmini finala savladali Treću gimnaziju (10:9), a u četvrtfinalu Srednju zubotehničku školu (15:10). U polufinalnoj utakmici izgubili su od Pete gimnazije (10:14). Borba za treće mjesto završena je pobjedom nad Međunarodnom srednjom školom (7:2).

U našoj ekipi su igrali Haris Velić, Tarik Velić i Haris Aganović.

Čestitke momcima i puno sreće u budućim nastupima!

25.9.2017.


Atletski kup: Drugo mjesto u Općini Novo Sarajevo

U utorak, 19.9.2017. godine, održan je Atletski kup za srednje škole. Ekipa naše škole zauzela je 2. mjesto na općinskom nivou.

Učenici su osvojili devet diploma i to iz sljedećih disciplina: utrka na 100 m, 600 m, štafete 4x100m, skok udalj i bacanje kugle.

Ekipu je predvodila profesorica Ankica Zulčić.

Izvještaj: Nedžla Bešlija, učenica II-1

20.9..2017.

Upućujemo čestitke učenicima i profesorici na postignutim rezultatima.


Razmjena učenika: U Čapljini pripreme za Njemačku

Završen je i posljednji pripremni trening programa Omladinskih razmjena u kome su učešće uzele Srednja ekonomska škola, Sarajevo, Ilse Löwenstein Schule – Hamburg i Srednja škola Čapljina.

Kroz zanimljive i edukativne radionice učesnici su stekli nova znanja i vještine te su potpuno spremni za nezaboravno putovanje u Njemačku.

Naime, u predstojećem periodu naših 9 učenika (Selma Budnjo, Šejla Hadrović, Matea Konjhožić, Benjamin Zukanović, Vedran Jovanovski, Zarka Džafić, Avdić Anela, Sara Kurtović, Samija Klipo), u pratnji profesorice Senide Čeljo će posjetiti Hamburg.

Profesorica Senida Čeljo

19.9.2017.


Nagrade za dva naša eTwinning projekta

Naš eTwinning tim, pod mentorstvom profesorice matematike Lejle Hujdur ostvario veliki uspjeh. Naime, u konkurenciji od 533 evropska eTwinning projekta realizovana tokom prethodne školske godine, učenici naše škole su nagrađeni za čak dva: Obilježimo Međunarodni dan broja Pi i Family Budget. Nagrađeni su učenici: Demir Lamija, Muhić Adnan, Hodžić Kenan, Agović Mirnesa, Ibrahimagić Nusret, Hasković Amina, Krupalija Sumeja, Ljubović Adna, Vlahovljak Kerim, Hasković Emina, Turković Amila, Hodžić Nejra i Lešo Lamija, te cijelo odjeljenje II4.

Nagrađenim učenicima i njihovoj profesorici čestitamo na nagradnim putovanjima, te želimo još uspjeha u budućim eTwinning projektima.

Direktorica Jadranka Kolar, prof.

14.9.2017.


Puno sreće i uspjeha u novoj školskoj godini

U ponedjeljak, 4. septembra, počinje nastava u školama Kantona Sarajevo.

U našoj školi nastava za I i II razred počinje u 8:50 sati, a nastava za III i IV razred u 14:05 prema satnici za školsku godinu 2017-18.

Spiskovi učenika za I razred i IV razred kao i raspored po kabinetima nalaze se na ulazu škole.

Sretan i uspješan početak nove školske godine svim učenicima i uposlenicima naše škole!

31.8.2017.


Posljednji pozdrav uvaženoj kolegici, profesorici Jasni Nezirović

Naša škola i naš kolektiv, 28. avgusta 2017. godine, ostali su bez svog dragog člana, bez naše drage profesorice ekonomske grupe predmeta, diplomirane ekonomistice Jasne Nezirović.

Profesorica Nezirović iza sebe ostavlja generacije učenika koje će znati cijeniti sve što je u njih ulagala, a nama, njenim kolegicama i kolegama, ostavlja sjećanje na njen neponovljivi smisao za humor, srce i dušu koja je znala voljeti i širiti pozitivnu energiju. S poštovanjem i ponosom čuvat ćemo uspomenu na našu voljenu Jasnu.

Kolektiv Srednje ekonomske škole, Sarajevo

29.8.2017.


Rang-lista učenika za upis u I razred ŠG 2017./2018.

Po završetku prvog kruga online upisa u srednje škole Kantona Sarajevo, objavljujemo rang–listu učenika za upis u I razred školske godine 2017./2018.

Potrebne dokumente za upis učenici mogu predati 5., 6. i 7. jula u prostorijama Srednje ekonomske škole, Sarajevo. Radno vrijeme za prijem dokumenata je od 9 do 14 sati.

5.7.2017.


Veličanstvena svečanost dodjele diploma maturantima

Juče smo svečanom dodjelom diploma ispratili generaciju 2013.-2017. Svečanost je upriličena u dvorani UNITIC-a. Osim maturanata, svečanosti su prisustvovali roditelji, profesori, prijatelji te pozvani gosti.

Direktorica Jadranka Kolar se obratila maturantima i uputila im, u ime svih uposlenika Škole, najbolje želje za sreću i uspjeh u daljem obrazovanju, radu i životu.

Prisutni su bez daha pratili izuzetno bogat i maštovit program, koji su pripremili učenici i profesori naše škole pod vodstvom profesorice Senide Čeljo. Prigodnim kratkim filmom, koji je snimio naš maturant, višestruko nagrađivan za filmske uratke, Arnes Hamzić, te duhovitom PowerPoint prezentacijom, maturanti su nas podsjetili na četiri protekle godine, koje smo proveli zajedno.

Ponosom generacije proglašena je Emina Vranešić. Zahvalnost maturanata školi, profesorima i svojoj generaciji izrazila je dirljivim govorom ličnog iskustva Aida Sućeska, jedna od najtalentiranijih i najsvestranijih učenica generacije.

Odlično uvježban hor i orkestar naše škole doprinijeli su toploj i veseloj atmosferi u kojoj se omakao i poneki sjetni uzdah pa i suzica.

Maturanti, sretno!

22.6.2017.


Učenici upoznali kompanije „Sinalco“ i „Milkos“

U okviru projekta „Od sirovine do finalnog proizvoda“, dana 24.5.2017. godine, grupa učenika prvog razreda Srednje ekonomske škole, Sarajevo, zajedno s profesoricama Suadom Tadić i Edinom Kopić, posjetili su kompanije „Sinalco“ i „Milkos“.

„Sinalco“ je poznata marka u prehrambenoj industriji bezalkoholnih pića i bavi se proitvodnjom preko 100 godina. Učenici su, pored tehnološkog procesa proizvodnje sokova, mogli vidjeti i proces proizvodnje PET ambalaže, što im je bilo veoma zanimljivo.

Nakon obilaska sokare, učenici su posjetili mljekaru „Milkos“, najstarijeg prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH.

U obje kompanije naše učenike je dočekala vrijedna ekipa uposlenika, koji su detaljno pojasnili učenicima organizaciju procesa rada, od nabavke sirovine do distribucije gotovih proizvoda na tržište.

Ovim posjetama učenici su dobili samopouzdanje, stekli jedno novo iskustvo, kao i uspostavili vezu između teoretske i praktične primjene jednog tehnološkog procesa.

Profesorica Edina Kopić

15.6.2017.


Treće mjesto u govorništvu

Na regionalnom takmičenju u govorništvu za učenike srednjih škola Kantona Sarajevo i šire regije o zadatoj temi ''Ljudska zloba uvijek dolazi od nemoći'', u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Lukavici, nakon plasiranja u finale takmičenja, naša učenica Nejla Poturković iz III7 osvojila je treće mjesto prema ocjeni stručnog žirija, a drugo mjesto prema ocjeni publike. Učenica je dobila novčanu nagradu u iznosu od 300,00 KM, a njen rad i radovi ostalih učenika objavljeni su u Zborniku radova Univerziteta.

Profesorica Dženana Tanović Hamzić, mentorica u ovom projektu, poziva učenike da i dalje razvijaju svoje kompeticije i vještine te da se prijavljuju na konkurse.

Čestitamo nagradjenoj učenici, kao i ostalim učenicima koji su učestvovali u ovom zanimljivom takmičenju, njihovoj profesorici te svima koji su na bilo koji način dali podršku ovom projektu.

15.6.2017.


III3 na iftaru s razrednicom

U ponedjeljak, 12.6.2017. godine učenici III3 odjeljenja su zajedno sa razrednicom, Suvadom Trako, otišli na iftar. Druženje je organizovala naša divna razrednica. Uz ugodan razgovor sačekali smo jelo, te smo potom zajedno napustili ćevabdžinicu Zmaj.

Želimo da se zahvalimo razrednici na svemu što je uradila za nas tokom dosadašnjeg školovanja. Ova večera je bila samo jedan od dokaza da se u Srednjoj ekonomskoj školi ne uče samo lekcije koje su predviđene planom i programom, već se učenici uče da budu složni, da budu prijatelji i da, prije svega, izrastu u dobre ljude.

Učenici III-3

15.6.2017.


Lamija Lešo – pobjednica Državnog IT takmičenja u kategoriji PowerPoint®

Učenici naše škole, koji su se plasirali u finale Državnog IT takmičenja, donijeli su nam novi uspjeh i veliku radost. Četvero među njima je osvojilo Microsoftov certifikat, koji važi u cijelom svijetu kao mjerilo izvrsnosti u poznavanju Microsoftovih uredskih programa. To su: Lamija Lešo iz I4 za PowerPoint®, Nedžla Bešlija iz I1 i Amna Papučić iz II3 za Word te Sara Jerinić iz II1 za Excel®.

Najveći uspjeh postigla je Lamija Lešo koja je proglašena pobjednicom u kategoriji PowerPoint®.

Ponosimo se što je naša škola među 40 finalista na državnom nivou imala 8 takmičara. Ako tome pribrojimo još 4 nekadašnja učenika, koji su sada studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, onda možemo reći da se ponosimo trećinom finalista! Uspjeh naših učenika doprinosi snažnoj promociji naše škole kao lidera u ovladavanju vještina koje su najtraženije na tržištu rada.

Svim finalistima iskrene čestitke, a posebno pobjednici Lamiji Lešo i učenicima koji su osvojili Microsoftove certifikate.

Pogledajte galeriju fotografija s takmičenja.

12.6.2017.


Osam finalista iz naše škole na državnom IT takmičenju

Katedra za Menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu organizuje Državno IT takmičenje u Bosni i Hercegovini kao dio Svjetskog MOS (Microsoft Office Specialist) takmičenja. Cilj takmičenja jeste testiranje vještina srednjoškolaca i studenata u korištenju Microsoftovih alata: Word, Excel® i PowerPoint®. Najbolji takmičari će biti pozvani da predstave našu državu na Svjetskom takmičenju u Anaheimu – California, USA.

Svrha takmičenja jeste povećanje nivoa informatičke pismenosti mladih osoba u Bosni i Hercegovini, na način da steknu vještine koje su atraktivne i potrebne na tržištu rada, te budu korak bliže samozaposlenju.

Učešće u takmičenju omogućava mladim ljudima da ovladaju IT vještinama (imat će priliku dobiti certifikat koji je pokazatelj kompetencija iz oblasti ICT-a, a koji je osigurao Evropski komitet za standardizaciju) i da se predstave kao sposoban i konkurentan pojedinac na tržištu rada.

Iz naše škole na ovo takmičenje se prijavilo, prema dostupnim podacima, 14 učenika. Osam učenika je izborilo plasman na finalno državno takmičenje koje će biti održano u nedjelju, 11.6.2017. godine. Dakle, u finalu će se takmičiti: Nedžla Bešlija I-1 (Word), Lamija Lešo I-4 (PowerPoint®), Sara Jerinić II-1 (Excel®), Tarik Velić II-2 (Excel®), Amna Papučić II-3 (Word), Dženeta Helać II-6 (Excel®), Berina Holjan II-6 (Excel®) i Mirnela Pamuk II-6 (Excel®).

Ovo je sjajan uspjeh kojim se istinski ponosimo. Ne samo da taj uspjeh ukazuje na velike domete naših učenika nego i na kvalitet škole koja omogućava učenicima da ovladaju vještinama iz oblasti informatičko-komunikacionih tehnologija izuzetno traženim na tržištu rada.

Finalistima iz naše škole čestitamo i želimo puno uspjeha u završnici državnog takmičenja.

7.6.2017.


Jedan dan u Konjicu - izlet za pamćenje

U petak 26. maja 2017. godine učenici prvog i drugog razreda u pratnji razrednika posjetili su Konjic, grad na sjeveru Hercegovine, u kotlini rijeke Neretve.

Za ovaj izlet planirani su im mnogi sadržaji, koje je znalački osmislila profesorica Dženana Tanović-Hamzić. Obišli su Zavičajni muzej i rodnu kuću Zulfikara Zuke Džumhura, kao i staru konjičku čaršiju. Dok su učenici uživali u slobodnom vremenu, neki profesori posjetili su i čuveni Muzej drvorezbarstva braće Mulić. Posebnu atrakciju predstavljao je Stari most, te obala Neretve.

Uz pjesmu i veselje, kratki put do Konjica i nazad brzo je prošao, a vrijeme za boravak u gradu na kraju je svima bilo prekratko. Važno je istaći da je put i boravak u gradiću na Neretvi protekao bez bilo kakvih problema, pa su se svi učesnici u izletu vratili u Sarajevo zadovoljni i puni utisaka.

Profesorica Minja Hozo

29.5.2017.


Inovativnost, kreativnost i moderne tehnologije u nastavi

Na univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST) održana je konferencija pod nazivom The 1st Teachers’ Conference – Science, Technology and Arts 18. maja ove godine. Organizator konferencije, pored univerziteta SSST, bila je i Gimnazija Sarajevo School of Science and Technology (GSSST).

Na konferenciji su predstavljeni raznovrsni načini i prednosti primjene nauke, tehnologije i umjetnosti u nastavi i obrazovanju, sa posebnim fokusom na srednje škole. Cilj je bio doprinijeti razvoju srednjoškolskog obrazovanja kroz inicijativu za povećanjem uloge inovativnosti, kreativnosti, moderne tehnologije i naučnih metoda u nastavi i obrazovanju.

Interaktivne sesije govornika iz različitih oblasti i razmjena znanja i iskustava profesora i nastavnika bili su veoma zanimljivi, inspirativni i ohrabrujući za sve one koji se svakodnevno susreću s izazovima u sistemu obrazovanja i radu s djecom i mladima.

Jednu od inspirativnih ideja predstavila je naša profesorica matematike, Mr. Sci. Lejla Hujdur. Govorila je o e-Twinningu i projektima koji se kroz tu platformu realiziraju u našoj školi.

Iz naše škole ovoj konferenciji su prisustvovali: pedagogica Elvira Husić – Jusić, profesorice Senida Čeljo, Nela Busuladžić, Aida Babić, Edina Kopić, Merima Voloder, Gordana Adžaip i profesor Jasmin Jusić.

24.5.2017.


Matursko veče: mladost, veselje, ljepota

U srijedu (17. maja) naveče učenici četvrtog razreda proslavili su matursko veče u hotelu Evropa. Ispred hotela je bilo puno rodbine i prijatelja naših maturanata, koji su željeli da ih vide u njihovom najljepšem izdanju.

Za muziku je bio zadužen Goriii bend. Maturanti su bili u odličnom raspoloženju. Pjevali su, plesali, igrali kolo, a na plesnom podiju su im se pridružili i profesori.

Divno veče. Takvo veče se, bez sumnje, pamti cijeli život.

19.5.2017.


Sajam preduzeća za vježbu

Dana 27. aprila 2017. godine održan je Sajam preduzeća za vježbu na kojem su učešće uzela preduzeća za vježbu iz naše škole i Ekonomski fakultet u Sarajevu kao gost.

Sajam preduzeća za vježbu je prilika za sve učenike da svoje stečeno znanje o simuliranju rada preduzeća dopune učešćem na sajmu i tom prilikom predstave svoje preduzeće za vježbu i svoju partner firmu. Ovaj sajam je omogućio učenicima da prezentuju svoje znanje koje su usvojili na časovima Preduzeća za vježbu. Sajam preduzeća za vježbu je školski sajam otvorenog karaktera, te nije bio organizovan u formi takmičenja. Cilj ovog sajma bila je trgovina između PzV-u, učenje i druženje učenika. Ispred naše škole na Sajmu su svoje proizvode i usluge prezentovalo pet preduzeća za vježbu i to:

• PzV Klasje d.o.o Sarajevo
• PzV Kap prirode d.o.o Sarajevo
• PzV K-design d.o.o Sarajevo
• PzV Zlatni izvor d.o.o Sarajevo
• Turistička agencija za vježbu Eco tours

Preduzeća naše škole su pripremila promotivne materijale u obliku kataloga, letaka, nagradnih igara, cjenovnika, plakata o njihovim preduzećima, vizit kartica, blaganičkih izvještaja, akreditacija, te raznoraznih proizvoda njihovih partner firmi.

Za preduzeća bili su zaduženi profesor Jasmin Jusić te profesorice Sejdela Kadribegović i Amra Hodžić.

Profesor Jasmin Jusić

18.5.2017.


Razglednice s ekskurzije

Učenici III razreda sa svojim razrednim starješinama krenuli su na ekskurziju u petak (12.5.2017.) naveče. U subotu su obilazili Beč, a u nedjelju su stigli u Prag gdje će ostati nekoliko dana. Posjetit će i Drezden, a na povratku Budimpeštu.

Putuju, obilaze lijepe gradove, uživaju, a o tome svjedoče i fotografije koje nam šalju. U galeriji možete pogledati izbor fotografija koje su nam poslali profesorica Aida Rizvanović i profesor Adnan Čolić.

15.5.2017.


Bila jednom jedna vrba

Danas smo se oprostili od simbola našeg lijepog školskog dvorišta – žalosne vrbe. Inače, žalosna vrba (Salix babylonica, latinski) je listopadno drvo iz porodice vrba čije stablo naraste do 25 m visine tvoreći široku i gustu krošnju.

Bila je ta naša žalosna vrba, i pored naziva koji joj ljudi dadoše, vrlo radosna tokom svog dugog života jer pod njenim granama uvijek je bilo živahno: mladost, ljubav, sanjarenje, vragolije...

Bila je radosna sve do nedavnih snježnih padavina, kad im vrijeme nije. Tada se jedna velika grana odlomila, a prijetila je opasnost i da druga velika grana pukne. O tome šta bi bilo da se to desilo, bolje je ne razmišljati. Osim toga, bilo je znakova da deblo nije zdravo već pri korijenu i da bi vrba mogla predstavljati još veću opasnost.

Poduzeto je sve da ne dođe do bilo kakve nezgode. Dvorište je bilo zatvoreno za ljude. Do danas. Više nema opasnosti. Nema vrbe.

Iako znamo da nije bilo druge mogućnosti, nedostajat će nam...

8.5.2017.


Učenici prvog razreda u akciji "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan"

U subotu 06.05.2017. godine učenici prvih razreda su učestvovali u volonterskoj akciji Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan, koja se realizuje povodom Dana planete Zemlje.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila kako bi se jačala svijest ljudi o prirodnom okruženju. Različitim događajima i akcijama se nastoji skrenuti pažnja ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi put je predstavljena 1969. godine, a službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je učestvovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine, Opća skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 22. april međunarodnim Danom planete Zemlje.

Profesorica Merima Voloder

8.5.2017.


Razmjena učenika naše škole sa Srednjom ekonomsko-trgovinskom školom iz Novog Pazara

Uzvratna posjeta profesora i učenika iz Srednje ekonomske-trgovinske škole iz Novog Pazara je bila u periodu od 4.5. do 8.5.2017. godine.

Domaćini su se potrudili i obezbjedili izvanredan program u okviru kojeg su gosti imali priliku obići znamenitosti grada, olimpijske planine kao i prelijepi Mostar, Blagaj i vodopad Kravice. Također su bili u posjeti načelniku općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Ispred Uprave fakulteta prisutnima su se obratili prof. dr. Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i prof. dr. Vedad Silajdžić, prodekan za studentska i normativna pitanja.

Učenici su se družili kroz radionice koje je pripremila Asocijacija učenika u BiH, a upoznali su se sa primjenom novih nastavnih metoda u Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo kao i funkcionisanjem E-twinning platforme. Iskustvo razmjene je učenicima donijelo trajna prijateljstva i uspomene koje će pamtiti cijeli život.

Profesorica Senida Čeljo

8.5.2017.


Učenici I-4 kroz projekat uče vještine upravljanja kućnim budžetom

U petak, 28.04.2017. godine s početkom u 10:45, u multimedijalnom kabinetu naše škole, održano je predavanje na temu Kućni budžet. Najprije su učenici I-4 razreda naše škole prezentirali svoje aktivnosti u okviru rada na međunarodnom eTwinning projektu „Family budget“, a zatim je docent Velid Efendić, Ph.D. prezentirao važnost budžeta i budžetiranja za svaku porodicu, državu i društvo u cjelini. Učenici su pažljivo pratili predavanje, te postavili mnoga pitanja uvaženom profesoru, čime su pokazali svoju veliku zainteresovanost i upućenost u temu. Druženje je završeno u 11:30, sa iskazanom željom učenika da se sličan čas ponovi i u budućnosti.

Ovo predavanje je realizovano u okviru Memoranduma o saradnji Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Srednje ekonomske škole, Sarajevo i nadamo se da je to tek prvi u nizu koraka koji će biti implementirani kroz pomenuti Memorandum.

O svom radu na ovom projektu učenici su snimili video.

Profesorica Lejla Hujdur

4.5.2017.


Uspješno finale projekta „Upoznajte Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima“

U petak, 28. aprila 2017. godine, Narodno pozorište, Sarajevo „počastilo“ je sarajevske srednjoškolce, dobitnike brončane pretplatničke kartice, posebnom poslijepodnevnom reprizom nove predstave Sve se nekako preživi, osim smrti po tekstu Ljubice Ostojić, a u režiji Dine Mustafića. I naša škola je imala tu privilegiju da prisustvuje ovom veoma emotivnom događaju, koji se sastojao od izvođenja predstave, ali i razgovora sa akterima nakon njenog završetka.

Pošto predstava pokreće veoma aktuelne teme i dileme posebno mladih ljudi, kao što su: ljubav prema Sarajevu, loša perspektiva mladih u njemu i njihova potreba da pronađu sreću izvan svog rodnog grada, razgovor nakon predstave bio je veoma živ i sadržajan. Učenici srednjih škola podijelili su svoje utiske i emocije nakon predstave sa učesnicima u njoj, ali i uspostavili vezu sa vlastitim dilemama i razmišljanjima. Učenici prvog i drugog razreda naše škole, sretni i ispunjeni, doživjeli su još jedno nezaboravno pozorišno iskustvo o čemu možete pročitati i u pismu zahvalnosti koje je upućeno Narodnom pozorištu.

Profesorica Minja Hozo

4.5.2017.


Prevencija korupcije kroz obrazovanje

U hotelu Sarajevo je 26.04.2017. održana završna konferencija Više znanja, više transparentnosti u okviru projekta Prevencija korupcije kroz obrazovanje: Više znanja, više transparentnosti.

Konferencija je realizovana s ciljem predstavljanja zajedničkih rezultata i aktivnosti osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, Hercegovčko-neretvanskog kantona, Regije Bijeljina i Regije Trebinje. Tokom konferencije predstavljeni su i učenički Akcioni planovi za borbu protiv korupcije kao i model za borbu protiv korupcije u obrazovanju.

Naša škola je jedna od 35 škola koje su učestvovale u projektu. U okviru projekta naše učenice Irma Tirak, Almina Kovačević i Nedžla Muhić su održale čas i upoznale učenike sa osnovnim terminima korupcije, Džana Uštović i Amila Srna su napisale esej na temu Korupcija u obrazovanje – želim drugačije, a Arnes Hamzić je napravio video uradak na temu #Korupcija - Ne u mom gradu!

Projekat „Prevencija korupcije kroz obrazovanje: Više znanja, više transparentnosti“ realizovan je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva ACCOUNT.

Koordinator projekta: Ivana Šokčević, prof.

28.4.2017.


U posjeti farmaceutskom divu

27.4.2017. godine učenici II1 su posjetili tvornicu Bosnalijek Sarajevo.

Uposlenici sektora „Odnosi s javnošću“, sektora za ljudske resurse i sektora za istraživnje i razvoj su nam prezentirali proizvodne, organizacione, kadrovske, marketinške, razvojno-istraživačke, informatičke aspekte poslovanja ove uspješne izvozno orijentisane, farmaceutske kompanije, koja je osnovana davne 1951. godine. Posjeta je organizirana u okviru projekta Upoznaj privredu Kantona Sarajevo, koji vodi profesorica Indira Zeković.

Zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na odlično organiziranoj posjeti. Želimo im mnogo uspjeha u daljem radu i poslovanju.

Profesorica Indira Zeković

28.4.2017.


Međunarodni dan djevojaka u IKT-u

Svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu obilježava se Međunarodni dan djevojaka u IKT-u, kako bi se djevojke potakle da istraže mogućnosti koje im nude informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i da razmotre karijeru u IKT sektoru. Obilježavanje „Međunarodnog dana djevojaka i žena u IKT-u“ pokrenula je Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja svijeta.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) kroz svoj SMART Resursni centar (RC) treću godinu zaredom obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Međunarodni dan djevojaka u IKT-u ove godine je obilježen 27. aprila.

U cilju podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono–komunikacionih tehnologija i promicanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT sektoru, CPCD kroz svoj SMART RC, zajedno sa partnerima organizirao je niz edukativno-informativnih događaja.

Djevojke iz naše škole su svojim prisustvom dale doprinos obilježavanju ovog dana. Melisa Bajrović (I1), Merima Bandić (I1), Nedžla Bešlija (I1), Emina Hasković (I3) i Berina Avdić (I4) u pratnji profesorice informatike, Gordane Adžaip, učestvovale su u edukativnoj radionici Multimedija i kodiranje.

Profesorica Gordana Adžaip

28.4.2017.


Certifikati za učešće na takmičenju "Spelling Bee"

Školsko takmičenje Spelling Bee održano je 27.3.2017. godine. Učestvovalo je 16 učenika iz prvih i drugih razreda. Pobjednici su Mak Alijević (I-1) i Amina Pandžić (I-2).

Regionalno takmičenje je održano 10.4.2017. u hotelu Holiday, gdje su naši predstavnici ostvarili zapaženo učešće.

Svi učesnici, uključujući i profesore, dobili su certifikate za učešće.

Profesorice Svjetlana Vujaković i Zdravka Lemez

28.4.2017.


Za dobrobit svih nas: projekat „Indeks inkluzivnosti“

Kao metodičko sredstvo, Indeks inkluzivnosti, sačinjen od strane dvojice britanskih prosvjetnih radnika, pomaže školama u umanjivanju prepreka učenju, te potiče učešće svih – učenika, roditelja, profesora i ostalih uposlenika škole kao i uže i šire društvene zajednice. Osnovni cilj primjene Indeksa inkluzivnosti jeste da svi postanu involvirani u osiguravanju aktivnog učešća, odgovornosti, transparentnosti i inkluzivnosti u sistemima obrazovanja.

Kako se u našoj školi provodi ovaj projekat pročitajte u izvještaju koordonatorice tima indeksa inkluzivnosti, profesorice Senide Čeljo.

26.4.2017.


Ferijalna praksa u bankama

Dana 20.4.2017.godine u prostorijama JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo, učenici IV-5 razreda: Anela Bahtanović, Selma Bošković,Arnela Čelik, Elmar Hasaj, Irma Hiseni, Vedad Hrustemović, Alma Jamak, Almina Kovačević, Anisa Kurtanović, Selma Meholjić, Ajla Mršo, Nedžla Muhić, Aida Plivčić, Anesa Prguda, Adnan Radeljaš, Nejra Sarajkić, Azra Šabanović, Irma Tirak i učenik III-3 Faris Rujanac, pod mentorstvom Emire Avdagić, profesorice bankarskog poslovanja, realizovali su projekat o Ferijalnoj praksi u UniCredit Bank i Sparkasse Bank. Ovom projektu prisustvovali su i zaposlenici UniCredit Bank, koji su time uveličali ovaj projekat i još jednom podržali učenike naše škole.

Učesnici projekta su brojnim anketama, igrokazima, sastavima i prezentacijama ukazali na važnost poznavanja poslova koji se obavljaju u bankama, te su u prostorijama škole objedinili sve aktivnosti i prezentovali učenicima i profesorima. Učenicima IV-5 razreda je bilo veliko zadovoljstvo učestvovati na projektu u kojem su pokazali sve svoje vještine i sposobnosti.

Izvještaj: Alma Jamak, učenica IV-5

26.4.2017.


Certifikat za pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima

Deset profesora iz škola sa područja Kantona Sarajevo dobilo je certifikat , a među niima je i profesorica Srednje ekonomske škole, Sarajevo, Senida Čeljo.

U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA održana je edukacija o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima u periodu od 24. do 30.01.2017. godine. Na nedavnoj svečanosti upriličenoj u prostorijama SERDA-e profesorica Čeljo je dobila certifikat za vještine pisanja i apliciranja na sredstva iz EU fondova, a koji će dobro doći i Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo. Ovaj ciklus je organiziran u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

U sklopu Programa polaznici su prošli intenzivnu edukaciju iz sljedećih oblasti:
- Razumijevanje Evropske unije;
- Programi finansijske podrške i fondovi EU;
- Izrada projektnih prijedloga prema PCM-u i
- Popunjavanje aplikacija za EU fondove.

Nakon uspješno savladanog programa, ovi polaznici su postali članovi Kluba Projektne akademije. Oni će se sa predstavnicima SERDA-e periodično sastajati u svrhu razmjene najnovijih informacija o raspoloživim donatorskim sredstvima na koja mogu aplicirati i razmjenjivati iskustva o postojećim EU fondovima.

26.4.2017.


Sajam preduzeća za vježbu

U četvrtak, 27. aprila 2017. godine, u organizaciji učenika održava se Sajam Preduzeća za vježbu. Na sajmu učestvuju: Zlatni izvor, Kap prirode, K-design, Eco Tours i Klasje.

Preduzeće za vježbu je inovativni, praktično orijentirani metod učenja koji ima za cilj promovirati poduzetničke vještine – to je firma model u kojoj se promoviraju procesi stvarnoga biznisa. Projekat je osnovan 2004. godine u BiH. Preduzeće za vježbu sarađuje na nacionalnom tržištu sa ostalim domaćim preduzećima za vježbu i njihovim servisnom centrom, te na međunarodnom tržištu.

Sajam preduzeća za vježbu je prilika za sve učenike da svoje stečeno znanje o simuliranju rada preduzeća dopune sa učešćem na sajmu i tom prilikom predstave svoje preduzeće za vježbu i svoju partner firmu, te da povežu i prezentuju svoje znanje usvojeno na časovima.

Sajam počinje u 14:00h i održat će se u auli naše škole, a raspored dolazaka trećih razreda je sljedeći:
14:10h – 14:55h: III-1 i III-2
14:55h – 15:45h: III-3 i III-4
15:45h – 16:35h: III-5, III-6 i III-7

Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu i da ćete biti zadovoljni sajamskom ponudom i pripremljenim sadržajem.

Izvještaj: Lamija Kentra i Adna Šahbaz, IV-1

24.4.2017.


Drugo mjesto na takmičenju iz engleskog jezika

Dana 11. aprila 2017. godine, Odsjek za engleski jezik i književnost u suradnji s Pedagoškim zavodom Kantona Sarajevo je organizovao prvo takmičenje iz engleskog jezika i književnosti Let’s Enjoy English na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Učenici četvrtog razreda iz srednjih škola na području Kantona Sarajevo takmičili su se u dvije kategorije - kviz općeg znanja i takmičenje u spelovanju. Ceremonija otvaranja je uveličana govorom rektora Internacionalnog Burch univerziteta, prof. dr. Damira Marjanovića, koji je rekao da je mnogo ponosan na ove mlade ljude koji su spremni pokazati svoje znanje, sposobnosti i kreativnost.

Naši učenici Emir Velić, Aida Sučeska i Selma Meholjić u pratnji profesorice Senide Čeljo su prisustvovali i uspješno predstavili školu te osvojili 2. mjesto, dok je 1. mjesto osvojila Srednja ugostiteljsko-turistička škola, a treće i četvrto mjesto su zauzeli učenici Četvrte gimnazije i Prve bošnjačke gimnazije.

U završnoj svečanosti, dekan Edukacijskog fakulteta Internacionalnog Burch univerziteta, doc. dr. Senad Bećirović, uručio je zahvalnice i mali znak pažnje srednjim školama koje su učestvovale u takmičenju. Učenici su pored certifikata dobili i druge nagrade.

Profesorica Senida Čeljo

24.4.2017.


Učenici II4 u posjeti „Sparkasse“ banci

Dana 20.4.2017. posjetili smo Sparkasse banku u modernom poslovnom centru Importanne u Sarajevu. Učenicima II4 razreda uposlenici banke su prezentirali razvojna pitanja banke, članice banke, poslove banaka, misiju banke, njenu poslovnu filozofiju, aktuelne marketinške akcije banke, kreiranje reklamnih spotova banke, kako banka gradi „svoje“ mjesto u jakoj konkurenciji – kako pokušava biti drugačija od konkurentskih banaka, kako mjeri rezultate oglašavanja...

Posjeta je realizirana u okviru projekta Upoznaj privredu Kantona Sarajevo. Zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na odlično organiziranoj posjeti.

Tekst: Indira Zeković, prof.
Fotografija: Emina Muslim, učenica II4

21.4.2017.


Drugo mjesto na takmičenju iz prve pomoći

U subotu 25. marta 2017. godine u prostorijama Elektortehničke škole za energetiku, u organizaciji Crvenog križa Općine Novo Sarajevo održano je tradicionalno XXII općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći osnovnih i srednjih škola sa područja općine Novo Sarajevo. Takmičenje je održano po Propozicijama za takmičenje iz prve pomoći Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine.

Našu školu predstavljala je ekipa u sljedećem sastavu: Berina Pandža, Zerina Zimić, Tarik Džanko, Elma Omeragić, Nejla Hodžić i Nejra Ahmetović. Ekipa naše škole se spremala izvjesni period potaknuta velikim ambicijama. Uz jedinstvno i dobre vibracije, na kraju i iskustvo osvojila je odlično 2. mjesto.

Čestitamo učenicima na ostvarenom rezultatu, kao i na iskazanom znanju i vještinama u pružanju prve pomoći, te za dostojanstveno predstavljanje naše škole.

Azemina Hujdur, prof.

19.4.2017.


Sanja Trivković u finalu „Munja business challenge“

Munja Business Challenge je takmičenje srednjoškolaca kroz koje učenici rješavaju izazov tj. poslovni zadatak koji dobijaju od stručnjaka i managera. Timovi učenika uz pomoć mentora osmišljavaju rješenje zadanog poslovnog problema i prezentiraju ga stručnom žiriju i pred ostalim učesnicima. Već 5 godine Munja Inkubator s partnerima organizira državno takmičenje Business Challenge kroz koje do sada prošlo preko 400 mladih iz 87 škola i iz više od 50 općina.

Tokom aprila održano je 5 regionalnih polufinala: Banja Luka, Tuzla, Sarajevo, Mostar i Goražde na kojima je sudjelovalo 215 mladih iz 66 srednjih škola i 37 općina.

Za najbolje učenike osigurane su vrijedne nagrade, među kojima i odlazak na Državno takmičenje u Sarajevo (18.-19.04.), tablet uređaji za pobjednički tim poklon od TELEMACH-a, a 20 najboljih mladih predstavlja BiH na Takmičenju Zapadnog Balkana u Beogradu (22.-24.04.). ITAcademy nagrađuje pobjednike sa vaučerom za posebnu obuku, a AS Group pobjednike svih polufinala i finala sa specijalnim paketom svojih proizvoda.

Prijavila sam se na ovo takmičenje da bih vidjela koliko imam razvijen poduzetnički duh, koliko sam spremna raditi u timu različitog spektra ljudi i koliko sam se spremna posvetiti zadatku. Ponosna sam na to što je moja grupa prošla u finale i što ću predstavljati Srednju ekonomsku školu na državnom takmičenju koje slijedi.

Sanja Trivković, predsjednica VU SEŠ

18.4.2017.

Čestitke Sanji za ulazak u finale i puno sreće u daljem takmičenju!


CEO High Shool - podsticanje preduzetničkog razmišljanja

U Domu Mladih u Sarajevu , 25.3.2017. godine, održana je prva CEO High Shool konferencija koja je okupila 600 učesnika, učenika svih srednjih škola u Sarajevu. CEO High School konferencija je izvrsna prilika srednjoškolcima da kroz različite inspirativne govore i osobne priče mladih, uspješnih ljudi, uvide kakav je to put do uspjeha, te da spoznaju sopstveni potencijal i mogućnosti. Cilj konferencije je potaknuti mlade ljude, srednjoškolce na inovativno i preduzetničko razmišljanje te im pomoći u odabiru njihovog daljeg obrazovanja.

Ovaj događaj je organiziran od strane Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa suorganizatorima Sberbank BH i Sol Azur & Buena Vista turističke agencije, te Prve gimnazije, Druge gimnazije, Treće gimnazije i Srednje ekonomske škole Sarajevo. Učenici naše škole koji su imali priliku učestvovati u organizaciji konferencije su: Ajla Musić, Aida Sućeska, Lamija Kentra, Nedim Hodžić, Nejla Poturković, Nejra Šišić, Adna Pušina i Adi Sinanović. Vrijedni i odgovorni učenici naše škole su pokazali da mogu odgovoriti i na ovakav zadatak i preuzeti na sebe odgovornosti vezane za ovako veliki projekat. Jednoglasno složni, rekli su da je CEO High School konferencija jedno od njihovih najljepših iskustava do sada.

Izvještaj: Nejla Poturković, učenica III-7

18.4.2017.


Nezaboravno iskustvo na olimpijskoj planini Igman

Za vrijeme online nastave, 29.3.2017. i 30.3.2017. godine, učenici drugih razreda naše škole, zajedno sa profesorom Dževdetom Džinovićem, obišli su našu olimpijsku planinu Igman.

O tome kako su protekla dva nezaboravna dana u koje je stalo jako puno obilazaka, sportskih aktivnosti, društvenih igara i zabave pročitajte u reportaži koju su pripremili učenici II-4 Nežla Škaljić i Enes Bukarić i profesor Dževdet Džinović.

14.4.2017.


U dobroj atmosferi na Vrelu Bosne

Dana 24. 3. 2017. godine, naša škola je organizirala jednodnevni izlet na Vrelo Bosne.

Znamo da je Vrelo Bosne spomenik prirode koji se nalazi u neposrednoj blizini Ilidže i do kojeg se dolazi laganom dugom šetnjom kroz aleju platana i kestenova, koja je prepoznatljiv simbol Vrela Bosne, kao i vožnjom čuvenim fijakerima, koji već više od 100 godina prevoze goste Velikom alejom, od Ilidže do Vrela Bosne.

Uvijek je lijepo vratiti se ovom svojevrsnom prirodnom fenomenu. Vrijeme je bilo divno pa je i to doprinijelo dobroj atmosferi. Tokom izleta, učenici naše škole kvaliltetno su iskoristili vrijeme praveći duge šetnje, igrajući odbojku i nogomet i družeći se. Pored razrednika i učenika, izletu su se priključili i ostali profesori naše škole. Nadamo se da ćemo ovo ponoviti na nekom drugom mjestu, ali u istoj dobroj atmosferi.

Adna Ljubović, I3

11.4.2017.


Održavanje pilot projekta eksterna matura

Zbog održavanja pilot projekta eksterne mature 12. 13. i 14. aprila 2017. godine smjene će biti zamijenjene.

Nastava za I i II razred počinje u 14.10 odnosno u 13.15 ukoliko je po rasporedu predviđen predčas. Nastava za III razred počinje u 8:00 .

Redovna nastava za IV razred u srijedu i četvrtak se neće realizirati osim pristupa eksternoj maturi, a u petak redovna nastava počinje u 8:00.

Svaki ispit će trajati 60 minuta.

Učenici su dužni doći u školu 30 minuta prije početka ispta.

Učenicima se zabranjuje unošenje mobitela u učionicu u kojoj se polaže ispit.

Ispiti će se održavati na trećem spratu i to:
Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost u srijedu 12.4. u 10h
Engleski jezik u srijedu 12.4. u 12h
Matematika u četvrtak 13.4. u 10h

Raspored po kabinetima:
T1 IV-1
T2 IV-2
T3 IV-3
T4 IV-4
T5 IV-5

Pogledajte i spiskove učenika.

Svim maturantima želimo puno sreće!!!

10.4.2017.


Vrijedno priznanje za našu školu iz Narodnog pozorišta Sarajevo

Naša škola je doživjela još jedno priznanje u oblasti kulture i umjetnosti. U Narodnom pozorištu Sarajevo za rođendan našeg grada održana je prigodna svečanost, na kojoj je direktorica Pozorišta, gđa Margita Hašimbegović, pod pokroviteljstvom Lutrije Bosne i Hercegovine, školama koje su pokazale najveći interes za posjete pozorišnim predstavama uručila vrlo vrijedne nagrade.

Među predstavnicima dvadeset škola sa područja Kantona Sarajevo našla se i Srednja ekonomska škola, u čije su ime bronzanu karticu primili profesorica Minja Hozo i učenici drugog razreda Adna Rahman i Benjamin Zukanović. Učenici će ovu nagradu moći vrlo uspješno iskoristiti, jer ona podrazumijeva posjete pozorišnim predstavama, koje će se u Narodnom pozorištu Sarajevo odvijati u narednom periodu.

Profesorica Minja Hozo

7.4.2017.


6. april – Dan grada Sarajeva

Šeher Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine.

Sarajevo ima svoju prošlost, dugu priču o rođenju, postanku i nastanku.

Ovaj grad ima i svoj duh. Taj vječiti duh Sarajeva, to je duh sarajevske nadaleko čuvene trpeljivosti, pažnje i uvažavanja.

Danas se sjetimo Zlatnih ljiljana, branilaca Sarajeva i Bosne i Hercegovine, sjetimo se nedužno stradalih civila.

Ne dozvolimo da vrijeme i zaborav izbrišu njihovu hrabrost, patriotizam, plemenitost i ljudskost, ostavimo im posebno mjesto u našim srcima.

Cijeneći njihovu hrabru prošlost, neka budu naš podsjetnik u budućnosti, jer narodi koji ne poznaju svoju historiju, osuđeni su da je ponavljaju.

Neka im je vječni rahmet i slava.

Pročitajte kompletan tekst posvećen rođendanu našeg grada.

Svim učenicima i uposlenicima škole čestitamo 6. april – Dan grada Sarajeva.

Direktorica, Jadranka Kolar, prof.

6.4.2017.


Treće mjesto na Međunarodnoj reviji sporta

Od 3. do 6. aprila se održava 6. Međunarodna revija sporta u Petoj gimnaziji. Ovaj događaj dovodi srednje škole iz regije koje se takmiče u raznim sportovima kao što su fudbal, košarka, odbojka, rukomet. Našu školu na ovome takmičenju su predstavljale ženska fudbalska i ženska odbojkaška ekipa.

Ženska fudbalska ekipa je zabilježila sjajan rezultat osvojivši treće mjesto. U prvoj utakmici protiv domaćina, Pete gimnazije, naša škola nije imala mnogo prilika, te je jedini gol za našu ekipu postigla Sara Kurtović. U veoma napetoj utakmici za treće mjesto golova nije bilo do posljednje tri minute. Prvi gol postiže suparnička ekipa Poljoprivredne srednje škole. U zadnjim trenucima Adla Zuko, kapiten ekipe, postiže gol i postavlja konačan rezultat na 1:1 što je značilo da će penali odlučiti pobjednika. Sara Kurtović staje na mjesto golmana i uspijeva odbraniti oba penala. Amina Bećirbašić je uspješno izvela prvi penal, dok je Sara Kurtović, pored toga što je odabranila oba penala, dala zadnji gol, te tako našoj ekipi donijela treće mjesto. Važno je napomenuti da je Emina Goruždić, naš najuspješniji strijelac, odigrala obje utakmice unatoč povredi. Sara Kurtović je izabrana za najbolju igračicu. Čitav ovaj uspjeh je još veći ako se uzme u obzir da su se takmičile i škole iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Ekipu je pripremala profesorica Ankica Zulčić. Sastav ekipe: Adla Zuko, Aida Sućeska, Emina Suljanović, Amina Bećirbašić, Sumeja Huseinović, Sara Kurtović, Adna Čohodar, Neira Ćišija, Emina Goruždić, Ajla Osmanković, Nedžla Bešlija.

Izvještaj: Aida Sućeska, učenica IV-3

6.4.2017.


Pobjednice školskog takmičenja: Lamija i Mirnesa

Lamija Lešo i Mirnesa Agović

Na školsko takmičenje pod nazivom Zašto volim svoju školu prijavljeno je 6 radova, a od toga 2 videa i 4 PowerPoint prezentacije. Jedan od 2 prijavljena videa dostavljen je nakon isteka postavljenog roka te nije uzet u razmatranje. Žiri je radio u sastavu: pedagogica Elvira Husić – Jusić, profesorica Lejla Hujdur i profesorica Gordana Adžaip i donio sljedeće odluke:

Nagrada za video se ne dodjeljuje. Za PowerPoint prezentacije se dodjeljuju dvije ravnopravne nagrade koje su osvojile učenice: Mirnesa Agović iz I-2 i Lamija Lešo iz I-4. Žiri smatra da su ove dvije učenice vrlo lijepo, emotivno i sveobuhvatno predstavile našu školu u svojim prezentacijama. Ove dvije učenice su, po odobrenju Direktorice, dobile slobodan dan, koji će iskoristiti u dogovoru sa svojim razrednim starješinama. Njihove prezentacije bit će korištene za predstavljanje naše škole u osnovnim školama Kantona Sarajevo kao sastavni dio upisne promocije.

Nagrađenim učenicama čestitamo!

Profesorice Lejla Hujdur i Gordana Adžaip

6.4.2017.


Dan nezavisnosti s prijateljima u Gerontološkom centru

I ovaj praznik preko 100 učenika naše škole, kako sadašnjih, tako i bivših odlučili su provesti sa svojim prijateljima u Gerontološkom centru Nedžarići. Tako su oni, u organizaciji profesorice Senide Čeljo 2. marta u velikom broju posjetili one kojima prisustvo mladosti najviše znači.

Podsjetimo, ovo je još jedna od brojnih posjeta ovom centru do sada, a koja je uspješno implementirana i u čijem ćemo sprovođenju i dalje ustrajati. Kao i uvijek veselje, ali i suze nisu izostali. Da značaj ove posjete bude još veći predstavlja činjenica da su nam se pridružili bivši učenici naše škole. Također, jedinstvo naših učenika ni ovaj put ne izostaje jer su pripremili prigodan program našim domaćinima i od prikupljenih novčanih sredstava obezbijedili skromne poklone. Sigurni smo da će se i sljedeća generacija priključiti našim daljim aktivnostima, kao što je to do sada bio slučaj.

Berina Pandža, učenica III-5

3.4.2017.


Naša Sanja Trivković izabrana za predsjednicu mreVUK KS

U periodu od 22.3.-23.3.2017. godine održan je drugi trening Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo, Treningu su prisustvovali predsjednici Vijeća učenika 30 srednjih škola, prisustvovali su stručni ljudi koji rade u mreVUK-u KS, kao i gosti iz Bosansko-podrinjskog kantona. Na ovom sastanku smo imali priliku razgovarati o Vijećima učenika naše škole, o našim dosadašnjim projektima, kao i onim koji slijede u narednom periodu.

Učenici su dovoljno motivisani za rad. Pošto je ovo dvodnevni trening, učestvovali smo u raznim motivacionim radionicama da bismo shvatili koliko je motivisanost važna u svakom životnom segmentu i kako bez motivisanosti nema ni uspjeha. Učenici naše škole su mi mnogo pomogli u dosadašnjem radu, zajedničkim snagama smo osvjetlali ime svoje škole u svim mogućim projektima koji su se realizovali.

Na drugom danu treninga izabrano je prijelazno rukovodstvo i izglasana sam za predsjednicu Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo. Bez truda, volje, želje, motivisanosti i saradnje svih nas ne bih uspjela ostvariti nešto ovako veliko. Ovaj uspjeh nije moj lični uspjeh, već uspjeh svih učenika i uposlenika Srednje ekonomske škole.

Sanja Trivković, predsjednica VU SEŠ, Sarajevo

30.3.2017.

Iskrene čestitke Sanji i najbolje želje za uspješan rad u mreVUK KS!


Saradnja s platformom Hocu.ba

Četvrti sastanak Hocu.ba Junior PR tima je održan u utorak, 28.3.2017. Sastanku je prisustvovala i članica našeg Vijeća učenika - Anela Avdić. Anela je prezadovoljna svojim učešćem u ovoj važnoj grupi srednjoškolaca Kantona Sarajevo.

Na sastanku se najprije razgovaralo o projektu Mladi Eko Reporteri koji bi trebalo provesti u svim srednjim školama. Cilj ovog projekta je da učenici shvate važnost naše okoline, te važnost samog predmeta ekologije.

Drugi dio sastanka je bio predviđen za razgovaranje o državnom takmičenju u poduzetništvu Business Challenge, te prezentaciji istog. Saradnja sa platformom Hocu.ba je od velikog značaja za srednjoškolce jer imamo priliku da se upoznamo sa načinima na koje trebamo tražiti posao nakon završetka srednje škole i fakulteta.

Sanja Trivković, predsjednica VU SEŠ, Sarajevo

30.3.2017.


Sedmica učenja na daljinu - online sedmica

Sedmica učenja na daljinu (online sedmica) će se održati u periodu od ponedjeljka 27. marta 2017. godine do petka 31. marta 2017. godine.

Materijali će biti dostupni od nedjelje 27. marta do nedjelje 2. aprila na web stranici ses.nastava.ba kojoj se pristupa pomoću korisničkih podataka.

Učenici koji su zaboravili svoje podatke, iste mogu dobiti nakon potrebne uplate u knjigovodstvu škole.

Ako neko od učenika bude imao problema s pristupom kursevima, može se javiti na e-mail adresu jasmin.jusic@ses.edu.ba.

Kako bi postigli puni efekat online sedmice, podstičemo vas na korištenje foruma i razmjenu mišljenja s vašim kolegama i profesorima o gradivu koje ćete raditi.

Želimo vam uspješnu sedmicu učenja na daljinu!

24.3.2017.


Drugo mjesto na Ekonomijadi u Podgorici

Srednja ekonomska škola, Sarajevo učestvovala je i na ovogodišnjoj Ekonomijadi, trodnevnom druženju i razmjenjivanju znanja i iskustava, kojem je domaćin bila Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“ iz Podgorice, Crna Gora. Našu školu predstavljali su direktorica Jadranka Kolar, profesor Jasmin Jusić te učenice Ajla Musić i Aida Sućeska.

U takmičarskom dijelu u konkurenciji od 11 učesnika iz zemalja naše regije, učenice naše škole Ajla Musić i Aida Sućeska zauzele su sjajno drugo mjesto. Riječ je o takmičenju u znanju učenika ekonomskog smjera na srednjoškolskom nivou. Prvo mjesto na ovogodišnjoj Ekonomijadi zauzeli su učenici Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice, dok su treći bili predstavnici Ekonomske škole iz Čačka.

Pogledajte promotivni video kojim se naša škola predstavila na Ekonomijadi kao i kompletan izvještaj o ovoj manifestaciji.

Profesor Jasmin Jusić

Čestitamo našem timu!

23.3.2017.


Komedija iz koje se može izvući pouka

U sklopu projekta Upoznajte Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima učenici naše škole prisustvovali su predstavi Narodnog pozorišta Sarajevo „Ožalošćena porodica“ po besmrtnom tekstu Branislava Nušića, a u režiji Ahmeda Imamovića.

Uživali su u neočekivanim zapletima i preokretima, izuzetnim glumačkim interpretacijama i zaista lijepo proveli to martovsko veče. O tome svjedoči i osvrt Naide Turčalo, učenice prvog razreda.

Profesorica Minja Hozo

21.3.2017.


Učenici upoznali marketinške akcije „Avaza“

10.3.1017. posjetili smo kompaniju Avaz, Sarajevo. Ljubazni domaćini su nam prezentirali organizaciju ovog regionalno najjačeg dnevnog lista. U sektoru marketinga su nam prezentirali uspješne marketinšle akcije ove kompanije.

Posjeta je upriličena u okviru projekta Upoznaj privredu KS koji vodi prof. Indira Zeković.

Tekst: profesorica Indira Zeković
Fotografija: Elma Osmanović, učenica II-3

20.3.2017.


Pobjednici školskog takmičenja „Spelling bee“

Dana 17.3.2017. godine održano je školsko takmičenje iz engleskog jezika Spelling Bee za prvi i drugi razred i postignuti su sljedeći rezultati:

Prvo mjesto zauzeo je učenik I-1 razreda Mak Alijević.
Drugo mjesto zauzela je učenica I-2 razreda Amina Pandžić

Čestitamo svim učesnicima takmičenja. Regionalno takmičenje održat će se u toku mjeseca aprila 2017. godine. Pokrovitelj takmičenja je Američka ambasada.

Voditelji projekta su profesorice engleskog jezika
Zdravka Lemez i Svjetlana Vujaković

17.3.2017.


Radionice za CEO High School

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, u subotu, 11.3.2017. godine održan je drugi sastanak odabranih učenika i CEO Organizacionog tima.

Uvodnu riječ i dobrodošlicu za učenike poželio je Elvir Čizmić, prodekan za naučno – istraživački rad, doktorski studij i projekte. Nakon njega, govor je održao Vedran Peršić, direktor sektora Marketing i Komunikacije, Sberbank BH.

Nakon održanih govora, uslijedile su radionice, kao što su: radionica PR & Media, vještina javnog govora i prezentovanja, operativni dio i logistika.

Ugovoreni su datumi glavnih promocija u aulama škola.

Samim tim, 14.3.2017. godine, u dvorištu naše škole održana je promocija. Cilj je na opušten način ispričati i predstaviti ovaj projekat. Na promociji našim učenicima su se pridružili članovi CEO Organizaciong tima.

Izvještaj: Lamija Kentra, učenica IV-1

17.3.2017.


Treće mjesto u grupi A za naše fudbalerke

Ženska fudbalska ekipa naše škole je zauzela treće mjesto u grupi A Lige srednjih škola. Učenice su 12.3 odigrale 0:0 sa Srednjoškolskim centrom Vogošća.

Ovom utakmicom djevojke su se oprostile od ovogodišnje sezone. Mora se istaći da su zaista ostavile srce na terenu. Sara Kurtović je postigla gol koji je bio poništen. Adla Zuko je odigrala svoju prvu utakmicu nakon povrede i dokazala zašto je baš ona kapiten ekipe. Emina Goruždić, igračica koja je dala najviše golova za našu školu, je napravila nekoliko sjajnih asistencija, koje, nažalost, nismo uspjeli pretvoriti u gol.

Također, Neira Ćišija je imala nekoliko fenomenalnih odbrana. Ekipu je pripremala profesorica Ankica Zulčić, te se ovim putem igračice zahvaljuju profesorici na pruženoj prilici i na nezaboravnom iskustvu.

Sastav ekipe za 2016/2017 godinu: Adla Zuko, kapiten, Emina Goruždić, Sara Kurtović, Nedžla Bešlija, Neira Ćišija, Sumeja Huseinović, Adna Čohodar, Ajla Osmanković , Aida Sućeska, Emina Suljanović, Amina Bećirbašić, Nejira Manso.

Izvještaj: Aida Sućeska, učenica IV-3

13.3.2017.


Kantonalno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola

Dvadestedrugo kantonalno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola održano je dana, 02.3.2017. i 03.3.2017. god. u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu. Takmičenju je pristupilo 169 učenika iz 21 srednje škole u Kantonu Sarajevo.

Dežurni nastavnici su bili: Suvada Trako (Srednja ekonomska škola Sarajevo), Sandi Tafro (Srednja ekonomska škola Sarajevo), Edina Kopić (Srednja ekonomska škola Sarajevo), Neđad Kadić (Srednja škola metalskih zanimanja), Merita Kovač (Srednja elektrotehnička škola), Mersiha Ibrišimović (Srednja škola za drvni dizajn i okoliš) . Učenici su raspoređeni po kabinetima prema spisku prijavljenih takmičara, a njihovi predmetni nastavnici su putem maila obaviješteni u kojem kabinetu su smješteni njihovi učenici. Rješavanje zadataka je trajalo 180 minuta za svaki razred.

Pročitajte detaljan izvještaj.

Mr. Aida Rizvanović, profesorica matematike

10.3.2017.


Naš tim „CEO High School“ vrijedno radi

Vrijedni učenici naše škole, kao i učenici iz Prve gimnazije, Druge gimnazije i Treće gimnazije, te studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu su napravili promotivni video o veoma bitnom prestojećem događaju CEO High School.

Ono što je veoma značajno je činjenica da upravo CEO tim sačinjavaju bivši učenici naše škole, sada uspješni studenti Ekonomskog fakulteta. Oni su tu da našim najboljim, vrijednim i motiviranim učenicima pruže adekvatna znanja i vještine koje su potrebne za realizaciju ove konferencije koja će se održati 25.4.2017. godine u Domu mladih.

Ovi divni, pametni, uporni ljudi vjeruju u uspjeh ovog projekta i jedva čekaju dan kada će se održati konferencija.

CEO High School traga za inspiracijom, motivacijom i svim onim što usmjerava ka uspjehu. Ovi vrijedni djevojke i mladići koji vjeruju u pobjede, znaju da je mladost na potezu i već su počeli graditi oslonac za svoju budućnost. Pogledajte video o njihovom radu.

Profesor Jasmin Jusić

9.3.2017.


Školsko takmičenje „Zašto volim svoju školu?“

Obavještavamo učenike da naša škola učestvuje u međunarodnom e-Twinning projektu Zašto volim svoju školu?. U sklopu projekta biće realizovane brojne aktivnosti od kojih je prva takmičenje učenika za najbolji video ili PowerPoint prezentaciju na temu: „Zašto volim svoju školu?“.

U takmičenju mogu učestvovati svi učenici naše škole (kao pojedinci ili kao ekipe), a pobjednici iz obje kategorije će biti nagrađeni.

Učesnici treba da se upoznaju s propozicijama takmičenja. Obrazac za prijavu možete dobiti kod koordinatora za nastavu. Također, obrazac za prijavu možete preuzeti s ovog linka i odštampati. Popunjene obrasce treba predati koordinatoru nastave do petka, 10.3.2017. godine.

Lejla Hujdur, prof. matematike

7.3.2017.


CEO High School

CEO (Career and Entrepreneurship Opportunities) predstavlja godišnji događaj koji povezuje mlade sa uspješnim ljudima koji ih pozitivnim primjerima motivišu na proaktivan pristup preduzetništvu i razvoju karijere razbijanjem mitova o uspjehu i usvajanjem novih znanja i vještina. Misija CEO konferencije je okupljati mlade i najuspješnije pojedince iz Bosne i Hercegovine i regije, koji dijele svoja životna i poslovna iskustva, uspone i padove, ideje i znanje u kontekstu različitih disciplina: razvoja karijere, preduzetništva, tehnologije i motivacije.

Ove godine će se po prvi put organizovati CEO konferencija za učenike srednjih škola u Kantonu Sarajevo, pod nazivom CEO High School.

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, u subotu, 04.3.2017. godine održan je prvi sastanak CEO High School-a 2017. Pored organizatora, učešće su uzeli najbolji učenici iz naboljih škola u Kantonu, Prve gimnazije, Druge gimnazije, Treće gimnazije i Srednje ekonomske škole, Sarajevo.

Iz naše škole prisustvovali su sljedeći učenici: Lamija Kentra, Ajla Musić, Aida Sućeska, Nedim Hodžić, Nejla Poturković, Nejra Šišić i Adna Pušina.

Cilj projekta je da odabrani učenici iz ovih škola uz pomoć CEO tima steknu potrebna znanja i vještine za organizaciju i realizaciju CEO High School konferencije koja će se održati 25.3.2017. godine u Domu mladih.

Trening je trajao 6 sati sa veoma dinamičnim rasporedom. Prvo i najimpresivnije izlaganje imao je, osnivač CEO konferencije, Armin Talić, iza čega su uslijedila izlaganja ostalih članova CEO tima, uz interesantan podatak da ih je većina pohađala našu školu. U pauzama izlaganja, izvođene su veoma zanimljive vježbe timskog rada učenika.

Vrijedno je pomenuti neskriveno oduševljenje organizatora učenicima, uz konstataciju da će projekat sigurno biti uspješno realizovan.

Izvještaj: Lamija Kentra, učenica IV-1

6.3.2017.


Međunarodni dan maternjeg jezika

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestirali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Svake godine 21. februara prisjetimo se važnosti jezika kojeg zovemo maternjim. Usađen je od samih početaka, njim se najbolje i najpreciznije služimo, izražavamo najširi raspon misli i najnježnije emocije. Međunarodni dan materinjeg jezika je jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda, dan je posebnog podsjećanja na jezične i kulturne raznolikosti kao i na obavezu očuvanja vlastitog jezika. Maternji jezik je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, tolerancije i razumijevanja. Statistika pokazuje da se u svijetu govori oko 6.000 jezika, a po prognozama lingvista, do kraja 21. stoljeća više od polovine će ih odumrijeti. Naša moralna obaveza je sačuvati maternji jezik!

Tim povodom 21. februara 2017. godine, u sklopu eTwinning projekta "Mi govorimo bosanski/Vi talar bosniska", učenici četvrtih razreda Srednje ekonomske škole su se, pod mentorstvom prof. Lejle Hujdur i prof. Ermine Muratović, povezali sa učenicima u Švedskoj putem eTwinning platforme i obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika. Učenici su na taj način razvijali istraživačke, komunikacijske i IT sposobnosti, upoznali se i unaprijedili postojeća znanja o historiji jezika, domovini, te razvijali jezičku toleranciju. U sklopu pomenutog projekta, naši učenici su snimili i kratak video o maternjem jeziku koji možete pogledati na ovdje.

Profesorica Ermina Muratović

28.2.2017.


Plasman u četvrtfinale Lige srednjih škola

Naša škola je 26.02.2017. odigrala dvije utakmice na takmičenju Lige srednjih škola KS. Muška ekipa je pobijedila 3:2 ekipu Internacionalne škole, te se tako plasirala u četvrtfinale. Ženska ekipa je pokazala veličinu i snagu kada je uspjela, nakon dva primljena gola od Prve gimnazije, da se vrati i postavi konačan rezultat na 2:2. Nakon ovoga, ženska ekipa igra odlučujuću utakmicu protiv SC Vogošća, te se nada plasmanu u polufinale.

Golove za mušku ekipu su postigli: Anur Sijerčić 2, Haris Tahirović. Golove za žensku ekipu su postigle: Sara Kurtović, Nedžla Bešlija.

Ženska ekipa: Adla Zuko, Sara Kurtović, Nedžla Bešlija, Emina Goruždić, Emina Suljanović, Aida Sućeska, Adna Čohodar, Ajla Osmanković , Neira Ćišija

Muška ekipa: Ahmet Baltić, Benjamin Zukanović, Adi Omanović, Elmar Hasaj, Adnan Radeljaš, Haris Tahirović, Rijad Bečirević, Osman Baručija, Haris Aljović, Anur Sijerčić

Žensku ekipu priprema profesorica Ankica Zulčić, a mušku ekipu profesor Adnan Čolić.

Izvještaj: Aida Sućeska, učenica IV-3

28.2.2017.


Projekat “Jedan dan – druga škola”

Projekat pod nazivom "Jedan dan - druga škola" je projekat koji se sprovodi na nivou BiH. Pokrenut je od strane Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine. Kanton Sarajevo se odazvao ovom projektu. Predviđeno je da sve srednje škole iz KS učestvuju u ovom projektu i da pošalju na razmjenu 5 učenika iz trećeg razreda i 5 učenika iz četvrtog razreda.

Srednja ekonomska škola je svojih 10 učenika poslala u Prvu gimnaziju 23.2.2017. godine. Projekat je uspješno završen na nivou KS. Cilj ovog projekta je bio da se srednjoškolci upoznaju sa radom neke druge škole, da upoznaju nove prijatelje i da se sruše sve moguće predrasude o bilo kojoj školi.

Sanja Trivković, predsjednica VU

28.2.2017.


Pravimo plakate o PI!

U srijedu, 22.02.2017. godine je u našoj školi, u sklopu realizacije eTwinning projekta Obiljezavamo Medjunarodni dan broja Pi, održana radionica na temu Pravimo plakate o PI!.

Tom prilikom su našu školu posjetili učenici i nastavnici iz OŠ „Osman Nakaš“ i JU „Gimnazija Dobrinja“. Kroz dvočasovno druženje učenici su imali priliku pokazati šta su naučili o broju Pi, te osmisliti i uraditi plakate na tu temu.

Naredno druženje će biti u JU „Gimnaziji Dobrinja“. Unaprijed se radujemo...

Lejla Hujdur, prof. matematike

23.2.2017.


Održan zanimljiv ogledni čas u I3 razredu

U četvrtak, 29.12.2016. godine, u učionici Srednje ekonomske škole, održan je ogledni čas iz predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, koji je realizirala profesorica Dženana Tanović-Hamzić sa učenicima I3 razreda. Nastavna jedinica oglednog časa bila je Svete knjige i poezija u njima.

Pomenutom času prisustvovali su i gosti: direktorica škole,koordinatori nastave, profesori te učenici iz drugih odjeljenja. Treba istaći da su gosti bili oduševljeni osmišljenom realizacijom časa, koju su učenici uspjeli ostvariti uz pomoć profesorice. Na početku časa kroz muziku različitih religija dobili smo motivaciju za realizaciju časa, a na kraju časa, učenici su horski učili ilahiju Kad procvatu behari, koja je upotpunila ovaj doživljaj, i u gostima izazvala osjećaj sreće i zadovoljstva, kao i ponos kod učenika i profesorice. Učenici su izrazili oduševljenje zbog učešća u ovom projektu i predložili da se na ovaj način približi gradivo te svete knjige: Tora, Biblija i Kur’an i drugim razredima.

Pripremila: Adna Ljubović, I3

21.2.2017.


Ilda i Davud - Miss i Mister Valentinova

Profesorica engleskog jezika, Zdravka Lemez, i ove je godine nastavila projekat obilježavanja Valentinova (Dana zaljubljenih) u našoj školi.

Tog dana u školi su se pisala pisamca s porukama ljubavi, a sandučić za poruke je bio u holu škole. Poruke moraju imati naznačenog primatelja, a pošiljatelj može ostati anoniman.

Bilo je dosta uzbuđenja u školi tog dana. Poruke su se pisale i tokom časova, učenici su bili užurbani, a profesori su s razumijevanjem čekali da se sve vrati u uobičajenu školsku atmosferu.

Dodatnu senzibilnost ovom danu priuštile su dvije učenice koje su se potrudile da odštampaju poruke za svakog učenika škole kako se niko ne bi osjećao manje vrijednim. Poruka je glasila "Neko te voli".

Učenica koja dobije najviše poruka proglašava se za "Miss", a učenik s najvećim brojem poruka dobija titulu "Mister". Ove godine Miss je Ilda Kovačević iz II-2, a Mister je Davud Račić, također iz II-2.

17.2.2017.


Profesor Jusić na međunarodnoj konferenciji u Beogradu

U Beogradu se od 09. do 11. februara održala četvrta međunarodna konferencija i sajam Nove tehnologije u obrazovanju. Cilj konferencije je unapređenje kvaliteta obrazovanja kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT).

Kao predavač na konferenciji je učestvovao profesor naše škole, Jasmin Jusić. Održao je dva predavanja na temu:
Učenje na daljinu kao dopuna redovnom obrazovanju
Izazovi uvođenja učenja na daljinu na primjeru BiH i Srbije

“Nove tehnologije u obrazovanju” organizovane su u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu, Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vladom Republike Srbije, , Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Centrom za promociju nauke, Privrednom komorom Srbije, kompanijom Skills i drugim partnerima.

Na konferenciji je bilo:
• 6500 posjetilaca, 150 predavača
• 35 izlagača, 4 iz Velike Britanije
• 7 zvaničnih blogera
• 7 medijskih partnera...

Svake godine posjetioci događaja „Nove tehnologije u obrazovanju" su u mogućnosti da čuju i upoznaju stručnjake, inovatore, entuzijaste i partnere iz regiona, ali i cijelog svijeta.

Teme o kojima se govorilo na konferenciji su uključivale upotrebu IKT u:
• predškolskom obrazovanju
• osnovnom i srednjem obrazovanju
• visokom obrazovanju
• inkluzivnom obrazovanju
• razvoju liderstva u školama
• razvoju ljudskih resursa.

Više o konferenciji možete pročitati na http://www.britishcouncil.rs/new-technologies i drugim zvaničnim blogovima konferencije i web portalima.

Profesor Jasmin Jusić

16.2.2017.


Dobar start u Ligi srednjih škola KS

Dana 12.02 naša škola je igrala u prvom kolu Lige srednjih škola KS.

Naša muška ekipa je uspjela da dođe do jednog boda nakon što su u zadnjim minutama igre uspjeli da postignu čak 3 gola, te tako postave završni rezultat za 3:3. Golove su postigli: Osman Baručija, Haris Tahirović, Rijad Bečirević. Ekipu je pripremao profesor Adnan Čolić.

Naša ženska ekipa je nastavila sa dobrim rezultatima, te je donijela pobjedu od 1:0. Gol je postigla Emina Goruždić. Ovu pobjedu su igračice posvetile kapitenu ekipe, Adli Zuko, koja nije mogla da igra zbog povrede noge. Ekipu je pripremala profesorica Ankica Zulčić.

Sastav muške ekipe

Sastav ženske ekipe:

Elmar Hasaj

Emina Goruždić

Haris Tahirović

Emina Suljanović

Adi Omanović

Nedžla Bešlija

Rijad Bečirević

Ajla Osmanković

Osman Baručija

Adna Čohodar

Nedim Husejnović

Sumeja Huseinović

Nermin Dedajić

Neira Ćišija

Farid Gredić

Sara Kurtović

Benjamin Zukanović

Amina Bećirbašić

 

Nejira Manso

 

Adla Zuko

 

Aida Sućeska

Izvještaj: Aida Sućeska, učenica IV-3

14.2.2017.


Obilježavanje Međunarodnog dana broja Pi

Dana 08.02.2017. godine održana je druga u nizu radionica posvećenih obilježavanju Međunarodnog dana broja Pi. Radionice se u našoj školi održavaju srijedom, u sklopu istoimenog eTwinning projekta.

Ove srijede su učenici prvog razreda imali priliku čuti od naše maturantice Dine Drpljanin izlaganje na temu: Osnove rada u Photoshopu. Kako smo čuli od Dine, Photoshop je jako koristan prilikom kreiranja raznih vrsta promotivnog materijala (letaka, brošura, plakata, ...), a dobro dodje i kad treba "srediti" fotku za Instagram.

Voditelj projekta Lejla Hujdur, prof. matematike

9.2.2017.


Nastup na konferenciji “Google for Education”

U četvrtak 2.2.2017. godine u 13 sati u prostorijama Srednje medicinske škole Jezero u Sarajevu održana je prva Google for Education konferencija a tema je bila digitalizacije nastave. Organizatori konferencije su OŠ Mula Mustafa Bašeskija Sarajevo, OŠ Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Srednja medicinska škola Jezero, Druga Gimnazija i Srednja ekonomska škola, Sarajevo. BIT Alijansa je pristupila kao partner iz privatnog sektora.

Na ovoj konferenciji su izlaganja imali profesori fakulteta, profesori srednjih škola, nastavnici, pedagozi i učitelji u čijim se ustanovama koristi ova platforma.

Našu školu su, na ovoj veoma zanimljivoj konferenciji, predstavljali profesorica informatike Gordana Adžaip i učenici II-2 Haris i Tarik Velić. Oni su prisutne upoznali s našim iskustvima u korištenju platforme Google for Education s posebnim osvrtom na izradu web stranica pomoću aplikacije Google Sites. Učešćem u ovoj konferenciji, naša škola je potvrdila da pripada grupi vodećih škola u Kantonu Sarajevo kad je riječ o digitaljizaciji nastave.

Više informacija na web stranici konferencije.

Profesorica Gordana Adžaip

7.2.2017.


Drugo mjesto u KS za naše fudbalerke

Naše učenice su 26.01.2017. godine osvojile drugo mjesto na takmičenju Dani sporta KS.

U napetoj utakmici protiv Pete gimnazije naša škola je izgubila 3:1. Počasni gol za našu ekipu je postigla Emina Goruždić. Neira Ćišija, naš golman, se istakla kao najbolji igrač utakmice. Sa čak 16 izvanrednih odabrana, Neira je uradila fantastičan posao.

Ovo je bila super priprema za naše fudbalerke koje će u mjesecu februaru igrati Ligu srednjih škola. Ekipu je pripremala profesorica Ankica Zulčić.

Sastav ekipe:
Adla Zuko, kapiten
Emina Suljanović
Aida Sućeska
Amina Bećirbašić
Sumeja Huseinović
Adna Čohodar
Sara Kurtović
Nejira Manso
Emina Goruždić
Neira Ćišija
Ajla Osmanković
Nedžla Bešlija


Izvještaj: Aida Sućeska, učenica IV-3

Čestitamo učenicama i profesorici uz želju da ovaj uspjeh ponove ili nadmaše u Ligi srednjih škola.

26.1.2017.


Naše djevojke u finalu nogometnog turnira

Dana 24.01. naša škola je učestvovala na turniru Dani sporta. Naša ženska fudbalska ekipa je pobijedila ekipu Druge gimnazije rezultatom 1:0 nakon izvođenja penala i plasirala se u finale koje će igrati 26.01. protiv Pete gimnazije. Gol je postigla Adna Čohodar.

Učenice koje su učestvovale na turniru su: Adla Zuko, Sara Kurtović, Emina Goruždić, Ajla Osmanković, Nejira Manso, Nedžla Bešlija, Aida Sućeska i Adna Čohodar.

Ekipu je pripremala profesorica Ankica Zulčić.

Nedžla Bešlija, učenica I-1

24.1.2017.


Pripremna nastava za eksternu maturu na AUBiH

Američki univerzitet u BiH organizuje besplatni kurs Priprema za eksternu maturu iz matematike počevši od 23.1.2017. U decembru je započeo besplatni kurs Priprema za eksternu maturu iz engleskog jezika. Oba ova kursa se nude do početka mjeseca maja 2017. godine, te svi zainteresovani učenici IV razreda se mogu registrovati za kurseve i u toku mjeseca januara, ali i u februaru i martu.

Registracija za kurs je jednostavna – potrebno je poslati svoje ime, prezime, naziv škole i broj telefona i/ili email adresu na: free.english@aubih.edu ili sms/Viber poruku na broj telefona 062 367 077.

Časovi se održavaju na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini (Trg Solidarnosti 10, Alipašino polje) (www.aubih.edu & FB: AUBiH Free Kursevi).

19.1.2017.


Roditeljski sastanak

Roditeljski sastanci će se održati po sljedećem rasporedu:

I i II razred u srijedu, 11.01.2017. godine u 17 sati

III i IV razred u četvrtak, 12.01,2017. godine u 17 sati.

10.1.2017.


Raspored pripremne nastave iz matematike

Pripremna nastava iz matematike za polaganje eksterne mature odvijaće se po sljedećem rasporedu:

04.01. 2017. godine, 9:00-12:00, D3 i D4 kabinet
05.01. 2017. godine, 9:00-11:15, D3 i D4 kabinet
06.01. 2017. godine, 9:00-11:15, D3 i D4 kabinet
10.01. 2017. godine, 9:00-11:15, D3 i D4 kabinet
11.01. 2017. godine, 9:00-12:00, D3 i D4 kabinet

Pogledajte raspored učenika po grupama.

Profesorica Aida Rizvanović

30.12.2016.


Winter Academy – prilika za upoznavanje Univerziteta SSST

Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST) daje srednjoškolcima priliku da upoznaju mogućnosti obrazovanja u ovoj ustanovi.

Na raspolaganju je petodnevni program aktivnosti, koji uključuje kurseve iz kompjuterskih nauka i informacionih sistema, ekonomije, političkih nauka i međunarodnih odnosa, medicine, engleskog i njemačkog jezika.

Obuka je besplatna, a po završetku polaznici dobijaju certifikat.

Formular za prijavu treba poslati do 11.1.2017. godine.

28.12.2016.


Paketići za djecu bez roditeljskog staranja

Aktivnost Jedan slatkiš - jedno dijete se provodi na nivou cjelokupne države. Ovu aktivnost provode srednjoškolci. Ove godine su ruke srednjoškolaca KS pripremile 800 paketića za 800 osmijeha najdivnijih bića - djece.

Dana 26.12. bila sam u posjeti Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama. Djecu smo iznenadili paketićima, kao i kratkom priredbom. Primila sam mnogo iskrenih zagrljaja i osmijeha danas. Jako sam sretna što su se i učenici i zaposleni JU Srednje ekonomske škole odazvali ovoj akciji i maksimalno uložili napore da ova aktivnost uspije. Naravno, srednjoškolci nastavljaju sa radom i u narednom periodu će izmamiti osmijeh na lice mnogim mališanima!

Predsjednica Vijeća učenika, Sanja Trivković

28.12.2016.


Skraćena nastava do kraja I polugodišta

Prema informacijama Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša proglašena je epizoda UZBUNA, koja zahtijeva poduzimanje mjera propisanih Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Kako su trenutne vrijednosti parametara, značajnih za utvrđivanje stepena zagađenosti zraka povećane na nivo koji zahtijeva mjere iz proglašene epizode UZBUNE, Ministarstvo za obrazovanje, obrazovanje, nauku i mlade je odlučilo da se nastava u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo neće obustavljati, ali će časovi biti skraćeni. Ova mjera ostaje na snazi do kraja ovog polugodišta, odnosno do 30.12.2016. godine.

U našoj školi časovi će trajati 35 minuta, a veliki odmor 15 minuta.

Prva smjena počinje u 8.00 sati, šesti čas se završava u 12.05, a sedmi čas (predčas) u 12.45 sati.

Druga smjena počinje u 12.55, a šesti čas se završava u 17.00 sati.

26.12.2016.


Poziv za testiranje radi učešća na Ekonomijadi 2017

Povodom učešća naše škole na Ekonomijadi 2017, pozivaju se učenici trećeg i četvrtog razreda da se prijave na testiranje iz poznavanja osnova ekonomije.

Ekonomijada za srednjoškolce je projekat koji je pokrenut u Sarajevu 2009. godine sa idejom da se okupe reprezentativne škole iz većih gradova bivše Jugoslavije.

Cilj projekta je da se učenici iz Regije, kroz razmjenu iskustva i znanja, bolje upoznaju, steknu nove vještine, sposobnosti i kompetencije. Isto važi i za direktore i profesore koji na ovaj način unapređuju kvalitet vaspitno-obrazovnog rada u svojim sredinama.

Kroz ovaj vid druženja učenici proširuju svoja znanja iz ekonomije, upoznaju se sa smjerovima, nastavnim programom drugih ekonomskih škola i sklapaju nova prijateljstva. Sve to doprinosi upoznavanju tradicionalnih vrijednosti i običaja drugih naroda i njihovog kulturno-historijskog naslijeđa.

Ekonomijada 2017 će se održati u Podgorici u martu 2017. godine, a našu školu će predstavljati dvoje učenika. Rok za prijavu za testiranje je srijeda, 28.12.2016. godine.

Oblasti testiranja i način prijave

Profesor Jasmin Jusić

23.12.2016.


Implementacija eTwinninga u školama širom BiH

2.12.2016. godine je u prostorijama Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Sarajevu održan sastanak tima za eTwinning i eTwinning ambasadora. Na sastanku su sumirani rezultati 2016. godine i usaglašeni planovi za narednu godinu koji se tiču implementacije eTwinninga u školama širom BiH. Sastanku je prisustvovala i naša profesorica Lejla Hujdur, u svojstvu eTwinning ambasadora za srednje škole.

"U cijelom eTwinning izazovu najteže je napraviti prvi korak. Svaki naredni je inspiracija više i profesorima i učenicima."

Profesorica Lejla Hujdur

23.12.2016.


Informacija o eksternoj maturi

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS dostavilo je dopis s informacijom o polaganju eksterne mature. U dopisu, između ostalog, piše:

„Učenici koji pohađaju srednju školu za stručno obrazovanje i obuku (srednja umjetnička škola, srednja tehnička škola, srednja škola za stručno obrazovanje i obuku u kojoj se učenici obrazuju po nastavnim planovima i programima za IV stepen stručne spreme i srednja vjerska škola) će u okviru eksterne mature, pristupiti izradi i usmenoj odbrani maturskog rada na temu iz predmeta ili grupe srodnih predmeta utvrđenih nastavnim planom i programom, značajnih za struku za koju se učenik osposobljavao tokom obrazovanja. Učenici nemaj obavezu pisanja eseja iz predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, jer će u okviru polaganja eksterne mature iz predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost u formi testova polagati navedeni predmet. Rezultati mature će se takođe bodovati u okviru ukupnog broja bodova koje učenik može ostvariti na eksternoj maturi.“

Pročitajte kompletan tekst.

20.12.2016.


Konferencija posvećena vještinama u stručnom obrazovanju

Profesori Sejdela Kadribegović i Jasmin Jusić na konferenciji posvećenoj vještinama u stručnom obrazovanju.

16–17. decembar 2016. održan je regionalni događaj posvećen srednjem stručnom obrazovanju i karijernom razvoju pod nazivom Skills Show: Sarajevo 2016. Ovaj jedinstveni regionalni događaj ima za cilj da poveže komercijalne i obrazovne sektore kako bi zajedničkim naporima doprinijeli poboljšanju kvaliteta obrazovanja u regionu i motivisali učenike da se opredijele za srednje stručno obrazovanje. Skills Show je održan u organizaciji British Council Bosna i Hercegovina u saradnji sa Ambasadom Švajcarske u Bosni i Hercegovini, KulturKontakt Austria (KKA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP), Misijom OSCE u Bosni i Hercegovini, Svjetskom Bankom, Vijećem za regionalnu saradnju i Specijalnim predstavnikom EU u BiH.

Fokus ovog događaja je bio na inovacijama, zapošljavanju mladih, primjere pozitivnih praksi i postignuća na području Zapadnog Balkana i Velike Britanije. Takođe, događaj je poslužio da se približe poslodavci sa njihovim budućim uposlenicima.

Profesor Jasmin Jusić

20.12.2016.


Ildina razmišljanja i poruka vršnjacima

U sklopu druge školske zadaće iz predmeta: Bosanski, hrvatski srpski jezik i književnost učenica odjeljenja II-2, Ilda Kovačević, napisala je veoma zanimljivu raspravu na temu: Mladi ljudi u Bosni i Hercegovini nemaju perspektivu?.

Ilda piše:"Bosna i Hercegovina je moja voljena domovina. Ukrašena je prelijepim dolinama, planinama, mnogim rijekama i divnim ljudima. Međutim, slika moje drage Bosne i Hercegovine je nešto drugačija."

Pročitajte kakva je slika Ildine domovine.


Profesorica Minja Hozo

19.12.2016.


Memorandum o saradnji s Ekonomskim fakultetom u Sarajevu

U dekanatu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu danas je direktorica naše škole, Jadranka Kolar, prof. potpisala Memorandum o saradnji s ovom cijenjenom institucijom Univerziteta u Sarajevu. Prodekanesa za nastavu Ekonomskog fakulteta, dr. sc. Jasmina Selimović, docent i naša direktorica vodile su vrlo konstruktivan razgovor o budućoj saradnji u kojoj obje strane pronalaze puno zajedničkih interesa.

Sigurno je da će ova saradnja doprinijeti unapređenju obrazovnog procesa u našoj školi i da će donijeti bogata iskustva za profesore, a još više za učenike i buduće studente. Prvi konkretni koraci u ovoj saradnji očekuju se već u januaru.

15.12.2016.


Kritičko mišljenje u srednjem stručnom obrazovanju

Program obuke Kritičko mišljenje u srednjem stručnom obrazovanju realiziran je u periodu od marta do decembra 2016. godine na području Kantona Sarajevo. Obuka je podržana od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Fonda otvoreno društvo BiH, a implementirao je Centar za obrazovne inicijative Step by Step. Ciljevi obuke su: doprinos unapređenju kvalitete obrazovnog sistema, podržavanje nastavnika u primjeni projektne nastave i različitih strategija podučavanja koje razvijaju kritičko mišljenje kod učenika, unapređenje kompetencije učenika kroz primjenu projektne nastave, te razvijanje saradnje između nastavnika. Radionicama su prisustvovale profesorice Srednje ekonomske škole, Sarajevo, Lejla Hujdur, Ermina Muratović, Azemina Hujdur, Aida Babić i Senida Čeljo. Modul obuke se sastojao od nekoliko poglavlja koja su trebala biti istražena i prezentirana, a to su: adolescencija i kritičko mišljenje, okruženje za razvoj kreativnog mišljenja, istraživanje u nastavnom procesu, strategije za učenje i podučavanje, projektno planiranje, saradnja sa porodicom i zajednicom, te refleksija na urađeno.

07. 12. 2016. godine u Hotelu Holiday, profesorice Lejla Hujdur, Azemina Hujdur i Ermina Muratović, uspješno su prezentovale projektni prijedlog na temu Kupujmo i koristimo domaće u kojem su učestvovali i učenici naše škole, koji su marljivo radili sve vrijeme trajanja projekta, te tako potvrdili kvalitet koji se baštini već generacijama u Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo.

Profesorica: Ermina Muratović

14.12.2016.


Prevencija korupcije u obrazovanju: više znanja, više transparentnosti

U prostorijama Srednje ekonomske škole u Sarajevu je 07.12.2016. održan pilot čas na temu korupcije u okviru projekta: Prevencija korupcije u obrazovanju: više znanja, više transparentnosti.

Učenice Irma Tirak, Almina Kovačević i Nedžla Muhić iz IV5 su održale čas i upoznale učenike sa osnovnim terminima korupcije. Pored pilot časa, maturantice su uradile i istraživanje na temu korupcije u svojoj školi i došle su do podataka koliko učenici znaju/ne znaju o korupciji.

Naši učenici su 09.12.2016. prisustvovali okruglom stolu, na temu Studiranje i zapošljavanje u koruptivnom okruženju, u prostorijama Centra za razvoj omladinskog aktivizma. Članovi Centra su kroz priču o korupciji u raznim sferama društva, zajedno sa studentima i učenicima obilježili Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Koordinator projekta Ivana Šokčević, prof.

12.12.2016.


Radionica za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja je međunarodna kampanja koju obilježava oko 3.700 organizacija u više od 160 zemalja širom svijeta. Počinje 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dana eliminacije nasilja nad ženama, a završava 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava i godišnjice Deklaracije o ljudskim pravima.

TPO Fondacija kroz svoje aktivnosti povodom 16 dana aktivizma ima za cilj podizanje svijesti građana i građanki o posljedicama nasilja na pojedinke, porodice i društvo. Posebna važnost se posvećuje učešću osnovnih i srednjih škola širom BiH kao važnim mjestima sekundarne socijalizacije u kojima nastavnici, učenici ali i roditelji treba da rade zajedno kako bi se različite forme rodno zasnovanog nasilja reducirale i učinile da nasilje ne bude prihvatljiv oblik ponašanja. Nasilje nije rješenje ni za jedan problem stoga TPO Fondacija poziva sve da zajedničkim djelovanjem kroz mirovne aktivnosti, obrazovne programe i promicanje dobroga pomognu zajednici da se efektivno suprotstavi svim oblicima.

Naša škola je dala posebam doprinos ovim aktivnostima. Pod vodstvom profesorice Amire Kadrispahić učenici su pripremili prigodnu prezentaciju, pano s porukama protiv rodno zasnovanog nasilja i performans u koji se, na nekoliko minuta, uključila i TVSA direktnim javljanjem u jutarnji program.

8.12.2016.


Na predstavi „Otkrivanje žene“ u Narodnom pozorištu Sarajevo

U sklopu projekta „Upoznajte Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima“ učenici prvog i drugog razreda, u pratnji voditeljica projekta Minje Hozo i Dženane Tanović-Hamzić, te uz prisustvo još nekoliko profesora, posjetili su prvu reprizu predstave „Otkrivanje žene“ u režiji Harisa Pašovića, koji je i autor, te produkciji East West Centra i Narodnog pozorišta Sarajevo. Njih oko 150 fascinirani su predstavom, njenim avangardnim umjetničkim pristupom i originalnom obradom vječne teme: ulogom i položajem žene kroz stoljeća i u savremenom društvu. Aplauz izuzetnoj glumačkoj ekipi na kraju bio je gromoglasan.

Pročitajte utiske učenice Amine Šukalo.

Profesorica Minja Hozo

6.12.2016.


Etika u filozofiji življenja

"Etika u filozofiji življenja" je značajan projekat koji se realizuje svake školske godine u svim osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo. Učenici kroz ovaj projekat mogu steći mnogo znanja iz različitih sfera života.

U srednjim školama je tema projekta bila: "Etika poslovanja - stop korupciji". Nažalost, svi smo svjedoci da se korupcija nalazi svugdje i da je sastavni dio naših svakodnevnica. Jedino što nam preostaje je da se izborimo sa istom vlastitim trudom i zalaganjem.

Ovaj projekat je pokrenut od strane nevladine organizacije "Djeca stubovi svijeta" čiji je cilj da mi, mladi ljudi, ulažemo najviše u kvalitetno obrazovanje i u sebe, te da jednog dana izrastemo u jake stubove svijeta sa širokim pogledima na svijet.

U našoj školi projekat je održan 1.12.2016. godine. Projektu su prisustvovali članovi Uprave škole, naši dragi profesori, učenici i gospođa Fatima iz Udruženja.

Sanja Trivković, predsjednica VU

5.12.2016.


Lejla Hujdur među 10 najinovativnijih nastavnika u BiH

Lejla Hujdur, profesorica matematike

Naša profesorica matematike, Lejla Hujdur, ostvarila je sjajan uspjeh – nominovana je među 10 najinovativnijih nastavnika/ca u BiH u kategoriji predmetni nastavnici/ce u srednjim školama. Time su okrunjeni dugogodišnji napori profesorice Lejle da nastavu matematike učini kreativnom i učenicima privlačnom. Predan i kreativan rad sada je, napokon, zvanično potvrđen i nagrađen.

Inače, Centar za obrazovne inicijative Step by Step prvi put dodjeljuje godišnje nagrade za inovativne odgajatelje i odgajateljice, nastavnike i nastavnice i stručne sradnike i saradnice u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju povodom 20 godina svog postojanja u BiH.

Cilj ovog natječaja je pokazati i javnosti predstaviti kreativne i inovativne nastavnike/ce koji doprinose razvoju obrazovanja.

Iskrene čestitke profesorici Lejli Hujdur!

3.12.2016.eTwinning label za „Matematički kalendar“

Danas su učenici prvog razreda, pod mentorstvom prof. matematike Lejle Hujdur započeli rad na eTwinning projektu "Matematički kalendar". Projekat će raditi u saradnji sa SMŠ "Zijah Dizdarević" iz Fojnice.

Očekujemo da ćemo predstojeću 2017. godinu u prostorijama naše škole (ali i šire) pratiti na matematičkom kalendaru!

Želimo vam mnogo uspjeha i lijepog druženja kroz ovaj projekat!

Profesorica Lejla Hujdur

30.11.2016.


Obilježen Svjetski dan štednje

Dana 11.11.2016. u prostorijama JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo, učenici IV razreda: Selma Bošković, Alma Jamak, Arnes Hamzić, Adnan Radeljaš, Aida Plivčić, Anisa Kurtanović, Selma Meholjić, Ajla Mršo, Irma Hiseni i Emir Velić pod mentorstvom Emire Avdagić, profesorice bankarskog poslovanja, realizovali su projekat o Svjetskom danu štednje.

Učesnici projekta su brojnim anketama, igrokazima, sastavima i prezentacijama ukazali na važnost štednje, te su u prostorijama škole objedinili sve aktivnosti i prezentovali učenicima i profesorima. Učenicima IV razreda je bilo veliko zadovoljstvo učestvovati na projektu u kojem su pokazali sve svoje vještine i sposobnosti.

Selma Bošković, IV-5

15.11.2016.


Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju

U našoj školi je 10.11.2016. godine započela realizacija projekta vršnjačke edukacije "Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju".

Naše učenice Zina Agić i Anja Trivković iz III-3 su 15.10.2016. godine prisustvovale dvodnevnoj edukaciji u Šabićima, koju je organizovalo Ministarstvo obrazovanja i nauke mladih Kantona Sarajevo u sklopu projekta „Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju“, za učenike srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

U četvrtak 10.11.2016. naši vršnjački edukatori su održali prvi čas vršnjačke edukacije. Realizacijom projekta su obuhvaćena sva odjeljenja trećih razreda.

Cilj projekta je pružanje podrške učenicima u jačanju osobnih kompetencija, motivacije za cjeloživotno učenje, te primjenu stečenih znanja i vještina u unapređenju saobraćajne kulture.

Profesorica Ivana Šokčević

11.11.2016.


Drugi dva u posjeti Sarajevskoj berzi

Učenici II-2 su, 10.11.2016.godine, posjetili SASE, Sarajevsku berzu/burzu.

Uposlenici Sarajevske berze su upriličili prezentaciju o poslovanju i organizaciji berze, softveru berze, načinu izvršavanja naloga za kupovinu i prodaju vrijednosnih papira.

Posjetu je vodila profesorica Indira Zeković.

Zahvaljujemo uposlenicima Sarajevske berze na odlično organiziranoj posjeti.

Tekst: profesorica Indira Zeković
Fotografija: Amina Omerović, II-2

11.11.2016.


Ermini Halilagić drugo mjesto za esej

U četvrtak, 20. 10. 2016. godine, u amfiteatru Katoličkog školskog centra, održana je svečana promocija „Zbornika proznih i poetskih radova sarajevskih srednjoškolaca“, u organizaciji “Matice hrvatske u Sarajevu“ za školsku 2015./2016. godinu.

Na promociji su predstavljeni nagrađeni učenički radovi u oblasti proze i poezije. Drugu nagradu, za najbolji prozni rad o temi „Je li Sarajevo gdje je nekad bilo?“, dobila je naša učenica Ermina Halilagić, IV-7.

Svi učenici, čiji su radovi objavljeni, dobili su po dva primjerka ovog zbornika, kao i škola, a naša nagrađena učenica dobila je i novčanu nagradu. Esej naše učenice Sabine Čuturić, IV-7, također je uvršten u ovogodišnje izdanje Zbornika.

Naša škola i na ovaj način pokazuje svoje talente u raznim oblastima. . Pozivamo i ohrabrujemo učenike da učestvuju na takmičenjima i smotrama..

Profesorica Dženana Tanović-Hamzić, mentorica nagrađene učenice

11.11.2016.


Posjeta Parlamentarnoj skupštini BiH

U petak, 21. oktobra 2016. godine, grupa učenika trećeg razreda, među njima i članovi sekcije Civitas posjetili su Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, jednu od najmonumentalnijih i najreprezentativnijih građevina u našoj zemlji.

Tom prilikom učenici su se upoznali sa historijatom ove četverospratne građevine koja zauzima oko 25 000 kvadratnih metara i danas zadovoljava potrebe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i svih njenih tijela i službi, a u njoj su čak smješteni i pojedini organizacioni dijelovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i drugih institucija Bosne i Hercegovine.

Zatim su obišli su Veliku salu koja raspolaže s 526 mjesta i dodatnih 112 mjesta na galeriji za posjetioce i novinare, te 17 mjesta za prevodioce, Bijelu salu sa 180 mjesta u kojoj zasjeda Predstavnički dom, te Plavu salu sa 126 mjesta u kojoj zasjeda Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prilikom ove posjete učenici su razgovarali sa Senadom Šepićem, poslanikom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Profesorica Azemina Hujdur

3.11.2016.


Tamari Žigić medalja na Zagrebačkom polumaratonu

Tamara Žigić, učenica IV-3, osvojila je medalju na Zagrebačkom polumaratonu. Uz iskrene čestitke i želje za uspjeh u polumaratonskim pohodima na svjetske gradove, objavljujemo njene impresije s ovog takmičenja kao i planove:

"Ovo mi je bio prvi internacionalni polumaraton izvan mog grada. Takmičili su se maratonci, polumaratonci i fun run je bio.

Iskusto je bilo fenomenalno i atmosfera na trci je bila jako pozitivna. Stotine ljudi su izašli na ulice kako bi dali potporu trkačima. Oko 2.000 ih je trčalo samo polumaraton. Pored mene, samo su dvije osobe bile '98 godište. Jedna je bila iz Zgreba, a druga iz Ljubljane.

I sad idemo dalje. Ima fantastičnih gradova za trčanje: Berlin, Amsterdam, Budimpešta, Barselona, Oslo, Split itd. Upoznajem nove ljude, upoznajem nove gradove. Ove jeseni i zime treniram da bih poboljšala svoj rezultat i pripremila se za buduće trke."

31.10.2016.


Online sedmica 31.10. - 4.11.2016.

Sedmica učenja na daljinu – (online sedmica) će se održati u periodu od ponedjeljka 31. oktobra 2016. godine do petka 04. novembra 2016. godine.

Materijali će biti dostupni od nedjelje 30. oktobra do nedjelje 06. novembra, na web stranici ses.nastava.ba, na koju možete pristupiti sa svojim korisničkim podacima.

Učenici prvih razreda će u toku sedmice dobiti pristupne podatke i potrebne upute za pristup materijalima. Učenici koji su zaboravili svoje podatke, iste mogu dobiti nakon potrebne uplate u knjigovodstvu škole.

Ako neko od učenika bude imao problema sa pristupom kursevima, može se javiti na e-mail adresu jasmin.jusic@ses.edu.ba.

Kako bi postigli puni efekat online sedmice, podstičemo vas na korištenje foruma i razmjenu mišljenja sa vašim kolegama i profesorima o gradivu koje ćete raditi.

Želimo vam uspješnu sedmicu učenja na daljinu.

Direktorica Jadranka Kolar, prof.

26.10.2016.


Evropski dan jezika

Dana 11. 10. 2016. u prostorijama JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo, učenici Amina Poljarević, Arnes Hamzić, Aida Sućeska, Emina Vranešič, Adnan Ćimić, Nedim Ahmić, Amina Bećirbašić, Faris Žilić, Amar Aladžuz, Alma Jamak, Adnan Radeljaš, Selma Bošković, Selma Meholjić, Ajla Mršo, Anisa Kurtanović, Aida Plivčić i Faris Rujanac, pod mentorstvom Ermine Muratović, profesorice bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti upriličili su nekoliko događaja povodom Evropskog dana jezika; radionice, intervjuisanje učenika i uposlenika naše Škole o poznavanju i važnosti učenja jezika, recitale na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku istaknutih evropskih velikana književnosti. Učenici su izveli i igrokaz koji su napisale Emina Vranešić i Aida Sućeska „Vjerujem da su čuda moguća“ i tako istakli važnost razumijevanja i prihvatanja jezičke i kulturne različitosti. Sve navedene aktivnosti su objedinjene i kroz manifestaciju Evropski dan jezika predstavljene profesorima i učenicima naše Škole.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo se pridružili obilježavanju Evropskog dana jezika, a na inicijativu Vijeća Evrope i Evropske unije, te na taj način potvrdili pripadnost kulturološkoj evropskoj zajednici.

Profesorica Ermina Muratović

18.10.2016.


Smijeh i suze - "Helem nejse"

U Kamernom teatru 55, 29. septembra, je bila održana predstava "Helem Nejse – rejdio šou in d tiatr ". Riječ je o predstavi za djecu i odrasle, koja je nastala iz radio emisije "Helem Nejse - rejdio šou". Učenici IV4 odjeljenja: Zehra Jonuz, Vasvija Dedović, Adana Mahir, Tima Alimanović, Elma Peljto, Harun Islamović, Amar Aladžuz, Ajla Skopak, Džejlana Hasaj i Dina Drpljanin sa prof. matematike Lejlom Hujdur su, u sklopu redovnih aktivnosti "Preduzeca Matematika" - "MM44", zajedno odgledali ovu predstavu.

Jedna stvar koju nismo očekivali od predstave “Helem Nejse“ jest to da se u jednom trenutku smijemo šalama na račun političkog svijeta, a u drugom trenutku želimo da zaplačemo zbog tog političkog svijeta.

Na kraju predstave publika je imala mogućnost da razgovara i da se slika sa glumcima. Malo smo ih duže čekali ali nam se čekanje isplatilo. Iako su glumci bili umorni, porazgovarali su sa nama. Slikali smo se. Stekli smo lijep dojam o njima kao ličnostima.

Dina Drpljanin, IV-4

18.10.2016.


Naše profesorice na konferenciji eTwinninga

Dana 07.10.2016. godine održana je I konferencija eTwinninga za BiH. Radu konferencije su prisustvovale naše profesorice Senida Čeljo, prof. engleskog jezika i Lejla Hujdur, prof. matematike.

Inače, eTwinning je platforma koja, pomoću niza alata, omogućava pristup različitim projektima, kreiranje vlastitih projekata, pozivanje učenika u međunarodnu saradnju, te dijeljenje znanja i vještina u okviru obrazovnih organizacija.

Ovim je potvrđeno opredjeljenje Srednje ekonomske škole da se aktivno uključi u evropske tokove na putu ka inovativnom obrazovanju naših učenika.

Profesorica Lejla Hujdur

13.10.2016.


II-3 u posjeti Carinskom terminalu

Učenici odjeljenja II-3 posjetili su, 10.10.2016. godine, Carinski terminal Halilovići, Alipašin most , Sarajevo.

Učenike je šef carinske ispostave Sarajevo, Edin Nuhić, upoznao s postupkom carinjenja i dokumentacijom u carinskom postupku.

Posjetu je organizirao gospodin Ratko Kovačević iz Carinske ispostave. Posjeta je upriličena u okviru projekta „Upoznaj privredu Kantona Sarajevo“ koji vodi profesorica Indira Zeković.

Zahvaljujemo Carinarnici Sarajevo na odličnoj organizaciji posjete.

Profesorica Indira Zeković

11.10.2016.


Naše maturantice u školi za talentovane učenike

Učenice četvrtoga razreda naše škole Amina Bećirbašić, Sumeja Huseinović i Sabina Ikanović su učestvovale na edukativnoj platformi „Ljetna škola za mlade talentovane učenike“ u organizaciji Akademije 387 u suradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade.

Edukacija se održala u periodu od 26.9.2016. do 30.9.2016. godine i edukacija je bila iz IT-a, elektronike i web razvoja u vidu intenzivne obuke, praktične nastave i dodatnog on-line edukativnog materijala i instrukcija. Učenici su se tokom pet dana družili, stekli nova poznanstva, upoznali se sa radom stručnjaka iz IT sektora ali i usavršili programiranje u C#-u, programiranje i rad sa Arduinom i kreiranje Web-a. Polaganje završnih testova je planirano za 08. i 09.10.2016. a certificiranje učenika će se obaviti naknadno.

Profesorica Lejla Hujdur

7.10.2016.


Učešće na Sajmu kreditiranja

Volontiraj-Kreditiraj jedan je od najvećih projekata u Bosni i Hercegovini usmjerenih na razvijanje i promociju volonterskog aktivizma srednjoškolaca.

Centralni događaj ovog projekta je Sajam kreditiranja. Na taj dan, učenici/ce i profesori/ce predstavnici/ce svih škola, koje učestvuju u projektu, promovišu projektnu ideju svoje škole, informišu se o projektnim idejama drugih škola i na kraju dana anonimnim glasanjem predstavnici/ce škola sami odabiru najbolje projektne ideje.

Ovogodišnji Sajam kreditiranja održan je 28. septembra u hotelu "Hollywood". Našu školu su predstavljali učenici iz III2 - Ajla Radmilović i Belmin Muslić, iz III3 – Arijan Arnautović i Anur Sijerčić, iz III6 - Amna Kumro, Elma Omeragić, Samra Sabljica, Edina Pribinja, Alem Mališević i Samija Klipo, iz III7 - Anela Avdić, a predvodila ih je profesorica Amra Hodžić.

Njihova projektna ideja pod nazivom “Pruži ruku, daruj osmijeh” imala je za cilj pomoći mališanima iz SOS sela. U prezentiranje ove ideje uložili su mnogo truda i nadanja. Nažalost, nisu dobili podršku, ali su stekli korisna iskustva za naredno učešće.

Profesorica Amra Hodžić

3.10.2016.


Imranova zlatna medalja u Mostaru

Naš učenik, Imran Lučarević (III-4), postigao je još jedan izuzetan uspjeh. Osvojio je prvo mjesto na judo takmičenju „Kup Mostara 2016“ u kategoriji +90.

Na Kupu je učestvovalo 400 takmičra iz 35 klubova iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U Imranovoj kategoriji bilo je šest takmičara. U prvoj borbi je s lakoćom savladao protivnika. U drugoj borbi je takmičara iz Crne Gore bacio na ippon. U finalu se borio s takmičarem iz Hrvatske kojeg je dva puta bacio na wazari.

Čestitke Imranu uz želju da nastavi sa sjajnim uspjesima!

3.10.2016.


Dan škole

Sa jedne od prethodnih proslava Dana škole

Naša škola slavi Dan škole i 104 godine postojanja u subotu, 1. oktobra. S obzirom na to da se radi o neradnom i nenastavnom danu, ovaj značajan datum ćemo obilježiti u petak, 30. septembra.

Časovi će u petak biti skraćeni i trajat će 30 minuta, a veliki odmor 20 minuta. Sedmi čas se neće održati. Prva smjena počinje uobičajeno u 8 sati, a šesti čas se završava u 11:40. Prvi čas u drugoj smjeni počinje u 12 sati, a šesti čas se završava u 15:40.

Između smjena (od 11:40 do 12:00) će se održati svečana sjednica Nastavničkog vijeća.

Svim učenicima i uposlenicima čestitke za Dan škole!

29.9.2016.


Podržimo naše ekipe na turniru u basketu

Od 17. do 21. septembra održava se „S.ketch Street Basketball“, turnir u uličnoj košarci za osnovce i srednjoškolce. Iz naše škole su prijavljene 3 ekipe:
Ekipa I razreda u sastavu: Tarik Bijedić (I-1), Darko Ećimović (I-1) i Denan Delić (I-1).
Ekipa II razreda u sastavu: Nermin Dedajić (II-1), Davud Račić (II-2), Haris Velić (II-2) i Tarik Velić (II-2).
Ekipa IV razreda u sastavu: Rijad Moco (IV-2), Kenan Ećo (IV-2) i Eldin Bećirović (IV-2).

Utakmice se održavaju ipred BBI centra. Prve utakmice za srednjoškolce počinju u 11 sati.

Na ranijim turnirima naša škola je osvojila jedno prvo mjesto i dva druga mjesta. Ekipe se takmiče za vrijedne nagrade. Stoga, podržimo naše košarkaše i poželimo im sreću!

16.9.2016.


Arnes Hamzić – pobjednik Omladinskog film festivala

Na nedavno završenom Omladinskom film festivalu Sarajevo u kategoriji kratkog filma pobijedio je naš maturant (IV-3), Arnes Hamzić, koji potpisuje scenario i režiju filma „Samo guraj“ .

Srdačne čestitke Arnesu u ime svih učenika i uposlenika naše škole uz želju da uslijede još veći uspjesi u filmskoj umjetnosti, koja je, čini se, postala njegovo životno opredjeljenje! Naime, Arnes je prvu nagradu za film dobio još dok je bio učenik osnovne škole. Nastavio je da koristi svaku priliku da se educira u oblasti filma, a pri tome je uspješno završavao i svoje školske obaveze što je za svaku pohvalu.

Sigurno je da ćemo u budućnosti o ovom vrijednom i talentovanom momku još mnogo lijepog čuti. Samo guraj, Arnese!

7.9.2016.


Na izletu u selu Lukavac na Bjelašnici

Profesori i drugi uposlenici naše škole su proveli jedan veoma ugodan dan na izletu u selu Lukavac na Bjelašnici.

U opuštenoj atmosferi, na toplom ljetnom suncu, uživali su u šetnji, obilasku sela i okoline, u sportskim aktivnostima, kao i u delicijama gostoljubivih domaćina „Eko-oaze Lukavac“.

Izlet će ostati u nezaboravnim uspomenama kao svojevrsni „team building", koji je svima donio neophodnu relaksaciju nakon napornog rada na završetku prethodne i na pripremama za novu školsku godinu. To je smanjilo stres i doprinijelo boljoj atmosferi u susretu s novim obavezama.

2.9.2016.


Na konferenciji edukatora u Neumu

Profesorice naše škole su učestvovale na 8. konferenciji edukatora, pod nazivom: „Obrazovanje za pravično društvo“. Konferencija je održana u Neumu od 25.08.2016. do 28.08.2016. godine u organizaciji nevladine organizacije Step by step, uz podršku USAID BiH i Fonda otvoreno društvo BiH.

Profesorice: Nela Busuladžić prof. njemačkog jezika, Azemina Hujdur, prof. historije, Lejla Hujdur prof. matematike, Ermina Muratović, prof. bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti su tokom ta četiri dana prisustvovale plenarnim sjednicama, te uzele učešće u brojnim sesijama i radionicama koje su se bavile različitim sferama obrazovanja: od obrazovnih politika, nastavnih planova i programa, inkluzije u obrazovanju do radionica o informatici i kompetencijama za 21. stoljeće.

Saradnja Srednje ekonomske škole Sarajevo sa NVO Step by step će se nastaviti i u predstojećoj školskoj godini kroz projekat „Razvoj kritičkog mišljenja učenika u srednjem stručnom obrazovanju“.

Profesorica Lejla Hudur

2.9.2016.


Sretan početak nove školske godine

U četvrtak, 1.9.2016. godine, počinje nova školska godina - 2016./2017.

Učenici prvog i drugog razreda počinju u 8:00 sati, a učenici trećeg i četvrtog razreda u 14:10 sati.

Prvi čas u svakom odjeljenju će održati razredne starješine i trajat će 45 minuta. Ostali časovi po rasporedu za četvrtak će trajati po 15 minuta. Nakon trećeg časa pauza će trajati 15 minuta.

Objavljujemo spisak učenika prvog razreda kao i školski raspored za sva odjeljenja.

Svim učenicima, profesorima i ostalim uposlenicima sretan početak i uspješan rad! Učenicima prvog razreda srdačna dobrodošlica uz želju da se osjećaju sretno i zadovoljno u našoj školi!

29.8.2016.