Novosti

Škola znanja, a ne škola ocjena

Naši učenici uspješni u borbi protiv korupcije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, održano je takmičenje osnovnih i srednjih škola u pisanju eseja o temi:“Uptreba/zloupotreba“. Naša škola je uzela učešće u ovoj značajnojnoj kampanji u okviru projekta „Literarne radionice“.

U konkurenciji 60 radova, koji su pristigli iz srednjih škola BiH, naši učenici su se plasirali među prvih 10. Emina Hasković zauzela je 8. , a Nusret Ibrahimagić 9. mjesto.Čestitamo našim učenicima na osvojenim rezultatima. Posebno pohvaljujemo želju naših učenika za učešćem u ovakvim projektima, koji stavljaju u prvi plan moralne vrijednosti društva kao najefikasnije sredstvo u prevenciji koruptivnog ponašanja. Ovom temom afirmišemo etičko ponašanje i razmišljanje. Naše ponašanje je često vođeno navikama ili predrasudama, a ne razmišljanjem o posljedicama. Prilikom donošenja odluka trebali bismo imati u vidu da sve što uradimo danas određuje našu budućnost sutra.

Voditeljica projekta

profesorica Dženana Tanović-Hamzić

13.3.2019.

Sportski uspjeh našeg učenika

Učenik naše škole, Nedim Šuvalija iz II-4 razreda, je u periodu 08.02. - 10.
02.2019. kao član karate reprezentacije Bosne i Hercegovine učestvovao na 46. Evropskom prvenstvu u Aalborgu, Danska. Nedim je u ukupnom plasmanu osvojio visoko 5. mjesto u kategoriji od 40 učesnika (Juniori do 76 kg). I sam odlazak na jedno ovakvo grandiozno prvenstvo je ogroman uspjeh i iskustvo za njega.
Čestitamo našem zmaju i želimo puno uspjeha u budućnosti.

7.3.2019

EYOF SARAJEVO 2019.

U periodu 17.12.2018-09.02.2019. grupa učenika iz naše škole se pripremala za ceremoniju svečanog otvaranja zimskih evropskih olimpijskih igara mladih - EYOF SARAJEVO 2019. Učenici su bili posvećeni do maximuma u toku priprema kako bi njihovo učešće, na ceremoniji otvaranja 10.02.2019. godine, bilo na očekivanom nivou. Školski tim je bio u sastavu:

Razred IV1 - Husarkić Irma, Holjan Berina, Maslan Merima, Karović Adna, Hadžić Adna, Hadžić Adnan i Pamuk Mirnela;

Razred IV3 - Begović Eldina, Fejzić Melina, Ćišija Neira, Vraneš Lejla, Rizvo Anida, Hodžić Vildana i Karšić Ilvana

Razred IV4 - Redžić Irma, Demirović Irma i Muslim Emina

Razred IV6 - Čubara Neira i Husejnović Nedim

Razred III1 - Koro Bakir

Razred III3 - Turković Amila

Razred III5 - Turčalo Naida, Hodžić Ajša i Adilović Irma

Čestitam svim učenicima što su bili dio ove veličanstvene sportske manifestacije i što su školu predstavili u najboljem svjetlu.

Ankica Zulčić, prof.

04.3.2019.

Prvo kolo Lige srednjih škola

Naša muška fudbalska ekipa je u nedelju 03.02.2019. odigrala utakmicu prvog kola Lige srednjih škola protiv ekipe Gazi Husrev-begove medrese.
Za našu ekipu su nastupili:

Kenan Sipović
Faris Kusturica
Edis Ćišija (kapiten)
Eldin Piknjač
Mirnes Podgorica
Faris Pandžić
Nedim Husejnović
Anel Muratović
Azmir Lukovac
Emir Mulaosmanović
Faruk Brkanić
Selmin Sejdović
Anes Džafić
Amar Alispahić
Adnan Aljić

Rezultat je bio 3-1 za našu ekipu, iako su imali rezultatski zaostatak cijelo prvo poluvrijeme, naši momci su uspjeli preokrenuti rezultat u svoju korist i tako donijeli 3 boda našoj školi. Tome su doprinijeli svi igrači, ali moramo istaknuti najviše zaslužne za preokret, strijelci su bili Mirnes Podgorica, Edis Ćišija i Faris Pandžić, oni su uz golmana Kenana Sipovića koji je imao nekoliko dobrih intervencija i tako spriječio još pogodaka protivnika.

Profesor Mirnes Zec

BERINA KUNOVAC, DOBITNICA PRVE NAGRADE ZA ESEJ O ROMANU „PROKLETA AVLIJA“ IVE ANDRIĆA

Ovih dana je zatvoren konkurs za učenike četvrtog razreda za najbolji esej na temu: „Ciklični krugovi radnje – kompozicija priče u priči u romanu 'Prokleta avlija' Ive Andrića“. Komisija u sastavu: Dženana Hamzić-Tanović, Minja Hozo i Amra Lagumdžija nagradila je četiri eseja. Prvu nagradu – primjerak knjige „Prokleta avlija“ osvojila je Berina Kunovac, a ostale tri - - ulaznice za sljedeću predstavu u okviru projekta „Upoznaj Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima“, Ajla Čiko, Adna Karović i Selma Zolj. Nagrada je pobjednici uručena u biblioteci Škole. Učenicama upućujemo veliku pohvalu i čestitke za trud i učešće u ovom malom takmičenju.
Profesorica: Minja Hozo
07.02.2019.

Sport

Čast nam je da po prvi put tokom svih generacija naše škole predstavimo učenika naše škole Tarika Ibrulja, koji se dugi niz godina bavi vaterpolom, postižući mnogobrojne medalje i diplome, čime je dostigao titulu perspektivnog sportiste. Pored te titule, odigrao je i 2 utakmice za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Našem Tariku želimo još puno uspjeha u nastavku bavljenja sportom.


05.02.2019.

Moja kosa, tvoja kosa


Učenice naše škole Minela Agović i Ilma Semić su iskazale svoju humanost darujući svoju kosu djeci oboljeloj od karcinoma u okviru projekta „Moja kosa, tvoja kosa“ koji je organizovala Amra Silajdžić Džeko. Kosa se može šišati u frizerskom salonu „Ogledalce“. Nadamo se da će se naši učenici nastaviti odazivati ovakvim humanitarnim akcijama.
05.02.2019.

Dopunska nastava iz predmeta Informatičke tehnologije

Dopunska nastava iz predmeta Informatičke tehnologije će se održati:
srijeda,  9. 1. 2019. u 11:30,
četvrtak, 10. 1. 2019. u 10:00 i
petak,  11. 1. 2019. u 10:00 sati.

Za ostale termine održavanja dopunske nastave biće obavještenje narednih dana.

Profesorica Amra Hodžić

Sarajevo, 8. 1. 2019.                               
K O N K U R S Z A U Č E N I K E I V R A Z R E D A

K O N K U R S Z A U Č E N I K E I V R A Z R E D A 

za najbolji esej na temu: 

„CIKLIČNI KRUGOVI RADNJE – KOMPOZICIJA PRIČE U PRIČI U ROMANU 'PROKLETA AVLIJA' IVE ANDRIĆA“ Obavještavaju se učenici četvrtog razreda Srednje ekonomske škole, Sarajevo, da će se tokom zimkog raspusta organizirati takmičenje u pisanju eseja na navedenu temu. Učenici koji žele da uzmu učešće u ovom takmičenju treba da donesu gotove eseje dužine između 1 i 3 stranice teksta i predaju ih u prvoj sedmici drugog polugodišta. Nakon što ih pregleda komisija, najbolja tri eseja bit će nagrađeni slijedećim nagradama:

1. nagrada: knjiga „Prokleta avlija“,

2. i 3. nagrada: besplatna ulaznica za prvu sljedeću pozorišnu predstavu u organizaciji projekta: „Upoznajte Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima“Profesorica: 

Minja Hozo

ODRŽANA KONFERENCIJA ETOS INICIJATIVE U SARAJEVU

TPO Fondacija je 29.10.2018. godine održala konferenciju ETOS inicijative na kojoj se okupilo preko 250 učesnika iz Bosne i Hercegovine, saradnika, prijatelja i partnera ove značajne organizacije. Uz bogat i sadržajan program praćen izlaganjima predstavnika, ministarstava, pedagoškoh zavoda, vjerskih zajednica ali i promociju knjige "Živi vrijednosti: globalni etos u lokalnom kontekstu", obilježeno je pet godina rada u pet kantona i u pojedinačnim školama iz drugih dijelova BiH. Govorilo se o važnosti njegovanja etičkih i moralnih normi i odgovornosti koju svi imamo za sebe i za svijet u kojem živimo. Našu školu je predstavljala profesorica Dženana Tanović-Hamzić koja je prije pet godina bila među prvim educiranim profesorima ove izuzetno važne i afirmativne inicijative. Povodom ovog izuzetnog jubileja upućujemo čestitke organizatorima s nadom da će projekat stalno napredovati i ostvarivati misiju promocije poštovanja, tolerancije i humanosti. Uvijek smo spremni biti partneri u ovako afirmativnim inicijativama.

14.12.2018.

Učenici četvrtih razreda naše škole posjetili su grad Zagreb

Za vrijeme online nastave u periodu od 4.11. – 6.11. učenici četvrtih razreda naše škole u pratnji profesorica Avdagić Emire Trako Suvade posjetili su hrvatski grad Zagreb. O tome kako je prošao nezaborav trodnevni izlet u koji je stalo mnogo obilazaka, šetnji i uživanja pročitajte u reportaži koju je pripremio učenik IV-1 Bukarić Enes

Polazak je bio u 6:00h ispred Zemaljskog muzeja. Putovanje je trajalo 8 sati koji smo popunili zabavom smijehom i muzikom. U Zagreb smo stigli u 14:00. Nakon dolaska smjestili smo se u „Omladinski hostel Zagreb“. Kada smo se smjestili slijedila je kratka pauza.

U 16:00h našli smo se ispred hostela i krenuli sm u obilazak grada. Prvo smo obišli trg Bana Jelačića i tu smo napravili nekoliko grupnih fotografija. Poslije toga dobili smo slobodnog vremena za obilazak grada, za ručak i kafu. U hostel smo se vratili u 20:00h nakon čega smo se počeli spremati za noćni izlazak. U 22:00h napustili smo hostel i otišli u jedan kafić u kojem smo se zabavili uz prijatnu muziku i piće. Sljedećeg jutra doručak je bio do 8:00h. U 8:30h krenuli smo prema muzeju „Iluzija“ koji je bio veoma zanimljiv sa mnogo interesantnih zagonetki i soba u kojima smo napravili mnogo lijepih fotografija. Učenici bankarskog smjera su zajedno sa profesoricom Avdagić obišli bankarski muzej.Nakon muzeja uputili smo se na trg Bana Jelačića sa kojeg smo pomoću gradskog prevoza ,koji je veoma uredan i tačan, stigli do zološkog vrta „ZOO Zagreb“. Na ulazu u zološki dočekani smo veoma ugodno od strane zaposlenika. Bili smo lijepo iznenađeni kako je prostor uređen i imali smo priliku da vidimo mnogo različitih i interesantnih vrsta životinja. Mnogo nas je kupilo suvenire u prodavnici koja se nalazi u sklopu zološkog vrta. U 14:30h krenuli smo nazad prema trgu. od 15:00h do 16:30h imali smo slobodnog vremena za ručak. U 17:00h uputili smo se prema tržnom centru „Arena“. U Arenu smo stigli u 17:45h i imali smo vremena za kupnju, da jedemo i odmorimo se. 19:30h krenuli smo prema hostelu. Navečer smo izašli na kafu u grad. Zbog dugog dana u hostel smo se vratili u 00:00h. Sljedećeg dana poslije doručka krenuli smo nazad prema Srajevu. Prije povratka svratili smo u islamski centar gdje smo obišli jednu lijepu džamiju. Nakon toga svratili smo u IKEA-u gdje smo imali priliku da jedemo i kupimo grickalica i vode za put. U Sarajevo smo stigli u 18:30h.

Nama učenicima, četvrtih razreda, je bilo nezaboravno iskustvo. Svako od nas bi želio ponovo da se vrati i svima koji su u prilici preporučujemo da posjete grad Zagreb i njegove ljepote.

13.12.2018.

Projekat Ekologija, Energija, Budućnost III

U subotu 1.12.2018. godine u prostorijama Srednje ekonomske škole, u okviru projekta Ekologija, Energija, Budućnost su postavljeni senzori na pokret, čiji je glavni cilj povećanje energetske efikasnosti odnosno veća ušteda električne energije.

Kontrola rasvjete igra važnu ulogu u sistemu električne rasvjete obezbjeđujući funkcije uključivanje i isključivanje svjetla pomoću prekidača i podešavanje intenziteta svjetla pomoću
regulatora intenziteta svjetla. Ostvareni rezultat značajno proširuje mogućnosti uštede energije u školskoj zgradi.

Profesorica Merima Voloder

03.12.2018.


Fistikove vragolije

Ovogodišnji početak rada projekta „Upoznajte Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima“ obilježen je odlaskom pedesetak naših učenika, u pratnji nekoliko profesora, pozorišnoj predstavi "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama", po besmrtnom tekstu Jurislava Korenića, u adaptaciji Almira Imširevića i režiji Admira Glamočaka. Predstava, zamišljena kao moderna bajka, ispričana u našoj savremenosti, mnogo je zabavila učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda, koji su je posjetili. Iz nje su izvukli pouku da su inteligencija i snalažljivost često način da se izvučemo od životnih neprilika i uživamo u trenutku, koliko god je to moguće. Ovom prilikom pohvaljujemo učenike za primjerno i kulturno ponašanje za vrijeme trajanja pozorišne predstave.

Profesorica Minja Hozo

30.11.2018.

Projekat Ekologija, Energija, Budućnost III

U četvrtak 22.11.2018. godine u prostorijama Srednje ekonomske škole je izvršena primopredaja video kamere i prateće opreme, za potrebe snimanja filma u okviru projekta Ekologija, Energija, Budućnost III. Nakon završetka projektnih aktivnosti, oprema ostaje u školama kao sredstvo rada.

Projekat Ekologija, Energija, Budućnost III se realizira i ove školske godine u saradnji sa udruženjem za podršku i razvoj „HAJDE“, pod pokroviteljstvom Općine Novo Sarajevo.

Koodrinatorica projekta je profesorica Merima Voloder.

28.11.2018.

Sportski uspjeh našeg učenika...

Učenik naše škole, Nedim Šuvalija iz II-4 razreda, dana 17.11.2018. u Banja Luci postao je Juniorski Državni prvak u karateu u kategoriji "Juniori -76 kg". Ovim uspjehom Nedim je ušao u reprezentaciju BiH i predstavljat će BiH na Evropskom i Balkanskom prvenstvu.

Nedim je i prije ostvario zapažene rezultate kao što su:

1. Mjesto na "Balkanskom prvenstvu" u Beogradu
2. Mjesto na "Balkanskom prvenstvu" u Istanbulu
2. Mjesto na Međunarodnom turniru "Karate Tatami Hungarian Cup" u Budimpešti
1.Mjesto na Međunarodnom turniru "Ljubljana open"

Čestitamo Nedimu i želimo da nastavi nizati uspjeh za uspjehom.

21.11.2018.

Predavanje za članove Vijeća učenika

Dana 14.11.2018. godine, za učenike Srednje ekonomske škole, članovi Udruženja studenata medicine u BiH, a u saradnji sa regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije su održali predavanje o antimikrobnoj rezistenciji, sa naglaskom na racionalnu upotrebu antibiotika. Antimikrobna rezistencija, odnosno otpornost na antibiotike nije novi problem, ali je sve rašireniji, a jedan od vidova borbe protiv istog je racionalizacija upotrebe antibiotika. Podizanje svijesti mladih ljudi i edukacija je jedan od načina da se problem smanji.

21.11.2018.

Treninig mreže Vijeća učenika KS

Dana 15.11. i 16.11. 2018. godine održao se prvi trenig mrevukKS-a u prostorijama Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine. Trening je organizovan od strane mreSVUBiH, a cilj je bio da se predsjednici Vijeća učenika osnaže uključujući se u projekat „Razvojna inicjativa za osnaživanje mladih“. Važno je da mladi postanu svjesni svoje uloge u društvenoj zajednici i postanu nosioci aktivizma. Treningu su prisustvovali mladi iz cijele BiH. Ovo je bila prilika da se razmijene iskustva i podijele problemi, te da se naprave planovi za djelovanje u ovoj školskoj godini. Druženje i upoznavanje kolega iz cijele BiH je dalo posebnu čar ovom treningu.

Emina Baltić, predsjednica Vijeća Učenika

MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA 17.11.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.
17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.

Povodom ovog bitnog datuma željeli smo pokazati našim sugrađanima koliko smo zaista mi srednjoškolci bitna skupina. Simbolično smo se okupili ispred SCC-a i građanima dijelili letke, te ih informisali o značaju ovog datuma. Ovim povodom smo snimili i video na ulicama Sarajeva, koji je simbolično objavljen u 17:11 i nosi simboliku datuma, a govori o kreativnosti srednjoškolaca. Video možete pogledati u prilogu. Nadamo se da će se u budućnosti još mnogo nas uključiti u ovakve projekte.

Emina Baltić predsjednica Vijeća učenika

II mjesto na atletskom kupu

Atletski kup odrzan 03.10.2018.god. gdje je ekipa Nase skole osvojila drugo(2) mjesto na Općini Novo Sarajevo.

Atletski kup KS 17.10.2018.god. učešće u disciplinama:
bacanje kugle Ploco Rijad (4) i Sipovic Kenan (8),
zenska stafeta 4x100m(7) u sastavu: Dzihan Minela, Hadzic Elma, Begovic Lamija i Kalkan Merima.
Ukupan ekipni plasman Nase skole je cetvrto(4) mjesto.

Cestitamo ucenicima na postignutim rezultatima i vise srece i uspjeha zelimo na narednim takmicenjima.

8. Film Festival u Cinema City

Naša škola je i ove godine učestvovala na Film Festivalu u organizaciji fondacije „Izvor za ljepši život“. Ovo je bio 8. festival koji organizuje pomenuta fondacija.
Cilj ovog projekta je da srednjoškolci bolje upoznaju film kao umjetnost, te da steknu neka osnovna znanja o historiji filma, scenariju, režiji, snimanju, montiranju...
Učenice naše škole, Selma Budnjo i Šejla Hadrović, prisustvovale su četverodnevnom seminaru da bi stekle potrebno znanje da napišu scenarij i knjigu snimanja za kratki film. Mentor ovog projekta bio je profesor Sandi Tafro.
Film je snimljen i montiran i možete ga pogledati na youtube-u pod nazivom „Budi se“,
Film „Budi se“ osvojio je treće mjesto u konkurenciji glasova publike.

Profesor Sandi Tafro

05.11.2018.

Posjeta Carinarnici Sarajevo

Učenici II 2 su 
22.10. 2018. posjetili Carinarnicu, Sarajevo. Uposlenici su naše učenike upoznali sa carinskim procedurama, zakonskom regulativom, informatičkim aspektima postupka carinjenja, saradnjom sa ostalim institucijama u postupku carinjenja...

Zahvaljujemo ljubaznim uposlenicima Carinarnice, Sarajevo za odlično organizovanu posjetu i doprinos edukaciji naših učenika.Želimo im mnogo uspjeha u daljem radu i ostvarivanju njihove misije u ekonomiji naše zemlje. Posjeta je realizirana u okviru projekta "Upoznaj privredu Kantona Sarajevo koji vodi profesor Zeković Indira.

02.11.2018.

Školski izlet

Dana 11. 10. 2018. godine učenici Srednje ekonomske škole, Sarajevo u pratnji razrednika posjetili su Centar za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko".

Sveobuhvatan sadržaj i prekrasan sunčan dan učinili su izlet nezaboravnim. Uživali smo u ljetnim baštama, rekreaciji na terenima za fudbal, košarku, odbojku i tenis.

Radujemo se novom druženju.

17.10.2018.

Svjetski dan prosvjetnih radnika

Povodom 5.oktobra, Svjetskog dana prosvjetnih radnika, nastavnici Naše škole su i realizovali planirani izlet u Goražde i Višegrad.

12.10.2018.

DAN ŠKOLE

U povodu 106. godišnjice postojanja Srednje ekonomske škole, Sarajevo, 1. oktobra 2018. godine, održana je svečana akademija.

Mnogobrojnim učenicima, profesorima i ostalim zvanicama obratila se direktorica škole, prof. Jadranka Kolar. Ona je naglasila da Srednja ekonomska škola, Sarajevo prati savremene trendove u obrazovnom sistemu, te da smo prva srednja škola u BiH koja je uvela novi smjer Bankarski tehničar po dualnom sistemu obrazovanja. Istakla je kvalitetan rad profesora u redovnoj nastavi, radu sekcija i projekata, te pohvalila učenike koji su ostvarili zapažene rezultate na brojnim takmičenjima. 
Tokom trajanja programa predočene su edukativne aktivnosti koje su učenicima dodatno omogućile sticanje znanja. Prezentovane su posjete evropskim gradovima, kulturnim, ekonomskim i obrazovnim institucijama.

Srednja ekonomska škola, Sarajevo oduvijek je imala svestrane učenike i profesore koji su ih usmjeravali prema područjima u kojima se njihova nadarenost pretače u stručnost. Svečanu godišnjicu učinili su posebnom baš oni, članovi školskog hora i orkestra, učenici folklornog ansambla koji su pokazali tradicionalne bosanske igre,  plesna skupina Culture club, glumačka grupa s predstavom pod nazivom „Čekaonica“, voditelji, fotografi, rekviziteri, tonci i svaki čovjek koji je predanošću, entuzijazmom i marljivošću učinio da Srednja ekonomska škola Sarajevo 106. godina čuva duh, tradiciju i kvalitet.

Profesorice:
Ermina Muratović
Amira Kadrispahić

 11.10.2018.

Posjeta manifestacije „Međunarodni sajam halal industrije“

U subotu 29.9.2018. godine, učenici naše škole su posjetili manifestaciju „Međunarodni sajam halal industrije“ koja se održavala u sarajevskom centru Skenderija. Uz Bosna Bank International (BBI banka) d.d. Sarajevo, organizatori su Islamic Development Bank (IsDB) i Islamska zajednica u BiH. Učenici su imali priliku da se upozaju sa pojmom halal proizvod, načinom dobijanja halal certifikata kao i sa velikim brojem halal certificiranih proizvoda u našoj zemlji i širom svijeta.

Profesorice: Edina Kopić i Merima Voloder.10.10.2018.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama

U Srednjoj ekonomskoj školi, Sarajevo obilježen je Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama. Tim povodom učenici trećeg razreda čitali su svoje literarne radove, koji su ranije nagrađeni u Zborniku Matice hrvatske. Radionici su prisustvovali učenici škole, direktorica, profesori i uposlenici. Svi su uživali u lijepoj pisanoj riječi i ugodnom ambijentu.

Cilj ove radionice bio je približiti biblioteku svim korisnicima kako bi slobodno i radno vrijeme što više provodili među knjigama i samom prostoru škole.

Voditelji projekta : Lagumdžija Amra i Tanović- Hamzić Dženana


03.10.2018.

Posjeta SASE

Dana  24.09. 2018. godine učenici II1 su posjetili Sarajevsku berzu SASE, u okviru projekta upoznaj privredu KS.
Uposlenici SASE su naše učenike upoznali sa historijatom, organima berze, segmentima tržišta, učesnicima na tržištu, kako se kupuju i prodaju dionice, trgovini na SASE...
Zahvaljujemo uposlenicima SASE za odlično organiziranu posjetu.
Želimo im mnogo uspjeha u daljem radu i poslovanju berze.

01.10.2018.

Prvo mjesto u uličnoj košarci

Na takmičenju srednjoškolaca u uličnoj košarci,  S.ketch Street Basketball 2018, naša ekipa IV razreda osvojila je prvo mjesto. 

Na putu do tog izvanrednog uspjeha, naši momci su pod vodstvom kapitema Velića u osmini finala savladali Gazi Husrev begova medresa (14:3), a u četvrtfinalu Drugu Gimnaziju (10:4). U polufinalnoj utakmici pobjedili su Elektro-energetsku školu (15:4). Borba za prvo mjesto završena je pobjedom nad Trećom gimnazijom (15:11). 

U našoj ekipi su igrali Haris Velić, Tarik Velić, Haris Hasagić i Kerim Šaban

Čestitke momcima i puno sreće u budućim nastupima!


01.10.2018.

Svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji za prvo odjeljenje po dualnom sistemu obrazovanja u BiH - Bankarski tehničar

Spiskovi učenika IV razreda

Početak nastave u šk. 2018/2019

Obavještavamo učenike da redovna nastava u šk. 2018/2019. god. počinje u ponedjeljak 03.9.2018. god. prema sljedećem rasporedu:

Prvi i drugi razredi od 8:45h
Treći i četvrti razredi od 14:00h


30.8.2018.

Spiskovi učenika I razreda

UPIS učenika u 2018./'19. šk. god.

Obavještavamo učenike da će se upis u školsku 2018./'19. šk. god. obaviti u 29.8.2018. god. u 11:00h. Potrebno je ponijeti svjedočanstvo i zahtjev za upis. Dokumente predati razrednicima iz školske 2017./'18. šk. god.

23.8.2018.

Popravni ispiti 23.8.-28.8.2018.

I razred
GEOGRAFIJA I EKONOMSKA GEOGRAFIJA 24.8.2018. u 10:00h
MATEMATIKA pismeni 23.8.; usmeni 24.8.2018. u 10:00h

II razred
MATEMATIKA pismeni 23.8.; usmeni 24.8.2018. u 10:00h
MARKETING 28.8.2018.. u 13.h

III razred
INFORMATIČKE TEHNOLOGIJE pismeni 23.8.; usmeni 24.8.2018. u 10:00h
MATEMATIKA pismeni 23.8.; usmeni 24.8.2018. u 10:00h
MARKETING 28.8.2018. u 13:h

IV razred
BIZNIS EKONOMIJA 28.08.2018. u 10:h
PRIVREDNO PRAVO 24.8.2018. u 10:h

22.8.2018.

Rang liste

Konačne rang liste učenika primljenih u prvi razred Srednje ekonomske škole, Sarajevo možete preuzeti u slijedećim linkovima:06.7.2018.

Razmjena učenika sa Ekonomsko - trgovinskom školom iz Novog Pazara

Kao i prethodnih godina, od 26.5. do 31.5.2018. realizovali smo projekat razmjene učenika  s Ekonomsko - trgovinskom školom iz Novog Pazara. U ovoj razmjeni  učestvovalo je 17 učenika drugih i trećih razreda, te profesori: Alma Busuladžić, Sandi Tafro i Adnan Čolić.

26.5.2018. iz Sarajeva smo krenuli za Beograd gdje smo se susreli sa učenicima i profesorima iz Novog Pazara. Obišli smo znamenitosti i ljepote Beograda čime je ovo iskustvo već bilo fantastično.

27.5.2018. smo krenuli iz Beograda za Novi Pazar. Nakon dolaska smjestili smo se kod učenika, naših domaćina. Navečer smo prisustvovali  maturskoj večeri.

28.5.2018. posjetili smo Grad Novi Pazar gdje nas je primio pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović. Na prijemu su bili i profesori i učenici iz Oldenburga, njemačkog grada i turskog grada Izmira, uz prisustvo novinara i lokalne televizije. Nakon prijema u  pratnji turističkog vodiča saznali smo mnogo toga o historiji Novog Pazara.

29.5.2018. bili smo na  planini Kopaonik, te smo imali priliku vidjeti sve njene ljepote i zabaviti se u kuglani hotela.

30.5.2018. smo posjetili Ekonomsko - trgovinsku školu, obišli njene prostorije i učestvovali u realizaciji radionice na temu  „To je moja budućnost“. Poslije toga smo imali sportske aktivnosti, te za kraj zajedničko veče gdje smo svi sumirali utiske i naravno, razmjenjivali iskustva.

31.5.2018. ujutru smo krenuli za Sarajevo. Putovanje je proteklo bez ikakvih problema i svi profesori i učenici su imali pozitivne utiske. Nadamo se da će se ova saradnja sa Ekonomsko - trgovinskom školom iz Novog Pazara nastaviti  i sljedećih godina.

 Profesor Sandi Tafro

i učenica II5 Selma Budnjo


26.6.2018.

SADA NAŠE KLUPE ČEKAJU UČENIKE DRUGE

Za 165 maturanata Srednje ekonomske škole, njihove profesore i roditelje 19.6.2018. godine  je upriličena svečanost, u UNITIC poslovnom centru, na kojoj su im uručene diplome. Poželivši im sreću u daljnjem životu, direktorica škole Jadranka Kolar kazala je na početku svog obraćanja da sa ponosom ispraćaju maturanate generacije 2014. - 2018.  

Vi ste 105. generacija naših učenika i škola je ponosna na vas. Ponosni smo kad vidimo da se sve što ulažemo u naše učenike, vraća kroz njihovo odrastanje uz želju da postanu dobri i odgovorni ljudi. Vjerujem d

a ćete znanje koje nosite iz ove škole, iskoristiti na najbolji mogući način i da ćete uskladiti svoje želje i ambicije. Bili ste uspješna generacija i u nastavnim i u vannastavnim aktivnostima i donijeli ste školi mnoga priznanja i nagrade – poručila je maturantima Kolar.


Profesor Adnan Rovčanin, koji je prisustvovao svečanoj dodjeli diploma, pozvao je maturante da nastave svoje školovanje na Ekonomskom fakultetu. Profesor je i sam završio Srednju ekonomsku školu, a danas je profesor na Ekonomskom fakultetu.

Srednja ekonomska škola je uvijek bila vodeća po svojoj inovativnosti. Prva je uvela on-line nastavu dva puta u toku školske godine, kada učenici iz svojih kuća pohađaju nastavu. Škola je proglašena Inovativnom školom od strane Microsofta.

Od ove školske godine učenici mogu upisati prvi razred, smjer Bankarski tehničar. Ovo je potpuna novina za učenike u BiH. Zajedno sa partnerima, bankama, SEŠ omogućava obrazovanje po dualnom sistemu koje je slično kao u njemačkim i austrijskim školam. Najvažnije je da nakon završetka škole, učenici dobijaju mogućnost brzog zaposlenja u bankama, ali imaju i mogućnost nastavka školovanja na fakultetima.
24.06.2018.

Posljednji pozdrav dragoj kolegici, profesorici Gordani Adžaip

Tuga je jedino osjećanje, kojim se može opisati ono što doživljavamo nakon vijesti o smrti naše koleginice Gordane Adžaip. Sve njene kolege i prijatelji iz Srednje ekonomske škole, Sarajevo, kao i mnogobrojne generacije učenika, kojima je otkrivala životne i informatičke tajne, sjećat će se njenog vedrog duha i samozatajne pojave, osmijeha koji joj je krasio lice i tople ljudske riječi, koju je imala za svakoga. Sada ostaje samo praznina i osjećaj da je prebrzo otišla, kao ukradena od nas. Neka joj je vječna slava i hvala!

Uposlenici, profesori i učenici Srednje ekonomske škole, Sarajevo


11.6.2018.

Novi smjer - BANKARSKI TEHNIČAR

Od školske 2018/2019. godine učenici Kantona Sarajevo će moći pohađati novi smjer Bankarski tehničar u Srednjoj ekonomskoj školi Sarajevo.

Na inicijativu Predstavništva njemačke privrede u BiH, Srednja ekonomska škola Sarajevo uz saglasnost Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uvodi novi smjer  „Bankarski tehničar“ po dualnom sistemu obrazovanja koji se ugleda prema njemačkim standardima,  kao i na i zakonski okvir u Bosni i Hercegovini. Pod „dualno“ se podrazumijeva da učenici Srednje ekonomske škole Sarajevo, praktični dio nastave realiziraju u jednoj od banaka sa kojom će Škola potpisati ugovor, a nalaze se na području Kantona Sarajevo.

USLOVI UPISA U PRVI RAZRED SMJER BANKARSKI TEHNIČAR ZA ŠKOLSKU 2018/19. GODINU

10.6.2018.

Učenici drugog razreda posjetili Sparkasse bank

Dana 24.5 2018. učenici II2 razreda posjetili su Sparkasse bank, Zmaja od Bosne 7, Sarajevo. Tim banke, sačinjen od uposlenika iz različitih sektora banke učenike je upoznao sa organizacijom banke, pravnim, marketinškim, sigurnosnim aspektima poslovanja banke, "proizvodima" banke, aktuelnim temama: mobilno bankarstvo, digitalizacija poslovanja banke, pranje novca, problematika falsificiranja novca...

Zahvaljujemo uposlenicima banke na pruženoj prilici da naši učenici iz prve ruke spoznaju kako funkcionira savremena banka.

Posjeta je realizirana u okviru projekta "Upoznaj privredu Kantona Sarajevo" koji vodi profesorica Indira Zeković. Posjetu je organizirala Belma Softić.

Profesorca Indira Zeković

28.5.2018.


Dan otvorenih vrata u Srednjoj ekonomskoj školi održan je pod motom: “Škola mogućnosti - izbor budućnosti!”

U srijedu 09.5.2018. godine u periodu od 11:00 do 15:00 sati, u našoj školi održan je Dan otvorenih vrata. Cilj održavanja ovog dana bio je upoznati naše buduće učenike ali i njihove roditelje, nastavnike i direktore sa dugogodišnjim radom naše škole i mogućnostima koje ona nudi.

Cjelokupni program posjete odvijao se prema posebnom programu. Dan otvorenih vrata, naša škola je otvorila izuzetno kreativnom priredbom, a program je nastavljen u radionicama, koje su realizirane u Multimedijalnoj učionici, gdje su učenici mogli vidjeti rad i uspjehe naše škole i naših profesora proteklih godina. Istovremeno u sali naše škole posjetitelji su mogli gledati utakmicu našeg školskog odbojkaškog tima. Učenici su imali priliku obići učionice, kabinete, školsku biblioteku te prisustvovati nekim od časova.

Želimo se zahvaliti svim učenicima, roditeljima, nastavnicima i direktorima koji su izdvojili vrijeme i posjetili našu školu te na taj način doprinijeli dobroj atmosferi i druženju. Vjerujemo da će neko naredno druženje biti izazov za sve nas.

Istovremeno, naše aktivnosti na promociji škole, koja baštini tradiciju dugu preko 1o6 godina, se nastavljaju posjetama osnovnim školama u Kantonu Sarajevo.

Hvala svima koji su realizirali program i svima koji su bili dio njega.

Sretno do nekog narednog druženja i neka naša škola bude siguran izbor za sve vas.

Literarna radionica škole

21.5.2018.


Učenici Srednje ekonomske škole u Gradačcu - na vratima Bosne

Dana 27. 4. 2018. godine, naša škola, razrednici prvih i drugih razreda, organizirali su jednodnevni izlet u historijski grad Gradačac.

Odlaskom u Gradačac, učenici su uz pratnju turističkih vodiča naučili dosta o historiji i kulturi ovoga grada. Posjetili smo tvrđavu Huseina-kapetana Gradaščevića, jedan od najvećih simbola ovoga grada. Osim plodnih šljivika ovog kraja, kada pomislite na Gradačac prva misao vam odleti ka Zmaju od Bosne - Huseinu-kapetanu Gradaščeviću, čija legenda i danas živi.

Iako je Husein-kapetan jedna od najuglednijih bosanskohercegovačkih historijskih ličnosti kao kapetan koji se borio za bosansku autonomiju Gradačac je Bosni i Hercegovini ostavio i druga imena: Hasana Kikića, Ahmeda Muradbegovića, historičara i mnoge druge.

Vrijeme je bilo divno pa je i to doprinijelo dobroj atmosferi. Jedno je sigurno - posjeta Gradačcu je sve oduševila: zelenilo, čistoća i duh Zmaja od Bosne kojim odišu gradačačke ulice. I tog dana, kao i prethodnih, mislili smo na naše bolesne drugove pa smo dio novca dali u humane svrhe i uputili najljepše želje za ozdravljenje.

Adna Ljubović, učenica II3

19.5.2018.


Naša jedinstvena vožnja čuvenom sarajevskom žičarom

U petak 20.4.2018. godine, učenici II3 razreda su pravo na nagradu, zbog najmanjeg broja izostanaka u školi na polugodištu, iskoristili na zanimljiv način. Sa razrednicom, profesoricom Dženanom Tanović-Hamzić, sarajevskom žičarom, jednim od najvećih simbola grada Sarajeva, posjetili smo Trebević. Iz ovog objekta se Sarajevo doživljava iz posebne perspektive i kao takav predstavlja važan dio identiteta Sarajeva kao turističkog, kulturnog, ekonomskog i političkog centra BiH.

Nakon posjete Trebeviću žičarom, nekad su je generacije zvale uspinjačom, prošetali smo Baščaršijom, jeli naše sarajevske ćevape i osvježili se u hanu čuvene braće Morića. Slušali smo zanimljiva iskustva naše razrednice o predratnom, ratnom i poratnom Sarajevu. Naravno, uz sve to, vrijeme je bilo divno pa je i to doprinijelo dobroj atmosferi. Pozivamo i druge učenike da dožive ovo iskustvo kako bismo i na taj način bili bliži mladosti naših roditelja, baka, nana i svih koji su dio naših života.

Adna Ljubović, učenica II3

19.5.2018.


Učenici posjetili Upravu za indirektno oporezivanje

Učenici drugih razreda posjetili su Upravu za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Sarajevo, najveću poreznu instituciju na državnom nivou. Učenicima je prezentirana historija razvoja ove institucije, PDV sistem, uloga UIO u uvođenju novog poreznog sistema, jednog od ključnih koraka za uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora, podsticanje stranih ulaganja...

Učenici su upoznati sa organizacijom UIO, ključnim zakonima na kojima se zasniva rad UIO, ciljevima UIO, jedinog organa u Bosni i Hercegovini odgovornog za provedbu zakonskih propisa i politike indirektnog oporezivanja te za naplatu i raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

Posjeta je organizirana u okviru projekta "Upoznaj privredu Kantona Sarajevo" koji vodi profesorica Indira Zeković. Zahvaljujemo ljubaznim domaćinima za odlično organiziranu posjetu.

Profesorica Indira Zeković

15.5.2018.


Otvoreni dani hemije na PMF-u u Sarajevu

Učenici I (prvog) razreda naše Škole pokazali su svoj interes za hemijom, prisustvom na manifestaciji „OTVORENI DANI HEMIJE“ na Prirodno matematičkom fakultetu u Sarajevu, 19. aprila 2018. godine.

Za dobrodošlicu učenicima se obratila Prof. dr. Muhić-Šarac Tidža sa zanimljivom prezentacijom pod nazivom „Kako zavoljeti, studirati i voljeti hemiju“. Zatim je realizacija manifestacije nastavljena sa vrijednim studentima, obilaskom i upoznavanjem različitih Katedri na odsjeku za Hemiju i to: Katedra za analitičku hemiju, Katedra za opću i anorgansku hemiju, Katedra za organsku hemiju i biohemiju te Katedra za fizikalnu hemiju. Najzanimljiviji dio posjeta su bili svakako demonstracioni ogledi iz različitih oblasti hemije, gdje su naši učenici aktivno učestvovali u izvođenju istih, te time proširili svoje znanje iz hemije.

Samim tim ostvaren je glavni cilj posjete, a to je da su učenici praktično pronašli vezu hemije i ekonomije, prije svega upoznali laboratorije i načine određivanja kvaliteta robe prije plasiranja na tržište.

Posjeta je realizovana u okviru projekta „Od sirovine do finalnog proizvoda“ kojeg vode profesorice Suada Tadić i Edina Kopić.

Profesorica: Edina Kopić

11.5.2018.


Dan otvorenih vrata

JU Srednja ekonomska škola, Sarajevo poziva roditelje, učenike, nastavnike i direktore na Dan otvorenih vrata u srijedu, 09.5.2018.god. 
od 11,00 do 15,00 sati.


Radujemo se Vašem dolasku!


Program Dana otvorenih vrata
07.05.2018.

Šetnja za prijatelja

Učenici trećeg razreda naše škole odrekli su se ovogodišnjeg proljetnog izleta sa razrednicima u korist oboljelog prijatelja iz III-6 odjeljenja.

Nakon humanitarnog bazara 26. aprila i sveopće humanitarne akcije, sredstva koja bi bila utrošena za organizaciju izleta uplatili su na njegov račun, a oni se 27. aprila našli sa razrednicima u Vilsonovom šetalištu, gdje su prošetali zajedno, družili se ili popili kafu u jednom od kafića. Akcija za svaku pohvalu!

Profesorica Minja Hozo

3.5.2018.


Još jedna brončana kartica iz narodnog pozorišta u rukama naših učenika

Upornost se zaista isplati. Po drugi put otkad postoji projekat „Upoznajte Taliju – posjeta sarajevskim pozorištima“ naša škola je dobitnik brončane kartice Narodnog pozorišta Sarajevo, koja našim učenicima omogućuje česte posjete pozorišnim predstavama ove kuće po napovoljnijim cijenama.

Naime, u Narodnom pozorištu 23. aprila organizirana je press konferencija, na kojoj su po drugi put za dvadesetak srednjih škola, koje redovno posjećuju pozorišne predstave ove kuće, dodijeljene brončane kartice i najavljen nastavak projekta „Kaleidoskop teatra kroz objektiv mladih“, koji će ove godine imati mnogo opsežniji sadržaj i sadržavati još više prilika za kreativnost mladih. Brončane kartice dodijelila je direktorica pozorišta, g-đa Marijela Hašimbegović, a u ime naše škole priznanje su primili učenici III razreda Ilda Kovačević i Aladin Čavčić.

Profesorica Minja Hozo

3.5.2018.


Učenici posjetili punionicu Coca-Cole u Hadžićima

17.4.2018. godine učenici II-1 i II-2 razreda su posjetili tvornicu Coca-Cole u Hadžićima, Sarajevo i upoznali organizacione, marketinške, tehnološke aspekte poslovanja ove moderne punionice koja proizvodi i prodaje najpopularnije i najprodavanije piće u historiji i najpoznatiji svjetski brend. Zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na odlično organiziranoj posjeti i mogućnosti da upoznamo sve aspekte poslovanja ove društveno odgovorne kompanije koja predstavlja jednu od najvećih stranih investicija u BiH poslije rata. Želimo im mnogo uspjeha u poslovanju u budućnosti.

Posjeta je realizirana u okviru projekta "Upoznaj privredu Kantona Sarajevo" koji vodi profesorica Indira Zeković.

Profesorica Indira Zeković

20.4.2018.


Drugo mjesto na općinskom takmičenju iz pružanja prve pomoći

U subotu 24. marta 2018. godine u prostorijama JU OŠ “Kovačići”, u organizaciji Crvenog križa Općine Novo Sarajevo. održano je XXIII općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći osnovnih i srednjih škola sa područja općine Novo Sarajevo.

Ekipa naše škole osvojila je 2. mjesto.

Našu školu predstavljala je ekipa u sljedećem sastavu: Mahir Trnka, Berina Pandža, Zerina Zimić, Tarik Džanko, Elma Omeragić i Nejla Hodžić.

Čestitamo učenicima na ostvarenom rezultatu, kao i za dostojanstveno predstavljanje naše škole.

Azemina Hujdur, prof.
Lejla Šaković, prof

19.4.2018.


Drugo mjesto na Ekonomijadi 2018. godine

Srednja ekonomska škola, Sarajevo učestvovala je na ovogodišnjoj "Ekonomijadi", trodnevnom druženju i razmjenjivanju znanja i iskustva iz ekonomske grupe predmeta kojem je domaćin bila Prva ekonomska škola Zagreb. Našu školu predstavljali su voditeljica dijela nastavnog procesa, profesorica Arijana Izmirlija i profesorica Lamija Šabanović te učenice Zerina Zimić i Berina Pandža.

U sklopu svog boravka u Zagrebu, učenici i njihovi mentori posjetili su Gradec (gornji grad), Markov trg, Dolac, katedralu, tunel i ostale znamenitosti Zagreba, kao i izložbu Tesla.

U takmičarskom dijelu u konkurenciji od 11 škola iz zemalja naše regije, učenice naše škole Zerina Zimić i Berina Pandža zauzele su sjajno drugo mjesto. Radi se o međunarodnom takmičenju u znanju pod nazivom Pametna ekonomija. Prvo mjesto na ovogodišnjoj "Ekonomijadi" zauzeli su učenici Srednje škole Novi Marof.

Čestitamo našim učenicima!

Sarajevo, 11.4.2018.


Lamija Lešo i Nedžla Bešlija u finalu Drugog državnog IT takmičenja

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu održano je 3.4.2018. godine prvo predselekcijsko takmičenje za Drugo državno IT takmičenje Microsoft Office Specialist (MOS). Cilj takmičenja jeste testiranje vještina srednjoškolaca i studenata u korištenju Microsoftovih alata: Word, Excel® i PowerPoint®. Predselekcijska takmičenja će se u narednom periodu održati i u Tuzli, Mostaru i Banja Luci.

Među 9 finalista iz Sarajeva (po 3 za svaki od navedenih alata) plasirale su se dvije učenice naše škole koje su pristupile testu iz Worda. To su Lamija Lešo iz II4 i Nedžla Bešlija iz II1.

Uz pohvale našim učenicama, neophodno je napomenuti da jedino naša škola ima dvoje finalista. Pored njih, u finale su se plasirali po jedan učenik iz Druge gimnazije, Internacionalne srednje škole Sarajevo, Franjevačke klasične gimnazije Visoko, Gimnazije Obala i Srednje elektrotehničke škole. Što se tiče fakulteta, u finale su se plasirali i dvoje studenata Ekonomskog fakulteta.

Podsjećamo, da su ove dvije učenice učestvovale i na Prvom državnom IT takmičenju i osvojile MOS certifikate, Lamija za PowerPoint, a Nedžla za Word. Tom prilikom Lamija Lešo je osvojila i titulu državne prvakinje za PowerPoint.

Čestitamo našim vrijednim učenicama i želimo im puno sreće i uspjeha na finalnom takmičenju!

4.4.2018.


Mart u Narodnom pozorištu

Mjesec mart u našoj školi ove godine bio je posvećen pozorišnoj umjetnosti. U organizaciji Škole, a finansirana sredstvima učeničke školarine, u dva termina organizirana je posjeta učenika Škole Narodnom pozorištu, Sarajevo.

Najprije su 05. marta učenici I i II razreda sa profesorima prisustvovali predstavi „Ožalošćena porodica“, po besmrtnom tekstu komediografa Branislava Nušića, a u režiji Ahmeda Imamovića.

Druga posjeta organizirana je 28. marta izvođenju savremenog dramskog teksta Ljubice Ostojić „Sve se nekako preživi osim smrti“, u režiji Dine Mustafića. Obje predstave izvela je vrhunska glumačka ekipa, predvođena poznatim imenima: Aleksandrom Seksanom, Izudinom Bajrovićem, Kaćom Dorić, Eminom Muftić, koju su prisutni učenici i profesori nagradili oduševljenim aplauzom.

Učenici su svojim veoma kulturnim ponašanjem opravdali ugled naše škole i na taj način otvorili vrata za nove projekte i još bolju saradnju sa ovom pozorišnom kućom, pa ih zbog toga ovom prilikom pohvaljujemo.

Profesorica Minja Hozo

4.4.2018.


Bronza za Adina Hadžića na međunarodnom karate turniru

Učenik naše škole, Adin Hadžić iz III3 razreda dobio je bronzanu medalju za osvojeno treće mjesto u kategoriji borbe seniori open na 6. Međunarodnom karate turniru "Bushido Banja Luka Open 2018".

Turnir je održan 25.03.2018. godine u sportskoj dvorani Borik u Banja Luci. Na navedenom turniru učestvovala su 93 kluba sa 1165 takmičara iz 9 zemalja.

Čestitamo Adinu i želimo da nastavi nizati uspjeh za uspjehom.

3.4.2018.


Denan Delić i Nedžla Bešlija pobjednici školskog „Spelling bee“ takmičenja

Dana 23.3. 2018. godine održano je školsko takmičenje „Spelling bee“ iz engleskog jezika. Na takmičenju su učestvovali učenici prvih i drugih razreda.

Denan Delić, učenik II-1, osvojio je prvo mjesto, a Nedžla Bešlija, učenica II-1, osvojila je drugo mjesto.

Naši učenici će predstavljati našu školu na regionalnom takmičenju koje će se održati tokom mjeseca aprila.

Učenike pripremile profesorice Svjetlana Vujaković i Zdravka Lemez.

2.4.2018.


Četvrto mjesto i nagrada za Fair Play u fudbalu za djevojke

Dana 18.03. odigrano je polufinale i finale Lige srednjih škola KS u fudbalu za djevojke. Ekipa naše škole osvojila je 4. mjesto i nagradu za Fair Play „Emir Ćatić - Ćata“.

Učenice koje su igrale u polufinalu su: Naida Turčalo, Selma Mahmutović, Adna Čohodar, Nedžla Bešlija, Adna Duran i Ajla Osmanković.

Sve čestitke učenicama na postignutim rezultatima!

Voditelj ekipe - profesorica Ankica Zulčić

2.4.2018.


Poziv učenicima da se prijave na Drugo državno takmičenje Microsoft Office Specialist (MOS)

Katedra za Menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu organizuje Drugo IT takmičenje u Bosni i Hercegovini kao dio Svjetskog Microsoft Office Specialist (MOS) takmičenja. Cilj takmičenja jeste testiranje vještina srednjoškolaca i studenata u korištenju Microsoftovih alata: Word, Excel® i PowerPoint®. Najbolji takmičari će biti pozvani da predstave našu državu na Svjetskom takmičenju na Floridi, USA.

Mnogo je razloga za prijavu, a osim vrlo primamljivih nagrada, treba imati na umu da ukoliko osvojite MOS certifikat, to je dokument koji vam može pomoći pri dobijanju stipendije, upisu na fakultet i čak pri zapošljavanju.

Podsjećamo da su prošle godine, na Prvom državnom IT takmičenju, četiri naše učenice osvojile ovaj certifikat, a Lamija Lešo je proglašena državnom pobjednicom u kategoriji PowerPoint®.

Testiranje u Sarajevu bit će održano na Ekonomskom fakultetu Sarajevo, 3.4.2018.

Više informacija i prijavni obrazac.

29.3.2018.


Poklon Dječijem domu Bjelave

Učenice naše škole uručile su 8.3.2017. godine usisivač Dječijem domu Bjelave.

Usisivač je kupljen od novca koji su učesnici projekta Volontiraj kreditiraj osvojili na Sajmu kreditiranja projektom pod nazivom Djeca su ukras svijeta. Ovom kupovinom smo iscrpili sva sredstva iz nagrade koju smo dobili.

Profesorica Amra Hodžić

10.3.2018.


Nastupom u Domu mladih obilježili smo Dan ružičastih majica

Učenici naše škole su dana 28.02.2018. godine u pratnji pedagoga škole Delile Ramić i profesorice vjeronauke Amire Kadrispahić učestvovali na obilježavanju Međunarodnog dana ružičastih majica (Pink shirt day).

Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu su i ove godine obilježili ovaj dan, koji se obilježava posljednje srijede u mjesecu februaru počevši od 2007. godine, kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.

Učenici Srednje ekonomske škole su za ovu priliku pripremili prigodan pano kojim su izrazili svoj stav o međuvršnjačkom nasilju i pozvali mlade da se bore protiv nasilja, da reaguju i prijave. Članovi hora i orkestra naše škole su učestvovali u revijalnom dijelu programa i ostvarili zapažen nastup.

Delila Ramić, pedagog-psiholog

10.3.2018.


Humanitarni bazar ukazao na plemenitost i veliko srce naših učenika

Danas je u našoj školi organiziran humantarni bazar čiji je cilj prikupljanje novca za liječenje školskog druga koji boluje od sarkoma.

Na bazaru su bili izloženi ručni radovi, torbe, nakit, slike, maske za mobitele, novčanici, slatkiši, hrana, knjige, kafa, sokovi, cvijeće i druge sitnice. Bazar je posjetio veliki broj ljudi koji su se nesebično pridružili ovoj humanitarnoj akciji. Uspjeh bazara premašio je sva očekivanja – sakupljeno je nešto više od 11.000 maraka.

Danas je naša škola bila oaza plemenitosti i čovječnosti, toliko topline i ljubavi je utkano u sve što su učenici uradili.

Najveću zahvalnost treba izraziti učenicima jer su bili glavni akteri ove akcije, ali i pokazali veliko plemenito srce. Naravno, profesori su dali svoj doprinos, kao i svi koji su se odazvali na poziv da učestvuju. Hvala svima!

Fotografije sa humanitarnog bazara.

8.3.2018.


Liga srednjih škola KS: Pobjeda protiv Zubotehničke škole

Naša škola je u nedelju, 18.2.2018. godine, odigrala treće kolo na takmičenju Lige srednjih škola KS. Već u prvim minutama utakmice, protiv Srednje zubotehničke škole, uspjele smo stvoriti šansu. Kapiten ekipe, Sara Kurtović uz asistenciju Nedžle Bešlije, je postigla go. Ubrzo nakon toga, dolazi do još bolje prilike i asistencije Sare Kurtović za Naidu Turčalo koja postiže drugi go za našu ekipu. Tako su odnijele pobjedu od 2:0.

Sastav ekipe: Neira Ćišija, Sara Kurtović (kapiten), Nedžla Bešlija, Ajla Osmanković, Adna Duran, Naida Turčalo, Džana Briga, Emina Goruždić, Adna Čohodar, Ajla Svraka.

Ekipu pripremila profesorica Ankica Zulčić

Sara Kurtović, učenica IV5

19.2.2018.


Uspomene na Zimske olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu

Danas je 34 godine od otvaranja Zimske olimpijade u Sarajevu. U našoj školi to smo simbolično obilježili postavljajući olimpijsku zastavu na most u holu.

Svaka godišnjica otvaranja ZOI '84 budi uspomene na ljepotu i blještavilo Sarajeva pod snježnim plaštom. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je dio programa otvaranja pripreman i u našoj školi. Ne samo da nam današnji dan budi lijepe uspomene nego budi i nadu da to možemo opet. Jednom...

8.2.2018.


Pobjeda u prvom kolu Lige srednjih škola

Dana 04.02.2018 odigrano je prvo kolo Lige srednjih škola. Naša ženska ekipa je odlično započela sezonu sa pobjedom protiv Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn. Ekipa se izborila za rezultat 1:0, a učenica Nedžla Bešlija postigla je pogodak za našu školu iz kornera. Golman, Neira Ćišija, imala je nekoliko odličnih odbrana i intervencija.

Sastav ekipe: Neira Ćišija, Merima Maslan, Sara Kurtović (kapiten), Emina Goruždić, Nedžla Bešlija, Ajla Osmanković, Adna Čohodar, Adna Duran, Džana Briga, Ajla Svraka, Nejira Manso.

Ekipu pripremila profesorica Ankica Zulčić.

Nedžla Bešllija, učenica II-1

5.2.2018.


Posjeta “Argeti” Sarajevo

Dana 2.2.2018. učenici II2 i II3 razreda naše škole su posjetili modernu tvornicu “Argeta” Sarajevo. Učenici su tom prilikom upoznali moderan, visoko automatiziran i robotiziran proces proizvodnje ove tvornice

Kao društveno odgovorna kompanija omogućili su našim učenicima da upoznaju tehnološki proces članice jedne od vodećih prehrambenih kompanija i distribucijskih kompanija u regiji.

Članica su Atlantic grupe - hrvatske multinacionalne kompanije s firmama i predstavništvima u 10 zemalja koji svoje proizvode izvozi na više od 40 tržišta širom svijeta.

Zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na odlično organiziranoj posjeti. Posjeta je realizirana u okviru projekta “Upoznaj privredu Kantona Sarajevo”.

Profesorica Indira Zeković, voditeljica projekta

5.2.2018.


Nezaboravni izlet u Zagreb

Profesori naše škole u proteklim danima posjetili su jednu od najzanimljivijih evropskih prijestonica, Zagreb. U toku dvodnevnog boravka u ovom historijski i turistički izuzetno zanimljivom gradu, obišli su mnoge njegove znamenitosti i upoznali se sa bogatom historijom, kulturom, kao i sjajem modernog evropskog grada. Oduševila ih je stara gradska jezgra, sa znamenitim građevinama, kao što je Crkva sv. Marka, Hrvatsko narodno kazalište, Zagrebačka katedrala, Kamenita vrata, a stigli su i da zavire u Galeriju Klovićevi dvori i prisustvuju predstavi „Šest lica traži autora“ Satiričkog kazališta Kerempuh.

Također, bili smo i u posjeti Prvoj ekonomskoj školi u Zagrebu, s kojom gajimo dugodišnje prijateljske odnose i saradnju. Posjeta je prošla u izuzetno prijatnoj atmosferi punoj razumijevanja za probleme u oblasti obrazovanja za koje se može reći da imaju puno sličnosti u oba grada.

Profesorica Minja Hozo

30.1.2018.


Odveli smo mališane bez roditeljskog staranja na predstavu

Ideju projekta Volontiraj-kreditiraj, da djeci iz dječijih domova omogućimo da pogledaju predstave u Pozorištu mladih smo realizovali.

117 mališana iz Dječijeg doma Bjelave i SOS dječijih sela su gledali predstavu Mali princ 18.1.2018. i predstavu Abeceda 26.1.2018.

Naš projekat pod nazivom "Djeca su ukras svijeta" je uspio zahvaljujući humanoj ideji i svima koji su nas podržali tako što su lajkali naš video. Ovom prilikom želimo da vam svima kažemo: "Mnogo vam hvala u naše ime i u ime ovih mališana koji su bili u pozorištu".

Profesorica Amra Hodžić

30.1.2018.


Sjajan nastup naših profesorica na 2. Google for Education na temu online nastave

U ponedjeljak, 22.1.2018. godine, u Prvoj gimnaziji održana je 2. Google for Education. Ove godine u fokusu je bila tema „Online nastava: prednosti i izazovi“. Organizacioni odbor konferencije predvodio je Dr. Fuad Ćurčić iz Mistral Technologies. Uvodna izlaganja su održali upravo Dr. Fuad Ćurčić i Dr Edhem Čustović, La Trobe University - School of Engineering and Mathematical Sciences iz Australije.

Konferencija je bila veoma posjećena, a publika jako zainteresirana. Sjajne nastupe su imale profesorice iz naše škole: Lamija Šabanović i Lejla Hujdur, a konferenciji su prisustvovale i direktorica Jadranka Kolar, prof. i profesorica Gordana Adžaip.

Održana je i panel diskusija u kojoj su učestvovali Predrag Puharić (Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA), Kemal Bajramović (Agencija za državnu službu BIH), Azemina Njuhović (Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kanton Sarajevo), a moderator je bila Azra Sarić (Mistral Technologies). Tokom vrlo zanimljive panel diskusije, na kojoj se govorilo o raznim aspektima online nastave, gospođa Azemina Njuhović je naglasila da je Srednja ekonomska škola, Sarajevo započela izvođenje online nastave prije deset godina zahvaljujući sposobnom menadžmentu i vrijednim i inovativnim profesorima koji su to sve iznijeli i istrajali tokom niza godina.

Sva izlaganja na konferenciji su snimljena i možete ih pogledati na web stranicama konferencije s tim da izlaganje profesorice Lamije Šabanović počinje od 3:07:18, a profesorice Lejle Hujdur od:4:49:42.

23.1.2017.


Drugo mjesto u nogometu na Multietničkom turniru

Naši učenici su učestvovali u Multietničkom turniru za srednje škole koji je organizirao SFOR, a učestvovali su srednjoškolci iz cijele BiH. Turnir je održan 18.01.2018. godine u Petoj gimnaziji.

Za našu ekipšu su nastupali sljedeći učenici: Edis Čišija - I3, Haris Nišić - I3, Sanjin Hodžić - II3, Faris Pandžić - I1, Imran Ilhan Šabanac - I1, Alen Stanić - I1, Eldar Osmankovic - I4, Eldin Piknjač - I4.

Zauzeli su drugo mjesto i osvojili su medalje, a Peta gimnazija je osvojila prvo mjesto. Čestitamo našim učenicima kao i profesoru Mirnesu Zecu koji je pratio naše učenike.

Minela Džihan, učenica II-1

18.1.2018.


Dopunska nastava

Dopunska nastava iz informatičkih tehnologija za učenike s negativnim ocjenama će se održati po sljedećem rasporedu:
utorak, 9.1. u 10 sati,
srijeda 10.1. u 11 sati,
četvrtak 11.1. u 11 sati.

Dopunsku nastavu iz informatičkih tehnologija drži profesorica Amra Hodžić

Dopunska nastava iz matematike za učenike kojima predaje profesor Sandi Tafro, a koji imaju negativne ocjene, počinje u utorak 9.1.2018. u 11:00 sati. Ostali termini po dogovoru.

5.1.2018.

https://www.etwinning.net/en/pub/index.htm